^
A
A
A

Пацијент може да доведе до болести путем нездрављеног стетоскопа

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

01 August 2017, 09:00

Већина пацијената има прилику да види како лекар рукује рукама пре испитивања. Да ли је стетоскоп лечен након претходног пацијента?

Специјалисти који представљају Професионалну асоцијацију инфективног и епидемиолошког надзора су одговорили на ово питање. Због тога су објављене врло интересантне информације, на основу студија спроведених у клиникама у Сједињеним Државама.

Стручњаци тврде да лекари само ријетко подвргавају стетоскопу лечењу - па чак и тада, не сваком новом пацијенту. И ово, упркос чињеници да се таква мера сматра неопходном како би се спречио развој нозокомијалних инфекција. Према упутствима за контролу инфекција америчког ЦКЗ-а, сви инструменти и уређаји вишекратне употребе, укључујући стетоскопе, морају бити подвргнути обавезној обради.

"Стетоскоп се користи приликом испитивања пацијената неколико десетина пута дневно. Количина свих врста микроорганизама која се наслања на њега је потенцијално опасна, јер може директно пренети инфекцију. Нездрављени стетоскоп представља озбиљну претњу по здравље, не мање од лечених руку доктора ", каже Линда Греен, шеф АПИЦ-а.

Захваљујући акцијама истраживача, из њиховог подношења покренут је пројекат деконтаминације стетоскопа и превенције заразних болести. Специјалисти су дали приједлог да редовно користе рјешења и брисаче на бази алкохола: у исто вријеме, важно је започети њихово кориштење од студентског периода.

Запослени у Удружењу су шокирани што велики број медицинских радника потпуно игнорише сама чињеница о потреби за обраду таквих уређаја. Стога, за многе од њих, третман стетоскопа постао је иновација.

Представници епидемиолошке контроле обавили су едукативни рад са медицинским стручњацима, током којег су их подсетили на значај обраде средстава: таква правила већ дуго постоје и нико их није отказао.

Нажалост, каснији експерименти, које су спроведене у наредних неколико месеци, истакао је да је образовни рад практично свако није узета на одговарајући начин: стетоскоп на површини је ипак нашао велики број бактерија.

"Ми нисмо овлашћени да присилимо лекара да процесирају уређаје на уредан начин. Можемо само навести да до данас, велики број доктора не обраћа пажњу на третман стетоскопа, чиме се људи излажу знатном ризику. Неопходно је промијенити културу медицинских радника на дно, јер се ситуација вероватно неће променити на други начин. Апелујемо на одељење за здравље и фокусирамо се на то, "- каже др. Греен.

Стручњаци указују да површина стетоскопа најчешће сеје такве патогене као Стапхилоцоццус, Псеудомонас, Цлостридиум, као антибиотик резистентне ентерококе.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.