^

Сексуално сазревање девојака

, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Сексуално сазревање девојака (или на други начин, период пубертета, пубертет) је промјена у процесу развоја тела тинејџерке, што доводи до одрастања и појављивања репродуктивне функције (способност настављања рода).

Почетак пубертета се врши путем сигнала које је мозак послао сексуалним жлездама девојчица - јајника. Оварије реагују на примљене наредбе тако што раде различите врсте хормона које стимулишу раст дјевојчице и њен развој - мозак, костни систем, мишићи, кожа и репродуктивни органи расте и повећавају.

Прва половина пубертала карактерише убрзање раста тела, које се завршава до краја периода пубертета. Ако су пре почетка пубертета спољашње разлике у структури тела девојчица и дјечака практично одсутне (само се спољашњи генитални органи разликују), онда у току периода пубертета са девојчицом постоје велике промене. Најочигледнији од њих су секундарне сексуалне карактеристике: формирање млечних жлезда, повећање ширине бутина и тако даље. Иако се трансформације одвијају не само у спољном плану, у многим системима, структурама и телима постоје значајне промене које се односе на њихове функције, величину, облик и састав.

Сексуалној зрелости укључују и питања психолошке природе, односно сексуална идентификација дјевојчице.

Сексуално сазревање дјевојчице се дешава под утицајем хормона који се излучују жлездама унутрашњег секрета - хипофиза, јајника, надбубрежних жлезди, као и промјена у функционисању централног нервног система. Регулација пубертета дјевојчица се првенствено односи на естроген хормона који произведе јајници, а хормони андрогени који производе надбубрежне жлезде.

Естрогени су одговорни за раст дојке девојке (млечне жлезде), као и повећање величине карличне регије, малих лабија, вагине и материце. Осим тога, естрогени су одговорни за дистрибуцију масти у подкожном покривачу која се јавља у различитим деловима тела девојчице. Формирање сексуалне вожње одрасле дјевојчице такође се јавља под утицајем естрогена.

Интеракција естрогена са другим хормонима произведеним у тијелу дјевојчице доводи до пуног сазревања јаја у јајницима.

Хормони андрогени имају мање ефекта на промене које се дешавају код дјевојчице током пубертета. Они утичу на појаву косе у јавној регији и препону, као иу пазуху. Велике габаје расте и под утицајем ових хормона. Андрогени стимулишу рад лојних жлијезда у кожи, што узрокује појаву адолесцентних акни и акни код дјевојчице, као и повећање садржаја масти у коси на глави.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Период пубертета код дјевојчица

Период пубертета код дјевојчица је довољан - око десет година. Одликује га неколико фаза побољшања сексуалне зрелости девојчице.

Почетак пубертета се јавља у доби од осам до девет година, што карактерише убрзање раста девојака.

Појава даљег знака пубертета - повећање млечних жлезда, пораст сложене косе почиње од око десет до дванаест година.

У просеку, две године након горе наведених екстерних трансформација, појављује се прва менструација.

Завршна фаза пубертета за девојчице је старост, која се јавља након четири до шест година након почетка првог менструалног крварења. Обично се то дешава у доби од седамнаест до осамнаест година.

Међутим, постоје групе дјевојчица које због специфичности њиховог развоја пубертет може почети у деветој години живота. То значи не само убрзани раст тела и његових удова већ и формирање секундарних сексуалних карактеристика - развој млечних жлезда и тако даље. Чини се да апсолутно здраве девојке почињу да улазе у период пубертета од седам до осам година, што је последица генетских особина њиховог развоја.

Такође, почетак пубертета у одређеним категоријама девојчица може се одложити до тринаест до петнаест година. Истовремено, девојке су здраве и нормално развијају, а таква одлагања у зрелости су узрокована наследним факторима.

Почетак пубертета код дјевојчица

Опћенито је прихваћено да пубертет дјевојчица почиње са периодом адолесценције. Али ово је погрешно мишљење, у ствари све се дешава много раније.

Почетак пубертета се јавља у доби од осам до девет година. Ову фазу карактерише јак скок раста девојака, који може досећи око десет центиметара годишње. Чини се да су девојке у овом тренутку преплавиле растом својих вршњака.

