^
A
A
A

Промјена климе може утицати на психу људи

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

12 April 2017, 09:00

Климатске и еколошке промене на планети опасне су не само за аграрну индустрију и мегацити, већ и за ментално здравље неке особе, према периодичном Хуффингтон Посту.

Америчка психолошка асоцијативна група и један број еколога из ЕцоАмерице представили су заједнички известај о утицају глобалних климатских промена на људску психу. Извештај објављује под називом "Стање психике и модерна климатска промена: ефекти, последице и савети". У њој експерти дискутују о својим налазима о чињеници да су многи становници планете изложени утицају климе и екологије, што доводи до стресних стреса, анксиозности, анксиозности, депресивних стања. Неки људи такође развијају суицидалне тенденције или тешке менталне поремећаје.

Аутори извештаја тврде да природне катастрофе директно утичу на развој периодичних и упорних менталних поремећаја код људи који су видели такве катастрофе. На примјер, у 2014, земље Источне Африке, Новог Зеланда и Француске биле су изложене екстремним временским променама - од тешке суше до рекордних падавина. Међу популацијом која је преживјела овакве догађаје, касније је забиљежен велики број пацијената са психолошким траумама - и то се не може назвати случајношћу. Неки од ових људи изгубили су своје најмилије због катастрофе, неко је изгубио своју имовину: као резултат, ментално здравље је претрпело.

Међу онима који су патили као резултат разарајућег ефекта урагана Катрина (2005. Године), један од шест људи је касније дијагностификован менталним поремећајем. Годинама касније, ови људи су показали суицидалне покушаје и мисли, тешку депресију или афективне поремећаје.

Такође, стручњаци су приметили да је прекомерно загревање климе утицало на повећање раздражљивости и повећање броја самоубистава међу становништвом. Само у Сједињеним Државама, број топлотних појава у протеклој години се утростручио. Абнормална топлота проузроковала је повећану агресију код људи, што је касније нанело штету себи или другим људима.

Према статистикама, аномалозна топлота повезана је са порастом таласа убистава и самоубистава, јер пораст температуре околине може стварно негативно утицати на психу особа са већ постојећим поремећајима.

И друга категорија људи који су имали негативан утицај климатских промјена су интерно расељени људи. Према најновијим статистичким подацима, у наредних тридесет година најмање 200 милиона људи ће морати промијенити своје мјесто боравка због еколошких катастрофа, јер повећање нивоа свјетског океана доводи до одређених проблема у многим регионима. Губитак домовине и последични осећај нестабилности код већине имиграната често доводи до различитих менталних поремећаја.

Добијени подаци треба користити за предвиђање стања и пружање могуће помоћи жртвама.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.