^
A
A
A

Млечни производи у исхрани: бити или не бити?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

30 December 2018, 09:00

Многи људи који брину о свом здрављу покушавају да смање количину животињских масти у исхрани због напуштања млечних производа. На крају крајева, познато је да такве масти имају негативан утицај на кардиоваскуларни систем. Научници из Пољске упозорили су: предности конзумирања кефира, јогурта или сира много су веће од уочене или могуће штете.

Стручњаци су показали да они пацијенти који редовно укључују тврде сиреве или ферментисане млечне производе у својој исхрани имају мање шансе да имају мождани удар и кардиоваскуларне компликације. Једини изузетак може бити свеже млеко: овај производ је одавно повезан са повећаним ризиком од развоја коронарних болести.

Др. Мациеј Банасх, представник Медицинског универзитета у Ододу, анализирао је информације добијене током америчких истраживања јавног мњења. Говор доктора на конференцији током састанка Европске кардиолошке заједнице у Минхену био је изненађење за многе.

Професор је указао на неке контрадикције у резултатима научних радова.

Болести срца и крвних судова - на пример, срчани удар и ударци - узроковани су оштећењем виталних судова. Чак и са појавом нових ефикасних медицинских техника, као што су тромбоекстракција или тромболиза, степен морталитета након можданог удара и даље је изузетно висок. У Сједињеним Државама, каже се да је мождани удар један од основних узрока смрти.

Дуго времена, лекари су веровали да велика количина засићених масти из млечних производа повећава ризик преране смрти - на пример, од можданог удара или онкологије. Међутим, данас, научници су све више склони да верују да је потпуно искључивање млечних производа погрешно и да нема јасну базу доказа. Вредновање информација добијених током тридесет истраживања одраслих Американаца само је потврдило: производи добијени од крављег млека нису толико штетни.

Пре двадесетак година, Амерички центар за контролу и превенцију патологија спровео је велику студију, познату као НХАНЕС. Медицински специјалисти су десет година процењивали стање здравља, исхране и начина живота скоро 25 хиљада добровољаца, пратећи све могуће опасности. Анализу добијених информација спровели су пољски научници. Они су били у стању да утврде да унос било ког млечног производа помаже да се смањи проценат смртности из било ког узрока за 2%. А љубитељи редовних оброка тврдог сира живели су 8% дуже од осталих учесника.

Затим су истраживачи прегледали ток још дванаест експеримената, анализирали информације о више од 600 хиљада пацијената из различитих делова света. На основу резултата, научници су направили занимљив закључак: предности млијечних производа су заиста значајне, што се не може рећи за свјеже пуномасно млијеко. Пијење чистог млека може повећати смртност за 4%. Али од природних јогурта, сирева, свјежег сира још увијек није вриједно.

Информације објављене на страници https://medbe.ru/news/pitanie-i-diety/ne-ogranichivayte-molochnye-produkty/

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.