^

Здравље

Уринализа

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Општи тест урина јесте студија спроведена у специјалној лабораторији и додељена пацијенту у процесу дијагностиковања болести. Анализа урина састоји се од следећих фаза:

 • Органолептичка студија - укључује анализу количине урина, његове боје, мириса, пене и транспарентности.
 • Физичко-хемијска анализа урина - омогућава утврђивање специфичног нивоа гравитације и киселине у урину.
 • Биокемијска анализа урина врши се да детектује протеину у урину.
 • Микроскопска анализа урина омогућава вам да одредите степен присуства црвених крвних зрнаца и леукоцита.

Наиме подаци добијени из анализе урина, користи за детекцију хроничне нефропатије, нарочито јављају латентна, а такође дозвољавају да се процени активност и, у извршавању динамику, брзину прогресије реналне оштећења и одговора на терапију.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Збирка урина

Испитајте просјечан дио јутарног урина. Микроскопирање треба обавити најкасније 2 сата након сакупљања урина. Уколико непосредна микроскопија није могућа, урин треба чувати на ниским температурама како би се спречио бактеријски раст и лиза ћелијских елемената (еритроцити, беле крвничке, цилиндри). Да би се одржао интегритет црвених крвних зрнаца и леукоцита, намерно алкални урин је закишељен. Ако је немогуће поштовати правила за сакупљање урина, на примјер код пацијената са оштећеним свјесом, препоручује се извођење катетеризације бешике.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Како могу да узмем тест за урин?

Јутарња урина обично се узима за анализу. Пре пражњења бешике морате нужно извршити процедуру интимне хигијене помоћу сапуна. Урин треба одводити у пластичну посуду, која се продаје у апотеци. Уринализа обично се изводи најкасније сат и по након сакупљања урина. Пре узимања уринализе, забрањено је узимање лекова, јер то може утицати на резултате, а урин не треба оставити на температури испод нуле.

Уринализа Нецхипоренко

Анализа урина открива Нецхипоренко инфламаторних процеса који се дешавају у уринарном тракту и за одређивање нивоа леукоцита, еритроцита и цилиндара. Правила дозвољавају такве параметре: леукоците - до 2000 мл у мушких субјеката и до 4000 мл за жене; Еритроцити - до 1000 мл; цилиндри - до 20 мл. Пре пролаза урина, морају припремити суви пластичну посуду, која потом треба да прикупи око 200 мЛ јутарњи урин (најмање стотину педесет милилитара). Анализа урина се обавља на следећи начин: прикупљен урин се мућка, затим повучени благо у епрувети која је неколико минута центрифугирају, затим горњи део урина се прикупљају, и ин витро одсуство 1 милилитар урина са седимента, што се добро измеша и смештено у посебну ћелију, а затим израчуна број леукоцити, еритроцити и цилиндри.

Уринализа током трудноће

На почетку трудноће, жене морају тестирати урине скоро сваке недеље. Уро-генитални систем труднице је изложена двоструко оптерећење, и током трудноће, не само повећава материцу, али постоји компресија бубрега, бешике, повезана са растом и положајем плода. Због тога је испорука урина током трудноће обавезна редовна процедура. За труднице, мала количина протеина у урину може бити норма, иако у уобичајеном стању нема протеина у урину. Ако се у урин труднице пронађе више од три стотине мг протеина, то може сигнализирати патологије бубрега, укључујући хроничне, које би могле постати горе у току трудноће. У таквим случајевима је прописано лечење болесника. Протеинурија (протеин у урину), која се јавља у 32. Недељи трудноће, може сигнализирати развој нефропатије, праћено повећаним крвним притиском, оштећеном функционисањем плаценте. У урину трудница се често налазе различите бактерије. Бактериурија може изазвати настанак пиелонефритиса, што може довести до претње прераном рођењу. Од посебног значаја је анализа урина са асимптоматичном бактериурију, јер само на тај начин може открити скривене патологије. У урин трудница не би требало бити леукоцита, а поремећаји генитоуринарног система могу бити назначени повећаним садржајем соли. Ако су кетонска тијела откривена у урину трудне жене, то може указивати на развој токсичности. Са недостатком калија, као и токсозом у урину, ниво киселости се може смањити. Анализа урина током трудноће укључује испитивање боје и транспарентности, густине, епитела, билирубина, еритроцита и садржаја цилиндара. У случају добијања неповољних резултата, прописују се додатни тестови урина - према Нецхипоренкоовој методи, као и бацузији урина, итд.

