^

Хемијски пилинг

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Блиц интересовања неких козметичких хирурга на хемијске пилинге и ласерско полирање поклопио се са жељом људи на млађем изгледу поправљањем оштећене коже. Јавни интерес је подстакнут оглашавањем козметичких производа, хемикалија без рецепта и лековитих програма који су на тржиште ушли на производе намењене за подмлађивање коже и елиминацију ефеката сунца и старости.

Пре него што консултујете дерматолога, већина ових програма који нису у супротном смеру већ су тестирани од стране пацијената, и због тога су спремни за интензивније излагање хемијским пилингом или ласерским наносом. Задатак лекара је да анализира врсту коже пацијента, степен његове лаке оштећења и препоручује прави метод подмлађивања, што ће дати најбољи резултат уз најмање ризике и броја компликација. Дерматолози морају пацијентима открити читав спектар могућности терапије лековима, козметике, дермабразије, хемијског пилинга и ласерског третмана за селективно уништење коже и рестаурацију његове површине. Свака од ових метода треба пронаћи своје место у арсеналу козметичких хирурга.

Хемијски пилинг укључује наношење хемикалије која елиминише оштећења површине и побољшава текстуру коже уништавајући епидермис и дермис. Да би се постигла површна, средња или дубока хемијска заштита коже, користе се различите киселине и алкалије, различите у степену деструктивног дејства на кожу. Степен пенетрације, уништења и упале одређује ниво пилинга. Лако површно пилинг је да стимулише раст епидерма уклањањем стратум цорнеум без некрозе. Мршављење, пилинг подстиче епидермис до квалитативних регенеративних промена. Разарање епидермиса је потпуна хемијска корејска површина, након чега следи регенерација епидермиса. Даљње уништавање епидермиса и провокација упале у папиларном слоју дермиса значи пилинг средње дубине. У овом случају, додатни запаљен одговор у ретикуларном слоју дермиса изазива стварање нове колагене и интерстицијске супстанце, што је карактеристично за дубок пилинг. Тренутно, сви ови ефекти заснивају се на нивоу пенетрације за различите услове који су повезани са инсолацијом и променама везаним за узраст. Према томе, лекари имају средство за уклањање промена на кожи које могу бити врло површне, умерене или тешке, примјеном супстанци које утичу на различите дубине. За сваког пацијента и стање коже, лекар мора изабрати тачну супстанцу.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Индикације за хемијски пилинг

Приликом анализе болесника са инсолацијом и променама које се односе на узраст, треба узети у обзир његову боју и врсту, као и тежину промјена. Постоје различите класификације, али представићу комбинацију три система која помажу лекару да лакше одреди тачан индивидуални лекарски програм. Систем класификације коже Фитзпатрицк описује степен пигментације и способност сунчања. Подијељено до нивоа од И до ВИ, он предвиђа фотосензитивност коже, његову изложеност фототрауми и могућност додатне меланогенезе (урођене способности за тан). Овај систем такође дели кожу факторима ризика за компликације хемијске коре. Фитзпатрицк разликује шест врста коже, узимајући у обзир и њену боју и њен одговор на сунце. Први и други тип су бледа и пегла кожа, са великим ризиком од опекотина од сунца. Кожа трећег и четвртог типа може сагорети на сунцу, али обично од маслине до браон. Пети и шести тип су тамно браон или црна кожа, која ретко гори и обично не захтева заштиту од сунца. Пацијенти са типом коже И и ИИ и значајним степеном фотодамаге требају стално заштиту од сунца пре и после процедуре. Међутим, ризик од развоја хипопигментације или реактивне хиперпигментације након хемијског пилинга код ових појединаца је прилично низак. Пацијенти са типове коже ИИИ и ИВ након хемијског пилинга под већим ризиком од пигмента дисцхромиа - хипер- или хипопигментатион, и може бити потребно да буду пре и после примене не само сунца, већ и избељивање за спречавање ових компликација. Ризик од пигментације није превелики након веома површног или површног пилинга, али то може бити значајан проблем после средњег или дубоког хемијског пилинга. У неким областима, као што су усне и капке, поремећаји пигмента могу се јавити много чешће након излагања импулсном ласеру који значајно мења боју у овим козметичким јединицама. У неким подручјима, после дубоког хемијског пилинга, могу се појавити промјене које имају "изглед алабастера". Лекар треба да информише пацијента о овим могућим проблемима (поготово ако постоји ИИИ или ИВ тип коже), објаснити предности и опасности поступка и сугеришу поступак спречавања нежељене промене у боји коже.

