^
A
A
A

Ерогенске зоне: припремни период сексуалног односа

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Ерогене зони се зову закрпе коже или слузокоже, чије је иритација узроковано сексуалним узбуђењем. За ерогене зоне, поред ових подручја, такође су органи вида, слуха, мириса, додира и укуса који, узимајући одговарајуће информације, доприносе настанку, стабилизацији и интензивирању сексуалног узбуђења.

3. Фреуд и његови ученици сматрали су ерогене зоне одраслог човека као крајњи резултат продуженог сексуалног развоја, почев од рођења. Према томе, према Фројдовим идејама, новорођенче има целу површину тела као једну континуирану ерогену зону (цела кожа је "еротично"). Дете наводно добија "сексуално задовољство" да не додирне било који део његовог тела. У будућности, "инфантилна сексуалност" је серија од фаза у којој је у првом плану су разни ерогеним зонама (орални, анални), и променити смер сексуалне жеље (аутоеротских, хомосексуалне, хетеросексуалне). За зрелу сексуалност карактерише хетеросексуална оријентација сексуалне жеље и водећа улога гениталних ерогених зона. Заустављање развоја или регресије сексуалности води, према Фројду, на инфантилни однос ерогених зона (орални, анални). Према присталицама психосоматске медицине, болести коже (екцеми, дерматитис, псоријазе), и слузокожа (стоматитис, бронхитис, колитис итд) Може се на основу сексуалне сукобу. У овом случају се појављује "еротизација" одређених површина коже и слузокоже (свраб, трофичност, итд.).

В. И. Здравомислов је направио шему за постављање женских ерогених зона. Ове зоне се разликују по интензитету ексцитације, његовом психолошком садржају. Истовремена стимулација више ерогених зона, као што је наведено од стране АМ Свиадосцх, може довести до збира својих поступака, као и сузбијање бројних других области. Појављују се феномени ектопије и хетеротопије ерогених зона. Ектопија је заустављање зоне, потпуно одсуство било каквог резултата када је изложено (ЕП = 0). Хетеротопија је пренос ерогене зоне, његов настанак тамо где га раније није постојало. У ретким случајевима описани са великим бројем ерогеним зонама, што доводи до проблема у спровођењу прелиминарни период петинг, јер је неопходно да се пронађу важећу ерогене зоне налазе понекад прилично необично. Поред тога, постоји нека врста преосетљивости ерогеним зонама (континуално или у одређеним периодима менструалног циклуса), у којој зони сметње не може бити праћена осећањем задовољства, сензуалности, а са друге стране, сматрали као непријатан или болна.

 • Уста. Пољубац за усне       

Историја пољупца може се пратити до антике. Теорије и хипотезе о појављивању пољубаца за усне су многе, објављене су монографије посвећене овом проблему. Анализирајући физиологију лабијалног пољупца, истраживачи су разликовали три главна фактора: додир (додир), укус и мирис. Разни аутори, дајући предност једном или другом фактору, сходно томе граде своје хипотезе о појави пољупца. Дакле, део аутора који дају главну улогу на додир вјерују да љубавни пољубац потиче од примитивне милости - љуби своје дијете и сисје на мајчину груди. Подржавачи овог мишљења верују да је пољубац у почетку био инстинктиван контакт, а тек касније, изазивајући сексуалне сензације, постао је ерогени значај.

Овоме мишљењу супротставља и други, помоћу кога је пољубац прешао у сексуални чин са додира који изражава пријатељство и богослужење. Такав додир људи различитог пола постепено олакшава њихово зближавање и даје сјајну прилику за сексуалну интимност.

Неки аутори виде водећу страну сензација укуса који се појављују током пољупца. Ван де Велде је написао да су чак и древни Римљани били добри у одређивању укуса пољупци своје вољене. По његовом мишљењу, безболни угризи су нормална техника љубљења. Код мушкараца, омиљено место за такав угриз је лево раме или подручје изнад клавикула, жене имају врат (лијеву страну) и обе стране тела. Пуно зависи од раста и положаја супружника. Према Ван де Велдеу, склоност ка грижању у љубавној игри је више развијена код жена. Ови аутори налазе одличну везу између органа за варење и сексуалне сфере, између "укуса и љубави".

И, коначно, трећа група аутора сматра да је осећај мириса водећи фактор у пољубу. Наравно, осећај мириса у антици је играо много већу улогу него што је сада. Са развојем цивилизације и урбанизације осећај мириса модерних људи игра све мање важну улогу, али ћемо детаљније размотрити у одељку "Нос и мирис".

Као што би се очекивало, не би требало постојати никакви знакови у процени ове зоне, пошто се скоро свака жена љубила и зато је знала како се пољупци понашају према њој. Заиста, само две карте имају питања. Један од пацијената дуги низ година патио од цурење гноја и улцерозног стоматитис и бојао заразе свог мужа са пољупцем, а други је био оштар непријатан мирис из уста и носа, и када се удала за милује увек окренуо од свог мужа. Може се очекивати да уста у већини случајева снажно узбуђују жене, уствари се испоставило да се узбудљиви ефекат манифестује у мање или више степена у мање од 50% случајева. 105 пољубаца жена било је угодно, али није узбуркало, а 73 пацијента им је потпуно равнодушно. 25 женских пољупца било је непријатно или одвратно. Оштро узбуђење када је пољубио усне доживјело је само 80 жена од 400 (20%). Често су жене користиле уста за орални, хетеросексуални и хомосексуални контакт.

 • Језик

Овид Назон у својој "Аморес" ("Песме љубави") топло промовише лингуални пољубац. Лингвистички, језички пољупци певају многи песници древне антике и модерности.

