^

Целулит: општи принципи корекције

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Целулит или липодистрофија је посебан услов субкутног масног ткива, што доводи до читавог комплекса козметичких дефеката.

Термин "целулит" није универзално прихваћен, већ се први пут користио 20-их година прошлог вијека. Тек од осамдесетих година започиње озбиљна научна истраживања и појављују се публикације у медијима.

До сада је детаљно проучавана клиничка слика и фактори који доводе до развоја целулита, методе њене корекције стално се нуде и побољшавају.

Патогенеза целулита. У срцу липодистрофије су и егзогени и ендогени предиспозивни фактори. Егзогени укључују физичку неактивност, неуравнотежена исхрана (неограничено потрошња масти и угљених хидрата), пушење, стрес, конзумирање алкохола и других фактора наглашавају да значајан негативан поен је модел веаринг штиклу. Ендогених фактора посебно наглашавају значај ендокриних промена (воде првенствено хиперестрогениа и гипоандрогении) и поремећаја циркулације (нпр проширених симптом комплекса), као генетске предиспозиције, биотипом, коморбидитета (нпр гастроинтестиналном тракту). Верује се да је целулит више подложан женама и распрострањеној групи Цауцасоид. Доминација целулита међу женама објашњава се бројним анатомским и физиолошким карактеристикама. Дакле, хиперестрогениа гипоандрогении и чешће код жена да имају више типичних гипотонус крвне судове у кожи и дубоко леже мишиће. Од морфолошких карактеристика поткожних масних ћелија, пажња се привлачи већим масним лобулама код жена у поређењу са мушкарцима. Даље је познато да су интерлобулар везивног септа поступке жене постављају паралелно једна другој и перпендиндикулиарно површини коже, а мушкарци - под углом од 45 ° у односу на површину коже.

Цомплек ендо- и егзогени фактори предиспонирајући изазива повећање величине масних ћелија и масног ткива масовне буилдуп. Повећање величине адипоцита је повезан са неравнотежом између процеса липогенезе (синтезе триглицерида из глицерола-3-фосфата и масних киселина) и липолиза (слом триглицерида у глицерола и масних киселина). Верује се да повећана у износу од масних ћелија врше механички притисак на фибробласта, што је узрок прекомерног формирања колагена, т. Е. Фиброзе. С друге стране, раст масног ткива предиспозицију за поремећаја циркулације у различитим слојевима коже, што доводи до тканине едем, венске и лимфне стазе. Локална хипоксија доприноси и расту и промени квалитативног састава колагенских влакана везивног ткива. То доводи до стварања влакнастих структура које се налазе на правцу површине коже. Овај комплекс морфолошких промена додатно погоршава поремећај трофизма и неуротрофију свих слојева коже.

trusted-source[1]

Симптоми целулита

Комплекс морфолошких промена доводи до згушњавања субкутаног масног ткива и формирања тзв. "Дермула целулита". Прихваћено је да се разликују следеће фазе развоја целулита:

 • Ја фаза - нема спољних манифестација. Али постоји мали оток, због васкуларних поремећаја, постоји тенденција стварања хематома, зарастање коже погоршава.
 • ИИ фаза - едем је израженији. Формирају се микро-нодуле. Када подмићује кожу, открива се такозвана "поморанџа".
 • ИИИ степен - "поморанџа" видљива за око. Температура коже се смањује.
 • ИВ фаза - формирани су велики чворови, кожа се вуче на местима тешке фиброзе. Због компресије нервних завршетака, појављују се подручја са поремећеном осетљивошћу, на термограму се откривају хладне тачке. Неки чворови су болни на додир. У било којој фази може доћи до великих телангаектазија. Они могу бити последица оштећења крвотока у масном ткиву због развоја фиброзе, као и комплекса симптома варикозе. Такве пацијенте треба консултовати од стране флиболога.

Принципи корекције целулита

Мора се нагласити да је успјешно рјешење овог проблема могуће само уз свеобухватан и индивидуалан приступ. Зато су последњих година стручњаци из области козметологије тела дали предност развоју сложених и појединачних програма. Захваљујући таквим програмима, стручњак има прилику да постепено и научно потврди изложеност различитим везама у патогенези целулита, узимајући у обзир индивидуалне карактеристике сваког клијента.