Супстанца за пилинг је корозивно хемијско једињење, које има штетни терапеутски ефекат на кожу. Важно је да лекар разуме стање коже пацијента и његову способност да издржи такву штету. Одређене врсте коже одупре хемијска оштећења бољи од других, и неке промене на кожи имају тенденцију да потенцира нежељене ефекте и компликације хемијског пилинга. Код пацијената са значајним пхотодамаге за производњу терапеутских резултата може захтевати више дубински пеелинг и ре-апликација решења за пилинг средње дубине. Пацијенти са оваквим стања коже као што су атопични дерматитис, себороичног дерматитис, псоријаза, контактни дерматитис, након љуштења може доћи, или чак погоршање одложеног оздрављења и постеритематозни синдрома или контакт осетљивости. Росацеа је нестабилност коже васо-мотор, који може бити праћен претераном инфламаторног одговора на средство за пилинг. Други важни Анамнеза фактори укључују терапију зрачењем, као хронична зрачења дерматитис је праћено смањењем способност да правилно исцељења. У свим случајевима, коса треба испитати у подручју зрачења; њихова целовитост каже да постоји довољно у пуном износу исцељења од коже лојних косе јединица након средње, па чак и дубоким хемијских пилинга. Међутим, не постоји директна веза, па потребно је да сазнате време терапије зрачења и дозе која се користи за сваку седницу. Неки од наших пацијената са тешким зрачења дерматитиса лечени дерматитис Акне средином 50-тих година прошлог века, и, с временом, кожа развио значајне дегенеративне промене.

Проблеми у постоперативном периоду могу узроковати херпес симплекс вирус. Сумњиво за ову инфекцију пацијентима, како би се спријечило активирање херпеса, потребно је прописати превентивни ток антивирусног лијека, као што су ацикловир или валцикловир. Ови пацијенти морају бити идентификовани у иницијалним консултацијама и прописати одговарајућу терапију за њих. Сви антивирусни лекови сузбијају репликацију вируса у нетакнутим епидермалним ћелијама. Важно је да након пилинга поновно епителизацију заврши пре пуне манифестације деловања лека. Због тога, антивирусна терапија треба да настави са дубоким хемијским пилингом 2 целе недеље, а када пилинг средњом дубином - најмање 10 дана. Аутори ретко користе антивирусне лекове за површински хемијски пилинг, јер степен оштећења са њим обично није довољан да активира вирус.

Главне индикације за хемијски пилинг су повезане са корекцијом актиничних промена, као што су фотодамаге, боре, актински растови, пигментна дисцхромиа и ожиљци након акни. Лекар може користити класификационе системе за квантификацију и квантификацију нивоа фотодамаге и оправдати употребу погодне комбинације хемијских пилинга.

Површински хемијски пилинг

Површински хемијски пилинг је уклањање стратум цорнеум или читав епидермис да стимулише регенерацију мање оштећене коже и постиже млађи изглед. За максималне резултате, обично је потребно неколико пилинга. Лекови су подељени на оне који производе веома површне хемијске пилинге, уклањајући само стратум цорнеум и оне који производе површински пилинг који уклања стратум цорнеум и оштећени епидермис. Треба напоменути да је ефекат пилинга површине на кожи третираној узрастом и осјетљивом кожом занемарљив, а поступак нема дуготрајан или врло приметан ефекат на боре и зглобове. За пилинг површине, трихлоросирћетна киселина (ТЦА) се користи у 10-20% Јесснеровом раствору, 40-70% гликолне киселине, салицилне киселине и третиноина. Свако од ових једињења има посебне карактеристике и методолошке захтеве, тако да лекар треба да буде потпуно свјестан ових супстанци, њихових начина примјене и природе лечења. Обично је време лечења 1-4 дана, у зависности од супстанце и његове концентрације. Веома лаке материје за пилинг укључују гликолну киселину у ниским концентрацијама и салицилну киселину.

10-20% ТЦА даје лагано бељење или замрзавање, уклањајући горњу половину или трећину епидермиса. Припрема коже лица за љуштење се састоји у темељном прању, уклањању површинске масти и вишка рожњачких вага са ацетоном. ТХЦ се равномерно наноси са газираном тканином или сатеричном четком; за формирање мраза, обично је довољно од 15 до 45 секунди. Појава еритема и површних пукотина мраза може се сматрати замрзавањем И нивоа. Замрзавање нивоа ИИ и ИИИ се примећује приликом пилинга средње дубине и дубоког пилинга. Током поступка, пацијенти доживе пење и сагоревање, али ове сензације врло брзо престану и пацијенти могу да се врате у своје нормалне активности. Еритема и следеће слусцхивание траје 1-3 дана. Уз овај површински пилинг, сунцокрет и лагани хидратанти су прихватљиви, уз минималну негу.

