^

Главне физиолошке функције цревне бактеријске флоре, храњивог тока

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Обавезни услов за асимилацију хране је разградња његових комплексних структура на проста једињења која се јављају током варења. Ослобођени мономери (аминокиселине, моносахариди, масне киселине итд.) Су без специфичности врста и претежно су исти за све организме. У неким случајевима се могу формирати олигомери (ди-, три- и повремено тетрамери), који се такође могу асимилирати. У вишим организмима транспорт олигомера се показује применом дипептида. Када се овај дигестија се реализује у три фазе: екстрацелуларни (цаверноус) варењем - мембране варење - апсорпције, а број организама - у четири, уз учешће интрацелуларног варења.

Проток хормона и других физиолошки активних једињења

Недавно показали да су ендокриним ћелијама гастроинтестиналног тракта и тиреостимулишући хормон синтетизовани и АКТТ, односно хормона, типичног хипоталамуса и хипофизе и питуитари целлс - Гастрин. Сходно томе, чини се да су хипоталамички-хипофизни и гастроинтестинални системи повезани са одређеним хормонским ефектима. Постоје и подаци да ћелије гастроинтестиналног тракта издвајају одређене стероидне хормоне.

Већ дуже време се верује да су ендокрине ћелије гастроинтестиналног тракта излучује хормоне и друге физиолошки активне чиниоце укључене углавном у само варења и апсорпције хранљивих састојака. Међутим, сада је познато да физиолошки активне супстанце контролишу не само функције дигестивног апарата, већ и најважније ендокрине и метаболичке функције целог организма. Испоставило се да тзв класичне хормони гастроинтестиналног тракта (секретински, гастрин, холецистокинин) и броја неидентификованих хипотетичких хормона осим локално, или локална, ацтион, извршавају различите функције у складу са прописом других агенција. Примјер хормона опште акције су и соматостатин и артеретар.

Кршење ендогеног тока физиолошки активних фактора из гастроинтестиналног тракта у унутрашње окружење организма проузрокује озбиљне посљедице. Показали смо да уклањање чак и дела ендокриног система дигестивног апарата под одређеним условима доводи до смрти или до тешке болести животиње.

Ексогени ток физиолошки активних супстанци се састоји углавном од специфичних супстанци насталих током раздвајања хране. Дакле, приликом хидролизе пепсин протеина млека и пшенице, формирају се супстанце које се зову егорфини, односно природне морфинске (са акцентом) једињења. Под одређеним условима, добијени пептиди могу продрети у крв у неким количинама и учествовати у модулацији укупне хормонске позадине организма. Такође се може претпоставити да одређени пептиди, укључујући оне који се формирају током нормалног варења одређених прехрамбених компоненти, обављају регулаторне функције. Такви пептиди припадају цасоморфину, производу хидролизе млечног протеина (казеина).

Улога исхране у формирању физиолошких и психолошких стандарда човека додатно се повећава откривањем функција одређених амино киселина као неуротрансмитера и њихових претходника.

Дакле, исхрана није једноставан чин јела која се може смањити на богатство тијела храњивим материјама. Истовремено, сложен ток хормонских фактора коегзистира, што је изузетно важно и можда витално за регулисање асимилације хране, метаболизма и, како се открива, одређених функција нервног система.

Проток бактеријских метаболита

Уз учешће бактеријске флоре црева, формирају се три поточка, усмјерена из гастроинтестиналног тракта у унутрашње окружење тијела. Један од њих - Хранљив Феед модифицирани микрофлора (нпр амини, аминокиселине настају декарбоксилацијом), други - ток производа из бактерија самих и трећи - проток модификовани бактеријска флора крмно биље. Уз помоћ секундарних микрофлора формираних нутријената, укључујући моносахарида, испарљивих масних киселина, витамина, есенцијалних аминокиселина, и тако даље. Е., супстанцама које на садашњем нивоу знања представљених индиферентна и токсичних једињења. Било је присуство токсичних једињења која су довела до идеје о експедитивности сузбијања цревне микрофлоре, изражене ИИ. Мецхниковим. Међутим, евентуално токсичне супстанце, ако њихов број не прелази одређене границе, физиолошки су и константни и неизбежни пратиоци егзотрофије.

Неке токсичне супстанце, посебно токсични амини формирани у дигестивном апарату под утицајем бактеријске флоре, дуго су привукли пажњу. Међу амини који имају високу физиолошку активност описани су кадаверин, хистамин, оцтопамин, тирамин, пиролидин, пиперидин, диметиламин, и других. Нека од садржаја ових амина у организму даје ниво њиховог излучивања. Неки од њих значајно утичу на стање тела. Са различитим облицима болести, нарочито дисбактерије, ниво амина може драматично повећати и бити један од узрока поремећаја у бројним функцијама тијела. Производња токсичних амина може се супримисати антибиотиком.