Ово је нежан француски пољубац, у којем језик само додирне само усне партнера, а груба индијска Самиана - ротација језика у уста другог, ово је немачки контакт језика са језиком. Такође се зове дубоко, вруће. У индијском "Камасутра" Ватсиаиана и "Наука о љубави" Овид Назон су разне врсте пољупца. Овид Насон даје женама низ хигијенских савета по овом питању (оштра ивица сломљеног зуба може повредити други језик, а непријатан мирис из уста отвориће слатко пољупца). В. Ду Соссес је посветио читаву монографију научној љубави. Ван де Велде пише да без језика не постоји прави љубавни пољубац, јер је овај орган обично један од најважнијих алата за варијације у пољубу. Пољубац, по његовом мишљењу, има најтежу иритацију када врх језика нежно проклиње усне и врх партнерског језика.

Изгледа да би језички пољубац требао да донесе највећу сексуалну узбуђење. У анализи се испоставило да 111 жена (27,7%) није знало постојање таквих пољубаца, 46 жена је пољубила "језиком", али је остала равнодушна према томе.

 • Нос и мирис

Широко је веровати да су мушкарци и жене са великим носима "најстрашнији". Нос као ерогену зону спомињу многи сексолози, али наша анализа показала је да нос није уопште ерогена зона. Само 6 жена (1.5%) пољуби нос "врло пријатан и благо узбудљив". Главна маса жена остаје на овом милости апсолутно индиферентна или чак и непозната са њом. Три жене су неугодно пољубиле носове.

Истовремено, сексологи морају бити свесни блиске рефлексне везе између назалне конфеје и женских гениталних органа. Први извештаји су да иритације које проистичу из гениталне сфере могу довести до развоја болести носне шупљине, појавио се још 1885. Године.

Један од оснивача сексуалне науке Хејвлок Еллис у својој монографији "сексуалне перверзије" пише: "... Лица која имају неисправне гениталија, будите сигурни да има недостатака у делу мирисних нерава, и обрнуто." Н. Хенсцхелд у својој дисертацији (Хамбург, 1967) даје интересантан случај агенезе мирисног подручја у комбинацији са еунухоидизмом.

Највише од свега, ово питање је развио В. Флисс. Он тврди да су посебан "секс места" налази се на поделу носа и нижих шкољки (гениталстеллен), која је у сваком периоду таласима и лако кровотоцхат.Нам је пронашао неколико случајева Вазомоторни ринитиса у виду неку врсту прееклампсије код трудница. Комуникација Флиесс бодова у носу са женским гениталијама тврди у својим радовима Многи клиничари

Тако се може сматрати доказаном и клинички и експериментално присуство рефлексне везе између назалне слузнице и сексуалне сфере жене.

 • Мирис

Што се тиче сексуалности, ситуација је боља са осећајем мириса, што је за неке жене изражена ерогена зона. И. Блоцх цитира Генкелову изјаву: "Мирис је творба љубави, то јест, олфакторне сензације представљају основни узрок сексуалног односа." ИП Павлов је написао: "И мислим да је можда главни узрочник сексуалног рефлекса иритантан мирис." Код људи, сексуална улога мириса, Ј. Новак, је нека врста подсећа, "остаци животиња", али у патолошким условима може имати значајан утицај на људску сексуалност. Код људи са перверзијом сексуалних осећања, неки мириси делују као бич, који узрокује сексуални погон. Пример такве перверзије дат је у наставку.

Посебно развијена осетљивост на специфичне мирисе у неким инсектима. Тако мушкарци неких врста лептира осећају мирис жене своје врсте неколико километара и беспријекорно лети како би га упознали.

За особу која је нарочито узбудљива у сексуалним односима налази се капиларна хемијска група (зној, вагинални пражњење, семинална течност, секреција кожице и жлезда лоцираних близу гениталних органа). Мириси женки који привлаче мушкарце зову се епигони и укључују мошус, цсиберт.

Ипак Хипократ је приметио да сваки човек и свака жена имају свој индивидуални мирис. Веровао је да с временом, мирис особе може да се промени. Мирис мушкараца је јачи него код жена. Вестибуларне жлезде жена објављују специфичан "женски" мирис. Овај мирис током менструације може се интензивирати. Код неких мушкараца делује веома узбудљиво и може објаснити њихову жељу за кунилингусом.

О. Сталл је посветио велико поглавље у својој монографији о специфичним мирисима мушкараца и жена. Он верује да је мирис каприлне групе, која се обично перципира као непријатна, за неке мушкарце узбудљива.

Јагер је веровао да мушкарци често узбуђују мирис своје вољене жене (мирис косе, мирис пазуха и главе, нарочито напе). О. Ф. Сцхеуер овде спомиње мирис коже руку, стопала, ануса и чак столице. Многе жене имају омиљене духове које их узбуђују. И. Блок пише да најузбудљивији мириси укључују мирис реседе, хелиотропа, јасмина, пачулија, љубичице, руже и мошуса. Неке жене су узбуђене цветом домаће кестене, чији је мирис сличан мирису мушког семена. Међу женама, постоји уверење да је мирис каранфилића један од најузбудљивијих мириса код мушкараца. Ми смо (ВИ Здравомислов) морали упознати жене које улажу парфемну "Царнатион" сложену косу.

Стимулативни ефекат одређених духова на сексуално осјећање наглашава Моритз Дукес. Он пише да је Рицхелиеу у својој старости због узбуђења сексуалне активности живио међу мирисима најјачих духова. СИ Исхлопдски у својој монографији пише да је Исток чешћи није Лабиал и језични много мање, и мирисна пољубац када је нос субјекта дође у контакт са било нос или образ или руку другог. Он пише да Кинези, који такође практикују мирисни пољубац, сматрају да је европско устајање изразом канибализма. М. Хлрсцхфелд у свом главном раду даје слике таквог назалног пољупца.

