Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Музика утиче на квалитет вашег тренинга

, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021

Вероватно би свака особа која посећује теретану желела да свој тренинг учини што ефикаснијим. Међутим, неки људи су „произведени“ са 90-100%, док су други само 20%. Како побољшати перформансе?

Група међународних стручњака из Италије и Хрватске поделила је информације да ритмична музика побољшава ефикасност спорта, повећава издржљивост и побољшава перформансе.

Сигурно је рећи да већина људи више воли да слуша музику док вежба. Неки истраживачи су раније сугерисали да ова навика може да делује као дистракција, блокирајући телесне сигнале умора и повећавајући тако ефекат вежбања. Али не може се занемарити чињеница да различити људи слушају различиту музику и различито је доживљавају. Овде играју улогу и културне одлике и индивидуалне преференције. Постоји много различитих врста музике, са различитим ритмовима, мелодијама, аранжманима и текстовима. Стога се не може рећи да било која музичка нумера делује једнако за све.

До сада међу истраживачима није било разумевања како тачно једна или друга музика може утицати на квалитет обуке. На пример, остала је мистерија који ритам је оптималан за ефикасно извођење одређених вежби.

У свом новом пројекту, стручњаци који представљају универзитете у Сплиту, Милану и Верони морали су разјаснити ова питања. У истраживању су учествовале жене које су вежбале ходање на траци и вежбе снаге као што су преше за ноге. Учесници су вежбали прво у тишини, а затим - уз звучне мелодије различитим брзинама.

Током студије забележене су све врсте показатеља, узете су у обзир повратне информације самих жена о сесијама обуке. Као резултат, утврђено је да звучање музике у великом темпу највише повећава пулс и смањује субјективну перцепцију тежине вежбе - у поређењу са оним тренуцима када је требало да се тренира у тишини. „Музички“ ефекти били су уочљивији код спортиста који су вежбали на траци за трчање - односно обучени за издржљивост.

Специјалисти су изразили наду да ће резултати њиховог рада бити корисни за људе који желе да подигну сопствени ниво физичких способности - и, највероватније, то ће бити прилично велики број људи. Упркос чињеници да је у пројекту учествовала релативно мала група добровољаца, резултати су били сасвим јасни. Међутим, научници не искључују даље експерименте већих размера да би наставили да проучавају утицај музике на друге аспекте нашег живота.

Резултати истраживања могу се наћи на страницама публикације Фронтиерс ин Псицхологи - www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00074/full


Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Портал иЛиве не пружа медицинске савјете, дијагнозу или лијечење.
Информације објављене на порталу служе само као референца и не смију се користити без савјетовања са специјалистом.
Пажљиво прочитајте правила и смернице сајта. Такође можете контактирати нас!

Copyright © 2011 - 2021 iLive. Сва права задржана.