^
A
A
A

Да ли треба узети одраслу особу да избегнем епидемију?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

19 July 2017, 09:00

Када се ради о суочавању са епидемијом, свако говори о потреби вакцинације за дјецу. Али како бити одрасла особа? Да ли их треба вакцинисати, када и од чега?

Заправо, имунотерапеути су забринути за узнемиравање: у Украјини готово нико од одраслих не обавезно вакцинише, посебно против дифтерије. Зашто? Главни фактор је недостатак потребних информација. Мало људи зна да је за одрасле потребно више обавезних вакцинација.

Специјалисти су нам рекли које вакцине треба запамтити после 20 година, а шта се може десити ако се ово не уради.

Министарство здравља Украјине обезбеђује обавезно ревакцинацију против болести као што су дифтерија и тетанус. Чињеница је да имунолошка одбрана, која се формира након вакцинације против ових болести, постоји само 8-10 година. Због тога се препоручује да се вакцинишу 26 година, а затим сваких 10 година.

У неким земљама, одрасли су поново вакцинисани против великог кашља: у Украјини, обавезна природа ове вакцинације зависи од епидемиолошке ситуације. У овом тренутку нема озбиљне потребе за таквом вакцином.

Министарство здравља је такође идентификовало списак занимања чији су представници обавезни да безуспешно изврше вакцинацију. То су људи који, због својих професионалних активности, могу директно контактирати опасне патогене. Међу таквим занимањима су медицински радници, ветеринари, пољопривредни радници и предузећа за прераду меса, запослени у дечјим институцијама итд.

Према статистикама, у последње три године у Украјини је умрло 30 пацијената са пертусисом и тетанусом. Прошле године је Светска здравствена организација приметила да је распон вакцинације у Украјини најмањи међу осталим европским земљама. Дакле, доктори су забринути, јер постоје сви предуслови за развој епидемије.

Сматра се да заразна епидемија не дође ако више од 90% људи има имунитет од болести. У нашој земљи, ова цифра је мања од 40%.

Као што наводи водећи имунотерапеут В. Котсаренко, већина Украјинаца није вакцинисана због унутрашње миграције. Прелазак из једног насеља у други, људи остају фиксирани у поликлинику према боравишној дозволи. Додатни фактор је лоша санитарна едукација. Особа може подсјетити на потребу за вакцинацијом само код запослења (па чак и тада није увијек), или када је оштећен прљавим ноктију.

"Еписодичне ракете исте дифтерије у одраслом окружењу су доступне. Штавише, болест је много тежа него у детињству. У односу на тетанус, статистика је такође разочаравајућа. Када је инфициран тетанусом, ризик од болести од пацијента без вакцинације је много већи. Спровођење поновљених вакцинација је од виталног значаја, јер говоримо о стварно опасним заразним патологијама - вероватноћа смртоносног исхода је врло велика ", закључио је Козартсенко.

Што се тиче деце, само 46% малих пацијената је вакцинисано током протекле године - и то није ни једно друго дете.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.