У 86 предмета од 400 људи мирис је пријатан нашим пацијентима и у 9 случајева је чак и оштро побудила сексуално осећање, али уз то је врло често (102 случајева) је изузетно неукусно или чак одвратно.

У многим случајевима, негативну улогу игра мирис водке, дувана. Распрострањена употреба алкохола је све више узрок несрећних бракова, што доводи до развода. Мирис враних испарења у већини жена не само да обесхрабрује љубљење, већ често у потпуности убија љубав.

 • Капци и вид

Капе су по себи нејасно изражена ерогена зона. 167 жена (41,7%) позитивно реаговали да љубе капака, 152 (38%) од њих љубе век "само лепо" и не изазива никакве сексуалне осећања, и само 9 жена "љубе у очи" изазвала оштру сексуално узбуђење. Према нашим пацијентима, нико никада није пољубио капке, а шест од ових пољупца било је непријатно (можда зато што су обориле трепавице).

Осим љубљења усана "у очима" познато је и тзв. "Пољубац лептира", "пољуби мољца" - двострани додир са трепавицама.

Ситуација је другачија с визијом. Међутим велики значај слуха у сексуалном животу жена, права свих НЕ Исхлондски, с обзиром да је звучни чула уопште, испољава своје деловање након што је визуелно више или мање зависи од позитивног или негативног вези са предметом, па је рекао, да у сексуалном проблему свих чула, визија игра доминантну улогу.

Ово исто мишљење дели Ј.Блоцх, који је рекао да није случајно да су два велика мислилаца, филозоф Плато и природни научник Цхарлес Дарвин, сложили да је "лепота оличење љубави". Лепота увек доноси позитивне емоције. А.Е. Манделстам пише да контемплација нуде форми, одговарајући радови сликарства и скулптуре представља моћно средство које узбуђује сексуално осећање. Велику улогу додјељује модним хаљинама, постељама, обућама, фризури, наглашавајући атрактивност жена.

Анализом наших мапа откривени су прилично неочекивани подаци. Испоставило се да су 144 жене биле равнодушне према врстама голих мужева, а само у 64 овакве врсте узроковало је узбуђење, а само 16 - јако. Уз то, 66 жена је било непријатно гледати на голог мужа, а два су се чак и гадила. 77 жена од 400 (скоро 20%) никада нису виделе мушке гениталне органе.

 • Ухо и слух

Ушни канал од давнина је сматран једним од најјачих ерогених зона. Пољубљивање и сисање ушних лобања или задња површина ушица у неким случајевима стварно узрокује снажну сексуалну узбуђење код жена које смо посматрали. Нарочито широко користи ову зону у земљама Исток. У Индији, од давних времена перверзија "даванбанџ" - цоитус у уурици.

Код нас 183 жене (45,7%) никада нису љубиле ухо, 78 (19,5%) жена је било апсолутно равнодушно за такве пољупце. У 121 случајева (30%) је било позитивно зони, а само у 11 (3.7%) изазвао драматичан стимулације, у 18 случајева (4.5%) Киссес називају негативне емоције, укључујући 6 случајева се љубили ухо чак одбојна .

Случај. Жене могу бити узбуђене тим нежним речима које она чује током прелиминарних и сагиталних активности. Р. Неуберт верује да жена "воли саслушање". Жена може рећи десет пута дневно да је најслађа, најлепша, најлепша.

Познато је да неке жене могу бити узбуђене овом или оном музиком, стога говорећи о ерогеним зонама и ерогеним реакцијама, не можемо да се задржимо на музици и пјевању. Од давнина, познат је снажан утицај певања и музике на емоције. Музика може да узбуди, али музика такође може да помири. Стога су у древним временима Плато, Аристотел, Асцлепиус (Аесцулапиус) и Целиус Аурелианус користили музику за лечење пацијената. У средњем вијеку, Авиценна препоручује музички утицај на пацијенте.

У западној Европи, "музичка терапија" почео је постати модеран у КСВИИ-КСВИИИ веку. Од КСИКС века започела је научна студија утицаја музике на различите функције људског тела (циркулација крви, дисање, замена гасова, итд.).

У Русији 1913. Године, ВМ Бектерев је организовао "Друштво за разјашњавање терапеутског значаја музике". Нажалост, светски рат је смањио активности овог друштва. У нашем времену, један од изванредних ученика и следбеника ВМ Бектерева - ВН Мјасишев у истом институту поново је оживио студију музичке терапије.

Потребно је поздравити чињеницу да је у посљедњих неколико година све већи број наших аутора укључио музику у комплекс психотерапијског лијечења неуроза и стања неурозе. У Енглеској, Франк Книгхт са добрим ефектом користи музику Д. Д. Шостаковича за лечење тешких облика психонеуроза који нису подложни другим врстама терапије. У Сједињеним Државама формирана је Национална асоцијација музичких терапеута, која је саставила терапеутске каталоге музике - музичку фармакопеју ("музичко писмо"). ВЛ Леви даје неке одломке из "музиколога" препоручене модерним ентузијастима овог проблема. Нажалост, на листи нема радова на "Музика и Сек".

Овај јаз је испуњен великом и вишеструком студијом А. Хенса о утицају музике на секс. Аутор сматра да су сви музичких је најузбудљивији опера Рихарда Вагнера ( "Тристан и Исолде", "Тхе Ринг оф тхе Нибелунг", "Таннхаусер") и оперете Жака Офенбах. Вагнерова музика и њен значај у сексологији посвећена су монографији П. Бецкер-а. Р. Меиредер у својој књизи назива Ричарда Вагнера еротског генија.

Данас већина аутора упућује на ову категорију и најновију плесну музику. Узбудљив сексуални ефекат овог другог је додатно побољшан одговарајућим покретима тела, о чему ћемо говорити нешто даље у одељку "Сензорни анализатори".