Решење Јесснер је комбинација каустичних киселина, која се користи више од 10 година за лечење хиперкератотичних кожних обољења. Овај раствор је коришћен за лечење акни за уклањање комедона и знакова упале. Код пилинга површине делује као интензиван кератолитички агенс. Примјењује се на исти начин као ТХК, влажна газа, сунђер или сатер четка, узрокујући еритем и шарене мрље. Пробне пријаве се врше сваке друге седмице, а Јесснеров ниво рјешења се повећава поновљеном апликацијом. Визуелни крајњи резултат је предвидљив: епидермис клизи и расте. Ово се обично јавља у року од 2-4 дана, а затим нанијете меке чишћење, хидратантне лосионе и сунцобране.

Алфа хидроксилне киселине

Алфа-хидрокси киселине, посебно гликолна киселина у раним 90 челичне прошлог века чудесног лека, обећава подмлађивање коже када се примењује локално у кући. Хидрокси-киселина је пронађена у намирницама (нпр гликолна киселина природно присутна у шећерне трске, млечна киселина кисело, јабучна киселина у јабукама, цитрус лимунска киселина, винска киселина, и - у грожђу). Млеко и гликолне киселине су широко доступне и могу се купити за медицинску употребу. За хемијски пилинг гликолна киселина се производи у небрушеном облику са концентрацијом од 50-70%. Када се боре 40-70% раствор гликолне киселине наноси на кожу са вате, Сабле четком или влажном крпом недељно или сваке друге недеље. За гликолну киселину, време излагања је важно - треба га опрати водом или неутрализовати са 5% раствором соде после 2-4 минута. У року од једног сата може бити присутан благи еритем са мрављињем и минимално лупање. Пријављено је да поновљено коришћење овог рјешења уклања бенигну кератозу и смањује број бора.

Сурфаце хемијски пилинг може се користити за комедони, послевоспалителнои еритема и пигментације након корекције акни, за лечење коже старење повезано са излагањем сунцу, и вишком црне пигмента у кожи (мелазме).

За ефикасно лијечење мелазме, кожу треба лијечити прије и након поступка са заштитом од сунца, 4-8% хидрокинона и ретиноичне киселине. Хидрокинон је фармаколошки препарат који блокира ефекат тирозиназе на прекурсоре меланина и на тај начин спречава настанак новог пигмента. Његова употреба спречава стварање новог меланина током рестаурације епидерме након хемијског пилинга. Због тога је неопходно за пилинг за пигментне дихромије, као и за хемијску кожу пилинг коже типа ИИИ-ВИ према Фитзпатрицк-у (кожа која је најприкладнија поремећајима пигментације).

Док врши површински хемијски пилинг, лекар треба да разуме да поновљена експозиција не додаје до средњег или дубоког пилинга. Пилинг који не утиче на дермис имаће врло мали утицај на промене текстуре повезане са оштећењем коже. Да не би били разочарани у резултатима, пацијент мора то схватити пре операције. С друге стране, како би се постигао максимални ефекат површинског пилинга, неопходне су поновљене процедуре. Поступци се понављају сваке недеље, у укупно шест до осам година, и подржани су одговарајућим терапеутским козметичким производима.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Хемијски пилинг средњих дубина

Хемијски пилинг средњих дубина је једнофазно контролисано оштећење папилијског слоја дермис с хемијском супстанцом, што доводи до специфичних промјена. Тренутно коришћени лекови су сложена једињења - Јесснер раствор, 70% гликолна киселина и чврсти угљен-диоксид са 35% ТЦА. Дефинисана компонента овог пилинга нивоа је 50% ТЦА. Традиционално је омогућено постизање прихватљивих резултата са глајењем финих бора, актиничних промјена и премалигних стања. Међутим, пошто ТЦА, у концентрацијама од 50% или више, узрокује многе компликације, нарочито ожиљке, престао је да се користи као моно лек за хемијски пилинг. Стога, за пилинг, кориштена је комбинација неколико супстанци са 35% ТЦА, која такође оправдава контролисану штету, али не даје нежељене ефекте.

Броди је предложио третирање коже ацетоном и сувим ледом за замрзавање прије примјене 35% ТЦА. То омогућава 35% раствор ТЦА да ефикасније и потпуније савлада епидермални преград.

