^
A
A
A

Човек већ загрева атмосферу већ две хиљаде година

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

15 June 2017, 09:00

Атмосфера је почела да се загађује људским акцијама пре две хиљаде година, током просперитета Древног римског царства: тада је у ваздух почео велики број оловних и других штетних једињења. Ово извештавају стручњаци из палеоклиматологије са Универзитета Харвард.

"Добили смо исцрпне информације да људска активност доводи до континуалног загађења атмосфере најмање две хиљаде година. Само периодично смањење броја људи који живе на планети, као и економске кризе, смањили су степен загађења на такве индикаторе, које се данас називају "природним", каже др. Алекандер Море са Америчког универзитета у Харварду.

Током последњих неколико година, научни стручњаци испитати детаљно карактеристика људске активности и повећања броја светске популације, са нагласком на то како ови фактори утичу на климу и промене у околини пред најновије епохалног периоду. То су промене које су се десиле у последња два века, што је довело до почетка тзв. Глобалног загревања и повећања садржаја токсичних и штетних једињења у ваздуху, води и земљишту.

На пример, прошле године научници су открили да се почетак глобалног загревања не може покренути педесетих. Двадесетог века, а крајем КСИКС века - у овом периоду европске земље и Сједињене Америчке Државе биле су на врхунцу индустријског развоја.

Историчари су скренули пажњу на друге факторе и трендове загађења животне средине. Становништво старог Рима и других народа масовно користи вођство: од њега суђе, цеви, покућство, итд Научници су размишљао на начин на који би се активно коришћење олова утиче на еколошку државу планете у то време ..

Специјалисти су спровели истраживање у Алпима - на мјестима гдје је лед депонован већ хиљадама година. Научници су узели узорке и одредили садржај олова у њима како би проценили утицај почетка цивилизације на степен контаминације Земље.

Као што се испоставило, ваздух у Европи је био контаминиран на све две хиљаде година, изузев мањих временских периода, када је људска активност била суспендована из једног или другог разлога. Дакле, најдужнији период "заустављање људских активности" била је најјача европска епидемија повезана с кугом. Ова епидемија је трајала од 1349. До 1353. Године. Према истраживању, тренутно је запаљење олова скоро потпуно заустављено, због куга је убијено најмање 1/3 укупне популације Европе, што је довело до кршења већине трговинских трансакција и финансијских и индустријских веза. Слична ситуација развијена је 1460. Године, као иу 1880. И 1970. Години.

Могуће је да олово није једини токсични елемент који је доводио до загађења ваздуха. Сличан токсични ефекат се манифестовао током обраде живих и сумпорних гасова.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.