^

Шта је овулација код жена?

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Шта је овулација код жена? Одговор на ово питање траже они који планирају рођење дјетета или они који још увијек неће допунити породицу са бебом. Није случајно обрачун овулације периода, па је заинтересован за жене, и њен одговоран, брига партнер: то је у овом тренутку постоји симболички сусрет једног од многих милиона, једини активни сперме и зреле женске јајне ћелије. Сваког месеца женски организам живи у складу са ритмовима, одређеним природом, сви биолошки процеси морају се одвијати у датом режиму, пожељно без неуспјеха и промјена. Почев од 12-14 година, хормонска "револуција" се јавља у тијелу дјевојчице, која се завршава с потпуно нормалним феноменом - спремношћу за репродукцију.

Наравно, тело девојчице након првог менструалног циклуса из биолошке тачке гледишта, је спреман да затрудне, међутим, многе од својих система, укључујући и ментално, потребно неколико година до данас, складан припрема за рађање новог живота. Ипак, циклус се покреће и скоро сваког месеца (28-30 дана) у женском тијелу постоје заиста грандиозне трансформације, и физиолошке и хормонске. Здрава жена сваког месеца је потенцијално порођај, јер током овулације у телу ћелија дозори, спремна за ђубрење. Мушкарци у овом смислу су више реактивни: процес формирања сперматозоида у њима је континуиран и јавља се свакодневно, почевши од периода пубертета и до краја живота.

Шта је овулација код жена и како је процес сазревања јајета?

Прије него што кажете која је овулација код жена, неопходно је разумети репродуктивни систем дјевојчица. У телу девојке, рођене, већ постоје мали јајници, који нису већи од грашка. У овим минијатурним јајницима, од рођења, има око милион најмањих весикула - фоликула, у којем се налазе и садржаји - јаја. Заузврат, јаја носе све наследне информације на исти начин као и мушке сперматозоије.

Временом се број женских фоликула смањује, једна петина умире, а до првог менструације нема више од 800 хиљада. Како и зашто се одвија избор неопходних балона, наука још није разјашњена, баш као што је остала загонетка критеријума за одабир једног фруктозног фоликула током периода овулације. Доминантни фоликул почиње да се повећава на почетку менструалног циклуса, потискујући његову "браћу", а након неког времена потпуно се ломи, ослобађајући зреле гамете - женско јаје. Заправо, време ослобађања ћелије спремног за ђубрење се назива овулација.

Шта је овулација код жена, зашто су ове информације неопходне за сваку жену?

За жене које планирају да имају бебу важно је знати која је овулација код жена, јер бројање помаже да се одговори на једно питање - када се може очекивати концепција. Како ће одговор бити искоришћен није тајна, обично помаже да се реше следећа два задатка - дуго очекивана концепција или заштита од ње. Треба напоменути да одређивање времена овулације не спречава увек нежељено концепцију, јер мушке и женске гамете (ћелије) могу остати активне око два дана. Ови дани се можда не поклапају са почетком или крајем овулације. Најсигурнији у смислу заштите од трудноће је метод контрацепције.

На који начин може доћи до овулације?

Овулација код девојчица адолесцента се не формира одмах. Ово објашњава непотпуну спремност да замисли девојке, упркос предстојећој менструацији. Очигледно, мудра природа је обезбедила многе ризике, укључујући рану трудноћу. Током године, понекад и дуже, формира се менструални циклус, долази до нормализације. У овом тренутку може доћи до поремећаја, паузе, до 15-16 година такви феномени се сматрају нормалним. Чим циклус постане предвидљив и јавља се у истом периоду, долази до времена овулације. Стандардна овулација почиње две недеље након почетка следеће предложене менструације. На пример, почетак менструалног циклуса заказан је за 28. Септембар, стога ће овулација вероватно доћи 14. Септембра. У гинекологији постоји таква шема калкулације: 

  • Циклус траје 26 дана - овулација се јавља у 12-13 данима циклуса; 
  • Циклус траје 28 дана - овулација се јавља у 14-15 дана циклуса; 
  • Циклус траје 30 дана - овулација се јавља у 16-17 дана циклуса.

Наравно, ово није једини начин за израчунавање ових дана, посебно зато што се могу померати под утицајем многих фактора - стреса, тровања храном, запаљенских процеса, промјена у временским зонама приликом кретања и тако даље.

Методе за одређивање периода овулације

Веома је важно знати која је овулација код жена, јер су ове информације неопходне за одређивање периода овулације. Недавно је, пре неколико деценија, прелепи секс био марљиво ангажован у "научним" истраживањима и анализи стања вашег тела током менструације. Са само узета жене за прецизније израчунавање овулације: цртање сложене дијаграме и мерење базалне телесне температуре која је претпостављено шест сати дубок сан, а после - а десет измерене температуре "смрзавање" позицију. Сваки покрет током мерења или природни нагон урног уринирања учинио је све напоре без учинка. Савремени методи нуде једноставне, прецизне и ниске трошкове. Најпопуларнији је тест за ЛХ-лутеинизујући хормон, који стимулише овулацију и помаже у повезивању естрогена и прогестерона. Тест одређује концентрацију ЛХ у урину, ако се тамо открије хормон, онда је почело процес овулације. Осим тестног хормона у урину, постоје и тестови који одређују ЛХ у серуму, па чак и код пљувачке. Такође је ефикасан ултразвучни метод одређивања овулације, када уређај може визуелно приказати процес кретања женске гамете дуж овидукта - јајовозна цев. Ова метода није у могућности да предвиди овулацију, то је прилично налаз.

Оно што је овулација код жена такође може бити неразумљива за оне жене које имају проблема са менструалним циклусом. Нажалост, постоје ситуације када овулација постане пожељна, али привремено недостижна. Ово су озбиљне патологије које искључују нормално функционисање хормонског система. То укључује следеће болести: 

  • Анорексија, која постаје проблем нашег вијека. У потрази за размноженим канонима и пропорцијама тела, неке младе даме буквално сузбијају основни инстинкт преживљавања - засићење хране. Први одговор на агресивно постовање одговара овулацији, само зауставља. Менструални циклус се затим разбија и губи. Сваки недостатак телесне тежине, праћен губитком масти, директно утиче на репродуктивне функције жена. 
  • Прекомјерна тежина, гојазност. Овулација одговара прекомјерној количини масти. На почетку, период овулације је срушен, затим зауставља, а потом кршење менструалног циклуса. Према статистикама, преко 20% аменореје (одсуство циклуса), више од 25% дисменореје (неисправност у циклусу) надгледају се, потпуно излечене само нормализацијом телесне тежине. 
  • Ендокрини болести, патологије - хипофиза, болест штитне жлезде, полицистички јајник (ПЦОС - синдром полицистичног јајника). Ови фактори такође могу утицати на овулацију и или ометати његову фреквенцију, или "искључити" овулацију у принципу.

Шта је овулација код жена? Ово је информација која помаже женама да не управља толико њено стање - природа се брине о томе, како да планира њену будућност. Слажем се, боље је да ће трудноћа бити остварена и пожељна, али не случајна, непредвиђена и алармантна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.