Развој сложеног појединачног програма укључује неколико фаза:

 1. Почетне консултације.
 2. Евалуација клиничке слике и дефиниција фазе целулита.
 3. Попуњавање стандардизованог упитника.
 4. Избор кључних техника, њихов комбиновани или секвенцијални задатак

Примарна консултација

Пуна примарна консултација је 80% успеха постизања стабилног резултата. То је било током првих консултација, можете инсталирати адекватан психо-емоционалне контакт и однос поверења између клијента и терапеута. Цосметологист задатак је да сазнате сврху посете, дефиницију мршављење мотивације. Ако је потребно, специјалиста је да помогне клијенту да артикулишу третман мотивацију да у салону, која често помаже клијента подсвесно мелодију у за позитиван резултат. Као пример смо неке изјаве клијената: "Имам шик пантсуит, али не могу га ставити на као панталоне за замотајте око кукова и наглашавају површину," панталоне ", желим да се ослободим овог проблема", или "после трудноће и рођење сам нагло угојила, изречене су знаке целулита, желео бих да се врати у своју претходну форму. " Као што се може видети из горе наведених изјава, клијент може имати различите мотивације, и према томе, приступ решавању својих проблема треба да буде искључиво индивидуална. За потпуно разумевање лекар треба да сазна мишљење купца о свом телу: тој љубави која не воли чињеницу да би волео да промени како види његово тело, која је спремна да уради да би се постигао циљ и да се одржи резултат. Важно је да доведе потрошача у идеји сарадње, као што је следећа фаза консултација је да разговара дијету. Већина људи погрешно вјерује да ако посете козметичке процедуре, онда ништа друго не би требало учинити. Лекар има обавезу да спроведе надлежни уводни консултације о дијететски ниском калорије, објасни шта целулит процес лечења не само дуг, али и сложен, и без примене основних правила у складу са исхране, хидратација и електролита се не може издавати. То ће бити опозван клијента да рестрикција у исхрани требало примењивати само на угљених хидрата и масти, и протеина, витамина, минералних елемената и вода треба да дође до пуног износа, или организам ће прионути не масти и мишића протеина (мишић смањење запремине и масти остају "У резерви"). Осим тога, клијент треба подсјетити на повећање физичке активности. Сасвим је јасно да у нашем брзом животу да би време да посети и козметички салон, а теретана је готово немогуће, тако да је важно да се фокусира пажњу купца на повећању време планинарење ( "радња није на аутомобилу, а хода до стана лифта, и на степенице "итд.).

Током првих консултација потребно је прилагодити пацијента на два изузетно важна аспекта његовог рада на самопоштовању и самоконтролу. Они су фактори који омогућавају клијенту да у потпуности укључе у рад: с једне стране, она се сматра као занимљив и лако играти, а други - неки посао, снимање резултате на папиру, купац подсвесно усклађена са стабилном, позитиван резултат. Само-процена се састоји од тела мерења једном недељно ујутро и тежак сваких 10 дана (обично спроводе ове операције нису потребне, као третман целулита - дугог процеса, као и одсуство по први пут, позитивних динамике негативног утицаја на емоционално стање). Само укључује прво вођење дневника исхране, обрачун потрошених калорија и истрацхенних (разлика између потрошње и отпада мора бити најмање 1200 калорија дневно, или процес сагоревања масти неће бити активирана).

Евалуација клиничке слике и дефиниција фазе целулита

Пре испитивања је потребна пажљива ревизија историје. Посебна пажња, стручњаци указују на ендокрини и гинеколошких болести, патологија дигестивног тракта, детаљна студија наслеђа и породичне историје (да ли постоји тенденција да се добију на тежини у мајке, баке и остале родбине по женској линији, није био присутан велики прираст у детињству, адолесценција итд.). На питања да откријемо да ли оралне контрацепције и да науче о свом трајању. Уколико је неопходно, пре именовања курса лечења може се препоручити консултација специјалиста.

Објективно испитивање одражавају опште стање у време инспекције, државе интегументс, типу телосложениа, статуса регионалних лимфних чворова, боди мерења (у цм), мерење телесне тежине (кг), боди масс индек датотека, коефицијент вишак килограма (проценат масног ткива). Сви наведени показатељи треба унети у посебно развијен упитник (погледати доле)

Одређивање целулитне фазе је одлучујуће у одабиру метода за третман курса. Познато је да је целулит комплексна болест која утиче на све саставне елементе ткива (васкуларни систем, нервни завршници и нервна влакна, фиброзне структуре везивног ткива, адипоцити итд.). Фактор који донекле олакшава задатак лекара јесте постепено укључивање структура ткива у развој целулита, јер није без разлога што постоји фигуративни израз који "целулит стапа незапажено". Познавајући које су патоморфолошке везе укључене у развој целулита, стручњаци могу да користе утјецај одређеног броја физичких фактора да би прекинули "зачарани круг".

