^

Модерна биолошка пунила

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Тренутно у САД, биолошки материјали добијени из људског или животињског ткива користе се чешће од синтетичких биоматеријала. Најпопуларнији материјали за повећање меких ткива су ауто-масти и говеђи колаген. Са развојем лабораторијских метода култивације, избор је допуњен могућношћу ињекција мешавине људског колагена и култивисаних фибробласта.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Материјали добијени из људског ткива

Ињекција ауто-масти

Непредвидљивост резултата употребе масних аутографта реализована је прилично брзо, повезана је углавном са локалном ресорпцијом трансплантиране масти. Две деценије након што је Неубер пријавио успјешну трансплантацију трансплантата слободних масти, Брунинг је прво описао технику убризгавања масти. Ставио је мале комаде масти у шприц и искористио га да исправи деформације после ринопластике. Пеер је 1950. Године истакао да се маса слободно пресађене масти смањује у просеку за 45% након 1 године. Он је предложио теорију опстанак ћелије, постулира да живи масти после исхемизируетсиа ограде, неке масне ћелије умиру и ткива се ресорбује и замени са цистичном структурама и влакнастим ткивом. Други аутори су показали да масни графтови узети хируршки задржавају волумен боље од оних добијених усисавањем. Са увођењем липосукције, описаној Иллоузом у касним седамдесетим стољећима прошлог века, постала је доступна велика количина масног ткива за имплантацију.

Метода микролипињења састоји се од узорковања, складиштења и реимплантације масти. Масти се узимају у асептичким условима, под локалном анестезијом, користећи технику хипотонске инфилтрације, тупих микроканона или шприца у стерилном посуду. Повучена маст се такође може замрзнути у течном азоту за будућу употребу. Потенцијални донаторски простори могу послужити као бочне површине бокова, задњица и абдомена. Серум и крв су одвојени од масти, затим се опере стерилним раствором соли. Трансплантабилна маст се ињектира у подкожно ткиво са широком перфорацијом игло. Након ињекције, ткива се масирају како би се уједначено мазиво дистрибуирало. Индикације за микролипиновање су корекција насолабијалних и букално-лабијалних зглобова, бразде на мосту носу, усана и хемифацијалне атрофије. Пошто се очекује ресорпција уведене масти, препоручује се хиперкоррекција за 30-50%. У више покретних подручја, ресорпција се убрзава, тако да би се требале поновити ињекције за постизање трајног резултата.

Поред компликација у донатора сајту, потенцијални компликације микролипоинектсии су лако отицање и екхимозе у уводу, који обично решен у року од 72 сата. Постоји један извештај о развоју једностраног слепило аутозхира након убризгавања у глабелла. Ресорпција масних графта захтева поновљене ињекције, а замена графта са влакнима ткива је главни проблем ове технике.

Корекција липозита дермиса

Године 1989, Фоурниер је развио модификацију аутоматске ињекције. Претпоставља се да, уколико руптуриране адипоцити и садржај триглицериди брише, валл преостали ћелија и интрацелуларни фиброзних Преграда се може користити као пунило за исправљање везивна промена дермалне. Он је назвао ово ткиво аутологним колагеном, верујући да је богат овим влакнима.

Цолеман и његове колеге су извијестили о одличним клиничким резултатима уз добру толеранцију. Трајност материјала, према њиховим подацима, упоредити са Зипласт (изведена из говеђег колагена) или Фибрел (свињског колаген), посебно ако поступак пуњења може поновити после 2-4 недеље. Ране биопсије нису откриле нетакнуте адипоците, већ значајну инфламаторну инфилтрацију. Касније биопсије су показале експанзију дермиса и замену запаљенских ћелија са ћелијском фиброзом. Занимљиво је да су биопсије показале веома низак садржај колагена у најсавременијим материјалима. Уместо тога, ињекција изазива депозит колагена организама домаћина.

Иако је овај метод технички тежи и захтева више времена од употребе Зипласт-а или Фибрела, изгледа да је сигуран и даје прихватљиве клиничке резултате. Може бити корисно за корекцију периоралне атрофије и ожиљака коже. Такође се може комбиновати са другим техникама, као што су микролипиновање, излагање ласером или примена ботулинског егзотоксина А (ботока). Поступак често захтева понављање. Међутим, због вишка донаторског материјала, може бити економичан, посебно код великих дефеката.

