^

Сексуално сазревање дечака

, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Сексуално сазревање дечака карактерише углавном појава у њиховој способности да расте репродуктивна функција, ширење.

У старосној групи од 11 до 13 година, млади мушки представник започиње механизме производње специфичног хормона гонадолиберина у хипоталамусу мозга. Треба напоменути да се ослобађање овог хормона у телу дечака најпре одвија само ноћу, у фази дубоког сна. Током дубљег пубертета дечака, зависност од фаза спавања се значајно смањује, а хормон почиње да се све више и више чешће током периода будности. Резултат дејства гонадолиберина је активација производње сперматозоида - сперматогенеза, као и мушки хормони андрогени. Андрогени заузврат изазивају низ карактеристичних промена које се дешавају са телом.

Конкретно, укупна запремина мишићне масе се повећава, а кости почињу да се разликују због повећане количине протеина који садрже. Као резултат, димензије тела се повећавају, а овај процес није једнак, већ спасмодичан. У различитим добима пубертетског периода дечака, може се десити са различитим, већим или мањим степеном интензитета. Максималан раст активности пада на 12 и 15-16 година. Раст дечака у овом временском периоду може се повећати за више од 10 цм годишње. Након 18 година, раст дечака, који до тада већ постаје младић, може порасти за око 3 центиметра више. Због високог садржаја андрогених хормона у телу, у одређеном тренутку почињу да се оксификују зони раста дугих костију, што у будућности доводи до прекида њиховог продужења.

Полни органи дјечака током пубертета развијају се током развоја, који се састоји у чињеници да тестисе и скротум, простате и семенски везикли постају већи у величини, пенис се повећава. Прве ејакулације се појављују код дечака од 12 до 14 година.

Хормонски тестостерон, који се, заједно са андрогеном, производи у великим количинама, узрокује почетак косе тела за мушки тип косе. Један од резултата дјеловања андрогена је да се Адамова јабука активно развија, названа "Адамова јабука". Ово се прати продужавањем вокалних жица, што доводи до формирања релативно ниског тона. У том процесу може доћи до "прекида гласу".

Сексуално сазревање дечака је у великој мери индивидуални процес и иако се то по правилу дешава у одређеним границама старости, али често зависи од многих фактора у сваком конкретном случају. На пример, дечаци истог доба могу имати прилично значајну разлику у расту, степену изражавања косе тијела и сл.

Период пубертета код дечака

Када се пубертет дешава код дечака, ендокрини систем долази у први план. Са посебностима њене активности, у којој доњи додир мозга - хипофизе - игра водецу улогу у овом слуцају, код детета се јавља цела серија специфичних промена. Хормони произведени од стране хипофизе, у великим количинама улазећи у крв, транспортују се до свих делова тела, дјелујући као стимулатор расту тела и интензиван физички развој. Осим тога, хормони хипофизне жлезде активирају функционисање мушких сексуалних жлезда - тестиса, који такође почињу да луче одговарајуће хормоне. За период пубертета дечаци се карактеришу повећањем садржаја више пута. Одраз овога, и заузврат, да ли су те промене које се буквално одвијају пред очима с дјететом у транзицији, адолесценцији.

Значајна промена хормонске позадине може довести до стања психо-емотивне нестабилности инхерентне многим адолесцентима. Уз недовољно васпитање и када нема унутрашње културе, дјечаци током пубертета могу показати нервозу, бити агресивни према старјешинама, узети негативан став према свему што потиче од њих. Понашање адолесцената карактерише импулсивна оптерећеност, често су непредвидљиви и контрадикторни.

Посебан значај за дјечаке током пубертета добијају питања и проблеме везане за сексуалне односе. И то није изненађујуће, јер се суштина свега што се дешава у овом тренутку јесте да припреми зрели организам да испуни једну од најважнијих у људском животу - наставак рода.

