^
A
A
A

Росацеа

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Росацеа је једна од најчешћих кожних обољења којима се обучава практикантни дерматолог. Историја студије розацеа је дуга и украшена. Главни симптоми болести познати су из древних времена и нису били практично патоморфни, али још увек нема опште прихваћене дефиниције ове болести.

У иностранству је прихватио клиничку дефиницију розацеа као болест која се манифестује упорно еритем на централном делу лица, посебно подигнуте површине, са упадљиво на позадини дилатиран судова у кожи, често у пратњи појаве осип бубуљичаст и папулопустулезних, као и могућем развоју пинеалне деформације степпинг делове лица.

trusted-source[1], [2], [3]

Узроци розацеа

Росацеа се најчешће дефинише као ангионеуроза претежно венске везе у васкуларном плексусу дермиса, засновану на најшире прихваћени хипотези патогенезе болести.

Болест се често развија у женском, другу четврту деценију живота, која има генетски одређену предиспозицију за пролазно црвенило коже лица, а мање често врат и тзв. Деколтезну зону.

Од патолошке промене на кожи розацеа пацијената су углавном локализован на лицу, козметички значај болести и појава секундарних психосоматских проблема пацијената са розацеа довели су до веома активно учешће друштва у проучавању ове болести. Као резултат тога, у развијеним земљама су формиране национална друштва за истраживање розацеа, која представљају високо утицајне комисије стручњака, праћење часописа о проблему, укључујући, између осталог, финансијску подршку истраживањима у овој области. Као нека врста информационих центара, ова друштва редовно објављују модерне генерализоване ставове стручњака о класификацији, патогенези и методама лечења. Ови погледи често не одговарају историјски формираним.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Патогенеза

Патогенеза розацее је још увек нејасна. Постоји много теорија, али се нико од њих не претендује да је доминантна улога, јер није у потпуности доказана. Неке од ових теорија засноване су на резултатима систематских студија о односу развоја розацеа са различитим факторима покретања и поремећајима, други на основу резултата појединачних опсервација.

Главни етиопатхогениц механизми сматрају вазодилатације васкуларна плексуса дермиса због имплементације урођених карактеристика хипоталамус-хипофиза Вазомоторни активност као један од механизама мозга терморегулације под условима пораста температуре (као резултат физичких или психо-емоционални фактори), и протока крви у сливу на каротидних артерија.

Излагање на ултравиолетно зрачење, које, према многим истраживачима, доводи до раног појаве телангиектазија, није добио пуно објашњење, а његова улога у патогенези розацеа још увек расправља. Комплет паретицхески проширене судове и доводи до продуженим ултраљубичасто зрачење дистрофичних променама екстрацелуларног матрикса дермиса и делимичног ометања влакнастих структура везивног ткива због акумулације метаболита и про-инфламаторних медијатора. Овај механизам се сматра једним од главних у развоју хипертрофних розацеа.

Колонизација пробавног система једног од субпопулација Хелицобацтер рулори производи цитотоксичне супстанце које стимулишу ослобађање вазоактивних супстанци као што је хистамин, леукотриена, простагландина, фактор некрозе тумора и неких других цитокина се сматра једним од главних узрока еритематозна-телеангиектатицхескои росацеа.

Прекомерна потрошња алкохола, зачињене хране и зачина за данас сматра се само фактор који јача манифестације болести, али нема етиолошки значај. Као и улога Демодек фоллицулорурн, који је типичан коменсал, у овој фази препознат је као фактор погоршања процеса коже углавном у папуларно-пустуларном типу розацеа.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Симптоми розацеа

Клиничка слика еритематозна-телеангиектатицхескои росацеа карактерише појавом еритема, пролазног почетку повећава плиме, а затим претвара у стабилну, пожељно на бочним површинама образа и носа. Боја еритема може да варира од светле ружичасте до цијанотичне црвене, зависно од трајања болести. У контексту такве еритеме, пацијенти развијају телангиектазију различитих пречника, мало или умерено пилинг и отицање коже. Већина пацијената се жали на пулсне осјећаје и пецкање у подручју еритема.

Манифестације болести су интензивиране експозицијом на ниске и високе температуре, алкохол, зачинску храну и психо-емотивни стрес. Код пацијената са овом врстом розацеа карактерише повећана осетљивост коже на спољашње лекове и УВ. Чак и индиферентне креме и сунцобрани могу изазвати повећање запаљенских манифестација. У историји већине пацијената који пате од ове врсте розацеа, нема пренетих вулгарних акни.