У овом периоду пубертета, систем костију, мишићни систем и нервни завршници расте са различитим стопама. Због тога, спољашње девојке које су ушле у период пубертета, могу изгледати непријатно и неугодно, донекле угаоно.

Често такве промене на слици дају девојкама које трпе и плаше се да ће заувек остати попут смешних скакаваца. Родитељи треба да убеђују девојчице рекавши им да ће ускоро њихове бројке стицати позитивне трансформације.

Касније, око једанаест до тринаест година, секундарне сексуалне карактеристике почињу да се брзо мењају - млечне жлезде расте, струк се смањује, облик тела је заокружен и тако даље.

Доба пубертета код дјевојчица

Старост пубертета код дјевојчица је сљедећа:

 1. Пубертет почиње око једанаест или тринаест година.
 2. Крај пубертета се јавља у доби од седамнаест до осамнаест година.

Постоји неколико категорија адолесцената који нису сазрели једнако. Једна од девојака почиње да уђе у период пубертета раније и, сходно томе, раније и завршава пубертет. Ови тинејџери се зову акцелератори. Код њих почетак пубертета у облику повећања млечних жлезда примећује се у девет- десет-једанаестој години. Скок раста се јавља приближно годину дана раније. Сходно томе, појављивање прве менструације у горњој девојци се јавља у десетима до једанаест.

У другој категорији адолесцента, почетак пубертета одлаже се од тринаест до четрнаест до петнаест година. Ово се манифестује у заоштравању раста и формирању секундарних сексуалних карактеристика. Прва менструација се појављује у овим категоријама девојака тринаест, четрнаест или петнаест година. Сходно томе, период пубертета се завршава у каснијој доби, у доби од осамнаест година. Такви адолесценти се зову ретарданти, односно успорени су у њиховом развоју, што је апсолутно нормално и генетски условљено.

Међутим, постоје одређене абнормалности развоја и хормонских поремећаја код дјевојчица, што узрокује кашњење у пубертету и појаву менструације. Стога, ако нема пубертета у четрнаест до петнаест година, а мјесечни знаци нису започели до петнаест година, препоручује се дјевојчици показати специјалистима код гинеколога и ендокринолога.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Знаци пубертета код дјевојчица

Знаци пубертета код дјевојчица се манифестују у сљедећем:

 • Оштар скок раста - девојчица може порасти до десет центиметара годишње. Истовремено, девојке превазилазе раст својих вршњака-дечака. Усклађивање разлика у расту се дешава у доби од седамнаест до осамнаест година, односно до краја пубертета код дјевојчица. У то доба, девојке имају заустављање у расту, у тренутку када момци настављају да расту.
 • Промена фигура тинејџерке у почетној фази периода пубертета је повећање дужине удова у поређењу са дужином пртљага. Због тога постоји промјена у пропорцијама тела, што доводи до визуелног утиска о његовој неусклађености.
 • Касније се формирају секундарне женске сексуалне карактеристике. Пре свега, млечне жлезде почињу да се повећавају. Затим, после неког времена, на пубису се појављује глатка коса. После кратког времена, сложена коса почиње да се мења у структури - постаје таласаста. Следеће промене у телу девојчице утичу на изглед аксиларне косе.
 • Мала и велика лабија расте у величини.
 • Убрзо долази прва менструација - менарха.
 • Промене у изгледу девојке се настављају - јачина сека се повећава, струк постаје тањи, рамена већ, а фигура добија округле, глатке контуре, карактеристичне за женско тело.
 • Количина косе на рукама и ногама девојке се повећава и постају тамније.
 • Постоји хормонска реконструкција тела девојке, која мења изглед коже и косе. Почиње активација лојних жлезда лоцираних у кожи. Дакле, кожа и коса постају масније; лице, врат и задњи део девојке почињу да се покривају црвеним бубуљицама и мрвицама.
 • Укупан проценат масти у телу девојке се повећава, а масти се виде углавном у карличној области на стомаку и боковима.

Фазе пубертета

Фазе пубертета девојчица су у корелацији са појавом сваког знака пубертета.

