^

Фетални ендокрини систем

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Ендокрини систем фетуса (оргуље хипоталамус-хипофиза) почиње да се развија веома рано.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Хипоталамус фетуса

Формирање већине хипоталамичких хормона почиње у пренаталном периоду, тако да се сва хипоталамичка језгра разликују до 14 недеља трудноће. До 100. Дана трудноће, порталски систем хипофизе се завршава, а хипоталамички-хипофизни систем завршава морфолошки развој до 19-21 недеље трудноће. Идентификоване су три врсте хипоталамичких неурохуморалних супстанци: аминергични неуротрансмитери-допамин, норепинефрин, серотонин; пептиде, ослобађајуће и инхибирајуће факторе синтетизоване у хипоталамусу и улазећи у хипофизу кроз порталски систем.

Гонадотрофни ослобађајући хормон се производи у утеро, али степен одговора на њега повећава се након рођења. ГнРХ се производи од плаценте. Заједно са ГнРХ значајна количина хормона ослобађања тиротропина (ТРХ) у хипоталаму фетуса откривена је у раним фазама његовог развоја. Присуство ТРХ у хипоталамусу у И и ИИ тромесечју трудноће указује на његову могућу улогу у регулисању секреције ТСХ и пролактина током овог периода. Исти истраживачи су открили имунореактивни соматостатин (фактор који је инхибирао ослобађање хормона раста) код хуманог фетуса 10-22 недеља, а његова концентрација се повећала док је фетус порастао.

Сматра се да кортикотропин-ослобађајући хормон, стресни хормон игра улогу у развоју рада, али овај фетални или плацентални хормон тек треба утврдити.

Фетална хипофизна жлезда

АЦТХ у хипофизи се одређује на десетом тједну развоја. АЦТХ у крви пупчане врпце има фетални порекло. Производња феталног АЦТХ је под контролом хипоталамуса и АЦТХ не продире у плаценту.

Уочена је синтеза повезаних АЦТХ пептида у плаценту: хорионски кортикотропин, бета-ендорфин, меланоцит-стимулишући хормон. Садржај повезаних АЦТХ пептида се повећава када се фетус развија. Претпоставља се да у одређеним периодима живота врше трофичну улогу у односу на надбубрежне жлезде фетуса.

Студија о динамици садржаја ЛХ и ФСХ показала је да највиши ниво оба хормона у плоду наступа средином трудноће (20-29 недеља), са смањењем њихових нивоа до краја трудноће. Највиши ниво ФСХ и ЛХ је већи код жена. Према овим ауторима, док се трудноћа повећава код мушког фетуса, регулација хормонске производње тестиса се мења од ХГ до ЛХ.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Надбубрежне жлезде фетуса

Људских фетуса надбубрежне жлезде да достигне средине гестације фетуса величине бубрега, захваљујући развоју фетуса унутрашње зони која је до 85% свих канцера, а повезани су са метаболизам сексуалних стероида (после рођења овог дела је око да атрезијом година живота). Остатак надбубрежне жлезде представља дефинитивну ("одраслу") зону и повезан је са производњом кортизола. Концентрације кортизола у крви плода и флуида амниотицхескои повећава у последњим недељама трудноће. АЦТХ стимулише производњу кортизола. Цортисол игра изузетно важну улогу - изазива формирање и развој различитих ензима система јетри фетуса, укључујући гликогеногенеза ензима, тирозин и аспартат аминотрансфераза ензима итд да индукују сазревање танког црева епитела, као и активности алкалне фосфатазе ;. Учествује у преносу тела од феталне до одрасле врсте хемоглобина; индукује диференцијацију типа ИИ алвеоларног ћелијама и стимулише синтезу сурфактанта и његово отпуштање у алвеоле. Активација надбубрежног кортекса, очигледно, учествује у ослобађању рада. Тако, према истраживањима, под утицајем промене секреције кортизола стероидни кортизол активира плацентне ензимских система пружају нон-коњугованих естрогена излучивање, што је основни стимулатор релеасе НР-Ф2А, а тиме деливери. Цортисол утиче на синтезу адреналина и норадреналинамозговим слоја надбубрежне жлезде. Ћелије које производе катехоламине одређују се већ седам недеља гестације.

Феталне гонаде

Иако гонаде фетуса потичу из истог рудимента, то, надбубрежне жлезде, њихова улога је сасвим другачија. Фетални тестиси су откривени већ до 6. Недеље трудноће. Интерстицијске ћелије тестиса производе тестостерон, који игра кључну улогу у развоју сексуалних карактеристика дечака. Време максималне производње тестостерона поклапа се са максималном секрецијом хорионског гонадотропина, што указује на кључну улогу хорионског гонадотропина у регулисању феталне стероидогенезе у првој половини трудноће.

