^
A
A
A

Кршење сексуалних фантазија

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Фантазије су нормалан и важан део сексуалности. Могу се појавити у облику флеших слика или рафинисаних, временски истегнутих сцена које садрже низ сексуалних понашања у различитим локалитетима. Они могу учествовати у сопственим сексуалним партнерима, потенцијалним партнерима или фантастичним фигурама. Садржај ових фантазија обично се мења с временом.

Неки људи су забринути због тога што је садржај њихових сексуалних фантазија неодговоран или абнормалан. Упркос томе, присуство таквих фантазија уопште не значи да се оне могу уствари у стварности.

Сексуална фантазија је нормалан и здрав феномен, иако преовладавање фантазија код одраслих особа које се односе на сексуалне односе са децом или насиље над другима може изазвати забринутост.

  • Психијатријски и психолошки разлози

Озбиљни афективни поремећаји, укључујући депресију и биполарне (манично-депресивне) поремећаје, веома чест психолошки узрок функционалних сексуалних поремећаја. На пример, особа са депресијом, по правилу, губи интересовање за секс. Шизофренија се такође често комбинује са сексуалном дисфункцијом. Поремећаји личности често доводе до кршења сексуалних функција. Исто важи и за поремећаје адаптације везане за стрес.

Лични поглед на особу о ономе што се сматра "право" у сексу и како се "понашати" може имати снажан утицај на сексуалне реакције. У многим људима, незнање или лажне идеје о сопственом тијелу могу изазвати сексуално незадовољство. На примјер, многе жене не знају да коитус без довољне стимулације клиториса не може довести до оргазма. Само по себи пенетрација (уношење пениса) није довољна за такву стимулацију, у вези са којом многи способни за оргазам жене стимулишу или имају партнера који зна како да то уради. Мушкарци који не знају да женама треба стимулација клиториса, почињу да сумњају у њихове мушке способности, јер увођење пениса самог не може изазвати оргазам код жене са којом имају сексуални однос. Таква сумња може изазвати страх и довести до импотенције.

Заједнички психолошки узроци сексуалних проблема укључују:

  • Депресија.
  • Незаведна осећања кривице или страха повезана са сексуалним дјеловањем.
  • Страх од неуспеха, сумња у сопствене сексуалне способности или страх да сексуална очекивања партнера неће бити испуњена.
  • Успоравање због социо-културних фактора (све забране и императиви у облику "морате" или "не би требали", који се односе на нашу породичну, културну или вјерску васпитање.
  • Сексуална траума (инцест, силовање или болна искуства сексуалних неуспјеха итд.).
  • Улога "посматрача" (концентрише се на оно што се дешава, уместо комплетног искуства сексуалног деловања).
  • Стрес у односима са партнером (када један од партнера стално критикује другог или га понижа, када је један или оба партнера љут, итд.).
  • Ментал конфликти (обично несвесно стање напетости која се јавља када су унутрашњи жеље, потребе и мисли у сукобу, као што је човек који се доживљава необрађене сексуална осећања према својој мајци, и у том смислу, после рођења детета изгуби интерес према својој жени, пошто је постала за њега оличење мајчиног имиџа).

Најчешће се појављују проблеми, јер сексуалне потребе друге остају неподијељене. Често партнер не зна или скоро не зна о сексуалним фантазијама, преференцијама, склоности, страховима и сензибилитетима другог. Често жена очекује да партнер зна како да индукује њен оргазам, а не дели с њим шта јој је тачно задовољство. Човек се не усуђује да говори о томе шта доприноси његовој ерекцији. Често партнери не знају за постојање проблема једни са другима.

Најзад, животне кризе, стрес, замор и уобичајене промене расположења могу узнемирити циклус сексуалних реакција. На пример, мајке новорођенчади због умора могу доживети смањење сексуалне жеље. Након развода, човек може имати повећање или смањење сексуалне активности због промјене у начину живота. У овим случајевима, флуктуације сексуалне активности се обично изједначавају када се ситуација стабилизује, енергија се враћа на претходни ниво, а расположење се побољшава. Ако се то не деси, потребно је осигурати одговарајуће лечење како би се спречила сексуална дисфункција.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.