^

Општа анализа крви током трудноће

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Уобичајени тест крви за трудноћу је најједноставнија анализа која је додијељена свим будућим мајкама. Главни индикатори ове анализе дају информације о проценту крви у крви која садржи тромбоците, еритроците, леукоците, ниво хемоглобина и ЕСР. Ови показатељи говоре о стању здравља труднице ио томе како се носи фетус.

Према општој анализи, може се сазнати о скривеном запаљеном процесу у телу, почетку анемије, алергија, хелминтхиаса и других промена које утичу на проценат формираних елемената у крви. Ово је најлакши и најбржи метод дијагностиковања физиолошких промјена у раној фази. За труднице, такве норме успостављају се за општу анализу крви:

  • Норма хемоглобина је 120-150 г / л.
  • Норма леукоцита је 4.0-9 н 10 9 ћелија / литар.
  • Норма еритроцита је 3,5 -4,5 за 10 12 ћелија / литар.
  • Норма тромбоцита је 150-380 на 10 9 ћелија / литра.
  • Стопа ЕСР током трудноће износи до 45 мм / х.

Да би дала општу или уобичајену анализу крви у трудноћи, неопходно је не мање пута често три пута током трудноће. Први пут када жена постане регистрована, онда 20. И 30. Недеље гестације. Крв је боље узети ујутро, пре него што користите за доручак лагане оброке.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Кога треба контактирати?

Објашњење теста крви током трудноће

Тумачење крвног теста током трудноће ће пружити информације о стопама и одступањима. Норму се сматра флуктуација хормонске равнотеже и формирани елементи у крви. Глукоза је нормална током трудноће, остаје на непромењеном нивоу, понекад благо расте или пада - то је због хормона које производи плацента.

Повећан унос гвожђа током трудноће (нижи серумски феритин и жељезо у крви) могу изазвати развој анемије код трудница. Поред тога, ниво витамина и минерала се смањује. Посебно се повећава потреба за калцијумом и фосфором, у неким случајевима може се развити и акутни недостатак калцијума праћен хипотермијом.

Број тромбоцита може се разликовати у различитим периодима трудноће, зависно од физиолошких карактеристика организма будуће мајке - 150-380 за 10 9 по литру. Еритроцити у крви труднице су нормално садржани у опсегу 3.5-4.5 са 10 12 ћелија / л.

Број белих крвних зрнаца у укупном тесту крви током трудноће може повећати на 15,0 10 9, онолико леукоцити акумулирају у телу материце, да минимизира вероватноћу инфекције на фетус. Такође се повећава стопа седиментације еритроцита, док је код трудница индекси до 45 мм / х.

trusted-source[11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.