Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Да ли су фитнес уређаји корисни?

, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021

Данас познати и популарни фитнес уређаји, попут акцелерометра, педометра, фитнес трагача, осмишљени су да побољшају физичку активност корисника и промовишу здрав начин живота. Међутим, да ли они заправо побољшавају физички интензитет код људи са кардиометаболичким проблемима? Научници предвођени др Ходкинсоном са Националног института за медицинска истраживања при Академском здравственом научном центру у Манчестеру користили су мета-аналитичку праксу да одговоре на ово питање.

Систематска студија која је користила метаанализу коришћена је у односу на скоро четири десетине рандомизованих клиничких испитивања у којима је учествовало више од четири хиљаде људи који редовно користе фитнес трагаче. На почетку употребе таквих справица дошло је до значајног повећања нивоа физичке активности које је трајало око 3-4 месеца праћења. Посебно повећање активности примећено је употребом педометра и уређаја, чије се деловање заснива на пружању личних савета.

Истраживачи су закључили да употреба мобилних фитнес трагача (посебно оних који имају педометар и функцију личног саветовања) значајно повећавају активност људи са кардиометаболичким стањима. Међутим, ове оптимизације нису увек у складу са циљевима које је лекар поставио у клиничким смерницама.

Министарство здравља и људских услуга Сједињених Држава даје следеће смернице. Да би користили свом здрављу, одрасла особа треба да буде физички активна 150 до 300 минута (умерена физичка активност) или 75 до 150 минута (аеробна активност високог интензитета) недељно. Препоручује се периодично мењање и комбиновање нивоа активности, наизменично трчање са ходањем, вожњом бицикла, играњем лоптом, плесом, пливањем. Замена се врши у року од недељу дана.

Очекује се додатна корист од одржавања физичке активности дуже од 300 минута недељно (умерени темпо). Препоручује се да најмање два пута недељно радите вежбе за јачање мишића средњег до високог интензитета у које су укључене све главне групе мишића. Ове вежбе пружају додатну подршку и здравствене бенефиције.

Људима старијим од 55 година препоручује се да се усредсреде на вишекомпонентну физичку активност, изводе вежбе за тренирање вестибуларног апарата и да ојачају мишићни оквир.

Резултати пројекта објављени су на страницама ЈАМА Нетворк Опен


Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Портал иЛиве не пружа медицинске савјете, дијагнозу или лијечење.
Информације објављене на порталу служе само као референца и не смију се користити без савјетовања са специјалистом.
Пажљиво прочитајте правила и смернице сајта. Такође можете контактирати нас!

Copyright © 2011 - 2021 iLive. Сва права задржана.