Монхеит је користио Јесснерово решење пре примене 35% раствора ТЦА. Решење Јесснер уништава епидермалну баријеру оштећивањем појединачних епителних ћелија. Ово омогућава равномерну изложеност решењу за пилинг и дубље продирање 35% ТЦА. Да је ефекат Цолмана доказан у односу на 70% гликолне киселине пре коришћења 35% ТЦА. Његов ефекат је веома сличан ономе у Јесснеровом решењу. Доказано је да су све три ове комбинације ефикасније и сигурније од 50% ТЦА. Када користите ове комбинације једнообразност мешањем и формирање мраза више предвидљив, тако да је карактеристика високо ТЦА "прегријавања тачке" концентрацијама које могу изазвати ожиљке и дисцхромиа, не узрокују озбиљне проблеме када се комбинују раствор садржи ТЦА ниже концентрације. Модификована Монхеит Јесснер-35% ТЦА рјешење је релативно једноставна и поуздана комбинација. Ова техника се користи у малим умереним пхотодамаге коже садржи пигментосае промене, пеге, епидерма пролиферацију, дисцхромиас и боре. Користи се само једном, са периодом од 7-10 дана исцељења и бити од користи за отклањање манифестација дифузне актиничне кератозе као алтернатива хемијски пилинг хемотерапијом са 5-флуороурацил. Овај пилинг значајно смањује број компликација и козметички побољшава старење коже.

Поступак се обично врши под претходно креираном светлосном седацијом са нестероидним антиинфламаторним лековима. Пацијент се упозорава да ће се припрема за пилинг спречити и спалити неко време; Да смањите ове симптоме пре пилинга и у року од 24 сата након што је прописан аспирин, ако га пацијент толерише. Антиинфламаторни ефекат аспирина посебно помаже у смањењу отока и смањењу болова. Ако узимате аспирин пре процедуре, онда ово може бити све што је потребно у постоперативном периоду. Међутим, пре љуштења цело лице пожељну седацију (диазепам 5-10 мг п.о.) и благу аналгезија [меперидин 25 мг (Дифенхидрамин) и хидроксизин хидрохлорид 25 мг интрамускуларно (Вистар)]. Неугодност од такве коже није дуга, тако да су вам потребни седативни и аналгетски лекови кратког деловања.

Да би се постигао чак и пенетрација раствора, неопходно је снажно чишћење и одмашћивање. Лице се нежно рукује инхалацијом (Септисол) (салвете 10 к 10 цм), опрати водом и осушити. За уклањање остатака масти и контаминаната користи се препарат мазетола. За успех пилинга неопходно је дубоко одмашћивање коже. Резултат неуједначене пенетрације раствора за пилинг, због присуства резидуалних масти или рожнатих депозита након дефектног одмашћивања, примећен је пилинг.

Након одмашћивања и чишћења коже помоћу памучних брисача или салвета 5 к 5 цм, примењује се Јесснер решење. Количина мраза настала под утицајем Јесснеровог рјешења је много мање него код ТЦА, а пацијентима се обично не осећају непријатно. Под мразом је слаба униформна сенка умереног еритема.

Затим са 1-4 памучних пупољака, ТЦА се униформно примењује, дозе које у различитим областима могу варирати од ниског до високог. Са широким потезима четири памучне пупоље, киселина се примењује на чело и медијални део образа. Један благо влажни памучни тампон иде на обраду усана, браде и капака. Дакле, доза ТЦА је сразмерна количини која се користи, број коришћених памучних пупољака и техника доктора. Памучни пупољци за пилинг су погодни за издвајање количине примењеног раствора.

Бела мраз из ТХЦ-а се појављује на третираној површини након неколико минута. Јединствена апликација елиминише потребу за третирањем појединих подручја у другом или трећем времену, али ако је замрзавање непотпуно или неравномјерно, рјешење треба поново примијенити. Хоарфрост из ТЦА формира се дуже него из састава Бакера или чистог фенола, али брже него од супстанци за пилинг површина. Да би се осигурало да је замрзавање достигло максимум, хирург треба да сачека најмање 3-4 минута након примене ТЦА. Онда може да процени комплетност ефекта на ово или оно козметичко подручје и, ако је потребно, нешто да исправи. Области са непотпуном замрзавањем треба поново пажљиво третирати танким слојем ТЦА. Доктор мора постићи ниво удара ИИ. Ниво ИИ је дефинисан као слој бијелог мраза са еритемом која зрачи кроз њега. ИИИ ниво, што значи пенетрација у дермис, је густа бела емајл пласт без еритематозне подлоге. Са већином хемијских пилинга средње дубине, постиже се ИИ ниво замрзавања, посебно када су изложени очним капцима и подручјима осетљиве коже. У подручјима са већом склоношћу на ожиљке, као што су зиготични лукови, коштани протуберанци доње вилице и браде, пилинг не би требало да прелази ниво ИИ. Примена додатног слоја ТЦА побољшава његову пенетрацију, тако да ће друга или трећа апликација даље осушити киселину, што ће изазвати више оштећења. Према томе, додатни слој киселине може се применити само на подручја гдје ефекат није довољан или је кожа много дебљија.

