^
A
A
A

Стресно стање будуће мајке утиче на пол детета

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

20 August 2021, 09:00

Ако је жена доживела озбиљан стрес током планирања или зачећа детета, онда постоји већа вероватноћа да ће имати девојчицу. Овај закључак изнели су шпански научници који представљају Универзитет у Гранади.

Познато је много фактора који директно или индиректно утичу на ток порођаја, порођаја и квалитет развоја фетуса. Конкретно, снажан психолошки стрес код жене може изазвати постпорођајну депресију, довести до потребе за помоћним акушерским радњама током порођаја, променити почетак периода лактације и утицати на неуропсихички развој бебе током првих шест месеци након рођења.

У својој новој студији, научници су поставили питање: постоји ли веза између стреса који је примљен не током трудноће, већ пре њега, и пола нерођене бебе? Представници Центра за проучавање ума, мозга и понашања Универзитета у Гранади анализирали су косу на садржај глукокортикоидног хормона кортизола. Више од стотину жена са потврђеном трудноћом прегледано је пре девете недеље. Поред анализа, жене су биле подвргнуте и психолошком тестирању.

Анализа нивоа кортизола у биоматериалу уклоњеном у различитим периодима првог тромесечја гестације показала је садржај кортикостероидног хормона у последња три месеца (коса расте за око 10 мм у једном месецу). Тако би научници могли обухватити период пре и после зачећа детета. Као резултат тога, утврђено је да је концентрација хормона у коси жена које су касније родиле девојчице била 2 пута већа него у жена које су касније родиле дечаке.

Како објаснити ову ситуацију? Научници сугеришу да је могуће да стимулација стресног механизма, која укључује активност хипоталамуса, хипофизе и надбубрежне жлезде, и повећава производњу кортизола, утиче на ниво полних хормона током зачећа. Позната је чињеница да тестостерон утиче на пол нерођене бебе , чији ниво расте у време пренаталног стреса.

Друга верзија која може објаснити ситуацију је следећа: мушке заметне ћелије које садрже Кс хромозом, који одређује женски пол бебе, лакше превладавају баријеру цервикалне слузи у тешким условима. Ако будућа мајка има озбиљан стрес и као резултат тога долази до хормоналних промена, онда сперматозоиди са Кс хромозомом имају веће шансе да дођу до јајне ћелије.

Било како било, истраживачи су потврдили однос стреса према полу детета, али само ако се овај стрес догодио непосредно пре зачећа, или током њега. Тачан механизам који одређује овај процес још увек није познат.

Све информације о студији доступне су на страници Универсидад де Гранада

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.