Ми не можемо у потпуности слаже са мишљењем ГП Схипулина да, што "музички фармакопеје," да се узме у обзир само инструментална дела, уместо вокалне музике, који има другачију тачку примене у психи (реч упућена другом систему сигнала ). ЛС Брусиловски с правом истиче улогу активног (соло пјевања и хор) и пасивне (слушање пјевачке) вокалне вокалне терапије у лечењу различитих болести.

У другом издању "Водич за психотерапију" ЛС Брусиловски даје преглед светске књижевности о музичкој терапији од антике до данас. Према природи утицаја на нервни систем, он дели све делове на стимулативне и седативе. У овом прегледу, нажалост, скоро да се не спомиње утицај музике на секс.

У последње време студије су утврдиле утицај музике на различите манифестације неурозе, као и улогу музике у лечењу сексуалних поремећаја.

Не поричући семантички смисао певања, можемо рећи да је све време, "Песма без речи", тј. Д. Само звук (тон и модулација) глас може да изазове доста изражен емотивни одговор, укључујући и секс. О женама у овом погледу највише су погођене веома високе ноте лиричких тенора. Познате су целе епидемије таквих тенористок - "пецхковцханка", "лемесхисток", итд.

А. Молл је једном нагласио да музика и певање утичу на узбуђеност нервног и мишићног система. Посебно, по његовом мишљењу, жене су осетљиве на музику у еротичном смислу.

Јасно је да ефекат музичке терапије зависи не само од посла и извођача, већ и од слушатеља и може се добити само од људи који више или мање разумеју музику.

Горе наведене пресуде о емотивном значају аудиторног анализатора потврђују анализе ерогених мапа. Анализа наших података у вези с случајем потврдила је речи Рудолфа Неуберта да жена "воли саслушање". Тако је у 154 жене (38,5%) саслушање заиста била изражена ерогена зона, а код 38 пацијената "срамне речи" сами могли да изазову јаку сексуалну узбуђење.

Уз то, иста анализа показала је сјајну слику брачног понашања великог броја мужева наших пацијената. Сви сексолози се слажу да муж не треба да се окрене од своје жене након сексуалног односа и да заспи без каснијег миловања, без коитус епилога, без нацхспиел. Према нашим подацима, мужеви 90 наших пацијената (22,5%) врше сексуални однос изузетно примитивно. Тихо ноћу она се окреће жени која није имала времена да се пробуди, тихо ради свој посао и, без речи, "претвара и заспи". У 47 случајева, да "разговарају њихови мужеви" (11.75%) били'соверсхенно супруге су равнодушни, а у 12 случајева (3%), рекао њихови мужеви ове гадости које узрокују незадовољство и понекад гађење код жена. Није изненађујуће што овакво понашање обесхрабрују своје жене да наставе "брачне дужности" и развијају истрајну сексуалну хладноћу у њима.

 • Врат

Врат је прилично изражена ерогена зона. У 218 жена ова зона била је позитивна, у 27 случајева изазвала је оштро сексуално узбуђење. Поред тога, 95 жена (23,7%) је пољубило врат потпуно непознат, у 12 случајева су били чак и непријатни. Различити дијелови врата жене нису једнаки степену ерогености. Једна су пријатнији пољупци врату испред, а други - иза, на граници главе. Дакле, недавно смо разликовали "врат испред", "врат иза" и "бочне површине врата". Од 200 интервјуисаних жена (Табела 4), само 122 (61%) је имало исту реакцију на свим деловима врата, ау 78 случајева (38%) реакција је била другачија.

"Мачак је седиште" (место на леђима између лопатица) - изражена као ерогена зона код жена које су свесни свог постојања, али је чињеница да 319 од 400 жена нико на овом месту икада пољубио. У 40 наших пацијената ова зона је била позитивна, а код 7 је дошло до оштрог узбуђења. Само две анкетиране жене пољубиле су мужа између његових лопатица и биле су непријатне.

 • Маммари гландс

Као и уста, млечне жлезде су чешће иритиране од других подручја, тако да готово да нема нејасних одговора (само 7 жена је напоменуло да не знају како реагују на ову иритацију). У 288 случајева (72%), млечне жлезде биле су позитивне зоне. У 46 случајева, ласуље суочене са млечним жлездама (чак и без иритације брадавица) узроковале су оштро сексуално узбуђење.

Треба напоменути да су млечне жлезде моћне ерогене зоне не само за жене. Чак и ручни контакт са њима узбуђује мушкарце. Постоји чак и перверзија - цоитус интра мамморум (сексуални однос између груди). "Кама Сутра" и "Анамгаранде" ова врста сношаја - нарвасадата - чак и погодан за сексуални однос након паузе (барем у неколико дана), у случајевима где су љубитељи желе да избегну трудноћу, верујући да ће то резултирати зреле семе у току ејакулације, а следећа дела ће већ бити незрела, неспособна за ђубрење.

Овим методом, не само да се човек може довести у оргазам, већ жена добија велико узбуђење од додира пениса и скроба. Осим тога, човек, притискујући млечне жлезде једни на друге, ствара додатну надраженост рукама, као да их масира. С. Ембе Боас сматра да је ова метода најинтересантнија за мушкарце који воле масивне, моћне бисте.

Понекад млечне жлезде могу достићи огромну вредност. У неким случајевима, повећање је једнострано, али чешће - билатерално. Наведимо неколико таквих изврсних случајева. Бартхолинес пријавили су једну жену чије су мамиларне жлезде висиле на колена. Бонет описује млечне жлезде тежине 64 килограма, Дурстон 24-годишња жена која није могла да изађе из кревета без помоћи: лева дојка је тежила 64 килограма, а десна је била нешто мања. Мапледелсох је посматрао двогодишњу девојчицу са бизнисмом, као жена која је лактирала.

