^

Здравље

A
A
A

Конвулзивни синдром

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Конвулзивни синдром је комплекс симптома који се развија уз нежељено контракцију стрижених или глатких мишића. О грчу може да буде у случајевима када постоји само тоник контракција мишићних влакана, дужина дугог периода контракције, а понекад и до једног или више дана, у грчева јавља тоник и клонусно (или тетаниц) смањење, трајање обично до три минута, али може бити и више. Честа паралелност између њих често није могућа.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Узроци конвулзивни синдром

У зависности од узрока, конвулзивни синдром може бити генерализован и локални, који може да ухвати одређену групу мишићних влакана, може бити трајан и пролазан. По природи клиничких манифестација се разликују: спастична реакција, конвулзивни синдром и епилептична болест. Развој конвулзија зависи од спастичне доступности, у зависности од зрелости нервног система и његових генетичких карактеристика. Код деце, напади се развијају 4-5 пута чешће него код одраслих.

Спастиц реакције могу јавити у било ком здраве особе у екстремним ситуацијама и условима :. Исцрпљености, хипертермија, хипотермије, интоксикација, посебно алкохолних, условима хипоксије и друге згрцен реакција је краткорочно, обично спорадично, али може се поновити, то зависи, спастичне спремност. У овом случају већ треба размишљати о развоју такве државе као конвулзивног синдрома.

Конвулзивни синдром се развија са активним патолошким процесима у нервном систему, чиме се ствара стечено смањење спастичности мозга са изузетно повећаном ексцитабилношћу мозга. Огњиште раздражљивост, која се формира у мозгу, има доминантну улогу у развоју патолошког процеса, као грчеви, егзогени фактори тако играју много мању улогу, а грчеви могу поновити, често већ на престанак њихових активности.

Епилепсија се јавља на позадини наслеђеног условљеног повећања спастичности мозга. За развој малих или великих епилептичких стања, обично не постоји потреба за било каквом запажљивом фактору изазивања, већ малом иритацијом.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Симптоми конвулзивни синдром

Клонични конвулзивни синдром (миоклонија) карактеришу краткотрајни грчеви и опуштање мишића, брзо следеци један за другим, сто доводи до стереотипних покрета који имају другу амплитуду. Они произилазе из преко стимулација мождане коре и уз соматотопицал ширење мишића, односно положај моторних коре центара: Почните са особом стално снимање прсте, руке, подлактица, надлактица, а затим ноге.

Ту може бити локализован клонусне грчеве: хореиние са ритмичке контракције мишића - у врату, раменима, лопатица (великог Бержерон синдром), билатералне миоклонија лицу, врату, грудима, раменима и горњих екстремитета (великог Бержерон-Хенок синдром) када кортикалне генезе - Козхевников ас епилепсије (аритмије конвулзије одређеног органа групе) или Јацксониан епилепсија (спастичар контракција удова на супротној страни оштећења мозга), док матичне лезије - заплена вида, не мека БА, језика, лица мишићи лица, врата (клима главом грч), итд Њихова одлика (за разлику грчеве у тетануса) -. Безболно или умор.

Генерализована миоклонус у хаотичном трзање мишића и екстремитета тела називају конвулзије које су такође карактеристика лезије церебралног кортекса траумом, туморе, менингитис, хипоксије, дијабетичне коме и друге високе температуре.

Тониц конвулзије праћене продужених (до 3 минута или више), напетост мишића. Арисе како током стимулације субкортикалним можданих структура и периферних нерава, као и поремећаја неурохуморалним регулације, посебно / паратхироид функција жлезде, поремећаја метаболизма, посебно калцијума и фосфора, хипоксије, итд .. Општим тонична конвулзије (опистхотонос) су ретки. Најчешће настају локалне нападе, када је као да је ограничење, "отврдњавања" појединих мишићних влакана, на пример, лице, она има облик "рибе уста" - симптома Цхвостек, телета или леђа остеохондроза (Корноова симптом), прсте ( "писца грч" ), ручно ( "рука акушер" - Троуссеау је знак), палац и кажипрст (дактилоспазм) - кројачи, музичари и други, чији је рад везан је за стимулацију нерава иннерватинг ове мишиће. Дијагноза је изразио миоспасм не изазива потешкоће у интериктални периоду и тајно спроводи низ провокативних метода за детекцију повећаног ексцитабилност нервних стабала.