Период пубертета код дјечака је веома важно време за развој и формирање личности. Истовремено, адолесцент у великој мјери формира самопоштовање и самоидентификацију, који одређује успјех и карактер његове социјализације у будућности на основу особина друштвених улога коју мушкарци у људском друштву предузимају.

Доба пубертета код дечака

Доба пубертета код дечака може покрити временске границе од 11 до 18 година. Почетак пубертета дечака углавном у доби од 9-14 година. После 2-5 година од почетка транзиције или пубертетског периода, овај пут се такозвани називају овај период у животу детета, завршава се коначна формација знакова пола. Спољне гениталије пениса и тестиса повећавају величину. У тестисима се покрећу процеси сперматогенезе, сазревања сперматозоида, а производи се мушки хормони. Ефекат ових хормона је да постоји формирање секундарних сексуалних карактеристика: Поред промена које се дешавају са полних органа, повећао раст тела, се појављује на глави уз мале паттерн маљавост Пубес и пазуха, почиње браду. У доби пубертета код дечака активирају се знојне жлезде, што доводи до повећане дебљине коже и може изазвати појаву акни.

Старост у којој се пубертет дешава код дечака одређује више фактора, укључујући наследство, националност, услове живота, исхрану.

Због константног прекомерног физичког оптерећења, време почетка пубертета дечака може да се пребаци на касније доба и изазове његово успоравање. Током протеклих 100 година постојао је тренд ка постепеном паду старости у коме почиње период пубертета. Уопштено се верује да је разлог за то стално настајање општег побољшања услова живота и квалитета исхране. Такође је могуће да је и утицај околинских услова могућ.

Узимајући у обзир све горе наведене, сумирамо да се пубертет дјечаци уопште годишње у одређеној мери смањује. Углавном се то олакшава једењем довољно хране, која је уравнотежена садржајем есенцијалних супстанци, витамина и елемената у траговима, високим нивоом физичке активности и вежбањем. За нормалан пубертет дечака, такође је неопходно напустити пушење и лекове, од удисања испарења токсичних супстанци.

Када почиње пубертет за дечаке?

Старост, када почиње пубертет дјечака, углавном - 10-12 година. Међутим, ове цифре нису крута константа и неки недвосмислени непоправљиви стандард. Приликом одређеног удруживања околности и због неких постојећих фактора индивидуалног, наследног или социјалног и домаћег карактера, почетак сексуалног зрелости може се одложити на касније вријеме. Стога, за родитеље, апсолутно не би требало бити изговор за све звона да звуку аларм, ако је дете ушло у пубертетски период од 14 или чак 15 година. У одлагању за годину или две, нема ништа стварно од обичног и натприродног.

Међутим, дечак у том смислу могу да доживе страх и забринутост због чињенице да је на неки начин разликује од својих вршњака, на пример, што је ниже од њиховог раста, а не као и сви остали пиштоља на горњој усни, као да сведочи у зрело доба . У овом случају му је веома потребна подршка блиских људи који га требају подржати, разведри га.

Али понекад је прекасно, када пубертет дјечака почиње, може указати на то да постоје неки поремећаји. Ова ситуација захтијева пријаву за консултације са специјалистима и одређивање одговарајућих корективних мјера. Дакле, са кашњењем појављивања првих знакова пубертета дечака за 12-13 година, вреди посетити докторка иролога или уролога.

Стандарди дечака пубертета

Свака особа на свој начин, наравно, јединствена и јединствена, не изгледа као висина свих других, тежина, особине лица и тоталност свих других индивидуалних карактеристика. Индивидуални начин од почетка живота већ је већина раста и развоја, трансформација од дјетета у одрасло особље. Важно је у томе постићи сексуалну зрелост и самозадовољавање себе, у овом случају, као и мушкараца. На крају крајева, сви ми долазимо из детињства, а ово прекрасно време, као и прелазни период пубертета од детињства до одрасле доби, је веома важан. Постоји та транзиција у свакој појединачној особи на различите начине, али постоје неки стандарди за дечаке пубертета.