Много мање се зна о фетуса јајницима и њихових функција, они морфолоски идентификовани на 7-8 недеље развоја, и нашли су ћелије са знацима индикативне за њихову способност да Стероидогенесис. Активни фетални јајници почињу тек на крају трудноће. Очигледно, због великог производњу стероида од постељице и мајке-фетус у женском сексуалном диференцијације не морају да поседују стероидогенезу у јајницима.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Штитна жлезда и паратироидне жлезде фетуса

Штитна жлезда показује активност већ на 8 недеља трудноће. Карактеристичне морфолошке особине и способност акумулације јоге и синтетизовати јодотиронинску штитасту жлезду стичу се 10-12 недеља трудноће. До тог времена, тиротрофи се откривају у хипофизи, ТГ у хипофизи, серуму и серуму Т4. Главна функција тироидне жлезде фетуса је да учествује у диференцијацији ткива, првенствено нервног, кардиоваскуларног и локомоторног. До средине трудноће, функција штитне жлијезде фетуса остаје на ниском нивоу, а након 20 недеља је значајно активирана. Сматра се да је то резултат процеса фузије порталског система хипоталамуса са порталским системом хипофизе и повећањем концентрације ТСХ. Његова максимална концентрација ТСХ достиже почетак трећег тромесечја трудноће и не расте до краја трудноће. Садржај Т4 и слободног Т4 у феталном серуму се прогресивно повећава током последњег триместра трудноће. ТК није откривена у феталној крви до 30 недеља, а онда се садржај повећава до краја трудноће. Повећање ТК на крају трудноће је повезано са порастом кортизола. Одмах после порођаја, ниво ТК значајно се повећава, што прелази интраутерину 5-6 пута. Ниво ТСХ се повећава након порођаја, достиже максимум након 30 минута, а затим се постепено смањује на 2. Дан живота. Ниво Т4 и слободног Т4 такође се повећава до краја првог дана живота и постепено се смањује до краја прве седмице живота.

Постоји претпоставка да тироидни хормони повећавају концентрацију фактора раста нерва у мозгу и, у вези с тим, модуларни ефекат тироидних хормона се реализује током сазревања мозга. Уз недостатак јода и неадекватну производњу тироидних хормона, развија се кретинизам.

У тренутку порођаја, паратироидне жлезде активно регулишу метаболизам калцијума. Између паратироидних жлезда фетуса и мајке постоји компензацијска реципрочна функционална веза.

Тхимус гландс

Тхимус је једна од најважнијих феталних жлезда, појављује се на 6-7 седмицу ембрионалног живота. На осмој недељи трудноће, лимфоидне ћелије - протимоцитоза - мигрирају из жуманца и феталне јетре, а затим из коштане сржи и колонизују тимус. Овај процес још није познат прецизно, али се препоручује да ови прекурсори могу изразити одређене површинске маркере који се селективно везују за одговарајуће ћелије тимусових посуда. Једном у тимусу, протимоцити делују са тимском стромом, што доводи до интензивне пролиферације, диференцијације и експресије специфичних површинских молекула Т-ћелија (ЦД4 + ЦД8). Диференцијација тимуса у две зоне - кортикални и церебрални се јавља у 12 недеља трудноће.

У тимусу постоји сложена диференцијација и селекција ћелија у складу са главним комплексом хистокомпатибилности (МХЦ), као да су селектоване ћелије које одговарају овом комплексу. Од свих долазних и пролиферативних ћелија, 95% ће бити подвргнуто апоптози 3-4 дана након њихове последње подјеле. Само 5% ћелија преживи, које се даље диференцирају, а ћелије које носе одређене маркере ЦД4 или ЦД8 улазе у крвоток по 14 недеља гестације. Тхимус хормони су укључени у диференцијацију Т-лимфоцита. Процеси који се дешавају у тимус, миграције и диференцијације ћелија бити јасније након открића улоге цитокина, хемокина, експресије гена одговорних за овај процес, укључујући погрешно, развој рецептора који осећају све врсте антигена. Процес диференцијације читавог репертоара рецептора завршен је до 20. Недеље трудноће на нивоу одрасле особе.

За разлику од алфа-бета-Т4 у ћелијама које изражавају маркере ЦД4 и ЦД8, гама-бета Т-лимфоцити изражавају ЦД3. У 16 недеља трудноће, они су 10% у периферној крви, али се налазе у великим количинама у кожи и слузокожама. Под њиховим деловањем, они су слични цитотоксичним ћелијама код одраслих и луче ИФН-и и ТНФ.

Цитокин одговора воће имунокомпетентних ћелија је нижа него код одраслих, као и ИЛ-3, ИЛ-4, ИЛ-5, ИЛ-10, ИФН-и на мање од или практично детективати када стимулисане лимфоцита, а ил-1, ИЛ-6, ТНФ , ИФН-а, ИФН-Р, ил-2-одговор феталних ћелија на митогене је исти као код одраслих.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.