Микроскопија уринарног седимента

Истраживање саставних елемената уринарног седимента је од великог практичног значаја, укључујући и утврђивање нивоа локализације патолошког процеса у уринарном систему. Елементи седимента урина деле се на органске (целуларне елементе, цилиндре) и неорганске (кристале различитих соли).

Међу органским елементима седимента урина, испитују се епителне ћелије, еритроцити, леукоцити и цилиндри.

Епителне ћелије

Епителне ћелије се разликују у зависности од типа епителија. Ћелије равног епитела потичу из доњих дијелова уринарног тракта; повећавајући њихов садржај више од 1-2 у области вида, нарочито велики број њих указује на запаљенске процесе у бештеру или уретри. Извор ћелија цилиндричног епитела је бубрежна карлица и уретер; повећање њиховог броја примећено је код пијелонефритиса и уретритиса. Ћелије реналног тубуларног епитела су заобљене, њихова детекција у комплексима са цилиндрима или у великим групама сведочи о њиховом бубрежном пореклу. Ова врста ћелија се налази код различитих болести бубрега (тубулоинтерстилијски нефритис, хронични гломерулонефритис, укључујући лупус).

trusted-source[12], [13]

Еритроцити

Еритроцити се налазе у седименту мокраће здравих особа у количини од 0-1 у видном пољу.

Присуство макромемуреје код пацијента процењује се карактеристичном променом боје урина; да би се разликовали са миоглобинуријом и хемоглобинуријом, постоје посебни тестови ("Хематурија").

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Леукоцити

Леукоцитуриа - повећање садржаја леукоцита у уринарном седименту (норма је 0-1 у видном пољу микроскопа код мушкараца и до 5-6 код жена). Диференцијални дијагностички тестови за одређивање популације леукоцита у уринарном седименту користе се за прецизно одређивање извора леукоцитурије.

Исолатна заразна леукоцитурија, карактеристична за многе инфективне и запаљенске болести уринарног система (укључујући пиелонефритис). О инфективној природи леукоцитурије може се прецизно проценити откривењем у уринарном седименту бактерија - бактериурија (више од 1к10 5 / мл урина). Током сетве, урин често резултира лажним негативним резултатима због чињенице да чак и безначајна кршења правила за узорковање и чување узорака утичу на тачност ове методе. Асептична леукоцитурија, карактеристична за многе облике хроничног гломерулонефритиса, аналгетичка нефропатија; понекад посматрано код амилоидозе.

Цилиндри

Цилиндри се образују у прикључак уромукоида Тамм-Хорсфалл (протеина секретују епителног узлазном руба Хенле петљи ОК), плазма протеини који су прошли мембрану гломерула и специфичне компоненте (ћелија, масних честице).

 • Хилински цилиндри се састоје само од молекула протеина, налазе се код различитих болести бубрега и нормалне (не више од 100 у 1 мл урина).
 • Воштани цилиндри се састоје од плазма протеина и делују као знак хроничне нефропатије.
 • Ћелијски цилиндри (еритроцит, леукоцит) увек имају бубрежно порекло и указују на лезију паренхима бубрега.
 • Масни цилиндри се налазе код значајне протеинурије, укључујући нефротски синдром.
 • Зрнасти цилиндри су знак болести бубрега.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Неоргански елементи уринског седимента састоје се од кристала различитих соли

Детекција уринарног кристали мокраћне киселине, калцијум оксалат, уратни и аморфни фосфати и трипелфосфатов сама није знак ренална оштећења, треба размотрити урин и клинички подаци.

Присуство у урину кристала холестерола, цистина, тирозина и леуцина увек указује на пораз бубрега. КЛИНАЛУВЕРА холестерола је примећена код пацијената са нефротским синдромом; кристали тирозина и леуцина указују на прогностички неповољно оштећење јетре.