Заједно са ендогеном, постоји егзогени хистамин, који се формира углавном у цревима као резултат бактеријске активности. Због тога, употреба антибиотика може довести до бројних помака у хормонском статусу тијела. Можда многе патолошке промене у телу не изазивају хиперфункција стомачних ћелија које секретирају хистамин, већ због своје вишке производње у цревима бактеријске флоре. Дакле, са хиперпродукцијом хистамина од бактеријске флоре црева, стомачних улкуса, тенденција на поремећај хипоталамично-хипофизних функција, алергија, итд., Појављују се.

Физиолошки значај секундарних хранљивих материја указује на оштро повећање потражње за витаминима код људи и животиња у којима је бактеријска флора супримисана антибиотиком.

Трансформација баластних супстанци у цревима се јавља углавном под утицајем анаеробне микрофлоре.

Поред ових токова, постоји и ток супстанци који долазе од хране контаминиране као резултат различитих индустријских и пољопривредних технологија, или из загађене средине. Овај ток укључује и ксенобиотике.

Сада чврсто успостављена је дијететским влакнима играју значајну улогу у нормализацији гастроинтестиналног тракта (нарочито танком и дебелом цреву), повећава масу мишићног слоја, утицати на њену моторну активност, брзина апсорпције хранљивих материја у танком цреву, притисак у шупљини органа дигестивног тракта , електролита метаболизам у телесне тежине композиције електролита и измет и слично. Д важно је да дијетна влакна имају способност да се везују жучне киселине и воде. Као адсорбује токсична једињења Ја сам. Способност везивања воде има значајан утицај на брзину транзита садржаја дуж гастроинтестиналног тракта. У литератури постоје извештаји да се влакнастих влакана везују 5 пута више воде него сопствене тежине, а влакна таквог поврћа као што су шаргарепа и репа су 30 пута већа. Коначно, дијететска влакна утичу на станиште бактерија у цревима и за њих су један од извора исхране. Конкретно, микроорганизми користе целулозу, хемицелулозу и пектин, делимично их метаболизују у сирћетне, пропионске и масне киселине.

Дијетална влакна су неопходна за нормалне активности не само дигестивног апарата, већ и целог организма. Бројни поремећаји, укључујући атеросклерозу, хипертензију, коронарне болести срца, гастроинтестиналне поремећаје, дијабетес и др. У многим случајевима није само резултат прекомерног уноса протеина и угљених хидрата, али и последица неадекватног коришћења крмно биље. Постоје докази да недостатак дијететских влакана у исхрани може проузроковати рак дебелог црева. Без дијететских влакана, поремећена је метаболизам не само жучних киселина, већ и холестерола и стероидних хормона. (Изванредно је што су Авиценна и његови претходници већ знали за штету пречишћене хране.)

Многи облици патологије гастроинтестиналног тракта и метаболизма су подложни превенцији и лечењу због дијететских влакана уведених у исхрану. Дакле, ова влакна могу повећати толеранцију глукозе и модификовати његову апсорпцију, која се може користити за спречавање и лијечење дијабетеса, хипергликемије и гојазности. Повећање количине дијететских влакана у исхрани смањује ниво холестерола у крви, што је повезано са учешћем влакана у циркулацији жучне киселине. Такође је приказан антитоксичан ефекат биљних дијететских влакана. Истовремено, када се користи одређени број дијететских влакана, апсорпција одређених елемената у траговима, посебно цинка, опада.

Продужена употреба дијететских влакана доводи до смањења тежине синдрома иритабилног црева и дивертикулозе дебелог црева. Дијетна влакна доприносе успешном лечењу опстипације, хемороида, Кронове болести и других болести гастроинтестиналног тракта, а такође може служити као превентивна мера против рецидива чира на желуцу и дванаестопалачном цреву. Конкретно, са хроничним панкреатитисом, исхрана обогаћена влакнима, односно са дијететским влакнима, у већини случајева производи позитиван терапеутски ефекат.

Због тога је неопходно да се у прехрамбене оброке укључе не само протеини, масти, угљени хидрати, микроелементи, витамини, итд., Али и дијететско влакно, што је вриједна компонента хране.

Дакле, на основу класичне теорије покушани су створити побољшану и обогаћену храну уклањањем дијететских влакана, што је довело до развоја многих болести, тзв. Болести цивилизације. Тренутно се интензивно развија супротан правац - врши се истраживање адекватних прехрамбених оброка које одговарају потребама организма који су настали током еволуције. Код људи, таква еволуционарна адекватна храна садржи значајан део супстанци које се дуго неуспешно називају баластом.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.