^

Имплантати: синтетичка пунила

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Иако је већина убризганих и имплантирајућих материјала коришћених за повећање запремине меких ткива биолошког порекла, за ову сврху су коришћени и бројни синтетички материјали, са различитим успехом.

Неки од новонасталих материјала обећавају њихову сталност и стабилност.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Течни силикон

Силикон је полимер диметилсилоксана. Течни силикон је бистра, безбојна и релативно инертна течност. Као ињекциони материјал, прије уласка у Сједињене Државе, први пут се користи у Азији, Европи и Латинској Америци. Године 1963, Дов Цорнинг (САД) створио је течни медицински силикон 360, а касније - чистији облик силикона, МДКС 4-4011.

Техника администрације силикона је вероватно најкритичнији тренутак успешног третмана. Мора се увести у дермис и маст у најмању количину. Свака честица је затворена у фиброзној капсули током наредних недеља. Повећање и пуњење ткива резултат је фибробластичне реакције, а не само присуства силикона. Фибротска реакција и формирање капсуле се јављају у року од неколико недеља. Пошто имплантација силикона доводи до трајног резултата, потребно је предузети екстремну пажњу и препоручује се да постоји намерно неадекватна корекција.

Силиконски импланти у пратњи већ описано озбиљне компликације, укључујући запаљења, индурације, промене боје, питинга, офсет и формирања силикон гранулом. Треба напоменути да су многи од описаних компликација као резултат коришћења силиконских имплантата непознатог чистоћа или неисправан силикону садрже маслиново уље или друге компоненте, не пречишћава силикон Дов Цорнинг (МДКС 4-4011). Течни силикон је одобрила Уред за контролу и квалитет хране и лијекова за офталмолошку и ортопедску употребу 1994. Међутим, ињекциони силикон још није добио одобрење за употребу како би повећао ткиво и остаје опасан због неповратности поступка.

Полиметил метакрилат (Артецолл)

Микроспири полиметил метакрилата (ПММА) (Артецолл, произвођачи Рофил Медицал Интернатионал, Холандија) користе се у Европи као ињектирајуће пунило. Микросфере су величине 20-40 μм - довољно велике да не пролазе фагоцитозу, али довољно мале да их интрадермално користе. ПММА се испоручује у 3.5% колагенском раствору који садржи 0.3% лидокаина. Микросфери имају глатку површину и након првих 2 дана прекривени су слојем моноцита, након 2 месеца - са слојем фибробласта и након 7 месеци - са фиброзном капсулом. Главне индикације за употребу Артецола су природне боре и боре на лицу. Обично је 1 мл лека довољно да исправи зглобове у пределу надригозитета, насолабијалним зглобовима, гребањем углова уста и повећањем усана. Артецолл није погодан за исправљање "врањских стопала", јер су превише површни.

Честе реакције на ињекције Артецола су едем, еритем, благи бол и свраб, који трају неколико дана. Друге, озбиљне компликације су ријетке. Међутим, због неповратности ефекта, пацијенти који су расељени, имају инфламаторну реакцију или инфекцију, не могу понудити никакав алтернативни третман, осим екстензивне експресије ткива. Према козметичком смислу, материјал чини мање привлачним и чак опасним. Искуство његове примене је ограничено, а дугорочни резултати нису познати. Артецолл није одобрен за употребу од стране Администрације хране и дроге.

Биопластикуе

Биопластикуе (произвођач Уропласти, Холандија) - бели, чврсто тектуред двофазни полимер са чврстом фазом која садржи текстуром микрочестице вулканизиране силиконске гуме и течне фазе која садржи биокомпатибилни хидрогел пласдонови. То је инертни материјал за убризгавање са ограничењима инхерентним силиконом који се ињектира. Пошто микрочестице имају пречник од 100-400 μм, оне нису заробљене макрофагама, пошто је фагоцитоза ограничена на честице величине мање од 60 μм. Због великих величина честица, Биопластикуе не може се ињектирати у површинска ткива, али је идеалан за субкутано постављање. Лек се може користити за исправљање увучених ожиљака, потопљених образа, деформитета на леђима, подкожних кочних дефеката и повећања усана. Биопластик је превелик да би исправио губице, боре и површне мреже. Пошто фибробласта и колагена депоситион реакција настављена неколико недеља, дати додатни раст обима и доживотних резултата, препоручује се изузетно недовољно корекција ожиљка дефеката. Хипер-корекција може довести до кршења контуре.