Примарни критеријум је старост у којој први знаци чињенице да тело дјетета активира процесе због којих би се требала актуализирати функција дјетињства током времена. Сексуално сазревање дечака почиње за 11-12 година. Не прелазе границе норме је такође старост 14-15 година.

Надаље, процењује се промјена величине гениталних органа. Током пубертета тестиси расту са 2,7 цм у 7 година на 2,8-3 цм у вријеме пубертета. До 13. Године - до 3,6-3,7 цм.

Полни члан од 7 година пре периода пубертета расте са 3-3,5 цм до 3,8 цм а за 13 година је 6,3 цм.

Код 15 година, величина тестиса обично се повећава на 4 цм, а пенис достигне 6,7 центиметара.

Још један показатељ је изглед косе на тијелу. У почетку, коса расте на пубису, а за 14-15 година - у пазуху. Истовремено, повећан је и младићки топ на бради и изнад горње усне.

Отприлике у исто време, до 14. Године, загађења често почињу да се појављују.

Током пубертетског периода дечака, постоје два главна повећања раста. У доби од 10 до 11 година дете може да се истегне за 10 цм. До 13 година је могуће додати од 7 до 8 центиметара.

Стандарди пубертета, наравно, индикативни су и врло просечни. Нека варијабилност је, наравно, могућа и негде неизбежна. Али разлике не морају нужно и не у сваком случају указивати на присуство озбиљних абнормалности у развоју дјетета. Ако, наравно, њихове вредности нису превише уобичајене.

Фазе пубертета дечаци

Током периода пубертета, један за другим, различите фазе пубертета дечака замењују се. Често до самог тренутка када дете почне да показује прве знаке почиње да се формира у својим предуслова како би се осигурало да се у будућности ће стећи способност за обављање укупну плодност њеног развоја је стабилна униформа лик. У исто време, нема никаквих очигледних и значајних промена у хормонској позадини. До њихове врхунске активности сви процеси везани за пубертет дјечака долазе углавном две године касније него младе жене. Занимљиве промене које се дешавају код дечака постају очигледне тек након 12-13 година.

Према многим анрологима, колико ће јак сексуални конститут будућег човека бити првенствено заснован на томе колико је рано пубертет дечака почео. Што се тиче ове изјаве, међутим, неопходно је напоменути да је поштено само када дете није открио никакве поремећаје у функционисању ендокриног система.

Међу главним знацима напредовања одраслог доба је пораст пениса, који почиње око 11. Године. Почетак активног реструктурирања организма указује и на почетак повећања величине тестиса у узрасту од 11-12 година.

У доби од 12-13 година, сложена коса почиње да расте у пубертету пубертета. У почетку је облик косе сличан ромбу, а у будућности, од 17-18 година, унутрашње површине бедра придружују се подручју раста длаке. Након тога, на мушкој врсти косе постоји потпуна тјелесна коса. Вегетација на лицу у облику првог нежно пиштоља изнад горње усне први пут се појављује за 13-14 година. У периоду од 15-16 године, неки адолесценти могу да шладирају довољно изражен и експресиван бркове. Појава пун браду треба очекивати годинама до 17-18.

Таква карактеристика пубертета дечака феномена као "пуцања глас," који мутира због чињенице да је штитна хрскавица ларинкса развија у "Адамове јабучице" се појављује на живот у 13-14 година. По правилу, Адамова јабука, која је коначно формирана, постаје 17 година. У овом узрасту, младић већ налази сопствени глас са карактеристичним мошусним тробојом.

Производња мушких полних ћелија - процеси сперматогенезе започет су од 14-15 година, што је праћено случајевима нехотичног ејакулације - загађења.

Фазе пубертета дечака завршавају се у доби од 16 до 20 година. Ипак, појава сексуалне зрелости не значи аутоматски да млади човек дефинитивно може бити психички сазреван. Психолошка зрелост и формирање личности долазе и иду нешто касније.

