^
A
A
A

Посебна храна измишљена за старије особе

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

22 July 2019, 09:00

Запослени на литванском Технолошком универзитету у Каунасу развили су специјалну исхрану за старије особе са оштећеним функцијама гутања повезаних са стањем после можданог удара, туморима, кицатргиналним променама једњака итд. Нова врста хране дизајнирана је за побољшање добробити старијих пацијената.

Стари људи који пате од дисфагије - кршења функције гутања - готово увек имају недостатак одређених супстанци у организму. Већина старијих особа има недостатак протеина, витамина Б групе и аскорбинске киселине, као и многих минерала (попут селена и цинка) и незасићених масних киселина. Лоша и ускраћена прехрана на позадини недовољне тјелесне тежине доводи до чињенице да се здравље пацијената полако погоршава, физичке и менталне способности погоршавају, вид пати, перцепција укуса се мијења, а ризик од смртног исхода расте. Шта учинити ако је готово немогуће пронаћи производе богате есенцијалним хранљивим материјама и истовремено старим људима да једу? Нови рад специјалиста из Литваније дао је наду многим старијим људима.

Они су измислили нову храну за пацијенте са поремећајем гутања: ова храна је атрактивног изгледа и прилично пријатног укуса. Обогаћена је незасићеним мастима, има смањени садржај угљених хидрата и лактозе, садржи витамине А и Д растворљиве у мастима, витамине Б групе, елементе у траговима - цинк, калцијум, селен. Храна има лепљиву конзистенцију, лако ју је гутати чак и особи са оштећеним функцијама гутања. Екстракт ароније даје производу пријатне боје, побољшава укус, засити антоцијанинима - биљним гликозидима.

Производња ове хране заснива се на технологији инкапсулације: активне компоненте се задржавају у одлазном материјалу, што резултира да пробавни систем олакшава извлачење потребних материја из хране и варење истих.

Научници су већ спровели прва развојна испитивања на клиничком одељењу литванског Универзитета за здравље. Група пацијената која је ујутро и увече конзумирала 200 г новог производа, показала је повећање телесне тежине, побољшане физичке активности. Поред тога, код пацијената се повећао и садржај цијанокобаламина у крви. Нису забележени нежељени догађаји.

Пројекат развоја нових производа трајао је око девет месеци. Храна је упоређена са сличним пољским колегом. Показало се да је литвански производ храњивији и много ефикаснији у погледу побољшања здравља старијих пацијената.

Дисфагија код старијих особа је проблем о коме се говори мало и ретко. И никако зато што такав проблем не постоји. Немогуће је не узети у обзир да немогућност нормалног оброка често доводи до тога да се старији људи закључају у себи, заштите од комуникације, доводе се у депресију. Давање шанси таквим људима је оно што научници покушавају да воде рачуна.

Информације објављене на званичној веб страници Литванског технолошког универзитета (кту.еду)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.