^

Припрема човека за рођење детета

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Супружници могу бити срећни што се морају припремити за рођење детета. Убрзо ће се чекати и почети нови породични живот.

Недељама чекања постоји жеља да се уради пуно ствари, на пример, бојите дечију собу, купите дјечји кревет, купите ново седиште за аутомобил (ово је најважније и препоручујемо ову купњу). Интересантно је то побринути за ово заједно, иако препоручујемо да будућа мајка избјегне свеже обојене зидове и намештај.

Супружници могу такође имати друге забринутости, као што су похађање курсева о рођењу деце и практицирање нових знања код куће. Ако човек жели да помогне својој супрузи током порођаја, постоји потреба за додатном обуком. Ово се детаљније разматра у Поглављу 10. Забринутост која се не би требала одгодити до касније је избор педијатра и тражења дадиље. Супружници треба размишљати о томе заједно. Зашто сада? Да будете спремни!

Боље је да супружник изабере педијатра прије рођења дјетета, тако да лекар може обавити преглед у болници. Било би лепо разговарати са доктором пре него што жена роди, када је човјек емотивније стабилнији него у болници. И овај састанак унапред ће омогућити супружницима да нађу неког другог ако се чини да пар не може да се сложи са овим доктором.

Сазнање да ли постоје организације које пружају заштиту дјетету у подручју пребивалишта супружника је добра идеја, посебно у случају новорођенчета. Супружници већ могу замислити колико ће платити за бебе или расадник, али да ли знају да ли су стварно доступни? У неким случајевима, пар ће морати да се упише у ред. Добар дадиље или дјечји вртић за дијете млађе од 3 године је тешко наћи, јер у овом добу дјеца захтијевају много више времена и труда од старијих браће и сестара. Супружници могу утврдити да на њиховој територији ове услуге нису превише распрострањене и да их треба чекирати у најкраћем могућем року.

Све ово је веома важан дио припреме за рођење детета. Ако сте спремни унапред, можете се опустити, знајући да сте се већ побринули за неке важне ствари.

trusted-source[1], [2]

Избор лекара за дете

Ако је могуће, педијатар који ће посматрати дете треба изабрати прије рођења тако да супружници могу да разговарају са овим лекаром и посете његову канцеларију пре него што се идентификују са избору доктора који ће их организирати. Треба да се обратите лекару 3 или 4 недеље пре очекиваног датума рођења, у случају да је беба рођена раније. Теме разговора могу бити такве: посматрање у болници, да ли жена намерава да доје и ако се роди син. Да ли га обрезати.

Постоји неколико типова доктора који могу пружити негу детету. То су педијатри, породични лекари и окружни лекари. Породични лекар или локални лекар могу бити једини доступни у неким случајевима.

Да бисте направили избор, прво морате да питате пријатеље које докторе воле и како им верују. О њима можете питати и породничар-гинеколог, посматрајући жену. Ако ови извори не садрже имена, требате контактирати здравствени центар. Неопходно је проверити осигурање - постоји ли листа лекара којима је осигураник обавезан да се пријављује.

Када је пар изабрао педијатра, морате се упознати с њим. Особа са којом се води разговор, потребно је обавијестити, да супружници траже педијатра за своје дијете који ће ускоро бити рођен. Неки лекари преферирају личне састанке, други организују семинаре за неколико парова. Требали бисте да питате да ли постоји унос за ове састанке. Такве активности могу бити и плаћене и бесплатне. Испод је листа питања која треба поставити лекару. После састанка следи листа о чему размишљати.

trusted-source[3]

Питања која треба поставити

Испод је листа питања о којима би супружници можда желели да размишљају, а затим питајте свог доктора да започне дијалог о бризи о детету.

 • Која је ваша квалификација и пракса?
 • Колико сте на располагању?
 • Да ли је могуће сагласити о сатима пријема у складу са нашим распоредом?
 • Да ли узимате викенд?
 • Има ли неко у клиници коју можемо назвати ако нам је потребан само медицински савет?
 • Да ли је могуће прегледати болесног детета истог дана?
 • Како се можете наћи у случају ванредног стања или након завршетка дана?
 • Ко ће интервенисати у случају одсуства?
 • Имате ли веб страницу или е-маил?
 • Да ли ви или ваш помоћник одговорите на телефонске позиве на дан када су направљени?
 • Има ли рендген и лабораторија у овој клиници?
 • Да ли сте заинтересовани за превентивне мере, развој и понашање детета?
 • Како је тачно ваша пракса?
 • Да ли је ово уплаћено нашим осигурањем?
 • Имате ли особу која ће нас провјерити осигурањем?
 • Који је хитни центар најближи нашем дому на који се можемо обратити?
 • Шта се дешава у случају посебне здравствене ситуације? Коме се обратите?

