^

Трудноћа и плодност

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Већина доктора сматра да је први дан последњег менструалног периода почетак трудноће. Овај период се зове "менструација", почиње око две недеље пре оплодње. Слиједе основне информације о ђубрењу:

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Овулација

Сваког месеца, у једном од женских јајника, одређени број незаконитих јаја почиње да се развија у малом балону пуном течности. Једна од бочица завршава сазревање. Овај "доминантни фоликул" потискује раст других фоликула, који престану расти и дегенерирају. Зрели фоликул ломи и издаје јаја из јајника (овулација). Овулација се јавља, по правилу, две недеље пре почетка најближег менструалног периода код жене.

Развој жутог тела

Након овулације, руптурирани фоликул се развија у ентитет званим жуто тело које луче две врсте хормона, прогестерона и естрогена. Прогестерон промовира припреме ендометрија (слузокоже материце) до ембрирања ембрија, који га задебља.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Отпуштање јаја

Јајце се ослобађа и улази у јајовозну тубу, у којој остаје све док је не споји најмање једна сперма током оплодње (јаје и сперма, види доле). Јајце се може оплођивати у року од 24 сата након овулације. У просеку, овулација и ђубрење се јављају две недеље након последњег менструалног периода.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Менструални циклус

Ако сфера не оплоди јаје, она и жуто тело дегенеришу; нестаје и повишен ниво хормона. Затим постоји одбацивање функционалног слоја ендометрија, што доводи до менструалног крварења. Циклус се понавља.

Фертилизација

Ако сперма улази у зрело јаје, он га оплоди. Када сперма улази у јаје, промена се одвија у протеини у јајној ћелији, која више не дозвољава сперме. У том тренутку положена је генетска информација о детету, укључујући његов род. Мајка даје само Кс-хромозоме (мајка = КСКС); ако сперматозоон-У оплоди јаје, дијете ће бити мушко (КСИ); ако се оплоди сперма-Кс, родит ће се дјевојчица (КСКС).

Фертилизација није само сума нуклеарног материјала јајета и сперме - то је сложен сет биолошких процеса. Ооцити су окружени грануларним ћелијама, које се зову корона радиата. Између цорона радиата и формирана ооцита зона пеллуцида, који садржи специфичне рецепторе за сперму спречавају полиспермија и омогућавања кретање оплођених јаја за утерине епрувету. Зона пеллуцида се састоји од гликопротеина које секретира растући ооцит.

Меиоза се наставља током овулације. Наставак мејозе се примећује након преовулаторног врха ЛХ. Меиоза у зрелом ооциту је повезана са губитком нуклеарне мембране, сакупљањем хроматина помоћу двовалента, раздвајањем хромозома. Меиоза завршава ослобађањем поларног тела током ђубрења. За нормалан процес мејозе неопходна је висока концентрација естрадиола у фоликуларној течности.

Мале ћелије заметка у семеноносних канала као резултат митотичког деобу облика И сперматоците редослед, које пролазе кроз неколико фаза сазревања попут женског јајету. Као резултат меиотичке поделе, формирани су сперматоцити другог реда, који садрже пола броја хромозома (23). Сперматоцити другог поретка сразмери сперматидима и, више не пролазећи подијељењем, претварају се у сперматозоида. Сет сукцесивних фаза сазревања назива се сперматогенским циклусом. Овај циклус се изводи у људима за 74 дана и непроменљиво сперматогонија трансформисаних у високо-специјализована сперматозоида који могу кретати самостално и имају низ ензима потребних за пенетрацију у јаје. Енергију за кретање обезбеђују различити фактори, укључујући цАМП, Ца 2+, катехоламине, фактор покретљивости протеина, протеин карбоксиметилазе. Сперматозоа присутна у свежем семену нису способна за ђубрење. Ова способност коју стичу, улазећи у женски генитални тракт, гдје они губе коверте антиген - постоји капација. Заузврат, јаје ослобађа производ који раствори акросомалне везикуле који покривају глави спермије, где се налази генетски фонд очевог поријекла. Верује се да се процес оплодње одвија у ампуларном делу цеви. Левак цев је активно укључен у овај процес, држећи чврсто на део јајника од својих површинских истакнутим фоликула и, као што су, усисан у јаје. Под утицајем ензима изолованих епителијумом јајоводних тубуса, јајна ћелија се ослобађа из ћелија сјајне круне. Суштина процеса оплодње је комбиновање, спајање женских и мушких полних ћелија, сецлудед из родитељског генерације организама у једној новој ћелији - што је зигота, која није само ћелија, али и нова генерација тела.

