^
A
A
A

Специјални фластер поуздано елиминише ћелавост

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

27 December 2021, 09:00

Тренутно, фармаколошка индустрија представља читаву листу лекова који имају за циљ уклањање ћелавости. Међутим, велика већина ових лекова не утиче на непосредне узроке алопеције: оксидативни стрес и оштећену локалну циркулацију. Научници су одлучили да исправе ову грешку и дошли су до специјалног растварајућег фластера са микроиглама, који садржи наночестице церијума које делују на узрочне факторе ћелавости. Користећи ову технику, стручњаци су успели да врате длаку код глодара брже него коришћењем других познатих метода лечења.

Треба напоменути да најчешће код пацијената са андрогеном алопецијом постоји недостатак васкуларне мреже која снабдева фоликуле длаке хранљивим материјама и цитокинима. Поред тога, акумулиране реактивне врсте кисеоника у кожи на глави могу изазвати рано одумирање ћелија оних структура које су одговорне за формирање и раст нове косе.

Нешто раније, стручњаци су успели да утврде да наночестице церијума имају способност да имитирају ензиме који елиминишу прекомерно накупљање реактивних врста кисеоника. Смањује степен оксидативног стреса код оштећења јетре, повреда рана и цијановодоничне деменције. Али такве наночестице нису у стању да превазиђу спољашњи слој коже. Стога су научници себи поставили циљ да осмисле минимално инвазивну методу за транспорт наночестица церијума дубоко у структуре корена длаке, што би могло да помогне у обнављању раста косе.

Први корак истраживача био је да обложе наночестице биоразградивом полиетилен гликол липидном супстанцом. Затим су стручњаци развили растворљиви фластер са микроиглама, који се састоји од мешавине хијалуронске киселине и наночестица церијума. Добијени фластер је тестиран на глодарима који су имали жаришта алопеције. Према резултатима експеримента, установљено је да је новоразвијени фластер показао релативно брзе позитивне резултате, а у близини фоликула длаке су се развили нови крвни судови. Поред тога, дошло је до смањења количине супстанци оксидативног стреса.

Наравно, студија се ту није завршила: очекује се да ће даље студије проучавати могућност, ефикасност и сигурност употребе таквих растворљивих фластера код људи. Научници су оптимистични и већ изјављују да нови лек има све шансе у будућности да потпуно победи ћелавост код људи.

Студију је спровео тим кинеских истраживача са Универзитета Џеђианг у Хангџоуу. Комплетан материјал је представљен на страници

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.