^

Здравље

Аддис-Каковски тест

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Сампле Аддис Каковского - ово је веома стара, али ефикасан начин за бројање еритроцита - црвених крвних зрнаца, и леукоцита цилиндру ( "залепљени" протеина формирана елементи) у урину.

Која је сврха такве студије као тест Аддис-Каковски?

Многе болести имају латентну форму, а особа често не примећује претеће симптоме, доживљавајући само незнатну слабост. Све латентне болести које се односе на бубреге и уринарни тракт захтијевају пажљиву дијагнозу, која рутински укључује методе бројаања протеинских једињења, обликованих елемената у урину. Тест Аддис-Каковски је веома сличан другој анализи - тест Нецхипоренка, али се подаци израчунавају из сакупљених материјала дневно. Током овог периода можете видети динамику и прецизније одредити шта је више у седименту урина - еритроцита или леукоцита.

Историја развоја методе је занимљива јер је 1910. Године познати доктор Каковског Антон Фомицх предложио ефикасан метод за дијагностицирање нефритиса.

Каковски је током своје професионалне каријере покушавао да пронађе заиста ефикасне методе лечења нефропатологије. Као искусан клиничар, он је предложио да је бројање обликованих елемената у сакупљеном урину неопходно током читавог дана, почев од раног јутра.

Такво фракционо пребројавање дало је детаљније и тачније информације о изједначавању ћелија. Као што је често случај, у исто време на другој страни планете, амерички Аддис је такође експериментисао са анализом урина. А 1925. Године, узимајући Каковски метод као основу, мало га је побољшао. Од тада, лабораторија је почела проучавати сакупљени материјал не за дању, већ за дан. Колеге нису започеле битку за палму, јер је то био ефикасан дијагностички догађај. Од тада се метода назива двоструко име, наиме тест Аддис-Каковски. Очигледно је да је Аддис први пут постављен по абецеди, а не прати хронологију развоја методологије.

Како је урадјен тест Адис-Каковског?

Урин треба сакупљати у року од једног дана, често се то дешава у року од десет сати. Уобичајено пиће се не препоручује, коришћење течности је нормално. Једини услов који се поставља пацијенту је, ако је могуће, да не мокри ноћу. Тест Аддис-Каковски претпоставља делимичну студију материјала, односно узимати урин изолован у року од 10-15 минута. Нормално, око 4 милиона белих заштитних ћелија крви - леукоцита, не више од 2 милиона црвених - од еритроцита и око 20 000 једињења - цилиндара треба издвојити са урином дневно. Ако су границе норме прекорачене у једној од њихових категорија униформних ћелија, то указује на бубрежне болести или заразне болести уринарног система.

Тест Аддис-Каковског такође помаже у идентификовању преваленције еритроцита или леукоцита у седименту. Ако беле ћелије премашују нормалне границе, онда је највероватније ово доказ пијелонефритиса. Леукоцити понекад достижу шест милиона, а ово је већ озбиљан облик бактеријске инфекције. Еритроцити, који "прелазе" границе нормалног, говоре о гломерулонефритису, у таквим случајевима црвене крвне ћелије могу да досегну 5 милиона.

Тест Аддис-Каковски је метода која је тестирана читавом веку, а лекарима га никада нису изневерили, а ова метода је раније помогла и даље помаже у формулисању тачне дијагнозе.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.