Сперм уводи у јаја углавном његов нуклеарни материјал, који комбинује са нуклеарним материјалом јајета у једно језгро зиготе.

Процес сазревања јајета и процес ђубрења обезбеђени су сложеним ендокриним и имунолошким процесима. Због етичких проблема, ови процеси код људи нису довољно проучени. Наше знање је углавном изведено из експеримената на животињама, које имају много заједничког са овим процесима код људи. Захваљујући развоју нових репродуктивних технологија у ин витро програмима ђубрење, истражене су фазе развоја људског ембриона на стадијум бластоцисте ин витро. Захваљујући овим истраживањима, на истраживању механизама раног развоја ембриона, његовог напретка кроз цев и имплантације набављен је велики број материјала.

Након ђубрења, зигота пролази кроз цев, пролазећи кроз комплексан развојни процес. Прва дивизија (стадијум два бластомера) се јавља тек 2. Дан након оплодње. Док се крећете дуж цијеви у зиготу, дође до потпуног асинхроног дробљења, што доводи до формирања моруле. До тог тренутка, ембрион се ослобађа из жуманца и прозирне мембране и Морула фаза ембрион улази у материцу, уводећи лабаву сложене бластомера. Пролаз кроз цев је један од критичних тренутака трудноће. Утврђено је да је однос између гомета / раног ембриона и јајовод епитела регулисана аутокрини и паракрини начин пружања ембриона медијуму, појачавајући процесе оплодњу и развој рано ембриона. Веруј ми. Да је регулатор ових процеса гонадотропни ослобађајући хормон, произведен и од ембриона преимплантације и епителија јајоводних тубуса.

Тубал епител изражава ГнРХ и ГнРХ рецептора сличних РНК гласници (мРНК) и протеине. Испоставило се да је овај израз циклички-зависни и, углавном, појављује се током лутеалне фазе циклуса. На основу ових података, истраживачки тим верује да ГнРХ цеви игра значајну улогу у регулацији аутокрини-паракрине начин у оплодње, у раном развоју ембриона и вимплантатсии као у матерњем епитела у периоду од максималног развоја "прозора имплантације" има значајан број ГнРХ рецептора.

Показано је да се експресија ГнРХ, мРНА и протеина посматра у ембриону, а повећава се када се морула претвара у бластоцист. Сматра се да се интеракција ембриона епителијом цијеви и ендометријом одвија кроз систем ГнРХ, који осигурава развој ембриона и рецептивити ендометрија. Поново, многи истраживачи наглашавају потребу за синхроним развојем ембриона и свих механизама интеракције. Ако се транспортом ембриона из неког разлога може одложити, трофобласт може показати своје инвазивне особине пре него што уђе у материцу. У овом случају може доћи до тубуларне трудноће. Са брзом прогресијом, ембрион улази у материцу, где још увек нема рецептивности ендометрија, а имплантација се не може појавити или се ембрион протеже у доњим дијеловима материце, тј. На месту мање погодним за даљи развој феталног јајета.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26],

Имплантација оваца

У року од 24 сата након ђубрења, јаје почиње активно да се дели у ћелије. У јајовитој туби око три дана. Зигота (оплођена јаја) наставља да се дели, полако се креће дуж јајовода у матерницу, где се придружи ендометрију (имплантација). Прво, зигот се претвара у групу ћелија, затим постаје шупља кугла ћелија, или бластоцист (ембрионални бешик). Пре имплантације, бластоцист излази из заштитног премаза. Када се бластоцист приближава ендометрију, размјена хормона доприноси његовој везави. Неке жене имају мрље или благо крварење неколико дана током периода имплантације. Ендометриј постаје дебљи и грлиће материце изолује слузи.