Пилинг анатомских подручја лица врши се конзистентно, од чела до храмова, образа и коначно до усана и очних капака. Бели мраз значи коагулацију кератина и указује на то да је реакција потпуна. Пажљиво окретање са решењем граница раста длаке, ивица доње вилице и обрва сакрива линију разграничења између подручја која су била изложена и која нису подвргнута пилингу. У периоралном подручју постоје боре које захтевају пуно и чак затварање коже раствором коже усана до црвене границе. Ово је најбоље урадити помоћу асистента који се протеже и поправља горње и доње усне приликом примјене пилинга.

Неке области и патолошке формације захтевају посебну пажњу. Дебеле кератозе нису равномерно импрегнисане пилингом. Да би продрли у решење, то може захтевати додатну примену, чак и интензивно трљање. Зграбљена кожа треба да се истегне како би се постигло једнообразно покривање уз помоћ бора. У периоралним зглобовима, до црвене ивице усана, раствор за пилинг треба нанети са дрвеним делом памучног апликатора. Дубље преклапања, као што су мимичне линије, не могу се исправити пилингом, тако да их треба третирати као целу кожу.

Кожа капака треба третирати опрезно и уредно. За примену раствора, 2-3 мм од ивица капака, треба користити полусутни апликатор. Пацијент треба да се постави са главом подигнутом на 30 ° са затвореним очима. Пре наношења, вишак раствора за пилинг на памучном брисачу треба притиснути према зиду посуде. Затим, апликатор се уредно преврне преко очних капака и близу орбиталне коже. Никада не остављајте вишак раствора на очним капцима, јер може доћи у очи. Током пилинга, сузе треба сушити помоћу ватреног бриса, јер могу држати раствор за пилинг у околним ткивима и очима капиларним привлачењем.

Поступак пилинга са Јесснер-ТКСК рјешењем је сљедећи:

 • Кожа је темељито очишћена од стране Септисол.
 • Ацетон или ацетон алкохол се користи за уклањање себума, загађивача и преминулих хорних епидермиса.
 • Примени Јесснерово решење.
 • Тридесет и пет посто ТХЦ се примењује све док се не појави светло мраз.
 • За неутрализацију раствора примењују се компримовања са хладним раствором соли.
 • Оздрављење олакшава влажење са 0,25% сирћетне киселине и наношење креме за омекшавање.

Приликом наношења решења за пилинг одмах се осећа печење, али пролази после завршетка замрзавања. Симптоматско олакшање у пољу пилинга постиже се примјеном хладних компримова са сланим раствојем у друге области. Након завршетка пилинга, комплети се наносе на цело лице неколико минута док се пацијент не осећа угодно. Пуцање потпуно пролази до тренутка када пацијент напусти клинику. До овог тренутка, мраз постепено нестаје, успоравајући се проницљивим пилингом.

После процедуре ће доћи до отока, црвенила и љуштења. Са периорбиталним пилингом и чак пилингом чела, едем ока може бити тако изражен да ће очи бити затворене. У првих 24 сата пацијентима се препоручује да примењују лосионе са 0,25% сирћетне киселине (4 пута дневно), направљене од 1 жлица бијелог стола и 0,5 литара топле воде. Након лосиона на површини пилинга примењује се емолијент. Након 24 сата, пацијенти се могу туширати и нежно очистити кожу нежним чистачем без детерџента. По завршетку мокраће (након 4-5 дана), еритема постаје приметнија. Исцељење је завршено за 7-10 дана. До краја прве недеље, светло црвена боја коже се мења у розе, као опекотине од сунца. Ово може бити скривено козметичким средствима након 2-3 недеље.

Терапеутски ефекат средњег пилинга се заснива на три фактора:

 • одмашћивање,
 • решење Јесснер и
 • 35% ТХК.

Ефикасност и интензитет пилинга одређује се количина примијењеног лијека. Разлике у резултатима могу бити повезане са врстом коже пацијената и особином третираних подручја. У пракси се најчешће користи средња дубина пилинга и планирана је индивидуално за готово сваког пацијента.

Пилинг средњих дубина има пет главних индикација:

 1. уништавање епидермалних формација коже - актинична кератоза;
 2. третман и рестаурација површине умјерено оштећене сунчевим излагањем коже до нивоа ИИ,
 3. корекција пигментне дисцхромиа,
 4. уклањање малих површних ожиљака након акни; и
 5. У комбинацији са ласерским млевењем и дубоким хемијским пилингом коже оштећене од сунца.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Дубоко хемијско пилинг

Оштећење слике ИИИ нивоа захтева дубок хемијски пилинг. То подразумијева кориштење ТЦА у концентрацији од преко 50% или пилинга фенола од стране Гордон-Бакер. Оштећење ласера може се користити и за исправљање оштећења на овом нивоу. ТЦА више концентрираних 45% сматра се непоузданим, јер често узрокује ожиљке и компликације. Из тог разлога, концентрирана ТЦА није укључена у листу стандардних производа за дубоко хемијско пилинг. За дубоко хемијско пилинг више од 4 0 година успешно се користи фенолни састав Бакер-Гордона.