У уринарном седименту пронађене су и бактерије, гљивице, протозоји и паразити. Бактериурија је најважнија у комбинацији са леукоцитуријом; да би се разјаснила његова генеза, препоручљиво је спровести бактериолошку студију урина. Од гљива у уринарном седименту најчешће се налазе представници рода Цандида, нарочито код пацијената са дијабетес мелитусом или имуносупресивном терапијом. Понекад се пронадју амеби; У присуству дисурије, ово указује на генито-уринарну амебиазу. Детекција јаја Сцхистосома хаематобиум указује на инвазију на уринарни тракт.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Општи тест урина: нормално

Нормална боја урина варира од светло жуте до тамно жуте боје. Превише жута боја обично указује на повећану густину урина, која се обично посматра током дехидрације, превише лаган урина, напротив, указује на то да је густина ниска. То значи да постоји шанса за отказивање бубрега. Било какве промене у боји урина од бледо ружичасте до тамно браон боје могу бити индикатори озбиљних патолошких процеса. Истовремено, неки лекови, као и богата конзумација репе и корења, могу да утичу на обарање мокраће. Ако у току анализе, утврђено је да урин није транспарентна, то се може објаснити присуством њему бактерија, еритроцита, соли, масти, слузи ет ал. Схаке Уколико урина, пена појављује на њему. Ако је пена мала, обилна и упорна, то може значити да урин има протеине. Обично је пена чиста и брзо растворљива. Ако је ниво протеина у урину већи од 0,033 г / л, ово се сматра одступањем од нормалних перформанси.

Интерпретација урина

Анализа урина укључује процену следећих параметара.

 • Боја, транспарентност.
 • Релативна густина.
 • Хемијски тестови:
  • пХ;
  • протеин;
  • глукоза;
  • кетонска тела;
  • хемоглобин (одређено, по правилу, са одговарајућом променом боје урина);
  • уробилиногена;
  • Миоглобин (одређено, по правилу, са одговарајућом променом боје урина).
 • Микроскопија:
  • кристали - урат, фосфат, оксалат или калцијум карбонат, триполфосфат, цистин, медицински;
  • ћелије - леукоцити, еритроцити, ћелијске епителне ћелије, уринарни тракт, атипичне ћелије;
  • цилиндри - хијалин, грануларни, еритроцитни, леукоцитни, епителни, воштани, грануларни, липиди;
  • заразни агенси - бактерије, гљивице, паразити.

Анализа урина подразумијева обавезно одређивање садржаја протеина, ћелијских елемената (еритроцита, леукоцита), бактерија и неких других индикатора. Поред тога, уз помоћ додатних метода истраживања у урину откривају се активни облици леукоцита, као и садржај хемокина, фактора раста и васоактивних молекула.

Да би се дијагностиковала микроалбуминурија, коришћен је стандардни брзи тест, који омогућава праћење његове величине, укључујући и амбулантне поставке.

Боја и јасноћа урина

Свеже одабрани урин је обично јасан. Узрок додатних утицаја је утврђен узрок замућења урина.

 • Нестанак замућености након загревања урина на 60 ° Ц указује на прекомерни садржај урата и мокраћне киселине у њој.
 • Ако урин постане транспарентан након додавања 10% сирћетне киселине, онда постоји вишак фосфата.
 • Са вишком оксалата, замућеност нестаје након додавања разредчене хлороводоничне киселине.
 • Уколико постоји велики број елемената или слуз у урину, постаје прозирна само након филтрације и центрифугирања.
 • Отпоран на све квалитативне тестове и центрифугирање, замућеност указује на бактеријуију.
 • На површини урина који садржи велику количину протеина формира се перзистентна пена.

Урин здравог човека је сламно жут, интензитет боје зависи од степена њеног разблаживања. Урин пацијента са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом је готово безбојан. Промена боје урина такође је последица присуства различитих хемикалија, укључујући лекове и њихове метаболите, као и гној, крв и лимф.

trusted-source[38]

Узроци промене боје урина

Боја

Разлог

Бела

Црвена / роза / смеђа

Жуто / наранџасто

Смеђа / црна

Зелено, плаво

Лимф, гној, кристали фосфата

Еритроцити, хемоглобин, миоглобин, порфирини, леводопа, метилдопа, метронидазол, фенацетин, фенолфталеин, боје за храну

Билирубин, уробилин, препарати гвожђа, нитрофурантоин, рибофлавин, сулфасалазин, рифампицин, фенитоин

Метхемоглобин, хомогензитиноваиа киселина (са алкапонуриа), меланин (код пацијената са меланомом)

Биливердин, боје (метилен плави и индиго кармин), триамтерен, витамини Б, индикан, фенол, хлорофил, инфекција са Псеудомонас аеругиноса

Млечно бела боја урина је због уласка велике количине лимфе или масти у њега. Масивно излучивање соли мокраћне киселине узрокује наранџасту (циглу) или смеђу боју урина. Када порфирина урина затамне када стоји у ваздуху.