Код мушкараца, не само ручни или сексуални контакт са млечним жлездама жена је узбудљива, већ чак и њихова контемплација. Жене то знају добро и широко користе, носити хаљине са дубоким вратом.

Током сексуалног односа, многе жене су обиљежене промјеном млечних жлезда (тумесценце фаза), понекад прилично значајне, побољшана је јасност венског узорка. Фаза детементсентсии хвата и млечне жлезде (брзо се њихово убрзање смањује, венски обрасци поново постају мање приметни). У 30 случајева, млечне жлезде су биле негативна зона, ау 6 случајева то је изразито изражено.

Брадавице и отвори око њих код жена су једна од најмоћнијих ерогених зона. Њихове сексуалне карактеристике знатно се разликују од карактеристика млечних жлезда. Прва ствар која ухвати око је скоро 10 пута већа од броја упитника: овде већ 63 уместо 7. За иритацију брадавица само 37 жена је индиферентно остало на 85. Три пута чешће сексуални ефекат је изражен изразито. Код 134 жене, овај ефекат је био оштро изражен и у одређеном броју случајева чак и доводио до дражингног оргазма. Ово се вратило 1909. Године, написао је Г. Мерзбацх.

Иритација брадавица постиже се на различите начине: руке (гнетење, пецкање), уста (сисање, лизање) и, коначно, пенис гландиса. Власници оргазма о дражењу тврде да се с другом методом постиже много лакше него са осталима. Женске брадавице су изузетно осетљиве на сваку сексуалну стимулацију и одмах долазе до стања ерекције, а околне исоле су у стању тумесценце.

Ван де Велде је веровао да ерекција брадавица, слично као што је постављање мушког сексуалног органа и женског клиториса, додатно ојачава еротични ефекат. Максимално узбуђење се добија уз истовремену стимулацију клиториса и брадавица.

С обзиром на горе наведене разлике у сексуалним карактеристикама млечних жлезда и њихових брадавица као ерогених зона, биће занимљиво анализирати њихов појединачни однос. Као што се види из табеле. 6, у 64 случајева није откривен однос ерогених брадавица и млечних жлезда. Од преосталих 336 мапс 135 (40.2%) показао исти ерогенеити их у 152 случајева (45,2%) било више брадавице ерогена и 49 (14,6%) - мање Ерогеноус због 47 случајева негативне вредности.

Током сексуалног односа, обично су подигнуте брадавице и тумесценце исола додатно интензивиране, ау четвртој фази деловања (детумесценце) ови феномени пролазе прилично брзо.

За разлику од женских мушких брадавица су много мање изражена ерогена зона, њихова иритација током љубави има мали утицај на опште сексуално узбуђење. Према В. Мастерс-у и В. Јохнсон-у, забележена је подизање мушких брадавица током снимања, мада у мањој мери. Мала брадавица у мушкарцима које су примећивали у 60% случајева, изражена ерекција - само 7%. Ако детумесценце жене брадавице након коитуса обично се јавља врло брзо, а затим, у складу са овим ауторима, код мушкараца (ако ерекција дошло до брадавице), испуњава неке веома споро (понекад сатима).

 • Прсти и додир

Анализа наших података је показала да 148 жене прсти су позитивни ерогена зона, али сада сексуално узбуђење су ређе (само око 5%) проузроковати, док је у другим случајевима, жене баш лепо када љубе прсте. Поред ове анализе показало се да 149 жена никога није пољубило у прсте.

Само двије жене нису биле задовољне када су мужеви покушали да пољуби своје прсте. Поред тога, три наша пацијента су стимулисана пољупцима на палмарној површини руке, а два на задњој страни руке.

Прсти као ерогена зона смо укључили у анализу много касније, па стога је број опсервација мањи (130).

Н. Либерманн тврди да су врхови прстију међу најважнијим ерогеним зонама жена. Наша анализа је показала следеће. Прво, јасно је да прсти женских ногу мушкараца "нису у високој оцени": само 24 жене од 130 мушкараца су се пољубиле прстима (18,5%), па " ставља 81,5% жена, док је у пољупцима прстију руку "?" је забележено код 37% испитаника. Од ових 24 жене, 13 је било индиферентно према овим пољубцима, један је био непријатан, а само 10 жена (41,5%) је имало ову зону позитивну. Три од којих су љубиле стопала биле су само пријатне, а само пет изазвало је оштро узбуђење. Могуће је да је један од тих 10 жена играо једноставно задовољно самопоштовање - "толико су волели да пољубе своје стопала."

Из књижевних података прошлог пута само АМ М. Свадош је морао да посматра једног пацијента чији су пољупци на ногама изазвали оштро узбуђење.

 • Додирни

Разматрање додира као ерогене зоне може бити у два аспекта: у општем и гениталном смислу.

А.Е. Манделстам пише да загрљаји, додаци руку и стопала, посебно у плесу, узбуђују сексуална осећања. У индијској сексологији велики део је посвећен технику различитих загрљаја. Ив. Блоцх је написао: "... Додиривањем коже вољеног је већ пола сексуалног односа, ови додаци дају љубоморне сензације пренете на гениталије."

Посебно ерогени су савремени плесови, подвргнути детаљној критици М. Маргулиса у књизи Тхе Дисеасе оф тхе Центури. Наглашава да девојчице највише пате од савремених плесова, који требају знати о сексуалности колико год је неопходно да би могли одржати чистоћу.

Осјећај додира жена је тањи и јачи, блиско повезан с сексуалношћу. Многе жене у разговору са мушкарцима имају навику да додирну своје груди, руку и ако седе, па до ногу. Додирнули оловкама, прстима, али само човеку који их воли.

