^
A
A
A

Шта је паметна ендопротетика?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

28 May 2021, 09:00

Амерички специјалисти за ортопедију предвидели су скоро увођење „паметних“ ендопротеза зглоба колена у медицинску праксу.

Представници Универзитета Стони Броок, Универзитета Западни Онтарио и Универзитета у Бингхамтону овладали су технолошким способностима контроле вештачког ношења зглобова и рехабилитације.

Операција замене зглоба колена зглоба - ово је једна од најчешћих ортопедских операција. Многе од ових интервенција морају се поновити како би се замијенила сломљена или истрошена протеза.

Најчешће лекарску помоћ траже млади физички активни људи, који и након вештачке замене колена настављају да одржавају физичку активност и воде активан начин живота. Међутим, ова активност има свој „минус“: ендопротеза се брзо троши и постаје неопходно извршити другу замену.

Скоро никада, лекари не знају и не могу знати за степен физичке активности пацијената који су подвргнути артропластији: они само бележе истрошеност зглоба и прописују следећу ревизију. За младе људе понављање операције сваких 5-10 година прилично је озбиљан проблем, а не само финансијски. Стога многи пацијенти покушавају пронаћи "златну средину" између адекватне физичке активности за здравље и избјегавања непотребног стреса на зглобу.

Амерички истраживачи су се ухватили у коштац са овим проблемом и на крају створили "паметну" ендопротезу зглоба колена способну да прати и контролише моторно оптерећење.

Ендопротеза садржи уграђене сензоре који бележе притисак на зглоб и дају идеју о степену истрошености имплантата. Ова иновација даје пацијенту могућност да прати стање протезе, ако је потребно, ограничи оптерећење и тиме продужи период употребе имплантата.

Пошто се употреба уклоњиве батерије у ендопротези научницима није чинила баш згодном, развили су аутономни механизам за генерисање енергије који може покренути уређај услед кретања зглобова.

Тренутно је „паметни“ уређај већ тестиран на посебном испитном столу. Суштина развоја је следећа: током кретања, вештачки спој својим површинама производи трење, напајајући сензоре оптерећења. Према прелиминарним студијама, ова исхрана уопште не захтева значајну физичку активност. Чак ће и једноставна шетња генерисати довољно микровата за напајање сензора.

Развој издржљивијих ендопротеза омогућиће пацијентима да ређе траже квалитет ортопедске неге.

Информације дате на страници: Универзитет Бингхамтон

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.