Неколико студија открило је велику ћелијску реакцију на Биопластик као страно тијело. Хистолошка анализа показала је акутну умерено изражену инфламаторну реакцију, која се мења у хроничну упалу када се носач гела раствара. Хидрогел се замењује фибрином, а затим - помоћу фибробласта. Након 7 дана, макрофаги се спајају у гигантске ћелије, јер не могу фагоцити ове честице. Гигантске ћелије остају у стабилном облику на површини честица.

Компликације се јављају ако се материјал површно ињектира у кожу, или се превише материјала убризгава у облику густе опипљиве масе. У таквим случајевима имплантат и околно ткиво могу се уклонити микролипосукцијом или хируршким ексцизијом. Разматрања о неповратности промјена и могућностима развоја хроничне инфламаторне реакције ограничавају ширење овог лијека. Није доступан у Сједињеним Државама, а његова употреба није одобрена од стране Администрације хране и дроге.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

ПТТПЕ (порозни политетрафлуороетилен)

Порозни политетрафлуороетилен (Ултрасофт, произвођач Тиссуе Тецхнологиес Инц., УСА, Горе-Тек, произвођач ВЛ Горе, САД) је изузетно биокомпатибилни, инертни аллопластс бази угљеника, која се користи за више од 20 година за производњу безбедних и ефикасних васкуларних протеза. Након почетка употребе као васкуларног материјала 70-тих година прошлог века, поље примене пПТФЕ-а проширено је на пластику херни и реконструктивно-козметичке операције. Предности овог протетичног материјала су добро успостављене и документоване. ПЦТФЕ има вишекорисну микроструктуру која се састоји од нодула повезаних танким фибрилима и произведена је са другачијом "величином пор". Лако је радити, узрокује минималну реакцију ткива и није патоген. Након имплантације, материјал задржава своју снагу, дебљину, величину и флексибилност. Његова структура микрофибрилара омогућава несигурну пенетрацију ћелија и узгајање везивног ткива. Компаративне студије различитих облика пПТФЕ показала супериорност цевасти облик (Софт-Форм) у погледу стабилности и урастање ткива. Уздужни раст ткива и лумен имплантата боље га поправљају и минимизирају ризик од миграције. У међувремену, релативно мала миграција фибробласта у зид имплантата олакшава његово уклањање.

СофтФорм је доступан у комплету који укључује материјал за имплантацију и трокар за сечење смештен у вањску канилу. Имплантати су дужине 5, 7 и 9 цм и пречника 2,4, 3,2 и 4 мм. Користе се за исправљање насолабијалних зуба и периоралног подручја, ожиљака на лицу, дефеката меког ткива и повећања усана. Поступак се обавља у медицинској канцеларији под локалном анестезијом, након пажљивог означавања дефекта меког ткива, губитка или бора на пацијентовој усправној позицији. Да би се постигла жељена корекција неопходно је прецизно уградити троцар каверну подкожног ткива под дефект.

Када користите Софтформ, постоје две неприхватљиве дуготрајне компликације. Очекује се да за неколико недеља након имплантације материјал постаје густи (опипљивији). Претпоставља се да је то због гајења у зидове материјала - на пример, у зидове цеви. Поред тога, многи пацијенти примећују његово скраћивање у уздужном правцу, нарочито на уснама. Ово је последица ефекта "хармоника" у дебелим зидовима цеви. Ултрасофт за имплантацију на уснама се прави са танкијим зидовима (мекшим пре и после имплантације) и дуже. Рани резултати показују да су карактеристике овог имплантата знатно побољшане у поређењу са Софтформом.

