^
A
A
A

Превише густе шуме - ни мање проблем за екологију.

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

01 September 2018, 09:00

Еколози су забринути не само због масивног сјеча дрвећа. Као што се испоставило, сувише густе зелене зоне су такође небезбедне, јер могу довести до суше.

 "Шума је плућа планете" - учили су нас у школи, тако да их морају заштитити и заштитити. Али шта ће се догодити ако има превише шума? Велике количине зелених плантажа на ограниченом земљишту могу изазвати сушење земљишта. Зашто? Да ли је потребно објаснити, како бријати до влаге коју добијају од дубине. Са водом, дрвеће добијају хранљиве састојке. Осим тога, без њега, ток већине биохемијских процеса није могућ.

Али такви процеси троше око 1% влаге која пролази кроз коријенски систем. Остатак воде испарава кроз лишће - без ове појаве, назване транспирацијом, дрво такође не може постојати. Константна циркулација влаге осигурава његово присуство у биљним ткивима, омогућавајући јој да циркулише од ниже до горње секције.

Еколози сада предлажу да замисле да у некој сировој области где недостаје влага, зелене површине расте. Маса плантажа шаље огромне количине воде у атмосферу. Није познато када се ова вода може повратити у земљу са падавинама. Ако се регионом карактеришу дуга сува годишња доба са потпуним прекидом падавина, велике шуме се могу претворити у велике проблеме.

Пример може бити шума која расте у калифорнијском подручју Сиерре Невада. Научници који представљају Универзитет у Мерцеду анализирали су промену укупне транспирације у зеленим површинама у реци Кингс и басенима америчке реке у периоду од 18 година. Даље, екологисти су упоређивали количину испаравања влаге и динамику шумских пожара.

Испоставило се да је у оним временима када су се у шумама десили снажни пожари, уштеда свеже воде екосистемом била је израженија. Ако су шуме мање сагоревале, онда је економија постала мања (односно, 17 милијарди тона воде и 3,7 милијарди тона годишње). Генерално, током осамнаест година водоснабдевање река Сиерра Невада у сушним годинама порасло је за 10% - због проређивања шумских површина пожарима.

Човјечанство се навикло да процењује шумске пожаре само са негативног становишта. Али заправо, према научницима, ово је нека врста природне селекције, која је неопходна за стабилизацију екосистема. Наравно, сувише често паљење у сваком случају није добро. Међутим, недостатак таквих чине шуме превише чврсто, а сушни период може постати још сувши, јер огромна маса плантажа шаље тону влаге у атмосферу.

Дакле, благовремено пречишћавање шума довести ће до попуњавања локалних ријека и других водних тијела, а период суше ће бити угоднији, прије свега, за шуме самих.

Проблем је описан на страницама Екохидрологије (хттпс://онлинелибрари.вилеи.цом/дои/10.1002/ецо.1978).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.