Морфолошке промене у зависности од фазе целулита и "мета" за хардверске технике

Фаза целулита Опис морфолошких промена у ткивима Циљеви за "хардверске методологије"
Ја Благи раст адипоцита запреминском компресије судова (артериола, венулама, капилара, лимфних судова), излаз мукополисахарида у интерцелуларне супстанце, полимеризација задржавања воде течности Едем ткива, повећана величина адипоцита, хипоксија
ИИИ Даљи пораст волумена адипоцита, оверстимулација ћелијске мембране, смањење осетљивости бета рецептора и, као последица, инхибиција процеса липолизе. Повећање међућелијску едем и хипоксију утиче везивног влакна ткива (колаген и еластично), стимулисан формирање неправилног, такозваног "управно" колаген формира "умрежености" Едем ткива, увећани адипоцити, хипоксија
ИИИ Значајно оштећење лимфне дренаже, акумулација метаболичких производа, формирање кластера чврсто везаних адипоцита, прекривених фиброзном капсулом ("микронодуле"), Едем ткива, повећање величине адипоцита, поремећаји микроциркулације, фиброзне структуре, "адхезија"
ИВ Формирање мацерела, ригидних фибротичних структура, стезања нервних завршетка, поремећаја осјетљивости ткива, болести, повећаних поремећаја микроциркулације и лимфне дренаже Едема ткива, повећање величине адипоцита, поремећаја микроциркулације, тешке фиброзе, лимфостазе

Следећа фаза рада је комплетирање стандардизованог упитника. Упитник треба да садржи основне демографске податке о купцу (име, презиме, патронимиц, датум рођења, адресу, број телефона, итд ..), лична историја, смртност и резултате објективног истраживања у време првог прегледа, показује све антропометријских податке (број откуцаја срца, тежина тело, индекс телесне масе, коефицијент вишка тежине итд.). У упитнику, треба истаћи фазу целулита. Специјалиста указује на изабране методе лечења, податке о динамичком посматрању клијента током терапије. Попуњавањем помаже доктор-козметичар да свеобухватно проценио проблем, ствара претпоставке за објективно праћење динамике промена у његовом статусу током третмана. Важно је чињеница да сачињен у присуству профила клијента је медицинска документација која одражава објективно стање клијента у време прве посете, а на позадини поступака. Присуство таквог документа, који се константно чува у салону, даје објективне информације и обезбеђује заштиту доктора, што је изузетно важно у условима зоре осигурања медицине.

Избор кључних техника, они комбинују или узастопно задатак да исправи целулита користи: негу коже, додељивање екстерне припреме утичу на главне Патогенетски везе и клиничку појаву целулита, исхрана терапија, узимање препарата побољшања трофизма и изглед коже, технике убризгавања, технике хардвера козметологију.

Треба имати на уму да је у контексту било ког метода физичког утицаја треба адекватну негу коже, укључујући и благим чишћење и пилинг, као и непрекидно хидратација. За прање коже препоручује се употреба гелова и соса, не мењају киселост површине коже је такође разумљиво периодично именовање екфолиантс за тело (1 сваких 7 до 14 дана). У сврху хидрирања, препоручују се емулзије и креме за тело. Нормализација негу коже је важан део свеобухватног програма за лечење целулита, јер доводи до значајног смањења сушења - враћа тургор коже, побољшава њену текстуру и боју. У последњих неколико година популарност спољних средствима, укључујући не само влажи састојке, али и супстанци које побољшавају микроциркулацију, лимфоогток (обично кофеин једињења) да активирају липолизу и т., Д. (Антитселљулитние скала лабораторија «Виши», «Лиерац», «РХ "И остали).

