^

Здравље

A
A
A

Како препознати шизофренију по понашању?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 06.06.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Савремена медицина није у стању да излечи ову болест. То је због чињенице да је до данас механизам његовог развоја још увек обавијен мистеријом, чак и фактори који изазивају појаву симптома шизофреније у присуству наследне предиспозиције остају мистерија. Практично нема везе са узрастом, полом и спољним утицајима, болест се може манифестовати из ведра неба, а половина деце код којих су оба родитеља болесна (може се замислити микроклима такве породице, што је само по себи константа). Стресор), остају потпуно здрави.

Од 60-их година прошлог века, захваљујући открићу антипсихотика, велика већина пацијената успела је да успори развој негативних симптома, ау око 30-40% случајева постигне дуготрајну, па чак и трајну ремисија (подложна медицинском надзору и одржавању терапије лековима). Међутим, пацијент се не опоравља у потпуности, јер је повлачење психотропних лекова увек преплављено егзацербацијама - специфично понашање шизофреније се наставља, без обзира на трајање лека. [1], [2]

Особине понашања шизофреничара одређене су сценаријем развоја болести. Све менталне патологије се манифестују обрнутим развојем, деградацијом било које особине личности. Код шизофреније цела личност се цепа на засебне фрагменте који губе међусобну везу (сам назив болести говори о расцепу ума). И тек тада почиње регресија формираних делова, а понекад и неуједначена, а постоје карактеристике понашања повезане са деградацијом појединачних фрагмената личности. [3]

Први знаци шизофреније код жена и мушкараца, понашање

У већини случајева, деби болести се јавља у одраслој младој популацији, а мушкарци се разболе неколико година раније од жена. [4]

Не постоје абнормалности у понашању пре појаве болести које би предвиделе развој шизофреније у будућности. Пре појаве очигледних знакова менталне патологије, у понашању особе могу се уочити неке карактеристике - изолација, жудња за усамљеношћу, хипертрофирана посвећеност одређеним активностима, бесплодно расуђивање, немаран однос према учењу, изглед. Међутим, ове манифестације немају тежину поремећаја спектра шизофреније и уобичајене су за многе људе који никада неће развити шизофренију. Док се не појаве изражени симптоми болести, нажалост, нико, чак ни најискуснији психијатар, не може предвидети њен развој само по присуству неких необичности.

Понашање одраслих пацијената нема јасне полне и старосне разлике, осим што код деце има неке карактеристике. С обзиром да се болест чешће манифестује у младости, први знаци се често поклапају са пубертетском кризом, коју карактерише жеља за самосталношћу и одбацивање ауторитета у вези са њом, потрага за смислом живота и страст за разним филозофска учења, тако да је почетак болести сасвим могуће "погледати". Пажњу привлаче само акутне и превише очигледне психозе. Ако болест напредује споро и постепено, онда је понекад могуће посумњати прилично касно.

Међутим, неки знаци се могу ухватити. Суштина болести је цепање ума, односно губитак међусобних веза између индивидуалних личних карактеристика уз потпуно очување интелигенције, памћења и вештина, посебно на почетку болести. Код шизофреничара осећања и емоције се јављају независно од спољашњих надражаја, нису ни на који начин повезани са тренутном ситуацијом или субјективним интересовањима, исто се дешава и са размишљањем и другим видовима мождане активности. Све функције су очуване - човек нешто мисли, говори, слуша, смеје се или плаче, међутим, не постоји међусобна кореспонденција ових радњи, са становишта здраве особе. Штавише, чудно понашање, посебно у почетним фазама развоја болести, примећују само људи који добро познају пацијента, аутсајдери га једноставно могу сматрати ексцентричним. [5]

Специјалисти за дијагностиковање ране шизофреније покушавају да идентификују поремећаје узроковане тешким тумачењем сигнала који долазе споља. Пацијент их хвата, међутим, његова перцепција је фрагментирана и комбинација слушних, визуелних, тактилних сензација и покрета из спољашње средине престаје да му буде разумљива. Комплексна перцепција пацијента нестаје, присиљавајући га да се на нови начин асимилује у околној стварности, што одражава његове изразе лица, говор и поступке који нису адекватни тренутној ситуацији.