Дубоко хемијско пилинг је дуготрајна процедура, која треба третирати озбиљно као и било која велика хируршка процедура. Пацијенти захтевају преоперативну интравенску седацију и хидратацију. Типично, литар течности се убризгава у кап по хирургији и још један литар - током операције. Фенол је кардиотоксичан, хепатотоксичан и нефротоксичан. Према томе, треба пажњу посветити серумској концентрацији фенола током апсорпције кроз кожу. Методе ограничавања су следеће:

 • Интравенска хидрација пре и током поступка елуцирања фенолних једињења из серума крви.
 • Проширење времена наношења целог лица за пилинг више од 1 сата. Пре наношења раствора на кожу сваке следеће козметичке јединице, интервал је 15 минута. Тако третирање чела, образа, браде, усана и очних капака даје укупно 60-90 мин.
 • Посматрање пацијента. Уколико дође до електрокардиографских промена (на примјер, превремена контракција вентрикула или атријума), поступак се прекида, а пацијент пажљиво прати да идентификује друге знаке интоксикације.
 • Окиген тхерапи. Многи лекари верују да терапија кисеоником током поступка може помоћи у спречавању ритамских поремећаја.
 • Прави избор пацијената. Сви пацијенти са кардиоаритмии историје, бубрежне инсуфицијенције или јетре или добијања лекова који предиспозицијом за аритмије треба да одбије да изврши пилинг фенол Бакер-Гордон.

Пацијенти иду до дубоких хемијских пилинга треба да буду свесни значајног ризика, велики број могућих компликација поступка, тако да су потенцијалне користи мора бити одмерена у односу на конкретне факторе ризика. У рукама оних који обављају ову операцију на редовној основи, то је поуздан и безбедан начин за подмлађивање коже са тешким пхотодамагед, дубоких цирцуморал бора, периоцулар бора и врана ноге, линије и боре на челу, као и друге текстуралних и морфолошких промена у вези са тешка процес са таложењем коже под утицајем инсолације.

Постоје две методе дубоког хемијског пилинга: оклузивни и неуклузивни пилинг с фенолним саставом Бакера. Оклузија се врши применом водоотпорне траке са цинковим оксидом, као што је чврстоћа од 1,25 центиметра. Трака се наноси директно након третирања фенола са сваком козметичком јединицом. Оклузија трака повећава продирање фенол решења и Бакер је посебно добра за дубоко стриатед "пребродио" кожу. Оклузивне фенол пилинг ствара најдубље штету у средишњем делу ретикуларне дерма, и овај облик хемијских пилинга треба да се уради само један од најбољих и искусног пластичног хирурга који разуме опасност од сувише дубоке пенетрације и оштећења ретикуларне дерма. Њени компликације се налазе у хипер и хипопигментатион, текстуралних промене, као што су "алабастер коже", и ожиљака.

Неуклузивна техника, у модификацији МцЦоллоугх-а, значи више чишћења коже и примену више решења за пилинг. Уопштено гледано, ова техника не даје тако дубоко слагање као оклузални метод.

Састав Бакер-Гордона за овај пилинг први пут је описан 1961. Године и успешно се користи више од четрдесет година. Ово једињење пенетрира дермис дубље од неразређеног фенола, јер се сматра да је последње коагулација епидермалних кератинских протеина, чиме се блокира сопствена пенетрација. Разређивање до око 50-55% у раствору Бакер-Гордон узрокује кератолизу и кератокоагулацију, што подстиче дубље продирање раствора. Течни сапуни Хибицленс је површински активна супстанца која смањује површински напетост коже и пружа више пенетрације лека за пилинг. Цротоново уље - епидермални антимикробни агенс који побољшава апсорпцију фенола. Свеже припремљено једињење се не може мешати, тако да се мора стресати у медицинском посуду од чистог стакла непосредно пре наношења на кожу пацијента. Иако се композиција може чувати кратко време у боци мрачног стакла, то обично није потребно. Пожељно, сваки пут када се припреми свежа формулација.

trusted-source[14], [15], [16]

Метода хемијског пилинга

Пре извођења анестезија и пацијент седи произведена лица траг, са назнаком таквих знаменитости као угла мандибуле и браде, впередиусхнаиа фурров ивица орбиту и чело. Ово се ради да би се изврши пилинг је стриктно до особе и граница мало изнад доње ивице вилице, стварајући прелаз боју. Ово пилинг нужно захтева седацију. За ово Анестезиолог улази интравенски, нпр, комбинација фентанил цитрата (Сублимазе) анд мидазолам (Версед), и посматра пацијента м. То је корисно да се регионалне анестезије Очна нервне, инфраорбитални живац и ментално нерава бупивакаин хидрохлорид (Магсапе), који треба да обезбеди локалну анестезију за око 4 сата. Затим се цело лице се чисти и одмашћене кератолитиц средство, као што је гексохлорофен са алкохолом (Септисол), са највећом пажњом у такве лужне површине као нос, граница раста длаке и средњи део образа.