Три недеље бластоцистне ћелије прерастају у групу ћелија, формирају прве ћелије нерва детета. Дете се назива ембрион од тренутка ђубрења до осме недеље трудноће, након чега се, пре рођења, назива фетусом.

Процес имплантације може бити само ако је ембрион који улази у материцу достигао степен бластоцисте. Бластоциста се састоји од унутрашњег дела ћелија - ендодерм, од који се формира ембрион одговарајући и спољашњи слој ћелија - тропхецтогерм - плацента прекурсора. Сматра се да у кораку Преимплантатион бластоциста изражава Преимплантатион фактор (ПИФ), васкуларни фактор ендотелијума раста (ВЕГФ), као и иРНК и протеина за ВЕГФ, што омогућава ембрион брзо носе ангиогенезе за успешну плацентације и ствара неопходне услове за њеног даљег развоја .

За успешну имплантацију је неопходно да у ендометријум су сви потребне промјене диференцијације ћелијама ендометријума се појаве "прозора имплантације", који обично јавља 6-7 дана после овулације до бластоциста достигао одређени зрелост и су активиране протеазе, који ће допринети промоцији бластоциста у ендометрију. "Пријемчивост ендометријума - кулминација сложене временске и просторне промене у ендометријума, регулисани стероидних хормона." Процеси настанка "имплантације прозора" и сазревања бластоциста мора бити синхрони. Ако се то не догоди, имплантација се неће догодити или ће трудноћа бити прекинута у раним фазама.

Пре уградње ендометријума површине епитела муцина обложен, што спречава прерано бластоциста имплантације и штити од инфекција, посебно Мис1 - еписиалин, игра као баријера улогу у различитим аспектима физиологије женског репродуктивног тракта. До тренутка када се отвори "имплантацијски прозор", количина мучина уништена је протеазама произведеним од ембриона.

Имплантација бластоцисте у ендометријум обухвата две фазе: фаза 1 - адхезија две ћелијске структуре и 2 стадијума - декидуализација стомата ендометријума. Изузетно занимљиво питање, како ембрион идентификује место имплантације, је и даље отворен. Од тренутка када бластоцист улази у материцу, 2-3 дана пролази прије почетка имплантације. Хипотетички се претпоставља да ембрион луче солубле факторе / молекуле, који, дјелујући на ендометријум, припремају за имплантацију. У процесу имплантације, кључна улога припада адхезији, али овај процес, који омогућава задржавање две различите ћелијске масе, изузетно је компликован. У њему учествује пуно фактора. Верује се да интегрини играју водећу улогу у адхезији у тренутку имплантације. Посебно значајан је интегрин-01, његов израз се повећава у тренутку имплантације. Међутим, сами интегри су лишени ензимске активности и требали би бити повезани са протеинима да генеришу цитоплаземски сигнал. Студије које је спровео тим истраживача из Јапана показао је да мале протеинске протеине везане за гуанозин трифосфат РхоА претварају интегрине у активни интегрин, који је у стању да учествује у адхезији ћелија.

Поред интегрина, молекули адхезије су такви протеини као што су трифинин, бутин и тастин (трофинин, бустин, тастин).

Трофинин је мембрански протеин који се изрази на површини ендометријског епитела на месту имплантације и на апикалној површини тропхектоидног бластоцисте. Бустин и тастин-цитоплаземски протеини у сарадњи са трофинином формирају активни адхезивни комплекс. Ови молекули су укључени не само у имплантацију, већ иу даљи развој плаценте. Молекули екстрацелуларног матрикса, остеокантина и ламинина укључени су у адхезију.

Изузетно велика улога се додељује различитим факторима раста. Посебна пажња се посвећује вредност истраживачима у имплантације инсулину-сличних фактора раста и њихових везујућих протеина, нарочито ИГФ везујућег протеина. Ови протеини играју улогу не само у процесу имплантације, али иу моделовању васкуларних реакција, регулисање раста миометриум. Према Париа ет ал. (2001), значајан простор у имплантације процеса је хепарин-везујући епидермалног фактора раста (ХБ-ЕГФ), која се изражава у ендометријум и ембриона, и фактор раста фибробласта (ФГФ), морфогеног протеина кости (БМП), етц. Након адхезије два целуларног ендометријалног и трофобластног система почиње фаза инвазије трофобласта. Тропобласт ћелије луче протеазе ензима који омогућавају тропобласт "стиснути" се између ћелија у строме, екстрацелуларни матрикс лизом ензимске металопротеиназа (ММП). Фактор повећања трофобласта ИИ који је сличан инсулину је најважнији фактор раста трофобласта.

