^
A
A
A

Научници тврде да мултипла склероза није аутоимуна болест

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

12 January 2012, 17:31

Научници сугеришу да мултипла склероза, која се већ дуго сматрала као аутоимунска болест, заправо није болест имуног система. Др Анжелика Кортелс, форензички антрополог, и Џон Џеј колеџ професора кривичног правосуђа у Њујорку, указују на то да мултипла склероза изазвана поремећајима метаболизма, више сличних у многим аспектима на коронарне атеросклерозе у односу на друге аутоимуне болести.

Кортелс сматра да лечење мултипле склерозе као метаболички поремећај, постао објаснити многе Пуззлинг аспекти ове болести, посебно, зашто то утиче на чешће жене него мушкарце, и зашто је недавно пораст стопе широм света. Она сугерише да би ова хипотеза могла помоћи научницима да развију нове третмане и, коначно, лекове за ову болест.

Најмање 1,3 милиона људи широм света пати од мултипле склерозе. Његова главна карактеристика - системска инфламација која доводи до стварања ожиљака ткива, под називом мијелин да изолатор нерве и ткива мозга и кичмене мождине. Временом, ови ожиљци могу довести до озбиљних неуролошких оштећења. Научници су претпоставили да је имунолошки систем крив за развој ове болести, али нико не може у потпуности објаснити шта тачно узрокује болест. Гени, исхрана, патогени или недостатак витамина Д - сви ови фактори могу бити повезани са мултиплом склерозом, али докази ових фактора ризика су неконзистентни и чак контрадикторна, разочарењу научници у потрази за ефикасним третманима.

"Сваки пут када се генетски фактор показује значајан пораст у ризик од развоја мултипле склерозе у популацији, утврђено је да је у другом популацији која није важно" - каже Кортелс. "Немогуће је објаснити учешће патогена, укључујући Епстеин-Барр вирус у развоју болести, као генетски сличних популација са сличним патогена драматично различите развојне болести стопом. Трагање за покретача мултипле склерозе у контексту аутоимуности једноставно није довело до општих закључака о етиологији болести" .

Међутим, узимајући у обзир вишеструку склерозу као метаболичку, а не аутоимунску болест, може се видети заједничка патогенеза и узроци развоја ове болести.

Липидна хипотеза

Кортелс сматра да је главни узрок мултипле склерозе може бити транскрипциони фактори једра ћелија које контролишу узимања, разградњу и производњу липида (масти и сличних једињења) кроз тело. Кршење ових протеина познатих као пероксизом пролифератор активатор рецептора (ППАР), узрочник нагомилавања отровних нуспроизвод - "лошег" ЛДЛ холестерола, формирају плакове у оболелим ткивима. Акумулација ових плакова доводи до имунолошког одговора, што на крају доводи до стварања ожиљака. Ово је у суштини исти механизам укључен у развој атеросклерозе, у којој је недостатак ППАР доводи до Формација плака, имуних реакција и ожиљке у коронарним артеријама.

"Када дође до метаболизма липида у артеријама, добијате атеросклерозу", објашњава Кортаелс. "Када се ово деси у централном нервном систему, добијате вишеструку склерозу, али главни разлог је исти."

Главни фактор ризика за развој повреда липидне хомеостазе је висок ниво ЛДЛ холестерола. Дакле, ако ППАР је била основа за развој мултипле склерозе, то би било разумљиво зашто, у последњих неколико деценија, случајеви болести су све снима. "Генерално, људи широм света конзумирају више шећера и животињских масти, што често доводи до високог нивоа ЛДЛ холестерола", рекао је Цортеллс. "Тако бисмо очекивати да виши ниво обољења везаних за поремећаје метаболизма липида -. Као што су срчана обољења и, у овом случају, мултипле склерозу То такође објашњава зашто статини користе за лечење високог холестерола, показали добру ефикасност ин Мултипле Сцлеросис ".

Хипотеза липид се осветљава повезаности мултипле склерозе и недостатак витамина Д. Витамин Д помаже смањити ЛДЛ холестерол, и недостатак витамина Д повећава вероватноћу развоја болести - посебно у контексту исхране богате мастима и угљеним хидратима.

Цортеллс такође објашњава зашто је мултипла склероза чешћа код жена.

"Мушкарци и жене различито варају масти", рекла је Кортаелс. "Код мушкараца, поремећаји ППАР-чешће јављају у васкуларном ткиву, тако да они имају више заједничког атеросклерозе. У вези са репродуктивном улогом жена различито метаболизам масти. У супротности метаболизма липида код жена је вероватно утицати мијелински производњу у централном нервном систему. Стога пута, мултипла склероза се чешће развија код жена, а атеросклероза - код мушкараца. "

Поред високог холестерола, постоје и други фактори који ометају функцију ППАР, укључујући патогене микроорганизме, на пример Епстеин-Барр вирус, повреде и неке генетске профиле. У многим случајевима, један од ових фактора ризика није довољан да изазове колапс липидног метаболизма. Али комбинација многих фактора може довести до кршења метаболизма липида. На пример, само генетски ослабљен ППАР систем не може изазвати болест, али у комбинацији са патогеном или неухрањеношћу може изазвати вишеструку склерозу. Ово помаже да се објасни зашто су различити покретачи мултипле склерозе важни за неке људе и групе људи, али у другим случајевима нису значајни.

Научници планирају да спроведу додатна истраживања је потребно да у потпуности разумеју улогу ППАР у развоју мултипле склерозе, али Кортелс се нада да ће овај нови разумевање болести, на крају, може да доведе до нових метода лечења и превенције.

"Ова нова хипотеза даје наду да ће се раније појавити лек за мултиплу склерозу више него икада", рекао је Кортаелс.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.