Тада се хемијска једињења сукцесивно наноси на кожу од шест естетских јединица: фронтална, периорална, десна и лијева букална, назална и периокуларна подручја. Лечење сваког козметичког подручја траје 15 минута, што укупно износи 60-90 минута за целу процедуру. За наношење се користе памучни брисеви на исти начин као што је описано у одељку о пилингу средњих тежина са Јесснер-35% ТЦА раствором. Међутим, лек се примењује у мањој количини, јер замрзавање долази много брже. Непосредно сагоријевање је присутно 15-20 секунди, а затим пролази; Међутим, бол се враћа после 20 минута и узнемирава се од 6 до 8 сати. Задња област пилинга је кружоборбитална кожа, на којој се раствор примењује само са навлаженим памучним пупољцима. У сваком случају не сме бити дозвољено да контактира капљице раствора за пилинг са очима и течном течном материјом, јер раствор солзије може продрети у око капиларним привлачењем. Важно је запамтити да разређивање композиције за пилинг у води може повећати његову апсорпцију; стога, ако је хемикалија ушла у око, она треба да се опере минерално уље, а не са водом.

Након наношења рјешења, мраз се појављује на свим подручјима и може се примијенити оклузална пилинг трака. На крају пилинга, мехурићи са ледом могу се користити за повећање удобности; и, ако пилинг није оклузиван, користи се вазелин. Првих 24 сата примењује се биосинтетичка обрада, као што су Вигилон или Флекзан. Прва постоперативна посета пацијената је постављена након 24 сата да се уклони трака или биосинтетски обући, као и да се прати напредак лечења. У овом тренутку, пацијентима се објашњава како примењивати облоге и оклузивне облоге или масти. Важно је не дозволити стварање крађе на кожи.

Након дубоког хемијског пилинга утврђују се четири стадијума зарастања рана. То су (1) упала, (2) коагулација, и (3) ре-епитхелиализатион и (4) фиброплазија. Одмах након завршетка хемијских пилинга развију инфламаторни фаза почиње са израженом тамним еритема, прогресивно током првих 12 сати. Пигментне лезије на кожи постаје израженије у мери у којој, у фази коагулације се одвоји епидермис серум ексудацију настаје и развија Пиодерма. Током ове фазе важно је користити лосионе за чишћење и облоге, као и оклузивне умирујуће масти. Ово ће уклонити некротизујући екфолиате епидерм и спречава сушење серум ексудат да се формира кора и никакви. Ми радије користити лосион са 0,25% сирћетном киселином (1 кашичица белог сирћета, 500 мл топле воде), јер поседују антибактеријску активност, посебно против Псеудомонас аеругиноса и других Грам-негативних микроорганизама. Осим тога, решење је слабо кисела реакција је физиолошка средина за лечење гранулације ткива и рана нежно пере, растварањем и испирање некротично материјала и сурутку. За свакодневно прегледа коже за откривање компликација, волимо да користимо омекшавање и умирујуће супстанце као што су вазелин, Еуцерин или Акуапхор.

Ре-епителизација почиње 3. Дана и траје до 10.-14. Дана. Окцливни завоји доприносе бржем лечењу. Последња фаза фибро-ласије траје довољно дуго након почетног затварања ране и састоји се у неоангиогенези и формирању новог колагена за још 3-4 месеца. Еритема може трајати 2 до 4 месеца. Дуготрајно задржавање еритема обично није примећено и повезано је са појединачном осјетљивошћу коже или контактним дерматитисом. Формирање новог колагена током фазе фиброплазије може наставити да побољшава текстуру коже до 4 месеца.

Компликације хемијског пилинга

Многе компликације пилинга могу се препознати у раним фазама лечења. Козметички хирург треба добро упознати са нормалним врстама зарастања ране у различитим временима након пилинга различитих дубина. Обнављање фазе гранулације више од 7-10 дана може говорити о одлагању зарастања ране. Ово може бити резултат виралне, бактеријске или гљивичне инфекције; контактни дерматитис који омета лечење; или други системски фактори. "Црвена заставица" (гранулација) треба да подстакне хирурга да пажљиво испитује и прописује одговарајући третман како би спречио непоправљиву штету која може проузроковати ожиљке.