Тапкања чекић на стаблу фацијалног нерва испред ушне шкољке може да изазове спазам мишића инервационог фацијалног нерва {симптома Цхвостек И), крила носа и уста угао (симптома Цхвостек ИИИ), само угао уста (ИИ Цхвостек симптом). Раппинг на спољној ивици орбите током јагодичног огранка фацијалног нерва изазива контракције кружног мишића и фронталног ока (Вајс симптома). Стезање руке манжетне апарат за мерење крвног притиска за 2-3 минута изазива спастичне четкицу смањење типа "рука акушер" (Троуссеау је знак).

Пасивна флексија зглоба кука на колено у поравнате положају пацијента на задњој изазива миоспасм кука екстензорима и супинација стопала (Пооле Схтелзингера-симптома). Додир на средњем дијелу предње површине шиљака узрокује флексију стопала на постољу (Петенов симптом). Иритација слаб галванске струје је мања од 0,7 мА Медијана, улнарни или перонеал нервоза изазива спастичне контракцију инервационог ових нерава (Ерб је симптома).

Карактеристичан Конвулзиван синдром тетануса - Воунд инфекције изазване токсином апсолутном анаеробни спореформинг родс Цлостридиум тетани, карактеристичан по лезија нервних напада система и Тонично клонични напади. Са дугим периодом инкубације (понекад и до мјесец дана) конвулзивни синдром се може развити већ са лечењем ране. Конвулзивни синдром и његова тежина зависе од количине токсина.

Са врло малом количином токсина, шири се дуж локалних ткива (мишића) са оштећивањем нервних завршетака ових мишића и регионалних нервних стабала. Процес се развија локално, најчешће изазива не-абстинентно смањење и фибрилацију.

Са малом количином токсина, шири се кроз мишићна влакна и перинеурално, укључујући нервне завршетке, нерве на синапсе и коријене кичмене мождине. Процес је лаган узлазни облик са развојем тоникалних и клоничних конвулзија у сегменту удова.

У умерен до значајне количине токсина пропагације јавља пери- и ендонеуриал и интраксонално удара предњу и задњу рог кичмене мождине, неуроне и синапси, и моторни нуклеус кичмене мождине и кранијалних нерава са развојем тешких облика тетануса уплинк. Прати га развој заједничких напада на тонике, против којих постоје и клонови.

На пријему токсина у крви и лимфе развија силазном форму тетанус у којима се јавља проширила целом телу, утичу на све групе мишићних влакана и нервних преносника и интраоксално са неурон до неурон достиже разних моторних центара. Стопа ширења зависи од дужине сваке неуронске стазе.

Најкраћи нервни пут у лица нерава, па конвулзивнији поремећај у коме се развија на првом месту, утиче на мишиће лица и мастикаторних мишиће са формирањем три патогномонични симптома: ЛОЦКЈАВ, изазване тоник контракције мастикаторних мишића, остављајући пацијента не може да отвори уста, сардонична ( подругљив, Випер) смиле мишића лица изазвао грчеве (чело боре, очи прореза сужен усне раширена уста углови су спуштене); Диспхагиа изазвана грча учествују у чину гутања. Онда утиче на центре вратних мишића и леђа, а касније екстремитета. У исто време развија типичну слику опистатонуса пацијента због наглог контракције мишића кривина лук, цртеж потиљак, пете и лактови "

За разлику од хистерије и каталепсије, конвулзивни синдром се повећава са звуком (довољно да клапне руке) или упали светлост (упалити светлост). Поред тога, у тетануса, процес укључени само велике мишићних влакана држи рукама и ногама мобилност, који се никада не дешава у хистерију и Цаталепси - напротив, рука стиснута у песницу, ноге продужен. Када тетаниц контракције лицу и врату језику нагиње напред и болесни обично уједа, што се не дешава у епилепсије, менингитиса и повреде мозга, која се одликује језиком. На крају, у процесу су укључени респираторни мишићи грудног коша и дијафрагме. Мозак тетанус токсин није погођен, тако да пацијенти чак иу најтежим случајевима остају свесни.

Тренутно, сви пацијенти који имају конвулзивни синдром, укључујући тетанус, упућују се у специјализоване болнице са одељењем за неуролошку и реанимацију.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Кога треба контактирати?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.