Научни развој у последњих неколико година показао је да исхрана може играти одлучујућу улогу у спречавању смањења тургора коже и тежине знакова целулита. Познато је да додавање стандардног исхрани са микроелементима (на пример, калцијум деривата), полифенонами зелени чај глиукозаминосулфатом, процианидинс и друга средства способна да позитивно утиче на кожу и поткожне масти. Тако, у животињском уносу хране од велике количине калцијума значајно потиснуто нагомилавање масти инхибирањем ензима синтетазу масне киселине и повећана липолиза. Поред тога, калцијум има могућност везивања масних киселина у цреву и формирати нерастворне сапуне које се лако уклањају из тела. Узимање велике количине калцијума, такође доприноси формирању калципотриолом и експресију одређеног гена Агоути (Агоути) код хуманих адипоцитима. Ово, пак, доводи до смањења садржаја калцијума у адипоцитима и накнадног смањења телесне тежине. У том погледу, веома су популарни различити биолошки активни адитиви за храну. Конкретно, значи «Иннеов Тселлиустрецх» ( «ЛАБОРАТОИРЕС Иннеов», Француска) је развијен од стране научника да поврати структуру коже и спречавају знаке развоја целулита.

За лечење целулита, широко се користе различите методе естетске козметологије: уз употребу електричне струје, неки фактори механичког, утицај на температуру, итд. Методе комбинованог ефекта постају данас веома популарне.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Листа техника за третман целулита, њихова сврха и начин комбиновања

Методе које користе електричну струју

 1. Електрофореза - комбиновани ефекат на погођену галванску струју и лекове ткива, што омогућава стварање "складишта" лекова у ткиву

Директивност методе: повећана микроциркулација, ресорпција и липолитичка дејства, као и друга својства, у зависности од механизма дјеловања употребљеног лека.

Методологија именовања: сваки други дан, 10-12 процедура по курсу, трајање - 15-20 минута.

 1. Лимфна дренажа је нискофреквентна импулсна струја на мишићима за стимулисање лимфне дренаже. Лимфна дренажа се изводи помоћу биполарних импулса, координираних са срчаним контракцијама, узастопно са периферије до центра.

Метода је фокусирана на лимфну дренажу.

Начин примене: 2-3 пута недељно, 10-15 процедура, трајање - 40 минута.

 1. Миостимулација је дејство варијабилне импулсе струје на неуромускуларним структурама за добијање одговора на шикове и вршење пасивних контракција мишића.

Правац методе: тонирање мишића, јачање мишићног оквира.

Начин примене: 2-3 пута недељно, 15-20 процедура, трајање - 20-40 минута.

 1. Електролиполиза је директна липолитичка дејства електричне струје на масној капи адипоцита, раздвајања до финалних производа разлагања и ослобађања велике количине енергије.

Директивност методе: липолиза

Начин примене: 1 пут за 4-5 дана, 10-15 процедура, трајање - 60 минута.

 1. Микротракутна терапија је употреба струје ниске струје (до 600 μА) и интерферентних појава за нормализацију биоелектричног потенцијала ћелијских мембрана, активирање метаболизма и побољшање синтезе АТП.

Директивност методе: лимфна дренажа, подизање, рестаурација тургора коже, анти-целулитни програми.

Начин примене: сваки други дан, 15-20 процедура, време - 40 минута.

Методе које користе механичке факторе, вакуум и температурне ефекте

 • Ултразвучна терапија - коришћење таквих особина ултразвучног таласа, као што је: уништавање капљица масти, побољшање транспорта мембране, убрзање метаболичких процеса, ефекат дефибризирања на структуре везивног ткива. Одвајајући масне ћелије у микро- и макронодуле.

Директивност методе: индиректна липолиза, обнављање еластичности и еластичности структура везивног ткива.

Начин примене: 2-3 пута недељно, 10-15 процедура, трајање - 20-30 минута.

 • Вибротерапија - нискофреквентна перкутана активност, убрзава микроциркулацију и метаболичке процесе.

Метода се фокусира на лимфне дренаже, анти-целулитне програме. Начин примене: 2-3 пута недељно, 10-15 процедура, трајање - 20-30 минута.

 • Вакумска акција - негативни притисак створен у вакумској комори, доводи до промене онкотског и хидростатичког притиска и промовише локално смањење едема и убрзање метаболичких процеса. Циклични вакуум има способност да уништи пад масти.

Директивност методе: лимфна дренажа, посредована липолиза. Начин примене: дневно или сваког другог дана, 15-20 процедура, време - 15 минута.

 • Прессотерапииа - измењена промена притиска ваздуха.

Директивност методе: секвенцијална лимфна дренажа. Начин примене: 2-3 пута недељно, 10-15 процедура, време -15 минута.