Да би се исправио насолабијални преклоп, мале се пунктуре раде у преклопници, отприлике на нивоу оралне адхезије, иу бразду на крилу носу. Тунелирање поткожног ткива врши се до краја Троцар-а. Прекомерна отпорност на његов напредак подразумева погрешну дубину, док троцар треба уклонити и помјерати, по правилу, нешто дубље. Када имплант постане видљив у улазној и излазној пунктури, каниле и троцар се извлаче. Кожа изнад имплантата је масирана да равномјерно положи материјал, а његов вишак се прекида. Оба лумена имплантата су остављена отворена (за узгој везивног ткива), потоне у рану, а резови се шишу непоновљивим монофиламентним нитима. Током неколико дана локално и орално примењене антибиотике. У већини случајева, улазне и излазне пунктуре постају невидљиве након кратког периода зарастања, али ако се пунктови не буду правилно шивали, може се захтевати благо млевење.

Када су усне увећане, исти принципи се користе као код корекције насолабијалних зуба. За горњу усну, бољи резултати се добијају порастом црвене границе са два сегмента импланта, док се чувају купидни лук. Имплант одмах одмах испод ивице црвене ивице горње усне. Инсталација трећег импланта након 3 месеца након иницијалне корекције црвеног обода може дати "ефекат бола", повећавајући увећање. Таква "троугласта" техника повећава вертикалну висину усне. Доња усна се обично увећава за један дугачак (9 цм) имплант на целој усној, смештен испод ивице црвене границе. Компликације везане за репресију су ријетке и у већини случајева укључују дефекте у технику. Очекује се краткорочни оток и црвенило изнад места имплантације. Ултрасофт је одобрен за употребу од стране Канцеларије за контролу и квалитет хране и лекова и доступан је у Сједињеним Државама.

Ботулиницескии екзотоксин

Употреба ботулинум егзотоксина у козметичкој хирургији недавно је постала широко распрострањена. Његово увођење у косметологију засновано је на чињеници да се оштрице на лицу значајно смањују код пацијената третираних са ботулинум егзотоксином А (БТКС-А) за идиопатски блефароспазам. Ефекат БТКС-А на зглобове и линије се заснива на чињеници да су многи од њих формирани као резултат смањења мишића. Слабљење или парализовање одговарајућег мишића, БТКС-А може довести до глајења лица.

Неке особине БТКС-А чине га атрактивним за исправљање кожних зуба, као алтернативу хирургији и техникама пуњења. БТКС-А је сигурнији, локално ефикаснији и лакше се примењује. Поред тога, токсин делује селективно и реверзибилно; тако да даје релативно мало нежељених реакција.

Ботулинум неуротокин (БТКС) производи анаеробна бактерија Цлостридиум ботулинум. Постоји у седам серотипова, од А до Г, од којих је најмоћнији у односу на парализу мишића особе БТКС-А. Иако се тренутно проучавају други серотипи (на примјер, БТКС-Б и БТКС-Ф), само БТКС-А је комерцијално доступан.

БТКС-А узрокује парализу мишића због пресинаптичне фиксације на завршетком холинергичког нерва и блокаде ослобађања ацетилхолина у неуромускуларни синаптички пукотине. Јединствени механизам деловања БТКС-А чини га врло специфичним, омогућавајући малој количини токсина да изразито утиче. Ово омогућава да се добије куративни ефекат из малих доза, чиме су системски ефекти мало вероватни.