 • Оштар скок раста - код дјевојчице која се нормално развија, тако повећање раста дође у око једанаест година. Ако пре овог периода, око седам до осам година, девојчице се дају у порасту од пет до шест центиметара годишње, а онда ступање у доба пубертета обележава пораст од осам до десет центиметара годишње. У то време, дијете тако брзо расте из ново купљене одеће и обуће, што изненађује не само своје родитеље, већ и дјевојку.

У ово доба, годишња тежина достигне ознаку од четири до девет килограма, иако је до тог периода уобичајена тежина добила у просеку две и по - три и по килограма.

Повећање раста утиче на повећање апетита дјетета и количину хране коју једе, јер за такве трансформације је потребан већи прилив енергије и грађевинског материјала.

 • Такве промене могу се појавити раније, у периоду од девет година код дјевојчица које су формиране раније од својих вршњака.
 • У будућности се повећава величина карлице и бокова, што се односи на формирање секундарних сексуалних карактеристика. Чини се да се такве промене дешавају у деветој години живота.
 • Даље промене у телу девојчице се манифестују у повећању млечних жлезда. Пре свега, брадавица и исола око брадавице се повећавају. За шест месеци - годину дана груди постају попут малих чуњева. У овом тренутку није препоручљиво користити грудњак, који може зауставити стварање млечних жлезда.
 • Приближно, у почетку прве менструације, све дојке расте у величини и постају округласте у облику, слично као код млечних жлезда одраслих жена. Ово се обично јавља приликом појављивања прве менструације. У то време и вреди носити прве грудве, што ће допринети угодности покрета дјевојчице.
 • У доби од дванаест и тринаест година наставља се формирање секундарних сексуалних карактеристика: у јавном региону, раст косе и формира струк, карактеристичан за структуру женског тијела. Примарне сексуалне карактеристике такође развијају - постоји повећање екстерних гениталија (мале и велике лабије).
 • Постоје различите промене коже повезане са активацијом секрета себума. Овакве "иновације" изазива процес хормоналних и физичких промена у телу девојке. Повећање количине себума изазива појаву црвених бубуљица на кожи девојке и акни, а такође узрокује висок садржај масти у коси.

Такве промене не воле одрасле девојке које су веома забринуте због погоршања изгледа. Родитељи би требало да се консултује са фризера и козметичара за стицање посебних шампона и козметичких производа за кожу, са којима можете одржавати добру телесну стање коже и косе, као и да одржавају визуелни изглед девојке. Није сувишно проћи кроз посебне козметичке процедуре за чишћење коже у ординацији козметолога. Осим тога, одрасла дјевојка мора се научити правила пажљиве личне хигијене, како не би изазивала погоршање коже и длаке.

 • Појава прве менструације, назване менарцхе. Ова чињеница значи да је девојка већ сексуално зрела, односно способна за репродуктивну функцију. Прво - две године - менструални циклус се често дешава нестабилан. То се манифестује у нерешеном ритму крварења, као и по својој снази и трајању. Након што се месечни периоди постану циклични, можемо рећи да је девојка спремна да замисли и роди дијете (али само са физиолошке тачке гледишта, а не психолошког и социјалног).

Као што је горе наведено, у прве две године, менструација код дјевојчица има неизмирени циклус, односно појављују се одступања другачије природе. Ове карактеристике нису кршење нормалног развоја девојчице, али се сматрају флуктуацијама које не превазилазе уобичајене физиолошке фазе манифестације пубертета. Пре свега, то се односи на кршење правилности менструалног циклуса, који има две фазе. У време када је менструално крварење тек започело, примарна јаја не могу сазревати до краја, па стога не постоји одвајање јајета од јајника. Формација жутог тела у овом случају се ништа не појављује или је неразвијено, што не стимулише производњу повећаног садржаја прогестерона у крви дјевојчице.

Прва фаза менструалног циклуса доводи до повећаног раста слузнице материце (ендометријума), које се јавља под утицајем естрогена. Ово проузрокује појаву непријатних сензација и продуженог крварења у материци, који се зове јувенил. Приближно пет до десет процената девојчица доживљавају сличне манифестације.