Масти се узимају на исти начин као и код микролипинације. Дати му је неколико минута да се смести у шприцу, тако да је могуће одвојити маст из течног дела аспирата. Тада добијена масноћа се бира у мале шприцеве, са 1 цм3 стерилне дестиловане воде која се додаје на сваки 2 цм масноће, а затим смрзава у течном азоту. Након тога шприцеви брзо одмрзавају у топлој води. Као резултат, супернатант је одвојен од остатака масти, који се уклањају. Преостали триглицериди су одвојени од ињектирајућег материјала центрифугирањем шприца за 1 минут на 1000 обртаја у минути. Обрађено ткиво може се ињектирати интрадермално путем игле од 23 Г или 25 г.

Дуготрајност материјала за корекцију липоцита је слична оној код Зипласт колагена. Због очекиване ресорпције потребно је прибегавати некој хиперкоррекцији или поновљеним ињекцијама. Нежељени ефекти и компликације ове процедуре су исти као код микролипинације.

Аутодерм трансплантација

Узимање кожних графта укључује дисекцију, ексцизију и реимплантацију малих, монолитних комада аутодерма као средство за повећање запремине меких ткива. Првобитно коришћени у офталмологији и за обнављање гласа, кожна трансплантација се користи за лечење ожиљка, кожних зглобова и бора, као и дубоких, широких дефеката меких ткива. У третману финих бора или малих ожиљака после акни, они нису толико ефикасни. Велики постагревији ожиљци, најмање 4-5 цм у пречнику, овај ефекат се третира боље.

Показано је да ожиљка поткресивање као једини ефекат повећава појаву ових недостатака, одвајајући закључавање влакнасте праменове од коже за формирање новог колагена и влакнасте ткива и тиме подизања кварова регион. Међутим, након таквог удара, ожиљци, у великом броју случајева, евентуално се поново прикључују на влакнасто ткиво испод којих се налази. Увођење кожних графта након резања теоретски може спречити поновну везивање влакнастих ткива и дати дузе резултате. Прво, игла НоКор калибра 18 Г (произведена од Бецктон-Дицкинсон, САД) се пресеца на средњој равни дермиса. Када се сецкањем влакнастих праменова, примећује се вискозни отпор. Увођење трансплантата се врши 2-6 недеља након првог реза.

Добро место донатора може послужити као иза сцене. Предности овог подручја су да има релативно мало снабдевања крвљу, садржи неколико фоликула за косу и друге додаци на кожи, а да ће ожиљак након уклањања ткива бити сакривен. Под локалном анестезијом, кожа је дермабразија са грубим дијамантским диском до нивоа дубоког дермиса. Техника дермабразије пружа брзину и прецизност у дубини; Међутим, епидермис се такође може уклонити скалпелом или ласером. Затим, дермис се може покупити скалпелом до нивоа говеђе фасције и одмах ставити хладно стерилно физиолошко рјешење. Донаторско место је затворено са абсорбујућим шавним материјалом. Дермални графт са масним ткивом подељен је на одговарајуће фрагменте. Мање графтова, 4-6 мм, може се користити за мање послеугревих ожиљака, док велике траке дермиса могу се користити за подизање великих недостатака, као и за корекцију слатка преко моста и назолабијалну набора. Прималац зоне Нокор хоокинг неедле 18 дебљине Г по средњем делу дерма, а затим игла се убацује кроз рупу и постављена у положају трансплантацију. На већим местима примаоца, као што су насолабијални зглобови или усне, графт се може проширити испод подручја подрезивања за навој на једном од његових крајева. Оба краја субкутаног тунела затворе танка абсорбујућа шавова, укључујући графт у шавовима.

Нежељени ефекти и компликације ове процедуре су локална модрица, модрице, промена боје, оток, крун и бол. Инфекција ране је ретка, али је могућа. Формирање инцлусионс у облику епидермалних циста се јавља ако епидермис није потпуно уклоњен из графта. Недавно формиране цисте могу бити болне, али се могу лечити дисекцијом и дренажом. Замена графта се ретко јавља; то може захтевати увођење додатног графта. Може бити ожиљка у пределу реза, али ожиљци су подложни корекцији млевењем.