Узроци компликација могу бити и интраоперативни и постоперативни. Две карактеристичне грешке које доводе до интраоперативних компликација су (1) неадекватна селекција или употреба лека и (2) случајно излагање лекова непожељним местима. Љекар је одговоран за правилну примјену рјешења на жељену концентрацију. Потребно је одредити концентрацију тежине ТЦА, јер је то мерило дубине пилинга. Треба истерати датум истека гликолне и млечне киселине, као и Јесснерову раствор, пошто је њихов ефекат ослабљен док се чувају. Алкохол или вода могу непожељно повећати ефекат, па је потребно разјаснити вријеме припреме раствора. Решење за пилинг треба применити помоћу апликатора са памучним врховима. У средњем и дубоко пилинг најбоље сипања раствора у слободног простора, а не да га извадите из боце у којој је чува, памучних брисева притиском против зидове његовог излива, јер кристали таложе на зидовима, може да повећа концентрацију решења. Неопходно је наношење рјешења на одговарајућа мјеста, а не носити мокри апликатор преко централних дијелова лица, гдје капљице могу случајно пасти на осетљиве области, на примјер, у очи. Да би се разблажила ТЦА или неутрализовала гликолна киселина, у случајевима њихове нетачне примене, физиолошки раствор соли и раствор натријум бикарбоната треба да буду у близини оперативне собе. Такође, са фенолним пилингом на Бакер-у морате имати минерална уља. Постоперативне компликације су најчешће повезане са локалном инфекцијом и контактним дерматитисом. Најбољи начин за заустављање локалне инфекције је коришћење лосиона за уклањање корења и некротичног материјала. Под густим оклузивним преливима може се развити стрептококна или стафилококна инфекција. Употреба лосиона са 0,25% сирћетне киселине и разумно уклањање масти након њихове примене инхибирају развој инфекције. Инфекције које изазивају Стапхилоцоццус, Есцхерицхиа цоли и чак Псеудомонас могу настати због неправилне неге ране зарастања и треба их третирати одговарајућим оралним антибиотиком.

Рано откривање бактеријске инфекције захтева честе пацијентове посете лекару. Може се манифестовати одложеним исцељивањем, улцерацијом, формирањем некротичног материјала у облику вишка филмова и кора, гнојним одвојивим и мирисом. Раније препознавање омогућава третман коже и спречава ширење инфекције и ожиљка.

Вирусна инфекција је резултат реактивације вируса херпес симплекса у кожи лица, а посебно у периоралној области. Анамнеза херпетичне инфекције захтева профилактички орални унос антивиралне дроге. Такви пацијенти могу се третирати 400 мг ацикловир три пута дневно у трајању од 7-14 дана, у зависности од дубине поступка, почев од дана пилинга. Механизам дјеловања ацикловира је да потисне репликацију вируса у непромењене епителне ћелије. То значи да лек неће имати инхибиторни ефекат све док се не дође до епителизације коже, односно до 7.-10. Дана након средњег или дубоког пилинга. Раније је антивирусно средство отказано након 5 дана, а клиничка инфекција се манифестовала 7-10 дана.

Активна херпетична инфекција се лако лечи антивирусним лековима. На раном почетку лечења оскудица се обично не дешава.

Споро зарастање рана и продужени еритем су знакови да се након пилинга не обнавља нормална ткива. За препознавање неадекватног лечења, козметички хирург мора знати нормално трајање сваке фазе овог процеса. Касни ране зарастање ране може бити убрзано третманом у присуству инфекције, и кортикостероид-елиминације изазива дерматитис супстанцу која подржава алергијске реакције и иритацију, као и заштита биосинтезе мембраном или Флекзан Вигилон. Када се направи дијагноза, пацијент треба посматрати свакодневно, мијењати завој и пратити промјене у лечењу коже.

Перзистентна еритема је синдром у коме кожа остаје еритемски дуже него што се сматра нормалним за одређени тип пилинга. Након површног пилинга еритема пролази кроз 15-30 дана, након пилинга просечне дубине - у року од 60 дана, и код дубоког хемијског пилинга - у року од 90 дана. Еритем и / или свраб, који траје дуже од овог времена, сматрају се одступањем и указују на овај синдром. Може бити контактни дерматитис, сензибилизација контакта, погоршање већ постојеће кожне болести или генетска тенденција на еритем, али ова ситуација такође може значити и ожиљке. Еритемија је резултат дјеловања ангиогених фактора који стимулишу вазодилатацију, која се такође јавља у фази фиброплазије, која је дуго стимулисана. Због тога може доћи до задебљавања коже и ожиљака. Такво стање одмах треба почети третирати одговарајућим дозама стероида, како локално тако и системски, као и заштитом коже од иритативних и алергијских фактора. Уколико се постави очвршћавање и ожиљци, корисно је наношење дневног силиконског заштитног слоја и пулсирајућег ласерског бојила да утиче на васкуларне факторе. Уз одговарајућу интервенцију ожиљци су често реверзибилни.

trusted-source[17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.