Понекад се менструација може одвијати не сваког месеца, већ са прекидима за два или три месеца. Можда манифестација других неправилности у циклусима менструације, али таква одступања, као што је већ поменуто, нестају након неколико година.

Врло је важно да се период месечног појаве припрема девојчици за прекидну крварење. Потребно је рећи девојци о хормонским променама у њеном телу, да је њено тело већ спремно за репродуктивне функције. Такав разговор може водити мајка дјевојчице и / или гинеколога. Неопходно је припремити дјевојку за прихватање чињенице да је менструација честа појава у женском животу. Али ако крварење прати бол и друге непријатне сензације које могу узнемиравати девојку и узроковати нелагодност, увек се консултујте са специјалистом гинекологом.

Такође је потребно разговарати са дјевојком о опасностима раног започињања сексуалне активности и евентуалне трудноће у овом случају, што доводи до трагичних посљедица у овом узрасту.

 • Од почетка менструације, повећање раста дјевојчице не дође убрзано. У овом узрасту, у просеку, тринаест година, стопа раста се смањује на један и пол до два и по центиметара годишње.
 • У доби од четрнаест - шеснаест фигура девојке почиње да се женске црте - поред већ узгајају груди и почне да танких струка заобљена кукова, карлице расту, мењају облик ногу и тако даље. У пределу пазуха постоји коса. Мјесечно постаје ритмично. Развој костног система, повећање костију зауставља.

Да би одржала хигијену девојчице, треба јој се научити како користити машину за бријање за жене како би јој обријао длаку испод пазуха. Стидљива коса не сме бити протјерана, јер у тој доби није неопходно.

Рани пубертет код дјевојчица

Рани сексуални развој је појава секундарних сексуалних карактеристика и појаве менструације (у неким случајевима) код дјевојчица око десет година. Такве манифестације у развоју, које су мало испред норме, не сматрају се одступањем или кршењем. Стога се може рећи да је за неке девојчице мали напредак у смислу развоја варијанта норме. Овакве карактеристике развоја примећују се код акцелератора девојчица, који се разликују од ранијих физичких, сексуалних, психолошких и емоционалних развоја од својих савременика.

Рани пубертет код дјевојчица не смије узнемиравати родитеље. Али у овим случајевима препоручује се да водите посебне разговоре који могу да објасне промене девојчице у сопственом телу и науче личне хигијенске вештине.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Превремени пубертет код дјевојчица

Преурањени пубертет карактерише настанак потпуне групе секундарних сексуалних карактеристика (или неких од њих) код дјевојчица до осам година. Понекад у овом добу постоји изглед менархе - прва менструација. Постоји неколико облика превременог пубертета код дјевојчица:

 1. Прави преурањени сексуални развој. Овај облик преураног развоја се сматра церебралним, то јест због процеса који се јављају у мозгу. У раним фазама почетка пубертета, резултати су хипоталамус или аденохипопхиза, који су одговорни за репродуктивне функције. Активност ових жлезда стимулише производњу лутеинизирајућег хормона (ЛХ) и фоликле-стимулирајућег хормона (ФСХ).

Активација ЛХ доводи до производње естрогена у телу девојке, што доводи до промена у њеном тијелу, због пубертета. Активност ФСХ доводи до појаве раста и сазревања фоликула у јајницима.

Истински преурањени пубертет има низ карактеристика:

 • иссексуално по природи, то јест, она је везана за женски секс генетски и гонадалним знаком;
 • пуна његових манифестација, а то карактерише присуство телархе (раст дојке), адренархе (појављивање стомачне и аксиларне косе) и убрзавање раста тела.
 • Комплетан, то је карактерисан превременим појавом менархе.

Узроци церебралне форме истинског преураног пубертета могу бити инфекције које је носила девојка млађа од једне године. Оваквим манифестацијама оловне и органске лезије мозга, које притискају на хипоталамус, као и одређене проблеме који су настали у периоду трудноће мајки.

Не постоји само церебрални облик истинског преураног пубертета, већ и уставног облика. Задњи облик одступања у пубертету је ретка и има наследни карактер.

