^

Здравље

A
A
A

Моракселли

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Род Моракелла укључују грам негативне бактерије, обично имају обли врло кратке шипке са типичним величине 1.0-1.5 к 1.5-2.5 микрона, често узима облик коке корисно пореданих у паровима или кратким ланцима. Неке културе остају јасне, друге су плеоморфне: величина и облик ћелија варирају, понекад оне чине струне и дуге ланце. Полиморфност се повећава са недостатком кисеоника и на температури изнад оптималног за раст (32-35 ° Ц). Нема спора, немају флагелла. Неки сојеви показују покретљивост на густој површини. Капсуле и пили могу бити одсутне. Моракеллли - хемо-органотрофи са оксидативним метаболизмом, оптимални пХ 7.0-7.5. Строги аероби. Већина сојева захтева хранљиве медије, али специфични фактори раста нису познати. Мали извор органских киселина, стерола и амино киселина користи се као извор угљеника и енергије. Угљени хидрати не конзумирају. Они имају оксидазу и обично каталазе. Индол, ацетоин и Х2С се не формирају. Високо осетљив на пеницилин. Садржај Г + Ц у ДНК је 40-46 мол%.

Мораецели су паразити мукозних мембрана људи и топлокрвних животиња; можда постоје сапрофити. Род Моракелла укључује два подграна: заправо Моракелла и Бранхамелла. Кључне карактеристике главних врста Моракелла су следеће.

 • Не расте на минералном медију са ацетатним и амонијумским солима.
 • Преклопљени серум се разблажи.
 • Узрок хемолизе на "чоколадном" агару.
 • Нитрити се обично формирају.
 • Крвна хемолиза није дозвољена на крвном агару.
  • М. Лацуната.
 • Нитрит се не формира. На крвном агару обично се даје хемолиза.
  • М. Бовис.
 • Преклопљени серум није течност. Хемолиза на "чоколадном" агару није дата.
 • Фенилаланин деаминаза је одсутна.
  • М. Нонликуефациенс.
 • На располагању је фенилаланин деаминаза.
  • М. Фенилпрувица.
 • Они расте на минералном медију са ацетатним и амонијум саловима.
  • М. Ослоенсис.

Подграни Бранхамелла укључују 4 врсте, укључујући Моракелла цатаррхалис, раније звано Мицроцоццус цатаррхалис. Обично узима облик Грам-негативног кокију, распоређеног у паровима. Спор не формира, нема флагелу, формира капсулу, не ферментира угљене хидрате, не формира полисахариде од сахарозе. Растава на хранљивом агару и на медијуму који садржи аминокиселине, минералне соли, биотин и лактат или сукцинат као извор енергије и угљеника. Не формира уреазу, Х2С и индол. Форми липазе, цитокром оксидазе, каталазе и ДНазе. Нитрати су сведени на нитрите. Аеробна, температурни оптимум од 37 ° Ц, али расте на 22 ° Ц. Садржај Г + Ц у ДНК је 40-45 мол%. Осетљив је на пеницилин. То је паразит мукозних мембрана људи и сисара. Често се налази на мукозној мембрани цервикса и уретре код здравих жена. Може изазвати упалу мукозних мембрана самих или заједно са другим бактеријама. Постоји порука која може бити узрок менингитиса. Патогеност многих морксела за људе није довољно проучавана, али изазивају инфламаторне болести мукозних мембрана на којима паразитизују. На пример, М. Лацуната, М. Бовис често узрокују коњунктивитис код људи који живе у лошим хигијенским условима. Неке врсте, на пример М. Ослоенсис и М. Пхенилпирувица, су потенцијални узрочници агенаса септикемије, менингитиса или пиогених болести.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.