Промене у понашању настају као реакција на губитак способности повезивања долазних информација и њиховог тумачења, уз појаву халуцинација и заблуда, других продуктивних симптома. Ово приморава шизофреничара да превазиђе уобичајене обрасце комуникације, активности и мења своје понашање, што је, генерално, фактор који привлачи пажњу у одсуству симптома акутне психозе. [6]

Конструкција говора код шизофреничара је дуго исправна, иако се може уочити претенциозност и творба речи. Међу свим пацијентима са менталним обољењима, шизофреничари последњи губе комуникацијске вештине, иако им временом речник осиромашује.

Симптоми неуралгије (тикови, трзаји мишића, поремећена координација покрета), карактеристични за многе менталне болести, практично се не налазе код шизофреније. Али покрети тела временом постају претенциознији, добијају неприродност, јер се губи способност природног кретања.

Најчешћа одступања у понашању код пацијената са шизофренијом повезана су са заблудама – односима, утицајем, прогоном, чији садржај одређује карактеристике понашања.

Пацијент који пати од делузија љубоморе обично је превише ревносно заинтересован за разоноду и контакте своје друге половине – полако испитује садржај торбе и џепова, свеске и мобилног телефона, контролише време повратка кући, често може „случајно“ пролази поред места рада или студирања, гледајући тамо под различитим изговорима, са страшћу приређује скандале и испитивања.

Заблуда прогона се манифестује у претераном опрезу, предузимању често апсурдних мера ради обезбеђења безбедности себе и свог дома. Излазећи на улицу, пацијент може дуго да проучава двориште са прозора, плашећи се прогонитеља, стално гледа около, мења одећу за маскирање. Прозори куће могу се завесати у било које доба дана. У страху од тровања, особа проверава храну и пиће, не једе ништа на забави или кувано туђим рукама; плашећи се клица и инфекција, бескрајно пере руке, чисти судове, све прокува и све брише.

Често хипертрофирани присталице обраћају пажњу или преуређују јела у одређеном редоследу итд. Истовремено, његов изглед се може разликовати по немару и неуредности, а просторија не изгледа увек сређено у уобичајеном смислу.Да би био у реду, иу малим стварима, пацијент све време исправља столице које су други оставили, изглађује боре на огртачима софе, ставља их у уредну гомилу на столу новине, канцеларијски материјал. [7]

Пацијент има скуп специфичних ритуала посвећених заштити од натегнуте опасности или неуспеха. Они постају све компликованији и значајан део времена се троши на њихову имплементацију.

Следеће промене у понашању пацијента могу указивати на појаву делиријума - тајновитост, сумњу или агресију која се појавила у односима са вољенима; разговори фантастичног или сумњивог садржаја о специјалној мисији, шпијунирању за њим; неосноване самооптужбе; значајне неразумљиве алузије на будуће промене; манифестације страха, очигледне анксиозности, изражавање страха за живот, потврђене заштитним радњама - провера хране и пића, додатне браве, пажљиво закључавање врата, прозора, вентилационих отвора, па чак и вентилационих решетки; ентузијазам за тражење истине, парнице без правог разлога, жива преписка са судовима.

На промену понашања утичу и слушне халуцинације код пацијената са шизофренијом у виду императивних гласова, гласовног дијалога – осуде и оправдавања болесника, осећања наметнутих или украдених мисли. Пацијенти са халуцинацијама обично нешто слушају са забринутошћу и узнемиреношћу, могу се изненада насмејати или узнемирити, чак и заплакати, нешто промрмљати, а понекад су јасно укључени у дијалоге са невидљивим саговорником. [8]

Понашање болесника са шизофренијом није у корелацији ни са стеченим животним искуством ни са тренутном ситуацијом, а често и са општеприхваћеним нормама. Живи у свом заблудно-халуцинантном свету. Ипак, у изјавама и поступцима присутна је одређена логика, само њему подложна, а често је то својеврсно схватање и интегрисање чињеница које одају шизофреничара. Углавном, апсолутно бесмислено, са становишта нормалне особе, пацијент сматра поступке једино исправним, и нема смисла убеђивати га. Већина пацијената такође себе сматра здравим и не жели да се лечи, видећи у убеђивању махинације злобника. Блиским људима се не препоручује да се свађају и убеђују шизофреничаре, врше притисак на њих, јер је то немогуће и може изазвати агресију.