О. Ф. Сцхеуер је веровао да се људска кожа може сматрати једним великим органом који може изазвати сјајне сензације. Постоји и сензуалност мишића. Трење, масажа са рукама и стопалима широко се користи у древној Индији, међу Грцима и Римљанима. У сврху називања сексуалног узбуђења и сјајних сензација на истоку, врло је уобичајена масажа у подводним купатилима, коју углавном врше прелепи младићи или девојке.

Већина сексолога препоручује да жене саме сексуалне особе стављају у сексуални чланак вагине њеног мужа. Ово је нарочито важно с функционалним синдромом болова изазваним неурозом. У садашњој анализи размотрићемо питање како додир мужевих сексуалних органа утиче на његову супругу. За 126 жена, било је пријатно, од чега је 28 изазвало оштро узбуђење. 120 жена, углавном хладно, учинило је то индиферентно (без позитивних и без негативних осећања). 96 (22%) жена никада није додирнула сексуалне органе мужа. За 58 жена овај додир је био непријатан, а за 12 њих је чак и одвратно.

 • Лоин

Дебљина је нејасно изражена ерогена зона. Само код 24 жене, лоин је био изражена ерогена зона. У пет жена је било негативно. Само ЕП +0,54. Сакрум има ЕП још мање - + 0,48. Само у 16 жена регија мачета изазвала је сексуално узбуђење, а количина "?" достигне 207 од 400.

 • Буттоцкс

Међу ерогеним зонама, задњице заузимају посебно место. Прекрасне женске задњице биле су у древној Грчкој и Риму на врхунцу. Чак је и Хораце написао: "За једну жену сјајан потез, ако је леђа лоше развијена - то је као равно нос или закривљене ноге." У Грчкој, храм је изграђен Венус Цаллипиге (каллос - лијеп, пијесак - седиште). Прекрасне женске задњице дјелују узбуђиво на либидо мушкараца.

Скоро све ерогене зене жене узрокују позитивне емоције, углавном уз милазе и пољупце, задњице представљају изузетак. Овде често пријатне сензације и чак узнемиреност не изазивају грицкање, већ употребу силе (оштре затезање задњица са мушком руком) и чак изазивање болова. Ова карактеристика (флагелација) је примећена како у домаћој тако иу иностраној медицинској литератури.

Наша анализа ерогених мапа показала је да се у 177 случајева (44%) од 400 ова зона показала позитивном, а код 15 жена изазвала је оштро сексуално узбуђење. Овде је број 3 пута мањи него када разјашњавамо ерогени индекс струка и кичма. Поред тога, у 34 случаја зона је била негативна, захваљујући углавном распону прихватљивости. ЕП +0.75.

 • Пупка 

Као ерогена зона, пупак заузима средњи положај. Код 56 жена (24%) он је био позитивна зона, у 7 случајева је дало оштро узбуђење, 52 жена је остало потпуно индиферентно на потонуо пољубац. У 15 жена, љубичасти пољубци су били непријатни, од којих су два била гадна. Овдје је врло велики број упитника-237 (57,2%).

Доњи абдомен је прилично изражена ерогена зона. У 169 жена ова зона је била позитивна, иако је изречена само у 15 жена. 57 жена је било индиферентно на лупање дна стомака. Проценат испитаника, иако значајно мањи него у истраживању пупка као ерогене зоне, али и даље веома велико питање ставило је 167 жена (41,7%). Ова зона била је негативна само код 7 жена (1,7%).

 • Цлиторис 

Енородна улога клиториса је широко позната. На руском се зове "љубавник". Код 321 жене (80,2%) био је позитивна зона, ау 176 случајева (44%) сваки додир њему је изазвао оштро сексуално узбуђење. Уз то, треба напоменути да је 32 жене остало потпуно индиферентно за било коју иритацију клиториса.

Он је раздражен на различите начине: руке и уста са прелиминарним задивљавањем и пецкањем, мушки сексуални члан у сексуалном односу. Иритација клиториса код уста (цуннилингус), неки мужеви користе као додатну мјеру, ако супруга током сексуалног дјеловања није имала времена за оргазам.   

У 20 случајева додир клиториса проузроковао је непријатан осећај. То су углавном жене које пате од вагинизма. Многи не пружају мужевима не само да милују на своје полне органе, већ их чак и додирују. У делу вагинизма дамо пример А. Тс., Који је био тако изненађен да никада није додирнуо њене гениталије, чак и када је пила. У 27 случајева, сваки контакт са клиторисом био је непријатан, а чак 4 од њих је било одвратно.

Мантегазза је с правом тврдила да се клиторис попут пениса са ерекцијом повећава у величини. А. Молл је то категорично демантовао и веровао да клиторис, за разлику од мушког гениталног органа, не мења своју величину када је узбуђен. Сматрамо да је то неспоразум. Изградња клиториса изражена је, наравно, много мања од постављања пениса. У неким случајевима, са малом величином клиториса, ово повећање није приметно. Величина клиториса је чак и варијабнија од величине пениса. Што је већи клиторис, приметније је његова тумесценција и повећање запремине током ерекције.

Величина клиториса у сексуалним карактеристикама жена не игра значајну улогу. Према В. Мастерс-у и В. Јохнсон-у, током ерекције стабло клиториса константно реагује с повећањем његовог пречника, док је продужење клиториса забележено у мање од 10% случајева.

Апсолутно одсуство тумесценце је само за неке хладне жене. Н. Рохледер описује "клиторизам" - продужену и болну тензију клиториса (слично приапизму код мушкараца), који се код неких жена развија углавном због прекомерне мастурбације.

Мала лабија, улаз у вагину и њен доњи део су најважнији део сексуалног апарата жене за добивање оргазма. У сваком положају где се појављује коитус, мушки сексуални орган не може проћи ово место.