Обрасци

Питања розацеа класификације до садашњег времена и даље су предмет дискусије. Историјски гледано, верује се да је болест карактерисана изложеном струјом. Међутим, класификација стручног одбора Америчког националног друштва за проучавање розацеа из 2002. Године указује на постојање четири главна типа розацеа (типа еритематозна-телеангиектатицхески папулопустулар тип фиматозни и ока врсте, одговара хипертрофичном фазе и офталморозатсеа у руској класификацији). Ту је такође сумњали трансформацију једне врсте на другу, осим у случајевима рхинопхима пацијената папулопустулезним врсте росацеа.

Папулопустулезнаиа росацеа се одликује сличним клиничким, међутим, ова врста розацеа ниједан такав жалбе износ сензације би еритема иу телеангиектатицхеском еритематозне типа. Пацијенти су углавном забринути због папуларног осипа. Одликује их јако црвена боја и перифоликуларни аранжман. Поједине папуле могу бити крунисане малим округлим пустом, али су такви папулопустуларни елементи мали. Пилинг је обично одсутан. Могуће је формирати упорни едем на месту заједничког еритема, који је чешћи код мушкараца.

Фиматоза или хипертрофична врста розацее карактерише значајно задебљање ткива и неуједначена туберозитет површине коже. Појава таквих промена на кожи носа се назива ринопхима, метафимична - ако је погођена кожа чела; гнатофима - ово је промена шине у бради, отофима - ушица (такође је монолатерална); много чешће процес ухвати капке - блефарофију. Постоје 4 хистопатолошке варијанте пинеалних формација: гландуларна, фибротичка, фиброангиоматска и актинична.

Очуван тип, или офталмоспорус, клинички је претежно представљен комбинацијом блефаритиса и коњунктивитиса. Понављајући холазија и меибомитис често прати клиничку слику. Често постоје коњуктивне телангиектасије. Жалбе пацијената су неспецифичне, запаљење, свраб, фотофобија и сензација страног тијела често се примећују. Офталмоспорус може бити компликован кератитисом, склеритисом и иритисом, али у пракси такве промене су ријетке. У ретким случајевима развој симптома очију превазилази кожне симптоме.

Изоловати специфичне облик болести: лупоид, стероид, цонглобате, фулминант, Грам росацеа, росацеа са чврстим упорни едем (Морбигана болест) и други.

Конкретно, лупоид росацеа (розацеа лупоидес, грануломатозни росацеа туберкулоид Левандовски) карактерише формирање страних тела типа гранулом. При диаскопији је приметна жућкасто-браон боја папуле. Одлучујућу улогу у дијагнози игра хистолошко испитивање карактеристичног елемента.

trusted-source[20], [21]

Дијагностика розацеа

Дијагноза, према Америчког комитета за проучавање розацеа се заснива на анамнезне доказима, пре свега, на које постоји најмање 3 месеца упорног еритема у централном делу лица. Притужбе сагоревања и пецкање у подручју таквог еритема, суве коже и појаву телеангиектатика, папуле на појаву на позадини конгестивне еритема, хипертрофија од пројектовања делова детекцију оштећења лица и очију може одредити врсту росацеа.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Шта треба испитати?

Како испитивати?

Диференцијална дијагноза

У погледу диференцијалне дијагнозе, неопходно је пре свега искључити истинску полицитхемиа, болести везивног ткива, карциноид и мастоцитозу. Поред тога, неопходно је разликовати розацеу од пери-периферног или стероидног дерматитиса и контактног дерматитиса, укључујући и фотодерматитис. Лабораторијска дијагностика се углавном врши елиминацијом других болести, јер још увек нема специфичних тестова за верификацију розацеа.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Кога треба контактирати?

Третман розацеа

До сада је проблем лечења много бољи од патогенезе и етиологије розацее. Терапеутска тактика у великој мери зависи од клиничког типа болести. Међутим, успјех лијечења розацее заснован је на заједничким напорима доктора и пацијента да идентификују факторе који су строго индивидуални. Најчешће укључују метеоролошке факторе: изложеност сунчевом зрачењу, високе и ниске температуре, вјетроелектране и сродне абразивне ефекте; прехрамбени: употреба топлих и газираних пића, алкохола, зачињене хране и вишка храна; неуроендокрине: емоционалне ефекте, климактеријски синдром и друге ендокринопатије, праћене повећаном циркулацијом крви у базену каротидних артерија; јатрогена обухвата лекове за системску примену и наношење еритема ентитет (нпр формулације никотинске киселине, амјодарон) и екстерних припреме, укључујући козметичке формулације и детерџената који имају надражајно дејство (водоотпорне козметике, силовими посредника, чији уклањање захтева коришћење растварача , као и детерџенте који садрже сапун). Искључивање или смањење ових фактора значајно утиче на ток болести и смањује трошкове медицинске терапије.

