^

Здравље

Тест спутума за туберкулозу

, Медицински уредник
Последње прегледано: 06.11.2022
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Туберкулоза плућа је заразна болест коју изазивају Кохови бацили. У првим стадијумима инфекција може бити асимптоматска, временом се јављају умор, летаргија, знојење, бледило коже и постоји ниска температура. У току развоја болести почиње кашаљ, у почетку сув, затим са испуштањем спутума - патолошке тајне, што указује на оштећење ткива органа.

Шта је спутум за туберкулозу?

На основу боје спутума може се претпоставити о дијагнози, али је за коначан закључак потребно озбиљно испитивање. Са патологијама доњег респираторног тракта, може варирати од безбојног или белог до канаринца, жуто-зеленог, зеленог, а такође и са фрагментима крви.

Туберкулоза у почетним фазама карактерише провидан стакласти спутум, бела указује на стварање протеина и дубље оштећење ткива, браон, наранџасто-браон са примесом рђе - уништавање крвних судова.

Пурулентни спутум је жућкасто-зеленкасте боје, што указује на прогресију болести, у којој се издваја гној. У тешким случајевима, у последњим стадијумима туберкулозе, у њему се налази крв, а понекад се искашљава само крв, што је знак унутрашњег крварења.

Постоји још један ток туберкулозе, када акумулација спутума није праћена кашљем. Концентрисани су у грлу, стварају осећај грудвице, изазивају непријатно голицање и жељу да се отарасе, али нема кашља.

Тест спутума за туберкулозу

Тест крви за сумњу на туберкулозу показује само неке абнормалности, као што су повишена ЕСР, анемија, леукопенија. Ово захтева тест спутума. Које су методе? [1]

Анализа тајне за туберкулозу укључује студије:

  • макроскопски (одређује се запремина додељене тајне, њена боја, мирис, слојевитост, нечистоће);
  • микроскопски (за откривање бактерија отпорних на киселине);
  • бактериоскопски (за Мицобацтериум туберцулосис - МБТ).

Сакупљање спутума за туберкулозу

Можете узети спутум за откривање туберкулозе иу јавним медицинским установама иу приватним лабораторијама уз упут лекара. Постоји одређени алгоритам. Дакле, да бисте открили микобактерије, мораћете да сакупите три узорка.

За прво, пацијенту се даје џепна пљувачка опремљена етикетом која означава име, датум рођења и прикупљање. Пре поступка, исперите уста водом да бисте уклонили остатке хране. Контејнер се мора принети устима, дубоко удахнути 3 пута и снажно искашљати, пљувајући спутум у посуду. Лаборант, водећи рачуна да има довољну запремину материјала (3-5 мл), добро га затвара поклопцем и ставља у кутију за транспорт.

Пацијенту се са собом даје још једна пљувачка ради самосталног преузимања анализе сутрадан ујутру након прања зуба, коју он сам доставља у здравствену установу. Постоји и последњи тест. [2]

Део спутума се шаље у лабораторијски резервоар за културу, ова метода је много осетљивија од претходне, јер може открити чак и једну микобактерију.

Колико дуго траје тест спутума за туберкулозу?

Комплетна анализа спутума се ради 3 месеца. Тако дуг период се објашњава чињеницом да бацили туберкулозе могу да расту веома споро. Постоје и брзе методе које и даље трају најмање 42 дана.

Бактериоскопија спутума код туберкулозе је једноставна и економична, али траје дуго.

ПЦР спутум за туберкулозу

Метода ланчане реакције полимеразе (ПЦР) је веома прецизна. Са 100% сигурношћу открива присуство вируса, када други тестови са малим бројем микобактерија могу дати негативан резултат. Заснован је на откривању бактеријске ДНК у узетим узорцима.

Под утицајем ензима и температуре (од 50º до 95ºС) из једног молекула ДНК настају два молекула ДНК. Потребно је 3 минута. Да бисте добили резултат, довољно је 30-40 циклуса, што значи један и по до два сата. ПЦР метода открива туберкулозу у најранијим фазама њеног развоја.

Микроскопски преглед спутума код туберкулозе

Микроскопски преглед спутума открива еозинофиле - један од подтипова леукоцита, велики број еритроцита у плућном крварењу, еластична влакна, Куршманове спирале, Ерлихову тетраду.

Упркос чињеници да у природи постоји много бактерија отпорних на киселине осим туберкулозе, ипак, ово је једна од главних метода за одређивање туберкулозе, јер. Разликује се по једноставности и брзини (од једног сата). Микроскопски преглед спутума омогућава да се идентификују најопаснији пацијенти за околне пацијенте, као и да се прати динамика лечења. [3]

Резултат спутума за туберкулозу

Позитиван резултат теста спутума значи да је откривен Кохов бацил и то потврђује дијагнозу. Негативни индикатори то не искључују и захтевају друге студије: туберкулински тест, ензимски имуноесеј, хистолошки, флуорографију, радиографију, компјутерску томографију.

Како се спутум пнеумоније разликује од туберкулозе?

Са пнеумонијом, најчешће се примећује мукозни и муцопурулентни спутум, али нечистоће крви могу бити не само са туберкулозом, већ и са фокалном пнеумонијом. Наранџасто-браон боја је инхерентна и код лобарне пнеумоније и код туберкулозе.

Обе патологије карактеришу фибринозни угрушци у спутуму, али са пнеумонијом нема тела у облику пиринча (Коцх сочива), може се открити мање протеина и жучи.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.