Да би разликовали њихова осећања везана за средњи део вагине, током сексуалног поступка жена не може, зато нисмо узели у обзир овај део као посебну ерогену зону.  

Пошто је каверозно тело клиториса осим, и одлаже на улазу у вагину у ниском половихгуб (лабиае пудендае минорес, нимпхае), логично је да ово место треба да буде моћан ерогена зона. Наша анализа је у потпуности потврђена, али снага ове зоне је донекле инфериорна од клиториса (видјети вагинални оргазам).

Дакле, од 400 жена у 309, иритација ове зоне изазвала је позитивне емоције, а код њих 97 - јако узбуђење за оргазам (вагинални оргазам). Код 41 жене, зона је била равнодушна, а само 26 пацијената су иритирали иритацијом интроитуса.

Цервикс у анализи раздвојимо заједно са карактеристикама задњег форникса - њихове карактеристике су готово идентичне. Многе жене не могу да се разликују, надражују грлиће материце или задњи форникс.

Цервик је једна од најмоћнијих ерогених зона. Иритација током сексуалног односа грлића материце у 151 жена (37,7%) произвела позитивне емоције, као у 101 (25,2%) - Схарп узбуђење, често завршава дати грлића материце (утеруса) оргазам.

Вернић је посветио посебан чланак о стању цервикса током коитуса. Он верује да је подизање доњег дела материце током сексуалног узбуђења треба изједначити са тензијом пениса код човека и да је есенцијална и можда и главна тачка за оплодњу.

Истовремено, у овој зони су веома честе 142 упитника (35,5%). Ово су или жене са вагинизмом, у којима није било никаквог коитуса или, у најбољем случају, било је површно, или случајева када жена тврди да не разуме да ли муж додирује грлић или не. У неким случајевима случај је импотенција супруга, у другима - у неодговарајућем положају жене током сексуалног односа, када пенис пролази поред материце или не дође до последњег.

Ова зона карактерише и чињеница да је врло често негативна (90 жена - 22,5%) када: додирујући грлић материце није само непријатан, већ и болан и одвратан. То су углавном жене са хроничним инфламаторним процесима гениталија.

Да ли је грлић материце и клиторис првобитни конкуренти у добијању оргазма или синхроног рада, показаће анализу њихове корелације.

 • Анус

Подручје перинеума и ануса сматра се веома моћним ерогеним од давних времена. Ово мишљење дели многи модерни сексологи. Постоје жене које имају ректални и перинеални оргазам.

Генерално, широка употреба ове ерогене зоне је карактеристична за јужне и источне земље. Дакле, у Индији врло често у сексуалној интимности муж додатно иритира површину ануса прстом или чак убацује прст у ректум. Познато је да је на острву Сифнос (један од кикладском) У давна времена, мушкараца и жена мастурбира, увођењем прст у анус (Х Рау, Розенбаум). Г. С. Василцхенко је посматрао жену која, без обзира на трајање тренинга, није дошао оргазам док муж није убризгао прст у анус.

Истраживали смо жене у само малом броју случајева забележили употребу ануса за завршну фазу сексуалног односа ради спречавања трудноће (умјесто коитус интерруптуса).

Само код 98 жена од 400 додира на анус биле су позитивне емоције, од којих је 11, узбуђење је било толико јако што је понекад довело до ректалног оргазма. 108 жена (27%) је остало потпуно индиферентно на иритацију ануса, ау 128 случајева (32%) постављен је упитник.

Осим тога, ова зона врло често има изражен негативан карактер. За 126 жена (31,5%) додирујући анус био је изузетно непријатан, па чак и одвратан, а понекад и болан. У већини случајева, то су жене које пате од хемороида. Понекад је индиферентан став заменио негативним емоцијама након покушаја мужа да изведе ректални синдром.

Унутрашња површина бутина је прилично изражена ерогена зона. У 230 жена (57,5%) ова зона била је позитивна, али снажно узбуђење од гурања ове зони догодило се само код 17 жена. 105 жена (26,2%) је остало равнодушно према миљама ове зоне, 59 испитаника је изјавило да никада нису миловали у ову зону. Само шест жена које су пате од вагинизма, додирујући унутрашње бутине, било је непријатно, јер су изазвали страх од новог болног покушаја сексуалног односа.

Константна или привремена деактивација једне или друге ерогене зоне, као и значајан пад интензитета, назива се ектопија ерогене зоне. Може бити једнократна и вишеструка. Посебно се често појављује ектопија код хистеричних жена, склона развоју локалног анестезије. Преношење ерогене зоне, њена појава на необичном месту на површини женског тела назива се хетеротопија ерогене зоне. Приједлог у хипнотичком стању може утјецати на интензитет ове или оног ерогеног зона, али за релативно кратко вријеме. Очигледно, одређени утицај на ерогене зоне може имати аутосугестију и аутогену обуку. Треба напоменути нетачност идеје да је наклоност само физичка (механичка) иритација ерогених зона. У стварности, свака милост је психофизиолошки феномен. Има психолошки, лични садржај, понекад изражен у симболичном облику. У цртежу наклоности његови механизми одражавају социокултурне, историјске, етнографске факторе, као и личне вриједности, ставове и особине човјека.

 • Значај ерогених зона за породичне односе

Дакле, сви сексологи, и наши и страни, слажу се да је муж обавезан да зна ерогене зоне његове супруге. Изузетак је био само Р. Крафт Ебинг, који је, подигнут у духу викторијанизма, саветовао лекарима да се уздрже од препоручивања њеног мужа да користи ерогене зоне. Потпуно је неразумљиво зашто Л. Иа. Милман у својој монографији дели ту тачку гледишта.

