^
A
A
A

Импотенција код мушкараца може се третирати звучним таласима

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

31 October 2011, 20:43

Еректилна дисфункција (импотенција) код мушкараца може се третирати звучним таласима, показали су научници Израелског медицинског центра "Рамбам".

Пацијенти који су подвргнути терапији екстракорпоралног шоковног таласа опоравили су се у просеку 3 недеље након почетка терапије и наставили да се побољшавају у року од 2 месеца након завршетка курса. Око 30% пацијената се вратило у нормалу и нису им требали даље лечење. Ниједан пацијент се није пожалио на бол или нежељене појаве.

Метода ударног таласа користи се за уништавање каменца у бубрегу. Поред тога, звучни таласи са ниским интензитетом побољшавају проток крви у срце, што доводи до васкуларне регенерације. Због тога су истраживачи и предложили да звучни таласи могу побољшати проток крви у пенис.

Претходне студије су показале да ово функционише у случају умерене импотенције. Овог пута учесници су добровољно изабрани са поремећајем у тешкој форми еректилне дисфункције, чему нису помогли други начини лечења. Просечна оцена тежине болести у групи била је 8,8 (10 и нижа - озбиљан поремећај, 26-30 - нормална ерекција). Два месеца касније, ова бројка је порасла за десет поена.

Просечна старост болесника била је 61 година. Прошле су 12 процедура у трајању од 9 недеља. Месец дана након завршетка лечења, добили су лекове.

Истовремено, ова студија је била мала - само 29 људи, тако да остаје нејасно: можда ово није ништа друго до плацебо ефекат.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.