Фалсе превремени сексуални развој

Ова врста превременог сазревања је резултат повећане секреције естрогена у надбубрежним жлездама или јајницима. Употреба лекова у лечењу девојака који садрже естрогене или гонадотропне хормоне такође изазива појаву лажног пубертета.

Лажна врста преураног развоја карактерише, као и тачно, убрзана стопа раста дјевојчице. Али лажни развој увек има некомплетан карактер, који се манифестује у одсуству превремене менархе. Такође, лажни развој може се одвијати иу исосексуалном и хетеросексуалном типу.

Карактеристике лажног исосексуалног типа развоја (по женском типу):

 • брза стопа раста;
 • постоји повећање млечних жлезда;
 • јавља се сложена коса, ингвиналне зоне и подлактице.

Карактеристике лажног хетеросексуалног типа развоја (мушки):

 • до осам година старости постоји повећање клиториса, који почиње да личи на пенис;
 • у пределу горње усне и браде су кључне косе;
 • кости расту брже од дјевојчица које се развијају у исосексуалном типу;
 • масни слој се дистрибуира према мушким типовима.

Треба напоменути да је хетеросексуални тип развоја прилично реткост и да је узрокован хормонским поремећајима у телу девојчица које су примале хормонске андрогене препарате. Уколико се благовремено апелује на специјалисте, одступања у развоју девојке могу се променити у женски канал. Употреба правилног начина лечења, која се дуже спроводи, може у потпуности вратити тачан сексуални развој дјевојчице. Торакалне жлезде ће се благовремено формирати, менструални циклус ће се успоставити на вријеме. У будућности ће се очувати репродуктивне функције излечене дјевојчице, она ће моћи добро осмислити и толерисати бебу, а такођер ће је нормално родити. Ако занемарите лечење, онда развој женског типа код ових девојчица уопште не долази.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Непотпуно превремени сексуални развој

Ова врста превременог пубертета узрокована је појавом у телу девојке вишка гонадотропних хормона. Снажан пораст естрогена може довести до сличних абнормалности у сексуалном развоју.

Карактеристике непотпуног превременог пубертета:

 • није праћено убрзаним стопама раста;
 • формирају се само млечне жлезде, без појаве других секундарних сексуалних карактеристика;
 • постоји само ембриологија препона, пубичних и аксиларних зона без формирања других секундарних сексуалних карактеристика.

Болести другачије природе, која изазивају појаву превременог сексуалног развоја. Такве болести укључују:

 • појава фоликуларних јајних циста,
 • присуство тумора јајника,
 • појаву примарног хипотироидизма,
 • МцКун-Албригхтов синдром,
 • Русселл - сребро синдром.

Такве болести карактерише појава крвавог пражњења, која подсећа на менструално крварење. Али секундарне сексуалне карактеристике се не развијају.

Филми о сексуалном сазревању девојака

Препоручујемо да филмове о сексуалном сазревању девојчица гледате заједно са мајком или другом одраслом женом која може објаснити девојци било каквим неразумљивим или непријатним тренуцима. Родитељима се препоручује да гледају филм сами пре заједничког гледања са својим дететом, да би били сигурни у његову корисност и недостатак особља и информација које су, по мишљењу маме или тате, прерано за своју ћерку. Почетак гледања ових филмова је у доби када су постојали први знаци пубертетских дјевојчица, као и када је имала интерес за таква питања.

Филм о сексуалном сазревању девојака представљају следећи документарни филмови и цртани филмови:

 • Филм се односи на формирање и заштиту репродуктивних функција дјевојчица "Када је дјевојка добила ...", која је освојила главну награду у номинацији "Примењена анимација" Отвореног Суздалског фестивала у граду Суздалу 2003. Године. Филм је креиран уз подршку руског Министарства здравља и фармацеутске компаније Гедеон-Рицхтер.
 • Документарни филм "Маиденова снага" из канала Дисцовери.
 • Документарни филм произведен у Великој Британији 1998. Године "Људско тело. Сексуално сазревање. "
 • Документарни филм, креиран 2008. Године, "О сексу - пубертету".

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.