^
A
A
A

Зашто се на дечијим зубима појављују мрље од креде?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

28 January 2022, 09:00

Када албумин крви уђе у недовољно зрелу зубну глеђ, процеси његовог очвршћавања могу бити поремећени, што изазива реакцију деминерализације моларних секутића. Људи то зову "кредасти зуби". Овај закључак су донели научници, запослени на аустралијском универзитету у Мелбурну и чилеанском универзитету у Талки. Стручњаци су недавно објавили резултате своје студије на страницама Фронтиерс ин Пхисиологи.

Хипо- и деминерализација зуба је чест поремећај који се често дијагностикује у педијатријској стоматологији. Проблем се налази код око 20% деце. У већини случајева мали пацијенти се жале на бол у зубима, а родитељи примећују појаву сивкасто-белих мрља на површини зуба и рани развој каријеса .

Зашто долази до уништења структура које формирају премаз од емајла? Како се мења функција амелобласта - ћелија које луче протеине емајлин и амелогенин, који пролазе кроз минерализацију, формирајући глеђ - најтврђу супстанцу у људском телу? Ова питања муче научни свет дуги низ деценија, али патогенеза још увек није у потпуности разјашњена.

У свом новом раду на пројекту, научници су се, чини се, приближили разјашњавању ситуације појаве деминерализације и кредастих мрља на површини зуба.

Истраживачи су откривену патогенетску шему назвали „минерализујућом блокадом“. Процес је последица локалног утицаја албумина крви на неу потпуности зрелу глеђ. Протеин сурутке формира везу са кристалима минералне емајла, што премошћује везу између јона калцијума и фосфора и тачке раста.

Амелогенин, протеин укључен у формирање цаклине превлаке, мора имати пуну дужину која садржи телепептид Ц-терминала. У стоматологији, амелогенин се користи као лек за лечење пародонтитиса, запаљенске патологије мембране корена зуба. Постоји и албумин који је отпоран на главну протеазу, каликреин-4, која је такође укључена у процесе очвршћавања глеђи. Под утицајем каликреина-4, амелогенин се уништава, а албумин, такорећи, пријања на кристале превлаке и чува се, ометајући процесе очвршћавања. Као резултат, формирају се визуелно јасне кредасте опацитете локалне природе. Механизам окидача у развоју овог поремећаја моларних секутића, очигледно, су дечје болести - посебно оне које су праћене грозничавим порастом температуре.

Откривене информације нам омогућавају да даља истраживања усмеримо већ разјашњеним током. У најмању руку, научници имају позитивне изгледе да почну да развијају мере за превенцију и одређивање режима лечења кредастих зуба.

За више информација погледајте  страницу граница.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.