Иначе, након почетка лечења, већина пацијената брзо постаје здрава. А без лечења долази ред на такозване негативне симптоме. Повећана изолација у сопственим искуствима, анксиозност, дисоцијација од спољашњег света отупљују емоције, јер нема довољно спољних информација за њихову производњу. Ово је праћено абулијом - губитком вољних импулса и мотивације за најелементарније радње и апатијом. Истовремено, шизофреничари су изузетно осетљиви на мање догађаје, примедбе, разне ситнице, али које се тичу њих лично. Генерално, људи са болесном психом обично су лишени алтруизма, они су забринути само за своје проблеме који се појављују у натегнутом свету.

Спољни знаци шизофреније

Са акутним почетком и тешком психозом, све је врло јасно - особи је потребна психијатријска помоћ, биће смештен у болницу, лечен и посматран. Такви случајеви се сматрају чак и прогностички повољнијим.

Када се болест развија без јасних манифестација и психоза још није приметна, понашање шизофреничара постаје потпуно неразумљиво за оне око њега и блиско са становишта нормалне логике. Његове стрепње, стрепње и страхови су лишени објективних и видљивих разлога. Сумња, свиђања и несвиђања такође немају праву позадину. Шизофреничар може изненадити доношењем неочекиваних одлука - напустити посао и почети да се бави креативним послом, вршећи велике и непотребне куповине, поклањајући своје ствари.

Главни знак је радикална промена личности и, по правилу, не на боље. Особа губи свој систем вредности, који је годинама стваран и који му је био својствен пре болести. Споља изгледа да он уопште нема систем вредности. Данас изјављује једно и тако поступа, сутра се може понашати другачије, а приметно је да су његови поступци узроковани пролазним расположењем које га је случајно посетило мишљу. [9]

Реакција блиских људи на такве ексцесе у понашању ретко је позитивна, покушавају да уразуме пацијента, јер га на почетку болести таквим не сматрају. Наравно, немогуће је убедити шизофреничара у било шта. Наилазећи на потпуни неразумевање и са сигурношћу да „ради како треба“, пацијент се све више изолује у себи, показујући непријатељство, пре свега, према свом непосредном окружењу.

Споља, шизофреничари делују веома повучено, неприступачно, хладно, некомуникативно и неразумљиво. Штавише, такав утисак се о њима ствара већ у почетним стадијумима болести или у нископрогресивним облицима, када аутистичне промене и други тешки симптоми још нису почели да се развијају.

Понашање пацијента још увек не привлачи пажњу превише смешним поступцима, он има логично размишљање, међутим, већ осећа себе и свет око њега се променио, схватајући то на субјективном нивоу. Шизофреничар након појаве болести више не може да гради своје односе са вољенима, колегама на послу као раније, збуњен је, незадовољан собом. То доводи до тога да се повлачи у себе, тежи усамљености, јер не може себи да објасни промене које су му се догодиле. 

У већини случајева, у почетним фазама, ново необично стање изазива барем дубоку замишљеност, а често и депресивно расположење. За пацијенте са шизофренијом карактеристичнији су снижено, депресивно расположење, сензуална тупост - равнодушност, апатија, крајње безнађе. То се огледа у изразима лица – лице шизофреничара се углавном описује као смрзнуто, празно, без израза (масно лице). Понекад замрзне нека блага гримаса. У трећој фази, израз одвојености више не силази са лица пацијента.

Међутим, неки пацијенти су експресивни. Опет, различити изрази лица су карактеристични за почетне стадијуме болести. Прве манифестације карактерише висок интензитет осећања и афекта. Необична обојеност новог света не може човека оставити равнодушним, он све види у новом, необичном светлу, а његове емоције колебају са значајним амплитудама (што касније доводи до емоционалног сагоревања).

