^
A
A
A

Природни састојци за јачање косе

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Способност инхибирања 5А-редуктазе је пронађена у многим природним супстанцама. Неочекиван налаз био је анти-андрогени ефекат неких полинезасићених масних киселина, нарочито гама-линоленске киселине. Повезивање полиненасићених масних киселина са метаболизмом андрогена прво је приказано 1992. Године. Касније, 1994. Године доказано је да гама-линоленска киселина и неке друге масне киселине представљају ефикасан инхибитор 5А-редуктазе.

У овом случају, највећи инхибиторна активност је виђен у гама-линоленске киселине, а онда је уследило докозахексенску и арахидонске, алфа-линоленска, линолна и Палмитолеинска киселине у опадајућем редоследу. Друге незасићене масне киселине и метил естри и алкохоле масних киселина, каротеноиди, Д по каротеноида и засићених масних киселина не показује инхибиторни ефекат на 5.алпха.-редуктазе иу високим концентрацијама.

Гама линоленска киселина је садржан у уљу црне рибизле (16% гама-линоленска, 17% алфа-линоленске, линолна 48%), бораге (20-25% гама-линоленска, 40% линолеинска), ноћурка (14% Гамма линоленска, 65-80% линолна). Добар састав за уље од авокада (30% линолеик, 5% алфа-линолениц, 13% палмитолеи-ново). Упркос недостатку гама-линоленске киселине, уље авокада - један од најбољих лијекова за третирање косе као због повећаног садржаја олеинске киселине (80%), она продире дубоко у кожу и лако се дистрибуира преко површине косе и коже. Уље комплекса за уље може се додати у авокадо како би се побољшала њихова апсорпција и могућност ширења. Докосахексенска киселина, који такође поседује способност да инхибирају 5.алпха.-редуктазу садржане у јојобе (20%). Уље Јојоба је најбогатији извор доко-зхекаеноиц киселине међу природним уљима.

Уљне композиције са антиандрогеним ефектом имају предност да добро продиру кроз липидну баријеру коже и кожицу у коси. Могу се користити као додатна средства за све врсте лијечења косе. Са њиховом применом, нормална структура оштећене косе се обнавља, а лојнице се нормализују. На бази анти-андрогених уља могуће је припремити емулзионе и микроемулзионе системе, помоћу којих ће се друге биолошки активне супстанце уводити у скалпију главе.

Потентан антиандрогеничне акција има жумара воћни екстракт Сав Палметто (Сереноа репенс). Ред бобице патуљастог длану, која расте на атлантске обале САД, већ дуго користе од стране локалног становништва за лечење простатитис, мокрења, тестиса атрофије, импотенције. Плодови Сав Палметто садржи низ масних киселина (каприлна, лауринска, палмитинска и олеинске) и великом количином фитостероли (бета-ситостерол, тсиклоартенон, стигмастерол, лупеол, лиупенон ет ал.), А смола и танина.

Екстракт патуљастих палмића у комбинацији са цинком и витамином Б6 се користи као додатак исхрани и препоручује се почетницима да балдаше користе као профилактички. У Европи, екстракт је познат као "Пермикон" и препоручује се за лечење бенигне хипертрофије простате. У САД-у, пуно лосиона "Цринаген", припремљено на бази екстракта патуљастих палми, веома је популарно. Лосион је ушао у кожу на местима алопеције.

Коприва коприва (Уритца диоица) се користи у алтернативној медицини од давних времена како би ојачала косу и лечила хиперплазију простате. Екстракт добијен из корена коприве, је способан да блокира формирање ДХТ и естрогени инхибицијом два кључна ензима - 5.алпха.-редуктазе и ароматазе. Комбинација два биљних екстраката - коприва (Уртица диоица) и Прунус африцана (Пигеум Африцанум), има наглашену против андрогена активност, познат у Европи под «Простатин» жига. Лек се препоручује за лечење хиперплазије простате и за спречавање губитка косе.

Ако андрогени узрокују ћелавост, онда естрогени, за разлику од њих, стимулишу раст косе на глави. Међутим, није вредно препоручити синтетичке естрогене пацијентима, јер имају нежељени ефекат (флебитис и индукцију тумора, укључујући рак дојке). Ипак, постоје супстанце које показују ефекат сличан естрогену без изражених нежељених ефеката у примењеним дозама. У својој хемијској структури, они само далеко подсећају на естрогене, ипак се могу везати за естрогенске рецепторе (наравно, њихов афинитет за ове рецепторе је много нижи него код естрогена). Ова једињења се могу наћи у неким биљкама, а њихова имена - пхитоестрогенс.

Недавно су откривене још две супстанце, чији је инхибиторни ефекат на 5Алфа редуктазу: витамин Б6 и цинк. Витамин Б6 мења одговор ткива на стероидне хормоне, укључујући блокирање деловања андрогена. Цинк са локалном применом смањује активност лојних жлезда, смањује манифестацију акни, што указује на његов несумњив антиандрогени ефекат. Студије на животињама показале су способност цинка да стимулише раст косе. Витамин Б6 је богат пивским квасом, па ће корисни ефекат андрогене алопеције имати хранљиве саставе и шампоне са пивским квасом. Цинк је део оба адитива за храну узет орално, а масти се наносе на кожу.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.