Постоји извештаји о успјешној корекцији у 40-70% случајева након једног поступка иу 50-100% случајева након два поступка. У року од 1-6 мјесеци након лечења, постоји скупљање; стога, када се трансплантира трансплант, препоручује се хипер корекција.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Културне хумане фибробласте (Исолаген)

Уз увођење нових техника за културу ткива, постало је могуће лако расти велике количине фибробласта]. Фибробласти из ткивних култура могу послужити као потенцијална динамичка, жива пунила за корекцију ожиљака. Исолаген (произвођач Исолаген Тецхнологиес, САД) је производ овог процеса. Цомпани би биопсије третмана БТЕ аутологне кожу и 4-6 недеља припрема шприцеви, који садрже 1-1,5 цм3 ињекције аутологне фибробласта у биокомпатибилној медијуму. Исолаген уводи у површинских, средњих и дубоких дермиса туберкулин шприца са 30 игле Г. За 95% одрживост фибробласта материјал треба убризгати у року од 24 часа од достављања а. Важност се смањује на 85% и 65% након 48 сати и 72 сата, респективно. Ова техника је предложена за корекцију бора, насолабијалних зглобова, бразила преко моста у носу, ожиљака и хипопластичних усана. Препоручени третман се састоји од три до четири ињекције за 3-6 мјесеци. Приликом испитивања више од 100 пацијената у периоду од 18 до 30 месеци, број добрих и прихватљивих резултата био је око 80%, без значајних компликација и реакција преосетљивости. Да би се побољшао ефекат, Исолаген се може комбиновати са другим процедурама за реконструкцију површине коже или убризгавање говеђег колагена. Иако сам производ и концепт његове примене обећавају, дугорочни резултати још нису проучени. Исолаген се још увек проучава на одобрење од стране Администрације хране и лекова (САД).

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Ињекција аутоцоллаген (Аутологен)

Аутологен (произведен од стране Цоллагенесис Инц, САД) се састоји од диспергованих у ињектабилни облик интактних аутоцоллаген влакана добивених од аутодерма. Колагенска влакна су у облику суспензије у стерилном фосфатном пуферу са неутралним пХ. Овај производ се обично нуди у стандардном 4% раствору (Аутологен) или 6% умреженом влакном (Аутологен КСЛ), али може такође имати концентрацију која је наручена одређеном пацијенту. С обзиром да је материјал направљен од сопствене коже пацијента, у теорији, алергијске и имунолошке реакције не би требало да се развију на њега и не може бити носилац болести.

Аутологен је понуђен за лечење бора на лицу, контура дефекти дермис и ожиљака. Ињектира се у средњи слој дермис са игло калибра 27-30 Г. Ињекција на жељеној дубини узрокује благо бељење коже. Суспензија не садржи локалну анестезију, тако да ињекција може бити болна. Ретроспективна анализа процедуре код 25 пацијената показала је корекцију бола на лицу до 3 месеца након појединачне ињекције у 50-75% случајева и до 6 месеци у 50%. Ови резултати нису поновили други корисници.

Главни недостатак Аутологена је да кожу треба узети од самог примаоца. Раније је пре употребе остала кожа након блефаропластије, олакшања лица, обрва, абдоминопластике, ревизије ожиљака и других козметичких операција. Након пријема ткива, може се замрзнути до 2 недеље или одмах послати у лабораторију компаније. Принос је око 1 мл на 5 цм2. Ограничене хистопатолошке студије нису откриле значајан запаљен одговор на администрацију Аутологена. За процену дугорочних резултата потребно је додатно клиничко испитивање.

Материјали изведени из хомологног човечног ткива

Матрица без ћелије људске коже (АллоДерм)

Повећање обима меких ткива уз помоћ хомотипа довело је до различитих резултата. Иако су, уопште, пожељни аутографти, њихова употреба је ограничена на компликације из кревета донатора. АллоДерм (произведен од ЛифеЦелл Цорп, САД) је дермални матрица без ћелија произведена из људске коже, која се добија у америчким ткивним банкама. Графт је сушено смрзнуто без оштећења међуларне матрице, ау њему се чува структурни и биохемијски интегритет дермиса и базалне мембране. Ћелије се уклањају раздвајањем њихових веза са матрицом и промјенама у концентрацијама калцијума, јонском јачином и киселином, у комбинацији са употребом пуферисаних детерџената ниске молекулске масе. Као резултат овог процеса добија се неимуноген графт. Остаје стабилно у замрзнутом стању 2 године и враћа садржај воде 10-20 мин у физиолошком раствору или раствору Рингер-лактата непосредно пре употребе.

