^

Здравље

Трајање крварења (према Дукеу)

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Трајање крварења (према Дукеу) је специфична техника за процену стања циркулационог система, тачније - посуда. Обично, према овом поступку, период од почетка до прекида губитка крви не би требао бити више од три минута.

Хемостаза је веома важна функција, читав биолошки комплекс, који има за циљ благовремено заустављање крви, тако да тело не губи изнад физиолошке норме. Према механизмима регулације хеморагије, хемостаза се дели на васкуларни-тромбоцити или примарну и секундарну, правилну коагулацију крвотока.

Трајање крварења (према Дуке-у) је процена стања тромбоцита. Ако су васкуларни зидови оштећени, тада би требало одмах активирати тромбоците да учествују у грудима - хемокагулацији. Пловила са нормалном еластичности спасмодируиутсиа и замашене агрегиране плочице (агрегација - лепљење, гомилање ћелија). Дакле, суд је затворен примарном, врло важном формацијом, која се назива "белим тромбусом".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Како се врши узорак?

Често трајање крварења (према Дукеу) обавља специјална игла, назива се и игла Франка. Састоји се од шупљег тела са окидачем. С једне стране, игла има спојницу за опругу, са друге мале конице. Игла овог дизајна је веома погодна, јер лабораторијски техничар може регулисати тачну дубину пробијања. Помоћу повлачења окидача, када се пролеће исправи, направи се веома мали пункт. Дукуе тест обезбеђује ограду не више од 1 мл материјала, односно крви. Пункција се врши прстом, најчешће у безименом или у ушију.

Да ли постоје алтернативни начини да се утврди трајање крварења?

Трајање крварења (према Дукеу) није једини метод у модерном дијагностичком комплексу. Често, уместо да се оштри хумус у уху, лабораторијски техничари користе више софистицираних и осетљивих метода. Вештачки изазивају потешкоће за одвод веноса - стазом (често помоћу уређаја за надгледање крвног притиска), онда се у горњој зони подлактице прави шприцање. Специјалне капи крви каприрају сваких 20-30 секунди специјалним стерилним марамицама. Обично, након три минута на последњем салветом, тачке постају мале, а након још два минута, крварење се зауставља.

Ипак, трајање крварења (према Дуке-у) као метода, која је тестирана вековима, има право на постојање. Штавише, стотине лабораторија настављају да користе овај тест, а доктори користе поверење у ову технику, користећи прорачуне да појаснију дијагнозу и прилагођавају терапеутске мере.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Уз помоћ којих индикатора је евалуирана примарна хемостаза?

Поред тога, како је утврђено трајањем крварења (према Дукеу), активност тромбоцита се такође процјењује помоћу:

  • Израчунавање броја тромбоцита;
  • Израчунавање специфичне тромбоцитне формуле;
  • Процене агрегације аденозин дифосфата (АДП) и тромбоцита;
  • Оцењивање способности тромбоцита да се сабирају са колагеном;
  • Одређивање могућности тромбоцита да се агрегирају са адреналином;
  • Процене коагулације су активност вон Виллебранд фактора.

Метод одређивања времена када се формира блокада оштећених крвних судова развио је амерички научник, патолог Виллиам Виллиам Дуке почетком 20. Века. Раније је узет узорак или танка игла из ушију, касније - са прста.

Како је процијењено трајање крварења (према Дуке-у)?

Нормална хемостаза је способна да се носи са губитком крви, што је микроскопија за два или три минута. Уколико је крварење одложено, односно трајање крварења (према Дуке-у) ће бити веће. То може указати на позадину других индикатора који одступају од норме, о патологијама јетре, хемофилији и другим болестима. Треба напоменути да се период који се мери може зависити од локације за узимање крви - врх прста или уха.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.