^
A
A
A

Вирус имунодефицијенције је осетљив на водоник сулфид

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

12 January 2022, 09:00

Пронађена је способност водоник сулфида да инхибира оксидативни стрес и запаљење које се јавља током антиретровирусног лечења, што омогућава контролу ХИВ-а.

Да би блокирали ХИВ, лекари користе посебан антиретровирусни третман, који се састоји у истовременој примени вишесмерних лекова који инхибирају различите вирусне протеине, што инхибира репродукцију инфективног агенса. Ретровируси су нећелијски микроорганизми који се могу уградити у ћелијски геном. Често, под утицајем терапије ХИВ-ом, он се једноставно „сакрије“ унутар генома, његови гени се деактивирају, не стварају се нови протеини и инфективне честице.

Али познате су ситуације у којима је ова шема прекршена, а вирус не жели да се „сакрије“. Поред тога, антиретровирусна терапија је често праћена нежељеним нуспојавама: ћелија почиње да акумулира токсине у себи, процеси оксидативног стреса се повећавају, што касније доводи до развоја тешке упале са оштећењем унутрашњих органа.

Научници већ дуго раде на побољшању лечења ХИВ-а. Било је важно пронаћи лек који би омогућио да се направи пауза у антиретровирусној терапији без страха од обнављања активности инфективног агенса. А недавно су такав алат представили индијски стручњаци - испоставило се да је то водоник сулфид, добро познати отровни гас са карактеристичном аромом покварених јаја услед процеса органског распадања. Мало људи зна да је присуство водоник сулфида у малим количинама индиковано у нашем телу - унутар ћелија и ткива, током већине биолошких и хемијских реакција. На пример, водоник сулфид је потребан да би се ублажио оксидативни стрес и смањио обиље реактивних врста кисеоника.

Стручњаци примећују да се у време обнављања активности вируса имунодефицијенције активност ензима одговорног за индикаторе водоник-сулфида унутар ћелија нагло смањује. Вештачком инхибицијом активности овог ензима нарушава се оксидативна равнотежа, мења се рад гена, активира се ХИВ. Могућ је и обрнути процес: са повећањем садржаја водоник сулфида у ћелији, вирусна активност је потиснута, његова репродукција је инхибирана. Тачан механизам деловања водоник-сулфида је следећи: на позадини његовог изгледа, унутар ћелије се отвара импулсни пут, који штити структуру од оксидативног стреса. Истовремено, активност проинфламаторног протеина је затворена, а протеинска супстанца је везана за ДНК у близини гена вируса, што подржава њихов „спавање“. Дакле, водоник сулфид има вишеструки ефекат, задржавајући вирус имунодефицијенције. У овој фази, специјалисти развијају лекове који могу да допуне или чак замене антиретровирусни третман, што ће значајно побољшати прогнозу за ХИВ пацијенте.

Сви детаљи су дати у извору - еЛифе магазину

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.