^
A
A
A

"Нормална" и "сломљена" сексуалност

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Многе околности и ситуације могу изазвати сексуалне поремећаје. У овом одељку разматрамо најчешће сексуалне проблеме и функционалне поремећаје, разне терапеутске методе за њихов третман.

  • Облици сексуалних функционалних поремећаја

Сексуални поремећаји су подељени у три категорије.

Сексуална дисфункција. О сексуалној дисфункцији се може рећи када је нормалан сексуални циклус блокиран, што штетно утиче на сексуалну активност. На пример, у овом случају можемо причати о човјеку који нема ерекцију, или о жени која се не узбуђује чак и када јој њен партнер стимулише.

Парапхилиа. Овај концепт покрива широк спектар типова сексуалног понашања који не одговарају заједничким навикама. На парапхилиасима, на примјер, могу се приписати сексуалној активности одраслих дјеци или излагању пениса у присуству странаца.

Поремећаји родног идентитета. Испољено је у чињеници да човек који има одговарајућу структуру тела, осећа се као жена или жена, осећа се као мушкарац.

  • Сексуална активност и пракса

Са становишта менталног здравља, не постоји концепт "нормалног" облика сексуалног понашања. Између две одрасле особе у договору једни са другима, све што је сигурно и задовољавајуће за њих сматра се нормално.

Сексуалне потребе и преференције су веома различите у различитим групама и међу различитим људима. Прихватљива сексуална пракса одражава и културне ставове, васпитање породице, религијске утјецаје, друштвене трендове и индивидуалне преференције. Чињеница да се у једној култури или у датој породици сматра нормална сексуална активност, у другим условима може се сматрати забрањеним и запрепашћеним. Поред тога, норме се могу мењати под утицајем одређених догађаја или са временом.

У западној култури постоји широк спектар сексуалних понашања и могућности за сексуални избор. Могуће као потпуно одбацивање пола пре вјенчања и брачна веза са једним или више партнера, поштовање сексуалне вјерности, хетеро, би-и хомосексуалних односа. Појединачне предилекције могу се одражавати у сексуалној пракси и укључују генитални, орални и анални секс.

У неким културама и вјерским групама постоји одбацивање пола током менструације. У одређеним круговима прихваћено је да је иницијатор пола жена, док у другим културним или друштвеним слојевима жена очекује да ће мушкарац преузети сексуалну иницијативу.

Почетком КСКС вијека, мастурбација је сматрана болним поремећајем. Наука, наука сматра да је само-стимулација нормална и здрава сексуална активност. У многим друштвима неки од њених чланова сматрају људе истог пола као сексуалне партнере. У нашем друштву већина професионалаца не сматра хомосексуалност сексуалним поремећајем.

Сукобни ставови према сексуалним преференцама и сексуалним праксама могу утицати на способност особе да постигне потпун сексуални одговор и своју сексуалност сматра нормалном. Сексуалне жеље које се разликују од обичних или које друштво сматра срамотним може довести до сукоба са законом, јавним острацизмом и душевним патњама.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.