^
A
A
A

Како тачно погодити датум доспећа?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

15 June 2021, 09:00

Стручњаци су предложили нову дијагностичку методу која помаже у одређивању датума рођења са максималном тачношћу.

Да би израчунали када трудница треба да роди, лекари користе податке прикупљене ултразвучним прегледом и такође се ослањају на датум последње менструације. Овај датум даје оквирну идеју о томе када је могло доћи до зачећа. Ултразвук вам такође омогућава да упоредите период са степеном интраутериног развоја будуће бебе.

Ипак, упркос коришћеним логичким прорачунима, грешка је и даље значајна: грешка може бити и до 5 недеља. Многи стручњаци додатно користе друге показатеље, попут дужине грлића материце. Међутим, ова метода не функционише увек.

Представници Универзитета Станфорд обавезали су се да ће овај проблем решити тестом крви. Спровели су истраживање у којем је учествовало неколико десетина трудница које су биле у другом тромесечју трудноће . Током експеримента, научници су неколико пута узимали крв жена на анализу - процењивани су нивои различитих биолошких маркера, протеина, супстанци које су се појавиле као резултат метаболичких процеса. Резултати су затим упоређени са онима који су пронађени на дан када су учесници студије почели да рађају.

Као резултат рада, научници су успели да издвоје 45 молекуларних компоненти које могу указивати на приближавање почетка порођаја. Затим су истраживачи два пута проверили своје претпоставке испитивањем анализа још десет будућих мајки. Заиста, било је могуће предвидети датум порођаја за око три недеље.

Можда је једини недостатак ове методе то што се анализе требају вршити више пута, а најмање неколико пута током читавог периода трудноће. На крају крајева, стручњаци би требали одредити динамику изолованих молекула. На пример, ниво плацентног хормона 17-хидроксипрогестерона је индикативан: његово нагло повећање указује на то да је жени више времена за припрему за порођај. Сличан показатељ је повећана концентрација имуног протеина ИЛ-1Р4-такозвани рецептор типа ИВ за интерлеукин-1. Повећање ове вредности указује на то да ће порођај почети за око месец дана.

Тренутно научници покушавају да побољшају и разјасне листу дијагностичких показатеља, да утврде учесталост и учесталост узорковања крви за анализу. Стручњаци указују на важну тачку: на овај начин је могуће утврдити не само време нормалног порођаја, већ и датум превременог порођаја. Способност да се унапред припремите за прерано рођење детета је још једна шанса да таква беба преживи.

Материјали су представљени на страници ТхеСциентист

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.