У клиничким условима, АллоДерм се први пут користи у лечењу дубоких опекотина. Од тада се користи у разним козметичким и реконструктивним операцијама као материјал за повећање запремине меких ткива. Искуство коришћења АллоДерма за повећање усана, корекцију насолабијалних и букално-лабијалних зглобова, као и преклапања изнад моста носу, задовољавајуће. Припрема земљишта се такође користи као имплант за поравнање увучених ожиљака.

За исправљање насолабијалних зуба, комад АллоДерм 3 к 7 цм је дијагонално распоређен у два троугла. Сваки сегмент, након рехидрације, се увија дуж дужине. Неки хирурзи фиксирају слободне ивице графта са абсорбујућим влакнима. Међутим, у таквим ситуацијама треба користити минималну количину шупљивог материјала како би се спречило запаљење. Резови се израђују у угловима усана у бразду у основи ноздрва; лифт ствара поткожни тунел. Затим се одвија графт и кроз њега се врши пажљива масажа како би се трансплантација правилно поставила дуж тунела. Резови се шишу. Током неколико дана локално и орално примењене антибиотике.

Атропхиц периорал фолдови се могу кориговати проширењем усана користећи АллоДерм. Обично се користи 3 к 7 цм комад трансплантата, који се преклопи након рехидрације, као што је горе описано. Прекомерна трансплантација се може резати како би се добио жељени облик и дебљина. Коришћење шавова за задржавање облика графта треба што мање да се смањи. Неки хирурзи инсталирају трансплантацију без шавова, омогућавајући јој да преузме облик тунела. Мале секције устне слузокоже су направљене, мало бочне од ушне коморе, а подможни тунел се креира отворено испод границе црвене ивице усне. Потребно је поступати опрезно, како не би оштетили кружни мишић у устима. Потом се графт изврси у тунелу и равномерно постави масирањем усана. Вишак материјала је одсечен, а резови се шире. Максимални едем у пределу трансплантације се развија 3 дана након операције. Током неколико дана врши се локална и системска терапија антибиотиком. Пацијентима са вирусном инфекцијом у анамнези препоручује се превентивни пријем ацикловира.

Преосетљивост и инфекције које захтевају уклањање трансплантата су ријетке. Постоји извештај о смањењу обима у области операције за 30-50% након 1 године. Такође постоје два извјешћа о очувању графта у 65-70% случајева након 18 мјесеци у покретним подручјима и око 100% очувања запремине у фиксним подручјима за 2 године. Ови рани извјештаји о дуговјечности су, уопште, били оповргнути клиничком праксом. Већина хирурга користе овај материјал о свом очувању за 6-18 месеци.

Хомологни ињекциони колаген (Дермалоген)

Дермалоген (произведен од Цоллагенесис Инц, САД) је ињекционо влакно људског колагена у суспензији; она је припремљена у асептичким условима од људског донаторског ткива добијених у ткивним банкама Сједињених Држава. Употребу лека регулише Уред за контролу и квалитет хране и лијекова, као трансплантација људског ткива. Као Аутологен, суспензија Дермалогена је безцелична са очувањем нетакнутих колагенских влакана. Материјал донатора је одабран и интензивно обрађен како би се спречила могућност ношења заразних средстава. Индикације и методе примене Дермалогена су идентичне онима за Аутологен, али без потребе за узорковањем коже. Ослобађа се у концентрацији од 3%, 4% и 5% и ињектира се са игло од 30 степени. Производу се испоручује дозу за испитивање коже, која се мора обавити 72 сата пре операције. Прелиминарни подаци указују на очување облика области корекције у року од 6-12 недеља. Међутим, подаци о дугорочним резултатима употребе Дермалогена још увек нису добијени.