Потребно је тачно тумачење црвене боје урина. Свјеже крви мокраће мрље у црвеној боји, хематурија бубрежне порекла даје урину карактеристичан облик "меса слопс" - Један од знакова гломерулонефртиа, укључујући акутне, миоглобина - црвено-браон боје. Поред тога, црвена боја урин се примећује коришћењем метилдопа, деривата фенотиазина.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Мирис урина

Урин има карактеристичан мирис. Њена промена се јавља код различитих болести, укључујући метаболичке болести.

Узроци промене у мирису урина

Мирис

Разлог

Слатко, труљење воћа

Кетонска тела

Амонијак

Инфекција уринарног тракта са бактеријама које деградирају уреу

Плесневый

Фенилкетонурија

Зној

Присуство исовалерних или глутарних киселина у крви

Ранцидна маст

Хиперметионинемија, тирозинемија

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Киселост урина

Реакција урина варира у великој мери (пХ 4,5-8,5). Поновна алкална реакција урина сведочи о могућности инфекције уринарног тракта или бубрежне тубуларне ацидозе.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Релативна густина урина

Релативна густина урина код здравих особа варира од 1.002 до 1.030. Овај индикатор зависи од исхране и режима уноса течности. Депресија релативне густине урина је рани знак тубулоинтерстијског нефритиса и хроничне бубрежне инсуфицијенције. Да би тачно одредио овај индикатор, неопходно је провести Зимнитски пробни поступак. Уз повећање садржаја протеина у урину за 4 г / л или глукозе за 2,7 г / л, овај индекс се повећава за 0,001.

Уринализа код деце: транскрипт

Када уриналисис код деце износило показатеље попут боје, мириса, транспарентности, специфичне тежине, степена еритроцита и леукоцита, присуства протеина, шећера, кетони, соли, бактерије, слузи. Нормални индикатори су одсуство атипичног мириса у урину и опацитетима. Ако урин има мирис амонијака, може сигнализирати неправилност са бешиком. Ниво киселости у урину беба варира од 4,8 до 7,5. Уз дијареју, повраћање и преваленцу биљне хране и физичку преоптерецење у исхрани, долази до алкалне реакције. Повећана киселост урина се примећује на температури, дијабетесу или прекомјерној потрошњи протеина у храни. Нормални индикатори густине урина су у зависности од старости од 1.003-1.025. Протеини, шећер, еритроцити, цилиндри, бактерије, соли и кетонска тела у урину детета не би требало да буду. Такве компоненте могу се појавити за метаболичке поремећаје, болести бубрега, мокраћне бешике, ендокриног система, повраћање, грозница, дијареја, констипација, нерава соја, анемије. У запаљеним процесима уринарног система може доћи до повећаног броја бијелих крвних зрнаца.

Општа анализа урина: транскрипт

Нормални индикатори за здраву особу:

 • Боја - умерено жута, не превише засићена, али не превише бледа.
 • Транспарентност је норма.
 • Мирис је неоштећен.
 • Киселост - пХ мање од 7.
 • Густина је од 1.018.
 • Протеини нису.
 • Кетонска тела нису.
 • Билирубин - не.
 • Уролилиноген - од 5 до 10 мг / л.
 • Хемоглобин - не.
 • Еритроцити - од нуле до три у видном пољу за жене, од нуле до једног у видном пољу за мушкарце.
 • Леукоцити - од нуле до шест у видном пољу код жена, од нуле до три у области вида код мушкараца.
 • Епителиум - од нуле до десет у видном пољу.
 • Цилиндри - не.
 • Салт - не.
 • Бактерије - не.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.