 • Термотерапија: топлотна терапија и криотерапија се користе за побољшање микроциркулације, повећавају пропусност епидермиса за козметичке производе.

Метода се фокусира на: отварање поре, уклањање жлица, побољшање тургора и еластичност коже. Начин примене: 1-2 пута недељно, 10-15 процедура, време - 50 минута.

Комбиноване методе:

 • Техника "Ендермологије", укључујући 3 механичка фактора утицаја на све структурне јединице ткива (вакуум, механичка и ролера масажа, вибрације).

Директивност методе: лимфна дренажа, моделирање фигуре (прерасподјела масних наслага), посредована липолитичка акција, враћање тургора и еластичност коже.

Начин примене: 1-2 пута недељно, 15-20 процедура, време - 35-60 минута.

 • Обрада муља је примена топлих муљних облога ради побољшања метаболичких процеса. Правац метода: враћање тона и тургора коже, активација метаболичких процеса.

Начин примене: 1-2 пута недељно, 10-15 процедура, време - 30-60 мин.

 • Мезотерапија - увођење микродоза лекова у горњим слојевима епидермиса за побољшање микроциркулације, убрзање реакција оксидације и редукције.

Директивност методе: у зависности од састава коктела лекова - липолизе, обнављања тона и тургора коже,

Сет техника за третман целулита је прилично велики, па је важно запамтити приоритет у прописивању процедура и фазе програма. Препоручује се одредити фазе за одређивање временског интервала током којег ова или та техника има времена да прошири своју активност (на пример, за електролизу, 3-5 процедура мора бити обављено у року од 2-3 седмице да би се добио почетни резултат). У просеку, обрачун фаза курса траје 2 недеље - 4-6 процедура по фази. Посебно, лимфна дренажа се изводи 2-3 пута недељно, тако да се у првој фази изводи 4-6 процедура. Ово је већ значајно пражњење тела од вишка течности и добра основа за именовање у следећој фази таквих поступака као што су миостимулација и "дубока топлота".

У првој фази, на основу патогенезе целулита, препоручују се следеће процедуре:

 • Процедуре лимфне дренаже за смањење интерстицијалног едема. За ово се користи терапија преса, микроструктура лимфне дренаже, секвенцијална електродифузија, ендермолошке технике. Ефекат процедуре се може одмах видети, изражен у смањењу пастерезе и интензивирању уринарног система
 • Липолитичке процедуре (смањење величине адипоцита, уништавање масних листова) - електролиза, мезотерапија, електрофореза, вакуумске технике, ултразвучна терапија, ендермологија. У првој фази се не препоручује извођење термичких процедура, јер топлота поседује физичку својину за ширење крвних судова и повећање протицаја крви, изазивајући погоршање васкуларне стазе.
 • Приликом третирања неповезаних фаза целулита (ИИИ-ИВ цент), потребно је утицати на везивно ткиво и влакнасте структуре. За ову сврху су прописана ултразвучна терапија и ендермологија.

У другој фази курса сви поступци обухватају фаза проширио акцију, имајући у ординирању дренажу лимфе, липолитичко, ултразвучни процедуре ендермологицал препоручених за прикључивање Целите (И-ИИ в.) Техника, мишићаве јачање оквира и термички третмани блатом тајности. А температура током топлих процедура не би требала бити висока, тако да процеси дифузије козметичких производа превладавају у процесима елиминације токсина (знојење). У овој фази, количина процедура лимфне дренаже се може смањити за пола.

У фази целулита ИИИ-ИВ, поступци миостимулације и "дубоке топлоте" уведени су у трећу фазу (од 4. До 6. Седмице). Осим тога, неопходно је пажљиво пратити стање тона коже и, с његовим смањењем, додати ендотермологију, микро-струјну терапију и "хладно завијање" на поставке.

Ток поступака за лечење целулита И-ИИ фазе треба да траје најмање 6-8 недеља + фаза подршке, за лечење фазе целулита ИИИ-ИВ - то је 14-15 недеља + фаза подршке. У фази подршке не користите ендермологију, миостимулацију, облоге (1 на сваких 1-2 недеље).

Као што показује анализа тржишта услуга козметике, а не у свим ћелијама које се баве проблемима целулита, постоји комплетан списак уређаја и техника. Због тога је врло важно, знајући главне патоморфолошке промјене у целулиту, да бира друге методе сличне по ступњу.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.