Материјали примљени не од особе

Ињекцијски говеђи колаген

Године 1977. Кпарр и сар. Први који извештавају о развоју високо пречишћеног препарата колагена од говеђег дермиса. Они су убризгали пречишћени хумани и говеђи колаген на 42 пацијента током 20 месеци. Препарат је пречишћен, филтриран и дијализован у физиолошком физиолошком раствору пуферираним фосфатним пуфером са 0,5% лидокаина. У свим случајевима, прелиминарно испитивање је извршено увођењем 0,1 мл материјала. Компликације су били флегмон, пемфигус и хиперпигментација коже. Разлике између људског и говеђег колагена нису откривене.

Као резултат заједничких напора 1981. Године, Зидерм И Цоллаген Имплант, ињекциони колаген (произведен од Цоллаген Цорп., САД) добио је дозволу од стране Фоод анд Друг Администратион за дистрибуцију на тржишту. То је био први неонутолошки производ који повећава обим меких ткива законски одобрен у Сједињеним Државама. Колаген Зидерм је направљен од говеђе коже и представља пречишћену суспензију колагена изведеног из говеђег дермиса. Његова производња укључује пречишћавање, ензимско цепање и стерилизацију. После пречишћавања, колаген говеда је разблажен пепсином и реконституисан у физиолошком физиолошком раствору који садржи 0,3% лидокаина до коначне концентрације од 35 мг / мл. Током овог процеса, већина антигенских детерминанти се уклањају из телепептидних региона молекула без нарушавања природне спиралне структуре, што чини говеђег колагена компатибилним са људским ткивима. Неактиван и скоро неспецифичан спирални део производа на 95-98% састоји се од колагена типа И и 2-5% колагена типа ИИИ.

Главно ограничење примене Зидерм-а је краткотрајни корективни ефекат као резултат брзог ресорпције имплантата. Да би превазишли овај проблем, уведени су више концентрирани препарати, Зидерм ИИ и Зипласт. Зипласт је колаген, повезан са глутаралдехидом, што повећава трајање његовог живота и смањује антигеност. За разлику од Зидерм И и Зидерм ИИ, Зипласт је дизајниран првенствено за ињекције дубоко у дермис. У упоредној студији, Зипласт и Зидерм Клигман и Армстронг пронашли су Зипласт стабилнији. Међутим, узрокује већи инфламаторни одговор са инфилтрацијом фибробласта и депозицијом колагена, док се највећи део Зидерма раствара после 3 месеца без реакције фибробласта. Чак и Зипласт, упркос релативно високој издржљивости, захтева поновљене ињекције.

Пацијенти се тестирају субкутаним убризгавањем 0,1 мл материјала у палмарски део подлактице. Место администрације се прегледа након 48-72 сата и након 1 месеца. Развој црвенила, дензификације или оба ова знака након 6 сати је позитиван резултат теста и контраиндикација на употребу импланта. Пријављено је око 3-3,5% учесталости позитивних кожних тестова и 1,3-6,2% лажних негативних резултата. Због тога се препоручује поновити тест након 2-4 недеље. Терапеутске ињекције могу се започети 2 до 4 недеље након негативног резултата поновљеног теста коже.

Са увођењем нежељених реакција повезаних колагеном, као што су привремени еритем, едем, екхимоза, локална кожна некроза, локална грануломатозна реакција и формирање апсцеса. Лако пролазна еритема може се очекивати убрзо након примене лека. Показано је да инциденца некрозе кожне крпе секундарно због кршења снабдевања артеријским крвљу након ињекције Зипласта дубоко у дермис је 0.09%. Формација апсцеса је повезана са преосјетљивошћу. Лечење болних, напетих циста се састоји у њиховој дисекцији и дренажу. Ова компликација је ретка (4: 10000) и може трајати више од 2 године. У неколико студија, циркулишућа антитела на Зидерм су откривена код неколико пацијената након појединачних или вишеструких ињекција. Утврђено је да ова циркулишућа антитела на колаген говеђег крв ће реаговати са људским колагеном. Сензибилизација може бити повезана са претходним ињекцијама или са говедином. Људи са ХЛА антигеном ДР4 могу бити генетски склони преовлађивању.

