^

Медицински стручњак за чланак

Опстетричар-гинеколог, специјалиста за плодност

Кетонска тела током трудноће

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Кетонска тела током трудноће је још једна анализа која се мора пренети на трудницу. Кетонска тела су у мокраћи и омогућавају вам да одредите како се трудноћа наставља, да ли постоји инфекција у телу или ако је све у реду. Било би корисно за сваку жену да сазна зашто, током трудноће, тако често да прође тестове урина, и шта се може научити из ње. Погледајмо шта су кетонска тела, како утичу на трудноћу и која је њихова стопа у мокраћи труднице.

Кетонска тела током трудноће треба да се налазе у малим количинама у урину. По правилу, излучивање кетових тела у ударце је од 20 до 50 мг. Генерално, анализа урина, ови индикатори су скоро невидљиви. Стога, свака трудница мора проћи посебне тестове да би одредила овај индикатор.

 • Повећана вредност кетонских тела у урину се сматра патологијом, односно кетонуријом. Кетонска тела се током трудноће испољавају ако постоји и инфекција у женском телу, могу говорити о раној токсикози.
 • Кетонска тела трују тело труднице са ацетоном, што компликује процес ношења бебе. Скокови кетонских тела се могу приметити уз нагли пад тежине труднице, али то се примећује у првим месецима трудноће, у периоду токсикозе.
 • Понекад кетонска тела кажу да трудница има проблема са јетром, као и пробавни систем због неправилне, неуравнотежене исхране.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Кога треба контактирати?

Норм кетонских тела током трудноће

Стопа кетонских тијела током трудноће је њихово одсуство. Мада, дан када тело производи око 20-50 мг кетонских тела, које се излучују у урину. Ако су кетонска тела пронађена у анализама труднице, то може указати на:

 • Поред кетонских тела, у женском телу налази се шећер, што је највјероватније да је трудна болесна са дијабетесом.
 • Кетонска тела у урину могу указивати да је пре узимања теста жена имала поремећаје у исхрани. Трудна жена је јела масну храну, што је и разлог повећања кетона.

Кетонска тела током трудноће су индикатор који помаже у контроли тијека трудноће. Да би кетонска тела била нормална, неопходно је одржавати здрав начин живота и одржавати уравнотежену исхрану.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Кетонска тела у мокраћи током трудноће

Кетонска тела у мокраћи током трудноће - супстанца која се формира током оксидације протеина и масти у телу. Зато је током трудноће потребно пажљиво пратити исхрану и не јести слану, димљену или пржену. Ако је индикатор превисок, али је све у реду са женским телом, онда проблем може бити у узимању лекова или витамина. У овом случају, трудница треба да престане са узимањем лека и да прође поновљене анализе.

Кетонска тела укључују ацетоацетатну киселину, бета-хидроксибутирну киселину и ацетон. У тијелу трудне жене, стопа кетонских тијела може се повећати због недостатка глукозе, што доводи до бројних патологија. Проблеми са кетонским телима могу указати да је трудна болесна са:

 • Дијабетес мелитус (декомпензирани).
 • Тешки инфективни процеси у телу.
 • Повишени нивои кортикостероида.
 • Тиреотоксикоз.
 • Једете са малом количином угљених хидрата или чак изгладњивањем.
 • Гиркеова болест или кома.

Не заборавите да се енергетски процеси у тијелу труднице догађају врло брзо, тако да нерођено дијете, као и његова мајка, може имати недостатак глукозе. Да би се ово спречило и сви тестови су били нормални, трудна жена треба да осигура да је њена исхрана потпуна, уравнотежена и редовна.

trusted-source[17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.