^

Шта је овулација?

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

"Шта је овулација и како то дефинисати?" Ово питање је релевантно за оне жене које планирају да сазнају или обрнуто, док више воле да се уздрже од трудноће. Чињеница трудноће или, тачније, концепција је фузија сперме са зрелим женским јајима. Јајце пролази процес припреме - сазревање у јајницима, а затим излази из њих. Период ослобађања јајета спреман за ђубрење се назива овулација, односно овулација. Реч има латински корен, означавајући јаје (овум).

Да бисте сазнали која је овулација, требало би да пратите цео процес од почетка до краја. Оварије садрже специфичну форму округлог стола - фоликул. У њему постоји јаја која пролази кроз циклус развоја. Фоликула која садржи ћелију сазрева и развија се са њом око две недеље. Како развојни балон константно производи женске хормоне - естрогене. Естрогени, с друге стране, утичу на облогу материце, као да је припремају за могуће концепцију. Две недеље касније, кад је кавез спреман, весикула пуца, ослобађајући зрело јаје напољу. Салпинк има фине Протуберанце протеина - Пили да заузме зрео ћелију и напредовање га заједно са течност цури из руптуриране фоликула, у перитонеалну дупљу. Оварије из абдоминалне шупљине брзо падају у матерничку, јајовозну тубу, која се такође назива овидуктом. У лумену материце налази се одлучујући "сусрет" зреле ћелије и сперме. Сваки циклични период карактерише сазревање мноштва фоликуларних везикула (до неколико хиљада), али само један од многих хиљада "овулира". Испоставило се да само једно јаје може бити оплођено - једно јаје. Изузетак је развој два сазревана фоликула, тако да постоји шанса да се рађају близанци (разноиаицевих). Иако зрела ћелија тражи састанак с сперматозооном, који је најактивнији од многих његових браће и сестара, фоликуларни весик такође се претвара у жуто тело. Фоликул садржи лутеинске ћелије које имају карактеристичан жућкаст тигањ и брзо се множе и ослобађају прогестерон. Процес формирања жутог тела такође траје око две недеље, што је друга фаза менструалног периода. Сада сте сазнали која је овулација, а ево како то препознати, прочитајте испод.

Који је субјективни осећај овулације?

  • Карактеристичан бол, вучење, пецкање, обично у доњем делу стомака; 
  • Повећана сексуална узбуђеност; 
  • Неке промене у вагиналном пражњењу су обилне (дјеловање естрогена); 
  • Можда благо отицање абдомена и отицање лабија; 
  • Мала омлака целог тела; 
  • Необична осетљивост коже, посебно у грудима; 
  • Благо повећање млечних жлезда, могућа је и њихова болест.

Како одредити овулацију?

Овулација се одређује помоћу посебних тест трака које показују ниво лутеина. Лутеинизујући хормон (ЛХ) током овулације је врло активно распоређен, а ниво се значајно повећава. ЛХ је присутан у урину, помоћу кога тест може показати колико је садржај хормона у њему.

Класично, период овулације се јавља између 12. И 15. Дана са стандардним циклусом од 28 дана. Ако је менструални период краћи, на пример, 21 дан, онда се овулација може десити седми дан, почев од почетка циклуса.

Концепт концепције прекида овулацију. Ако се не дође до појаве, зрела ћелија умире у овидукту и излучује се током менструалног крварења. Затим се циклус понавља.

Оно што многе жене знају о овулацији, ове информације помажу да се трудноћа и свесно планирају трудноће, или да се благовремено заштити од ње и на тај начин избјегне абортус.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.