Основа терапијских мјера је осигурати адекватну дневну његу коже. Пре свега, то укључује препарате за заштиту од сунца. Треба их одабрати узимајући у обзир повећану осетљивост коже пацијената са розацеа. Имају најмање иритантних индиферентна агенсе (титан диоксид, цинк оксид) блокирају ултраљубичасто зрачење коже због својих физичких својстава. Препарати који садрже хемијске филтере ултравиолетно зрачење, које се свакако препоручује пацијентима са розацеа не садрже натријум лаурил сулфат, ментол и камфор, и обрнуто, да садржи силиконе (диметхицоне, цицлометхицоне), значајно смањујући иритантних заштитним средством и обезбеђивања њихов отпор воде и ниска комедогеност.

Основа за препоруке за дневну његу коже је редовна употреба светлости у конзистенцији, обојен зелени, препарати гојазности за свакодневну употребу. Пожељно је наносити их у танком слоју 2 пута дневно и као шминка, што је пожељно присутно у облику праха или мешане смеше. Треба запамтити да је рестаурација баријера веома важна компонента терапије розацеа, која се одликује повећаном осетљивошћу коже.

Тренутно се верује да је спољашњи третман пожељан за све врсте розацеа, осим за хипертрофичне, у којима су најефикаснији хируршки третмани и системски синтетички ретиноиди. Бројне упоредне студије спроведене у независним центрима у складу са принципима медицине засноване на доказима показале су одсуство статистички поузданих података о супериорној ефикасности системског третмана. На примјер, показало се да ефикасност системске примјене тетрациклинских антибиотика не зависи од дозе и учесталости примјене лијекова и, очигледно, није повезана са њиховим антимикробним ефектом. Исто важи за системске примене метронидазола, иако може послужити као алтернатива тетрациклини антибиотици у случајевима када су друге контраиндиковане. Недоступне су претпоставке о ефикасности метронидазола против Демодек спп., Који преживљавају у условима високих концентрација метронидазола. Међутим, ови лекови се и даље користе широко, али њихова употреба није овлашћена од стране организација као што је Савезна канцеларија за храну и лекове (САД) Сједињених Држава. Са лупоидном розацеа, системски тетрациклини су прописани, постоје индикације ефикасности пхтивазида.

Најефикаснија је комбинована употреба спољних препарата азелаичне киселине спољним препаратима метронидазола или клиндамицина. Постоје бројне публикације о ефикасности такролимуса или пимекролимуса. Они задржавају своје стварне препарате који садрже сумпор и бензоил пероксид, иако је забележен нежељени ефекат ових лекова. Код иницијалних манифестација фиматозе врсте розацеа, монотерапија са изотретиноином у уобичајеним дозама испоставила се као најефикаснија. Док се у лечењу формираног ринопхима не може учинити без метода пластичне хирургије, која се често комбинује са различитим термичким ефектима. У вези са овим, савремена фотографија и ласерска терапија заслужују посебну пажњу. Половне извори интензивног некохерентног светлости (ИПЛ), диоде, КТП, Алекандрите а најсавременији, лонг-импулсни ласери неодимиум итријум алуминијум гарнет (Нд; ИАГ-ласера). Третман ласером је ефикаснија и јефтинија иу односу на телангиецтасиа (селективној фототермолизи) и против колагена реорганизацију услед термалног стимулације фибробласта, али често коришћење ИПЛ-извора боље толерише. У лечењу хипертрофичног типа розацеа, ласерска дермабразија недавно је преузела једну од водећих позиција у безбедности.

Као физиотерапеутски третман, широко се користи метод микроструктуре. Његова ефикасност је углавном повезана са редистрибуцијом течности у ткивима лица и рестаурацијом лимфне дренаже. Такође је наглашено да микроструктура ефикасно доприноси рестаурацији оштећене кожне баријере и спречава дисоцијацију сапрофитне микрофлоре.

Више информација о лечењу

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.