Изрази лица и гестови пацијента одговарају његовим искуствима и не разликују се од оних обичних људи, међутим, степен њихове експресивности не одговара тренутном тренутку, апсурдан је са становишта других који нису свесни. Да је интензитет емоција ван скале. Радост код шизофреника прелива се и претвара у хиперексцитацију, необично одушевљење прати еуфорија, љубав се одликује екстатичним цртама и манифестацијама безразложне љубоморе, туга достиже крајње безнађе и очај, страх се осећа на нивоу напада панике. Акцентуација је необично јака, а пацијент под утицајем халуцинаторно-делузионих стања у почетним фазама открива експлозију хетерогених и често супротних осећања и расположења – често експлодира и у бесмисленим приликама је груб према ближњима, одмах се охлади и падајући у дубоке мисли. [10]

Специфични механизми самоизражавања покрећу се компликацијама, на пример, у стању кататоније, пацијенти понављају монотоне радње, стално мењају положај, мрмљају, померају усне, могу имати грч на лицу, гримасу или потпуни ступор. Ове манифестације се веома разликују од норме.

Поред тога, недавне студије су показале да је пацијенту са шизофренијом готово немогуће да дуже време фиксира очи у једну тачку, посебно у покрету. Њихов поглед понекад заостаје за предметом, понекад га сустиже, али болесници нису у стању да очима прате једнолико и споро покретни предмет. [11]

Говор болесника са шизофренијом је обично правилно изграђен, формално је логички везан, а у синтаксичком смислу зависи од степена образовања болесника. Одлика вербалних конструкција је стално скакање са једне теме на другу, невезано за претходну. Осим тога, шизофреничар не узима у обзир карактеристике саговорника - старост, статус, степен блискости познанства, на шта нормални људи обраћају пажњу приликом комуникације.

На пример, употреба псовки у разговору са женама, родитељима, непознатим људима, званичницима у друштву није добродошла. Већина људи, чак и оних који то деликатно познају, не користе га у неприкладним случајевима, што се не може рећи за пацијенте. За њих не постоје препреке и ауторитети.

Стил вербалне комуникације са шефом, па чак и запосленима када се разговара о радним тренуцима код нормалних људи разликује се од стила комуникације са пријатељима уз чашу пива. Тема разговора такође утиче на коришћене идиоме. Ово се тиче норме; шизофреничари немају такву диференцијацију.

На пример, упознавши старију особу на улици, пацијент савршено види своје старије године, а не модерну ношену одећу, а не увек самоуверене покрете. Међутим, као и сваком нормалном човеку, шизофреничару не би пало на памет да понуди да понесе тешку торбу, пребаци преко пута, настави разговор о поскупљењу и малој пензији, само да би брзо лепо завршили разговор. Шизофреничар ће, пак, брзо преузети иницијативу за разговор од старијег саговорника на начин да његов колега више неће моћи да убацује ни речи у разговор и да ће водити разговор који је интересантан само за него. Штавише, старијој особи ће бити проблематично да се ослободи разговора.

Ако се од шизофреничара замоли да упореди било које карактеристике неколико објеката, као одговор, дефинитивно се могу чути различите асоцијације. Штавише, објекти ће се комбиновати према врло неочекиваним својствима, док су им заправо инхерентни, а ток асоцијативних погледа на сам проблем биће неисцрпан. Ову болест карактерише губитак способности разликовања главних и секундарних карактеристика објеката. Изражавајући своје мисли, пацијент ће скочити са једне квалитативне карактеристике на другу, из апсолутно различитих сфера.

Саговорник који је изазвао ток расуђивања код болесне особе не треба да покушава да зауставља, прекида, расуђује или расправља са болесником. Деликатно, што се тиче запошљавања, морате покушати да побегнете од дискусије. Ове препоруке се тичу безбедности здраве особе. Код шизофреничара, све сфере мишљења и емоција су одсечене од стварности. Ушавши у бес, он ће неадекватно реаговати на сметње, свака непажљива реч може изазвати агресију.

