^

Угљени хидрати: норма, врсте, метаболизам угљених хидрата, биолошки значај

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Угљени хидрати, или како се зову - сахариди, ово је јединствено име за органска једињења, која укључује и сам угљеник, као и једињења водоника и кисеоника.

Сахариди се сматра да је главни извор енергије тела - они су скоро одмах снабдева енергијом, али не спаси, за разлику од масти, који контролише снабдевање више од 80% енергетских ресурса, и протеини који складиште енергију у мишићима.

Због њихове специфичне разноликости, сахариди могу извести пуно функција у људском тијелу, њихова биолошка улога у метаболичким процесима је изузетно важна.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Угљени хидрати, улога и биолошки значај

 • Сахариди учествују у изградњи ћелија тела.
 • Огљикови хидрати, оксидовани, снабдијевају енергију телу. Оксидација само једног грама угљених хидрата ослобађа 4 килокалорије.
 • Сахариди могу деловати као заштита ћелијских зидова.
 • Увезивање угљених хидрата укључено је у регулацију осмозе (осмотски притисак).
 • Угљикохидрати улазе у структуру неких моносахарида (рибозе, пентозе), учествујући у изградњи аденозин трифосфата (АТП).
 • Олигосахариди имају својство рецептора (перцеивер).

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Како раде угљени хидрати?

 1. Сви сахариди су најбољи "гориво" и извор енергије за нормално, активно функционисање тела. Можда за мозак, тачније због своје исхране и живота, нема више важне компоненте од угљених хидрата. 
 2. Извор угљених хидрата може бити шећер, мед, кукурузни сируп, неке врсте поврћа, млечни производи, производи од брашна, пасуљ. 
 3. У телу, трансформација сахарида у главни тип "горива" - глукоза. Постоје угљени хидрати, који се, раздвајајући, брзо претварају у глукозу, постоје и они који апсорбују мало дуже, тако да ће ток глукозе у крв бити постепен. 
 4. Глукоза продире у ћелије помоћу инсулина, неки сахариди се депонују у јетри као резерва за могуће активне акције. Ако је стопа резервисања прекорачена или се ова резерва не користи (седентарни начин живота), масно ткиво почиње да се формира.

Врсте угљикохидрата

Угљени хидрати су класификовани у следеће категорије: 

 • Једноставно 
  • Моносахариди су галактоза, фруктоза, глукоза 
  • Дисахариди су лактоза и сахароза 
 • Сложени (полисахариди) - влакна (влакнасти сахариди), скроб и гликоген.

Једноставни сахариди се веома брзо апсорбују и растворљиви у води, то је уобичајени шећер и други производи у којима је.

Међу угљеним хидратима "частно" место узима глукоза, која је део скоро свих врста воћа и јагодичастог воћа. Глукоза је моносахарид, који, када се разблажи, стимулише производњу гликогена. Глукоза је сахарид потребан за тело, који снабдева мишиће, мозак, одржава равнотежу шећера у крвотоку и контролише ниво гликогена у јетри.

Фруктоза, у ствари, веома сличан функцијама и особинама глукозе, и сматра се јестиво шећер који се разликује од глукозе само да се брзо излучује и нема времена да се у потпуности се апсорбује у телу. Засићење јетре фруктозом није опасно, штавише, фруктоза се лакше претвара у гликоген него глукоза. Вишак фруктозе у крви не може бити у принципу, јер брзо напушта крв.

Сахароза је врста угљених хидрата која промовише масне кластере, изазивајући трансформацију у липиде свих хранљивих материја, чак и протеина. Заправо, сахароза је прогенитор фруктозе и глукозе, који "рађају" када хидролизују сахарозу.

Количина сахарозе је у одређеној мјери индекс метаболизма масти у телу. Такође, вишак шећера ће пре или касније утицати на састав крвног серума и стање цревне микрофлоре. Микрофлора црева је иницијално насељена микроорганизмима, количина која се регулише киселином и ензимским процесом. Прекорачење нивоа сахарозе доводи до брзог размножавања микробактерија, што представља ризик од дисбиозе и других поремећаја у делу дигестивног тракта.

Галактоза је ретка моносахарида, која се не појављује као независна компонента у храни. Галактоза се производи само цепањем, дисимилацијом лактозе, млечним угљеним хидратима.

Метаболизам угљених хидрата

Угљикохидрати су способни брзо и ефикасно испоручивати енергију телу, тако да не користе есенцијалне аминокиселине из чијег остатка протеина. Ако особа прими довољну количину сахарида са храном, метаболизам његових протеина и угљених хидрата је у нормалном стању.

Уколико сахариди се не примају споља, тело почиње да формира своју од глицерола и органских киселина (амино киселина) употребом резерви протеина и масти, кетозе развија - оксидација крв отпоран до метаболичких поремећаја.

Ако угљени хидрати у облику шећера улазе у тело у претерано великим количинама, немају времена да се раздвоје на гликоген и трансформишу у триглицериде, изазивају акумулацију масног слоја. Такође је важно за нормалне угљених хидрата сахарида разноликости, посебну пажњу треба посветити биланса шећера, скроба и гликогена (полако апсорбују угљених хидрата).

Метаболизам сахарида је три врсте: 

 1. Синтеза гликогена у јетри и мишићима из глукозе - гликогенезе 
 2. Синтеза гликогена из протеина и масних киселина - гликогеногенеза 
 3. Раздвајање сахарида (глукозе и др.), Производња енергије - гликолиза

Метаболизам угљених хидрата директно зависи од количине глукозе у крви. Ниво глукозе заузврат зависи од исхране, јер глукоза улази у тело само уз храну. Минимални садржај шећера у крви обично је ујутру, односно, и низак метаболизам угљених хидрата. Док особа спава, унос шећера регулише се продавницама гликогена (гликолиза и глико-неогенеза).

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Норме угљених хидрата

Потреба за сахаридима зависи од многих фактора - пола, старости, природе посла, здравственог стања. Просечна дневна стопа за жене је 300-350 грама, за мушкарце је већа - 400-450 грама. Сварљивих угљених хидрата треба искључити из исхране у диабетес меллитус, погоршању коронарне болести срца, смањила атеросклерозе, алергије, хипотиреозу и жучне кесе болест.

Огљикови хидрати у облику влакана, упркос њиховој популарности, требају такође задовољити норму - не више од 30-35 грама дневно, и за мушкарце и за жене. Посебно опрезни са влакном треба да буду пацијенти са погоршањем гастроинтестиналних обољења. Без ограничења, целулоза се може користити за дијабетес, гојазност, запртје.

Проценат скроба шећера, гликоген у исхрани треба да буде најмање 80% од укупног обима хране, јер ови угљени хидрати су оборио у пробавном тракту полако и не изазивају производњу масти.

Тзв. "Штетни" сахариди се налазе у шећеру, у свим брашно и тестенинама, осим производа произведених од брашна грубих сорти (или уз додавање мекиња). Више корисни и енергетски интензивни угљени хидрати су у суху воће, мед, млеко и млечне производе, воће и бобице.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.