Шта још треба тражити приликом избора педијатра

Постоје неке ствари које пар не може да разговара док не размотре своја осећања после разговора са доктором. Испод је листа питања која треба размотрити заједно након састанка.

 • Да ли је став лекара на такве ствари као што су антибиотици и други лекови, брига о дјеци или верска уверења релевантна за медицину одговарајуће?
 • Да ли је доктор заинтересован за исте ствари као и супружници?
 • Да ли ће овај доктор бити доступан онолико често колико је потребно?
 • Да ли је овај доктор заинтересован за успостављање контакта са својим будућим дететом?
 • Да ли је овај доктор показао интересовање за успостављање контакта са супружницима?
 • Да ли је то особа са којом се супружник осећа удобно и са ким се дете осећа удобно?
 • Да ли је овај доктор слушао супружнике?
 • Да ли је озбиљно схватио?
 • Да ли је узраста, пракса, диплома (или недостатак), пол, приступачност, брачни статус или друге чињенице повезане са доктором важне за супружнике?

Избор дечје установе

Избор дјеце институције или дадиље може бити веома тежак посао, пар мора донијети много одлука у овом процесу. Најбољи начин да то урадите је да разумете шта су бракови потребни пре него што почну да изаберу.

Али, да бирамо - ово је само део случаја, требало би да знате да су добре дадиље и дјечје институције у великој потражњи и тешко их је пронаћи. Експерти саветују родитеље да почну да траже најмање 6 месеци пре него што им се затраже ове услуге. У неким случајевима, ово може бити крај другог тромесечја трудноће! Ако је пар успео да нађе расадник, организацију или дадиљу који их организује, требали би се регистровати што прије, јер постоји вероватноћа ред. Ако касније пронађете нешто више погодније, увек можете променити мишљење.

Пре него што се супружници одреде с оним што желе, требало би да одлуче шта им треба и њихово дете. Посебно могу бити следеће опције:

 • кућну његу коју пружа члан породице или запослени
 • старачки дом код дадиља
 • вртић или друга дечија установа

Домаћа нега

Супружници могу одлучити да дете остаје код куће, а брига за њега ће пружити рођака или запосленика.

Ако неко дође кући да брине о дјетету, добро је. Неће бити неопходно да припремите дијете за излазак ујутро и нећете га морати однети негдје у лошем времену. Тиме ћете уштедјети и време.

Ако бригу о дјетету пружа запосленик, то може бити врло скупо, пошто ће доћи у дом двојца. У овом случају, нова особа долази у кућу, и требате тражити препоруке и пажљиво их прочитати.

Брига о старачким кућама

Супружници могу одлучити какво ће дијете бити посвећено код куће од стране неког другог, јер домаће средине узрокују мање стреса.

Међутим, такве организације су често невладине и чак нису званично регистроване, стога, ситуацију треба пажљиво проверити.

Вероватно је у овом случају неопходно плаћати порез за запосленог, као и да му се исплати осигурање. Супружници треба да се осигурају да су њихова имовина осигурана и да осигурање покрива ове трошкове.

Расадник

Дјечији вртић је организација у којој је пуно деце у великој просторији и где се збрињавају. Цреи се у великој мјери разликују у квалитету бриге и пажње која се даје сваком од детета. Неки расадници не прихватају новорођене бебе. Бебе имају одређене потребе, а родитељи треба да буду сигурни да су обезбеђени у јасли.

Неопходне ствари

Можда ће се пар чудити обиљем дечијих ствари које ће наћи када их купе за своје будуће дијете. Нема потребе за куповином целокупног асортимана; треба да буде селективна и изабрати оно што је заиста неопходно, и да препоручују више искусних људи (колевка - ово је добар пример, већина родитеља је рекао да не треба, али ако су рођени веома мрзовољан бебу, то ће бити поклон одозго !).

Треба размислити о томе шта ће дијете требати, пописати и купити, фокусирати се на то! Можда брачни другови желе да купе све лепе ствари које ће видети, али то може бити губљење новца. И треба запамтити да ће дијете добити много поклона, што ће се показати корисним и уштедјети новац.

Ако сте пажљиви и опрезни, можете уштедјети прилично већу количину, која ће вам бити потребна на арени, опремању с столом за промјену и још много тога. Према томе, супружници би требало да бирају време и разгледају - то може оправдати време и труд.

Постоји много начина да се пронађе најбољи однос цене и квалитета дечијих ствари. Требали бисте упоређивати цене у различитим продавницама, на пример у продавници дисконта, специјализованој продавници, радњи "Све за кућу" иу другој руци. Прочитајте часописе за потрошаче и претражите Интернет.

