^
A
A
A

Најновији развој: производ за бојење за косу из рибизле

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

20 November 2018, 09:00

Научници на Британском универзитету у Леедсу недавно су завршили развој нове нетоксичне боје за косу. Јединствена боја има потпуно природну основу, добијену од коже бобица црне рибизле. Према речима стручњака, најновија алатка је прилично стабилна, а не горе, па чак и боља од било које друге боје за косу. Није склоно испирањем, укључујући и са бројним епизодама прања главе.

Статистике, које спроводи Национални институт за рак, указују на следећу чињеницу: у производњи стандардне обичне боје за косу, укључено је више од пет хиљада различитих хемијских компоненти. Научници су мало раније утврдили да неке од ових компоненти доприносе развоју канцерогених процеса код глодара. Поред тога, хемијски агенси често узрокују алергијске реакције. А њихово продирање кроз канализацију у реке и море узрокује знатна оштећења еколошког система.

У свом новом пројекту стручњаци из Велике Британије створили су потпуно природну бојујућу супстанцу која може постати вриједан аналог уобичајених боја косе.

Научници су користили за проучавање коже бобица од црног рибизла, добијених након претходног пресовања сокова. Садржи бојујуће компоненте зване антхоцианинс. Такви пигменти могу имати различите нијансе - од розе до тамне љубичице. Осим рибизле, они су присутни у другом поврћу, воћу и чак цвијећу - али у нешто мањи количини.

После пажљиве филтрације компоненти пигмента, специјалисти су их применили да развију боју. Добијена мешавина боје примењена је на плаву косу која је лијепо обојена - у необичној и занимљивој светло плавој боји. Тада су научници направили промене у формули производа и на крају добили друге нијансе боје - ружичасте и љубичасте. Треба поменути, али након дванаест епизода прања обојене косе, није било промене боје - то јест, нова боја се показала прилично отпорном.

Стручњаци су анализирали квалитет фиксирања боје и направили одговарајући закључак: нови алат може се користити као сигуран природни аналог боја познат свима.

Козметичка индустрија не стоји мирно. С обзиром на то да је последњих година боја косе у светлим бојама постала посебно популарна међу младима, потражња за новим развојем ће бити значајна. На крају крајева, брига о сопственом здрављу никада није било непотребно. Према експертима, нова природна боја ће бити још стабилнија од било које хемијске боје. А производња новог алата не захтева велике финансијске трошкове - што је такође важно.

Више информација о развоју можете наћи на страницама Часописа за хемијску пољопривреду и храну (хттпс://пубс.ацс.орг/дои/абс/10.1021/ацс.јафц.8б01044).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.