У терапијским дозама, БТКС-А почиње да дјелује 2 до 3 дана након примене. Максимална релаксација мишића се јавља приближно 1-2 недеље након ињекције, када мишићна влакна почињу атрофирати. Овај процес траје до 4 недеље. Иако БТКС-А доводи до неповратног блокаде холинергичних нервних завршетака, рестаурација нормалне мишићне активности јавља као последица адаптацију и излечење ресорпцију раста неактивни раскида аксона и формирања нових неуромишићним синапси. Ефекат БТКС-А траје 3-6 месеци, након чега се активност ензима враћа у неуромускуларне синапсе. То јест, дејство лека је продужено. Међутим, хистолошке промене након увођења БТКС-А могу трајати до 3 године. Упркос томе, мишићна влакна су нормална у активностима и снагу.

Тренутно су доступна три БТКС препарата: Боток (произведен Аллерган, УСА), Диспорт (произведен од Ипсен, УК) и Мисблоц БТКС-Б (произведен од Елан Пхармацеутицал, САД). Клинички, Боток је три до четири пута већи од Диспорт-а у снагу (у јединицама миша), а његова доза се мора одабрати према томе. Боток је доступан у бочицама и мора се разблажити стерилним раствором соли пре интрамускуларног убризгавања. Свака бочица садржи 100 јединица токсина тип А Ц. Ботулинум, 0,5 мг хуманог албуминског и 0,9 мг натријум хлорида у стерилном, лиофилизованом облику, без конзерванса. 100 боток јединица су значајно мање од израчунате просјечне летачке дозе - (ЛД50) за просечну особу тежину 70 кг (2500-3000 јединица).

БТКС-А се успешно користи за лечење изнад моста у носу, "врана стопала", хоризонталне линије на чело, врату, брадавице и финих линија. Такође се користи за асиметрију или парализу лица како би се смањила експресивност здраве стране. БТКС-А се примењује интрамускуларно дуж бола. Излагање токсину може да варира од благог ослабљења до потпуне парализе мишића, која углавном зависи од давања дате дозе. Клиничар мора одредити број места за ињекције и тежину ефекта након парализе. Очигледно је потребно пажљиво размотрити индивидуалне разлике у анатомији и мишићној функцији.

Ињекције БТКС-А недавно су успешно коришћене као минимално инвазивна мера за привремено подизање обрва. У том случају, 8-10 боток јединица се убацују у бочна и бочна влакна кружног мишића око, испод бочне трећине или пола обрва. Ова ињекција слаби бочни део кружног мишића, остављајући ефекат подизања на обрву очима непромењен, што резултира малим подизањем бочног дела обрве. Истовремено, корекција гуше шапе се обично изводи на бочном углу ока.

Увод БТКС-А даје врло мало компликација, а његови ефекти су реверзибилни. Познати компликације укључују птосис након уношења у подручје надперијума, као резултат миграције токсина кроз орбиталну септу до мишића подизања и привремено сагирање доњег очног капака након корекције гуше шапе. Такође, извештава се о пропустима обрва после корекције фронталних зглобова. Штавише, БТКС-А има имуногена својства, иако нису примећени случајеви производње антитела као резултат употребе БТКС-А у терапијским дозама у козметичке сврхе.

Новији облик БТКС, ботулинум токсин типа Б, у клиничким испитивањима показао је обећавајуће резултате. Делује много брже, неодређено стабилно у рјешењу (може се чувати) и одобрено од стране Канцеларије за контролу и квалитет хране и лијекова за неуролошку употребу. Трајање деловања овог лека још није јасно.

У минимално инвазивној корекцији зглобова коже лица и повећања меких ткива направљени су значајни напредци. Иако не постоји појединачни материјал или метода за све клиничке случајеве, лекарима се пружа широк опсег опција. У међувремену, како се развијају модерне методе, настављају се истраживања на развоју нових материјала. Методе убризгавања и имплантације, као део клиничког арсенала за подмлађивање лица, поздрављају и медицинска заједница и општа популација. Како су недавно развијене многе методе, како би се гарантовале очекивани резултати, потребно је додатно акумулирање искуства и анализа дугорочних резултата.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.