Време је да проверите стање рачуна намењених овим куповинама. Сачувана количина може подесити ограничење трошкова.

Желимо дати пару неколико савета. Треба избјегавати импулсивне одлуке. Нема довољно разлога за куповину ствари, као што је чињеница да су пар видели то и волели су то. Научите од других родитеља шта им је корисно и одлучите да ли ће вам такве ствари бити корисне.

Супружници могу бити запањени колико могу да уштеде куповином ствари у најскупљој продавници. Ако имате рачунар, можете га упоредити с ценама на Интернету. Можда. Супружници желе да тестирају предмете у овом случају - да ли су погодни и једноставни за коришћење. На пример, ако супружници размишљају да купе ранац или кенгуру, њихови модели и количине жена могу утицати на употребљивост ових предмета.

Да ли треба да позајмим новац?

Супружници могу уштедети новац ако позајмљују неку од дечје одеће и друге неопходне ствари од пријатеља или рођака. Доказана чињеница - деца не носе ствари на које нису одрасле. Ако пар може позајмити беби креветић или мало ходати, то ће у великој мери помоћи њиховом буџету.

Ако супружници узимају ствари на зајам, треба их запамтити о "етикету". Супружници ће се показати на доброј страни, а онај од кога они узимају ствари ће то ценити. Запамтите следеће манифестације добрих понашања.

Ствари би требале бити добро посвећене и чисте и у добром стању.

Требало би се сазнати ако жели онај чији су супружници позајмљивали робу, вратити их назад и када.

Немојте изгубити прашину о стварима. Можете направити листу неких ствари које је позајмио и чувати на сигурном месту, користећи га да запамтите шта се вратити.

Можете писмено захвалити особи, тако да људи знају да њихови супружници цене своју љубазност.

Можете учинити некоме чији су супружници нешто позајмљивали, нешто лепо, на пример, понуди му нешто или пеци тањир "брендираних" пита.

Шта ће пару требати?

Дијете за новорођенчад може бити нешто: посебна соба, ниша у зиду или дио спаваће собе.

ДЕЧЈА ОДЈЕЋА. Дете ће требати одјећу, али њен избор би требао бити практичан. Већина деце захтијева само неке основне моделе одјеће за прву годину живота. Многе лепе одеће изгледају врло добро, али не би требали потрошити новац ако их не требају (можда ће пар добити различиту одјећу за дете као поклон).

Дјетету неће бити потребно толико одеће као што жене желе купити. Пелена, мајице, одећа са патентним затварачем на леђима, папуче, чарапе, ромперс, шешира, топлим одећи, јакна, ћебади и пешкира, а беба може да спава у готово све - у колевци, у колицима или у арени.

Најважније ствари које ће супружници требати када донесу дијете кући су оно у чему ће спавати и шта ће бити умотани и обучени. Ако дечја соба није спремна до тренутка када се дете роди, чак и кош за кратко време ће се смањити.

Други потребни ставке: а удобно седиште (на пример, столица), комода са фиоци (ако је могуће заменити сто за превијање, она ће помоћи уштеди новац), пелене, за праћење уређај за дете, малог лампе, покретном столу, испаривач или овлаживача ваздуха и детектора дим.

Супружници могу одлучити да купе неизграђени намештај. Обично је јефтиније и може се саставити тако да долази у просторију. Кад је у питању уређење собе, треба да будете креативни. Да би простор био забавнији, можете користити декоративну надстрешницу за кревет и боју. Један обојен зид или зид боје ће радостити изгледати собом. Супружници не морају да троше пуно новца.

МАНЕЗХИ и ДЕЧЈИ КРЕВЕТИ. Многи родитељи желе дете да неко време спава у кревету у својој соби, други од првог дана своје куће га стављају у игралиште у расаднику. Креветац је мали лежај за дијете у којем може да спава док не изађе из ње. Душек овог кревета треба га чврсто приближити, а листови не би требали клизати. Постоји прилично велики број модела дечјих кревета, и може бити тешко наћи одговарајући.

Манезх је ствар за дужи период; неке од њих се могу повећати растом детета, а може се чак и обновити у кревет. Пре него што направите ову куповину, требали бисте сазнати да ли се сваки одређени модел уклапа у сигурносни сертификат.

За арени ће вам бити потребни одговарајући листови. Неки научници верују да у арени не би требало бити предмета, осим листа и детета - без јастука, јастучића или ћебади како би се смањио ризик од СДС-а (изненадни синдром смрти одојчади).

Постоје две врсте пелена - једнократне и вишекратне, направљене од тканине. Ако супружници одлуче да купе памучне пелене за једнократну употребу из тканине, могу се опрати самостално. Можда ће пар одлучити да купи обе ове пелене: они имају своје достојанство у различитим ситуацијама.