Знаци пубертета код дечака

Знаци пубертета код дечака манифестују се у бројним специфичним променама које се дешавају у периоду пубертета и огледају се како у њиховим спољним манифестацијама тако и на утицај на функционисање различитих органа и система тела.

Тело дечака током пубертета интензивно расте, дијете постаје виши, укупна мишићна маса се повећава. Ширина раменског појаса се повећава, бројка почиње да стиче пропорције типичне за мушко тело. Сексуални органи - пенис и тестиси повећавају величину.

Постепено, тело развија скалп, почевши од препона, скротума, пазуха, а затим и целог тела. Онда се коса појављује на лицу. Прво неколико длака може пробити на угловима горње усне и на образима у горњем дијелу њих. Већ годину дана после тога, малољетна пуховина се појављује и изнад горње усне у средини.

У процесу пубертета дечаци могу имати проблема са кожом. С обзиром на хормон у телу, функционисање зноја и лојних жлезда негативно утиче на тијело, што узрокује повећан садржај масти у кожи. А ово, заузврат, може изазвати појаву акни и акни на тијелу и лицу.

Повећање величине гласних жица и мишићи грла су развијени, а поред тога је формирање Адамове јабучице - "Адамова јабука", која служи као разлог за разбијање свој глас и суровим. Овај процес почиње у доби од око 13 година и након истека двогодишњег периода води до коначног формирања гласа.

Поред наведених промена, да се подвргну тело дечака у пубертету, неопходно је поред да би оне карактеристике које су својствена психо-емотивно стање је тешко за дете сегмент свог живота. Централни нервни систем је у изузетно узбудљивом стању, реакције понашања често могу бити непредвидљиве и врло контрадикторне.

Ови знаци пубертета код дечака изазвала брзим темпом као потиче реструктурирање целог тела, и мења цео смисао себе и нову процену себе у светлу бројних фактора који су повезани са процесом пубертета. За њих, дечак који се налази на путу од дјетета човеку може бити веома тешко прилагодити, па је зато разумевање и подршка од родитеља и блиских људи веома важно.

Рани пубертет код дечака

Да кажемо да се рани пубертет дешава код дечака је могуће углавном на основу чињенице да ако су први пубертални знаци забележени код детета раније него што је успео да стигне до 9 година.

Као и одложено сексуалног развоја, прерано почетак сазревања је снажан аргумент у прилог да не одлаже ово питање у запећак да консултују лекара. Сумња у овом контексту би требало да изазива чињеница да је приметио повећање величине тестиса, абнормално брз раст тела превазилази стопу средње старосне норме, акни на кожи, тело косе стидне и испод пазуха раст косе на лицу, као и сувише ниска и груб, пробио глас детета.

Прерано улазак у дечака у пубертету може да има као своје главне разлоге за присуство абнормалног развоја репродуктивних органа, активност болести штитасте жлезде, формирање тумора у мозгу, последица повреда главе, компликације ранијих заразних болести, као што енцефалитис и менингитис, као и другом структурном поремећаји мозга.

Ово се углавном заснива на чињеници да су хипофиза и хипоталамус који учествују у регулисању хормоналне секреције периферних сексуалних жлезда. Поред раног пубертета, дјечаци су у могућности да донесу неке од фактора наследности. Дакле, вероватноћа превременог пубертета је висока, када дете има прекомерну телесну тежину.

Као главну негативну последицу раног пубертета дјечака може се назвати чињеницом да када дете престане да расте. Ово је због чињенице да полни хормони на овај начин негативно утичу на кости које зонама раста затварају - она подручја која пружају повећање дужине. Због тога су прерано да постану сексуално зрели дечаци много инфериорнији у расту својих вршњака.