У време имплантације ендометријума прожет све имунокомпетентне ћелије - виталну компоненту тропобласт интеракције са ендометријума. Имунолошки однос између ембриона и мајке током трудноће су слични онима који односима које су уочене у реакцијама примаоца трансплантације. Веровали смо да имплантација у материци се контролише сличних средстава, преко Т-ћелија које препознају фетуса аллоантигенс изражене плацента. Међутим, новије студије су показале да имплантација може укључивати нови начин алогенеичне признавања, на основу НК-клеткахскорее него Т ћелија. Он тропхобластс не изражавају антиген ХЛАИ систем и ИИ класе, али је изразио полиморфни антигена ХЛА-Г. Овај антиген патернал порекло служи као адхезиони молекул антигена ЦД8 велике зрнастих леукоцита количини у ендометријума которихувелицхиваетсиа лиутеиновои у средњем фази. Ови НК ћелија маркери ЦД3- ЦД8 + ЦД56 + функционално више инертних производи са Тх1-повезани цитокини попут ТНФцц, ИФН-и у поређењу са ЦД8- ЦД56 + децидуалном зрнастим леукоцита. Надаље, тропобласт изражава ниску способност везивања (афинитет) рецепторе за цитокине ТНФа, ИФН-и и ГМ-ЦСФ. Као резултат, претежно ће бити одговор на воћне антигене узроковане одговорима путем Тх2, и.е. Производе ће пожељно не проинфламаторних цитокина, већ, регулатори (ил-4, ИЛ-10, ИЛ-13, итд). Нормална равнотежа између Тх 1 и Тх 2 доприноси успешнијој инвазији трофобласта. Прекомерно производња проинфламаторних цитокина ограничава тропобласт инвазије и одлаже нормалан развој плаценте, у вези са којом смањена производња хормона и протеина. Осим тога, протромбинкиназнуиу цитокина повећава активност и активирати механизме коагулације, тромбозе и узрок одреда трофобласта.

Поред тога, имуносупресивни услови утичу молекуле произведени фетуса и амниона - фетуин ( Фетуин) и спермин ( спермин). Ови молекули сузбијају производњу ТНФ-а. Експресија на трофобластне ћелије ХУ-Г инхибира рецепторе НК-ћелија тако смањује имунолошку агресију против интрузивног трофобласта.

Декидалне стромалне ћелије и НК ћелије производе цитокине ГМ-ЦСФ, ЦСФ-1, аИНФ, ТГФбета, које су неопходне за раст и развој трофобласта, пролиферације и диференцијације.

Као резултат раста и развоја трофобласта, производња хормона се повећава. Посебно суштински за имуно односе је прогестерон. Прогестерон стимулише локално производњу протеина протеина, нарочито протеина-ТЈ6, везује децидне леукоците ЦД56 + 16 +, узрокујући њихову апоптозу (природна ћелијска смрт).

Као одговор на раст трофобласта и инвазију материце на спиралне артериоле, мајка производи антитела (блокирање) која имају имунотрофну функцију и блокирају локални имунолошки одговор. Постељица постаје имунолошки привилегован орган. Са нормалном трудноћом која се развија, ова имунолошка равнотежа успоставља се 10-12 недеља трудноће.

Трудноћа и хормони

Људски хорионски гонадотропин је хормон који се јавља у крви мајке од тренутка ђубрења. Произведу се од ћелија плаценте. То је хормон који је фиксиран тестом трудноће, али његов ниво постаје довољно висок да се одреди само 3-4 недеље након првог дана последњег менструалног циклуса.

Фазе развоја трудноће називају се тромесечни или тромесечни период, због значајних промена које се јављају у свакој фази.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.