^

Сигурносне мере за рад са ласерима

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Значај сигурносних мера приликом рада са ласерима не може се пренаглашавати. Сигурност је одређена важећим стандардима, али није ограничена на њих.

trusted-source[1], [2],

Заштитне наочаре

Први елемент сигурности при употреби било ког ласера јесте спречавање оштећења очију. Оштећења могу настати и са видљивим и невидљивим таласним дужинама. Већина модерних ласера са невидљивим таласним дужинама које се користе за брушење имају одвојени синхрони нискоенергетски ласер, обично хелиум-неонски ласер, који служи као "водљиви зрак". Овај зрак је видљив када ласер функционише.

Очи пацијента, оперативног особља и хирурга морају бити заштићене од случајног ласерског оштећења. Сви у оперативној соби морају имати заштиту за очи. Заштитне наочаре морају одговарати таласној дужини одређеног ласера. Индикатори оптичке густине и таласне дужине, од којих су чаше заштићене, требају се одштампати на ивици. Заштитне наочаре морају имати оптичку густину најмање 5. Шема оптичке густине је експоненцијална. Дакле, оптичка густина 5 значи да на таласној дужини која је назначена на оквирима чаша пролази кроз само сочиво само десет хиљадаита ласерска енергија. Код рада са ербијумом или угљен-диоксидним ласером, пацијенти треба или користити заштитне наочаре или држати очи затворене, а влажним марамицама нанети на капке. Када третирате танку кожу очних капака унутар осетљивих ивица утичнице за очи, очи треба заштитити не-одсјајним металним екранима.

Незапаљиви премаз

Влажна превлака или рефлектујућа фолија смањују ризик од опекотина од варница.

Третман коже

Лекови засновани на алкохолу не могу се користити за третман коже. Безбедније је коришћење безалкохолних раствора, као што је Пхисохек. Све средство за чишћење коже треба користити са одговарајућим мерама предострожности.

Евакуатор дима

Да бисте ухватили садржај дима који је настао током ласерског рада, неопходно је користити евакуаторе са посебним дизајном са филтерима.

trusted-source[3], [4], [5]

Заштитне маске

Свако у оперативној соби мора носити посебну заштитну маску која ефикасно филтрира инфективне честице у стубу дима. Ове маске имају величину пора од 0,1 μм.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.