^
A
A
A

Тактилне ћелије

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Најцењеније ћелије епидерма су Меркелове ћелије. Они су одговорни за тактилну осетљивост коже, тако да су се звали тактилне ћелије. Већина Меркелових ћелија налази се у осјетљивим подручјима коже - на длановима, стопалима, у ерогеним зонама. Меркелове ћелије налазе се у основи депресија дермоепидермалне спојнице и повезане су са неуронима. 

Раније се веровало да је задатак Меркелових ћелија једноставан - да сагледа сигнал. Сада се испоставило да тактилне ћелије нису само пријемници сензација. Као одговор на стимулацију Меркелових ћелија, избацује се читав низ хормона и хормонских супстанци. Ове супстанце утичу на расположење (ендорфини и енкефалини), стимулишу ћелије имуног система, утичу на васкуларни тон, метаболизам калцијума итд. Недавна истраживања отворила су вео тајности над терапеутским ефектима акупунктуре и акупресуре. Испоставља се да умерено надражујуће дејство у подручјима акумулације ћелија Меркел-а има снажан имуностимулацијски ефекат на цео организам.

Постоји све више података који нам омогућавају да тврдимо да су све ћелије коже блиско повезане, формирајући једну заједницу. Везе између ћелија су тако сложене и разноврсне да свако - механички, физички или хемијски - утиче на кожу, утичући на ћелијске елементе, може имати потпуно неочекиване последице.

Стога, ћелије Лангерханса проширују своје процесе на горње слојеве епидермиса, што значи да су доступне спољним утицајима. С друге стране, они могу ићи у дермис и интеракцију тамо са другим ћелијама. Лангерхансове ћелије размјењују сигналне молекуле с кератиноцитима, леукоцитима, Меркеловим ћелијама, фибробластима, који заузврат такође размјењују сигнале једни с другима. Постојање сложених веза у тако великом ћелијском стању као на кожи, отвара се пред козметичком бескрајним хоризонтима, али у исто време ставља у своје руке озбиљно оружје које је важно искористити.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.