Имплант са желатинском бази

Спанглер је педесетих година прошлог века пријавио прву примену фибрин пене, као ињекциони пунил за ожиљке и оштрице на лицу. Фибрин пена је производ фракционације плазме који садржи фибриноген и протромбин. Након увођења увучених ожиљака, дошло је до депозиције фибрина, инфилтрације фибробласта и формирања новог колагена. На основу овог концепта, Готтлиеб је направио побољшање развијањем технике помоћу желатина, аминокапоичне киселине и плазме. Желатин је служио за подизање увученог ожиљка и промовисане формације крвних судова; стабилизован фибрин аминокапорове киселине, супресија фибринолизу, а пацијентов плазма испоручује факторе коагулације. Имплант са желатинском базом Фибрел (произвођача Ментор Цорп., САД), који је развој ове технике, одобрио је на продају Уред за контролу и квалитет хране и лекова 1987. Године. Продаје се као кит који се састоји од лиофилизиране смеше од 100 мг ресорбабилног праха желатина и 125 мг е-аминокапроичне киселине. Свињски желатин се користи, зато је неопходно извршити тест коже, који се оцењује након месец дана. Код неких пацијената са алергијским реакцијама на Зидерм, употреба Фибрела не узрокује преосетљивост. Фибрел је добио признање, углавном за интрадермалну администрацију у сврху корекције увучених ожиљака. Значајно влакнаста ожиљка не може се добро подићи са Фибрелом. Танки зглобови на очним капцима, уснама и боре од фотодамаге такође слабо реагују на ињекције Фибрела због вискозитета имплантата и инфламаторног одговора.

Студија корекције ожиљака и зглобова код 321 пацијента током 5 година показала је очување резултата за 2 године у 80% случајева и 50% након 5 година. Такве нежељене реакције као локални еритем, едем, пруритус, модрица и бол су пронађени. Са увођењем 288 пацијената са Фибрелом нису идентификоване никакве велике системске нежељене реакције. Иако постоји извештај да је Фибрел мање алерген и имуноген од говеђег колагена, његова употреба захтева више времена за припрему и примање плазме. У комбинацији са већим нелагодностима него код ињекција колагена, ови фактори ограничили су употребу Фибрела.

Гел Хилан Б (Хилаформ)

Биокомпатибилност молекула хијалуронске киселине, у комбинацији са њено растворљивост у води и стабилношћу до декомпозиције и миграције, учинила је ову супстанцу атрактивним средством за повећање волумена дермиса.

Молекул нема специфичну специфичност или специфичност ткива, јер је хемијска структура овог полисахарида иста код свих животињских врста. Хилаформ (произвођач Биоматрик Инц., САД) је пречишћени препарат хијалуронске киселине животињског порекла, који се добија од пенисовог чешљака. Овај лек се користи за лечење увучених кожних ожиљака, бора и бора. Гел Хилаформ се производи у концентрацији од 5,5%. За максималну корекцију обично се захтева низ ињекција. Компликације су привремени локални еритем, хематом и формирање нодула. Хилаформ је доступан у Европи, Канади и другим земљама, али још није овлаштен од стране Канцеларије за контролу и квалитет хране и лијекова.

Рестилане

Рестилане (произвођач К-Мед, Сведен) - умрежена, стабилизована, нон-анимал хијалуронске киселине гел треће генерације високе молекулске тежине (20 мг / мл) добијен ферментацијом бактерија. Продаје се у стерилним шприцама који садрже 0,7 мл материјала. Лек се даје у кожу на просечном дубином од калибра игала 27 Г или 30 Г. У Европи се користи за корекцију бора између обрва, назолабијалну наборима, оралним комисура, увуците послеугревих ожиљке, и за повећања усана. До 50-80% запремине корекције остаје након 6 месеци. Главне компликације су еритем и едем на мјесту ињекције. Као и Хилаформ, овај лек се раствара током времена. У Сједињеним Државама Рестилане није на продају.

Ресопласт

Ресопласт (произведен од Рофил Медицал Интернатионал БВ, Холандија) је први ињекциони колагенски имплант у Европи. Састоји се од мономолекуларног говеђег колагена, Ресопласт је доступан у 3.5% и 6.5% раствору и захтева тестирање коже. Индикације, техника увођења и резултати су слични онима за Зидерм или Зипласт. Овај лек тренутно није доступан у Сједињеним Државама.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.