У неким случајевима индикатори појединачних ерогених зона испуњени су два пута - за мужа и пријатеља са којим постоји паралелни сексуални живот. Често се ове сексуалне карактеристике значајно разликовале. За анализу, у сваку зону смо узео најугроженију опцију.

Према Мораглији, једна жена је, по сопственом признању, имала на телу 14 различитих места, иритација која је узроковала снажну сексуалну узбуђење. Према нашим подацима, таква пансексуалност није реткост. Само у последње 3 године посматрали смо 5 жена са најмање 14 изговараних ерогених зона.

Један од наших пацијената који пате од вагинисмус изговара, све ерогене зоне на предњој страни (уста, груди, гениталије), је имао изражени негативне показатеље, а зона у позадини свега, иако благ, су били позитивни.

С обзиром на такав индивидуални аранжман ерогених зона за сваку жену, један од најважнијих задатака оба супружника је проналажење ових зона, а затим их употребљавати пре сваког сексуалног односа.

В. Лиепманн наглашава да не постоји такво место на људском тијелу које не може дјеловати ерогено, а код неких људи чак и главна зона узбуђења. Стога, у случају сексуалне хладноће, потребно је упорно тражити локацију таквих зона. Употреба ових локација у припремном периоду може неочекивано претворити сексуалну хладноћу у јаку узбуђење и страст.

В. Стоцкел пише да је лечење сексуалне хладноће - а "путовање које је урађено за открића у области ерогеним зонама", и саветује мужа, који хладну жену да настави ову потрагу док "док не пронађе та места или режим сексуални однос, који узбуђује сексуалну жељу своје супруге и изазива оргазам. " Чак и мала упутства мужу на ерогеним зонама могу претворити хладну "безслаку" жену у нормалну и чак и страствену жену.

Наравно, сваки човек мора знати ерогене зоне супругом и вешто користе их током предигре, али, као што је исправно указао НВ Иванов, нису све области у овај или онај начин жене укључене у прихватљивости опсегу, а ако је муж, без обзира са супругом, прелази границе овог асортимана, он уводи овај инхибиторни ефекат, који може довести до квара и развоја фригидности. Такође треба напоменути да с временом и са тактичним понашањем мужа опсег прихватљивости жене обично постепено шири.

С друге стране, лошег образовања, неке жене су изузетно ограничава опсег прихватљивости, онда он треба да, у складу са саветима СИ Консторума, објасни пацијенту да "након што су у љубави, онда је то љубав им је све дозвољено" (Х. Иванов, АП Слободианик). Тренутно на раду у породици нас саветовање (3. Д. Анисимова) често морали да виде и обрнута релација приемлемости- опсег у широком опсегу код жена и ужи и крута - код мушкараца, нарочито ако је муж је млађи од своје жене.

Према речима АП Слободианик и Г. Мерзбацх, жена. Она треба да обавести свог мужа о свему што јој је потребно да створи оптималне односе.

 • Емоционално-аерогени препарат

Прва фаза коитуса је емоционално-енергична припрема жене, у узбуђењу њене жеље за интимношћу. Ово се постиже прелиминарним милом, иритација специфичних за ове ерогене зене.

Нажалост, многи мужеви сматрају да су прелиминарне милости прекомерне сензитивности и често започињу синдром чим постану саме ерекције, потпуно не занимају сексуална искуства жене.

Већина девојака, сањајући о браку, виде је као духовну страну. Сензације тела, њихови физиолошки процеси у позадини. За многе мушкарце постоји специфична жеља за детумесценцијом. Суочавајући се с овим на првим корацима породичног живота, млада девојка се осећа увређена и разочарана у својим сновима. Ова фрустрација је један од честих психогених узрока сексуалне хладноће.

Мирка М КлимоваФиугнерова у својој књизи "за жене" пише да такта партнера, неславно залажу за сексуални однос без прве манифестације љубави и нежности, који припремају жену за еротског узбуђења, што доводи до сексуалног хладноће, па чак и гађење.

Нажалост, мушкарци често заборављају да у браку, пре свега, мора постојати љубав, поштовање, љубазност и пажња (сексуална етикета). Муж и у сексуалном животу требају бити изузетно пажљиви према жени. Р. Неуберт пише: "Мушкарац у кревету не би требао заспати пред његовом женом и пробудити се за њом, а још више, након сексуалног односа, окрене се и храни."

 • Недостатак емоционалне и емоционалне спремности

Већина жена (према нашим подацима, више од 70%) почиње да имају оргазам није одмах након почетка сексуалне активности, а неке, понекад доста дуг период времена: у време када је жена има "ретардатсионнаиа фригидност", што није патологија.

Према С. Сцхнаблу, овај период траје у просјеку око 3 године (према нашим подацима - 2.62 године). Код жена које су почеле сексуално у каснијим годинама, период

Тардативна фригидност је донекле смањена. Према Сцхнабл-у, протеклих година, период фардализације ретардације је почео да опада код младих људи.

Л. Иа. Иакобзон цитира изјаву Елберскирцхеена да сексуално узбуђење изазива жена која брине о њој. Пошто у браку мужеви ретко брину о својим супругама, то фаворизује развој сексуалне хладноће. Исто мишљење дели Р. Неуберт. У својој "Новој књизи о браку" пише: "Супруг мора да се брине о својој жени не само пре брака, већ иу породичном животу". На другом месту, он узвикује: "Како жене пате од немогућности да њихови мужеви воле!"

Тодор Бостандзхиев (Бугарска) и ЗА Розхановскаиа верују да уопће нема "хладних" жена, а постоје и жене које "нису загрејане пажњом и бригом о човеку, његовом милошћу и нежност". Ово понашање мужа у браку често зависи не само од његове "себичности и грубе", већ и од потпуног игнорисања сексуалности и брака.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.