Рани пубертет код дечака успешно се третира савременим медицинским уређајима. Једини предувјет је благовремено откривање знакова таквог процеса и одговарајућих метода. Медицински ефекат је усмерен у зависности од утврђених узрока према основној болести, или специјални лекови који инхибирају секрецију сексуалних хормона могу се прописати све док се процеси раста не заврше.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Одложени пубертет код дечака

Кашњење у пубертету код дјечака генерално се примећује да, након достизања старости 14 година, дијете нема никаквих знакова пубертетског периода.

Ова чињеница, међутим, не значи да би то требало изазвати сумњу, јер је изазвано присуством било каквих аномалија у развоју. И можда је то условљено неким генетичким специфичностима, наследном предиспозицијом свих или већине мушких представника одређене породице на каснијем почетку развоја њихове способности да се узгаја. Овај феномен је често познат као уставно одлагање физичког и сексуалног сазревања. Полним сазревању дечака у овом случају претходи период са апсолутно нормалним стопом раста, интензификација и изглед особина карактеристичних за пубертал може почети тек до 15 година.

Одлагање пубертета дечака је способно за присуство болести, што доводи до значајних поремећаја хормонске позадине. Ово се може десити у вези са тумором који утиче на хипофизу и хипоталамус - додаци мозга који су одговорни за процесе пубертета. Спречити сексуални развој може бити недовољан или потпун прекид производње хормона значајних за раст гениталних органа - гонадотропина. Код бројних хроничних болести бубрега, дијабетес мелитуса итд., Период пубертета такође се често одлаже.

Са одуговлачењем сексуалног развоја код дечака, са релативно дугим горњим и доњим екстремитетима, постоји слабија физика, висока линија струка, у размацима тела ширина кукова превазилази ширину рамена. Постоји неразвијеност гениталних органа, пенис је врло мали, скротум не виси, нема емболије костију пубиса и пазуха, нема загађења.

Уколико дође до кашњења у пубертету код дечака, треба имати на уму да је то блошко болеће психо-емоционално стање тинејџера са овим проблемом, а касније прети неплодности. Истовремено, лечење не представља никакве посебне потешкоће ако се утврди правовремени разлози и прописују потребне медицинске мере. У адолесценцији, можете се носити са њим у року од 2-3 месеца.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Касније пубертет дјечака

Касно пубертета код дечака, у неким случајевима, не може се директно повезана са свим развојним сметњама, а да је норма у појединачним породицама у којима су мушкарци пубертет почиње обично у року од старости која је укупна просечна норма. Ово је општи тренд за такву породицу, а пубертет дјечака, почевши мало касније, даље долази са савршено нормалном стопом раста и развоја.

Постоји низ карактеристичних особина на основу којих постаје могуће утврдити каснију појаву пуберталног периода код дечака. Најочигледнија и очигледна разлика ове деце је хипостатура - односно, у суштини имају раст мањи од својих вршњака. Следећи симптом је да код дечака који је стигао до 15 година није имао повећање тестиса. Разговор о касном пубертету код дечака такође се може заснивати на чињеници да до ових година нема пораста сложене косе.

Касним пубертетом, дечаци су у стању да доведу дете на одређене хромозомске абнормалности, нарочито Клинефелтеров синдром. Код ове генетске болести, женски хромосом И је повезан са мушким хромозомским сетом КСИ у једној количини или неколико истовремено. Као резултат, постоје све врсте поремећаја у функционисању ендокриног система, од којих је једна манифестација смањење производње мушких полних хормона у тестисима. Неопластичних лезије хипоталамуса или хипофизе - област у мозгу која је везана за пубертета процесима узрокује смањење у износу од гонадотропина, која настаје под дејством активног раста гениталија.

Дакле, касније пубертета код дечака је због наслеђем, као и на позадини бројних болести са хормоналне неравнотеже у телу које проналази свој одраз у успоравање раста тела и развој полних органа дечака. Када се почетак пубертета деси нешто касније него у доби онога што се сматра нормом, а затим иде нормално, то често не може захтевати посебну корекцију. Медицинске мере у случају абнормалног одлагања уласка детета у период пубертета углавном су смањене на лечење основних болести које су га узроковале.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.