^
A
A
A

Произвођачи женских хигијенских производа побољшали су своје производе

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

18 August 2021, 09:00

Женски хигијенски производи, као што су улошци, марамице и тампони сада могу обављати дијагностичке функције - посебно, утврђивати присуство генитоуринарне инфекције квасца. Када се појави кандидијаза, посебне нити у саставу таквих средстава ће променити боју - од беле до светло ружичасте.

Познати узрочници урогениталне кандидијазе , или дрозд - гљивице рода Цандида - изазивају непријатан осећај свраба, пецкања, болова у спољашњим гениталијама, као и појаву патолошког вагиналног исцједка. Према клиничком центру Маио, најмање ¾ жена је барем једном у животу имало дрозд. Ова гљивична инфекција је изузетно честа и може се дијагностиковати вагиналним брисом. Ипак, многим женама је ускраћена могућност правовременог прегледа, из различитих разлога.

Представници рецензиране научне публикације АЦС Омега - часописа Америчког хемијског друштва - дошли су на идеју да састав женских хигијенских производа допуне посебним прерађеним влакнима која добијају јарко ружичасту боју када се прикаче на гљивичну флору. Како објашњавају научници-хемичари, такав развој ће помоћи многим женама у било које доба и без проблема да сами дијагностицирају кандидијазу.

Истраживачи су за основу узели обичне хигијенске улошке и тампоне направљене од памучног материјала са више влакана. Да би повећали отпорност влаге на влакна, стручњаци су их обрадили раствором хептана, истиснувши компоненте везива које су ушле у нити током производног процеса. Затим су влакна импрегнирана Л-пролин-бета-нафтиламидом, супстанцом која реагује са ензимом гљивичне инфекције, након чега су уграђена у унутрашње пунило средстава за хигијену. Након додавања овим средствима имитације вагиналног секрета са укључивањем кандидијазе, примећена је промена боје нијансе пунила из беле у љуто ружичасту. Истовремено, дијагностика је трајала само неколико минута.

Друга важна предност нових производа за женску хигијену је њихова релативно ниска цијена: такви дијагностички јастучићи или тампони коштат ће око 25 центи по комаду. У будућности научници планирају да их прилагоде за свеобухватно откривање других патогених микроорганизама - посебно бактерија које могу изазвати развој генитоуринарних инфекција.

Учесталост урогениталне кандидијазе је изузетно честа, редовно регулисана у целом свету и има тенденцију да се често понавља, смањујући квалитет живота и наносећи физичку, сексуалну и емоционалну нелагоду женама. Стога је питање ране дијагнозе ове патологије веома релевантно.

Изум су представили запослени Америчког хемијског друштва на својој веб страници

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.