Поред одеће, дијете ће требати још неке ствари. Четка за косу и чешаљ, маказице за нокте, сифона за прање нос, ухо или ректално термометар, баби шампон, пелене маст, баби уље, беби праху, пелене, памучни брисеви и Вазелин треба да буде при руци када је то потребно.

ТОРБИЦА ЗА ПОПРАВКЕ И ПОТРЕБНИ ОБЈЕКТИ. Родитељи ће брзо схватити да је пелена врећа неопходна у неким ситуацијама. Када породица напусти кућу, могуће је ставити пелене, пелене, додатну одећу, флашу или дјечију храну, брадавице, играчке, ћебад и друге неопходне ствари.

Можете уштедјети новац ако не купите скупу торбу. Рекли смо многим младим оцима и мајкама да је редован ранац најбољи модел такве торбе! Да ли изгледају боље? Руксак се може носити на леђима, а не у руци. То даје више слободе и дозвољава детету да посвети више пажње.

СЕАТ ЗА МАЦХИНЕ. Најважнији комад опреме који требате купити је ауто седиште. Препоручујемо да купите ново седиште за аутомобил тако да родитељи могу бити сигурни да је дете безбедно заштићено током првог путовања из болнице у свој дом. Дете мора бити на седишту кад год је у колима - ово је закон. Најсигурније место је средина задњег седишта аутомобила.

Да ли дијете заиста треба ауто седиште? Да! Ово је најбоља заштита за дете у случају несреће. Дете треба ставити тамо током сваког путовања!

Приликом избора места за дијете, требали бисте бити сигурни да испуњава сигурносне стандарде. Након куповине седишта, али пре него што је потребно да подигнете дете из болнице, неопходно је да тачна поставка седишта провери неко ко зна, као што је полицајац. Он може дати упутства о инсталацији.

Седишта могу бити дизајнирана за децу различитих тежина, а комбиновани тип је такође могућ, када се седиште извади из аутомобила и претвори у колица.

Ако супружници живе у граду и немају аутомобил, да ли треба да купе ауто седиште? Одговор је, наравно, да. Чак и ако дијете иде таксијем, он би требао бити на седишту. Погодан избор за родитеље у овој ситуацији је преносиви "путни систем". Заправо, ово су три ствари у једном - аутомобилско седиште, уређај за ношење беба и колица. Може се користити док дете не прерасте. А ово је згодно када једна ствар може обављати неколико функција.

Припрема куће за појаву детета

У овом одељку пружамо нека упутства о томе како направити безбедан дом за ново дијете. То ће такође учинити да кућа буде сигурнија за супружнике.

Дјеца треба да живе у безмазном окружењу. Стога, након рођења дјетета, не можете пушити у кући. Ако му је човек потребан, он би то требао учинити из куће. Такође, не бисте пушили у колима. Кад год дете (или његова мајка, у вези с тим) удахне дим, то је лоше за здравље. Бронхитис, астма и друге респираторне болести најчешће се јављају код деце, бар један од чијег родитеља пуше.

Као што смо раније рекли у овом поглављу, требало би да проверите боју на зидовима куће и уверите се да су све бојене површине у добром стању. Ако човјек нешто пропушта, требало би да сазнате да ли боје садржи олово. Ово можете учинити сами користећи тестове који се продају у продавницама хардвера.

Ако кућа има оштећење воде, на пример, цурење крова, темељ или цеви. Човек је пожељно то урадити пре него што дете дође код куће. Ако се таква цурења занемарују, појављује се плијесни, што може изазвати крварење из плућа код новорођенчета. Сматра се да ова болест узрокује отровни калуп, расте на мокром дрвету и папиру. Када се калуп суши, његове споре пада у ваздух. Ако их удахне новорођенче, плесни ће расти у плућима; Ово је углавном тачно за дјецу млађе од пола гола. Према томе, што је пре могуће, осушите влажна подручја. Требало би да одбаците све влажне предмете, уколико се не осуше за 24 сата, замените тамне дрвене плоче. Оперите зидове и дрвене предмете са смешом која садржи 1 део водоник пероксида и 4 делова воде, и проверите да ли се појављују нова цурења.

Ако је у близини куће и вода у њој није проверена, треба је проверити прије рођења детета за присуство нитрата. Ако је дете пије храну за бебе (ако је дојење сигурна, чак и ако је мајка пије воду) и да је направљен са водом која садржи нитрате може развити живот опасне болести крви под називом месхгемогдобинимеиа. Кварни волови не помажу - само повећава садржај нитрата у њему, стога може само оштетити. Можда ће човек ископати још један бун или ријешити проблем куповином флаширане воде, која одговара најмање минималним сигурносним стандардима, за кување беби храна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.