Појава шизофреничара није превише упечатљива, посебно у почетним фазама. Ако је особа навикла да прати свој изглед, онда промене неће доћи одмах. Међутим, блиски људи могу приметити да све ређе пере зубе и/или се тушира, да дуго носи исте ствари, већ веома устајале и згужване, да му се променио израз лица, реакције и понашање. Другачије и необјашњиво. Наравно, у тежим случајевима, лудило је упадљиво, међутим, шизофреничара је немогуће одредити само по изгледу. Људи са било којом менталном патологијом су неадекватни, могу да облаче чудан скуп ствари које су неприкладне једни за друге, годишње доба или занимање, могу драстично променити шему боја у одећи. Само шизофреничар се може дуго времена доживљавати као особа са неким необичностима, објашњавајући их стресом, прекомерним радом и недавном болешћу. Ову идеју, иначе, често подржавају и сами пацијенти, који најчешће не сматрају да им је потребна психијатријска помоћ. [12]

Полне и старосне карактеристике понашања код шизофреније

Не постоје значајне разлике у понашању међу шизофреничарима различитог пола, јер је болест иста. Напротив, постају уочљиве нове квалитативне карактеристике које су се појавиле код пацијента и које се разматрају у спектру традиционалних представа о мушкој и женској улози у породици и друштву.

Понашање мушкараца са шизофренијом се мења и прилично значајно. У суштини, чланови породице прво примете да нешто није у реду, када брижни и вољени син или муж (отац) постане хладан и равнодушан према вољеним особама, може да шутне свог вољеног пса, направи неразуман скандал, а следећег дана обасипа све поклонима и представи неприродно врела наклоност. Ипак, у основи, шизофреничар ће остати глув на горуће проблеме породице, не желећи да учествује у њиховом решавању, али у исто време може да се бави неком врстом активности, и очигледно бесплодне, којој ће посветити све своје слободно време.

Раније активан и активан, сада се не може наговорити да ради домаћи, на послу такође постоји губитак интересовања, смањење радне способности. Пацијенти често напуштају посао, учење, раније омиљене хобије. Шизофреничари воде прилично затворен живот, постепено престају да се занимају за многе ствари, међутим, могу имати нове хобије којима ће се посветити без трага. То може бити проналазак, креативна активност, филозофско истраживање, обично без вредности. О темама које занимају шизофреничара, он, охрабрујући се, може неуморно да говори, тачније, сваки разговор брзо своди на то да га „ухвати“, прескачући с једне теме на другу, не дозвољавајући саговорнику да убаци ни реч, доношење закључака који су са нормалне тачке гледишта нелогични. [13]

Нажалост, шизофреничари су склони алкохолизму и употреби дрога. Злоупотреба супстанци погоршава ток болести, чини прогнозу за излечење неповољнијом и повећава вероватноћу самоубиства.

Човек престаје да брине о себи, престаје да се брије, пере, мења. Расположење шизофреничара је често депресивно, апатију могу заменити напади агресије, посебно ако покушавају да га упуте на прави пут, узбуркају и убеде.

Немогуће је дати препоруке како препознати шизофреничног мушкарца, могуће је само посумњати на болест због неадекватног понашања и што пре организовати квалификовану психијатријску консултацију. Чак и искусни лекар неће моћи да дијагностикује шизофренију на првом састанку без праћења пацијента.

Понашање жена са шизофренијом подлеже истим законима развоја болести. Жена се повлачи у себе, постаје равнодушна према својој породици, кућном животу. Нека безначајна ситница може да је изнервира, може да баци бес због разбијене шоље и равнодушно реагује на поруку о тешкој болести своје мајке, па чак и њеној смрти.

Неспремност да се брину о себи, незаинтересованост за свој изглед уопште није типична за жене, па такве промене у понашању указују на невоље, иако нису нужно симптоми шизофреније. [14]

Жена може имати необичне хобије, такође су у стању да безуспешно причају дуго о темама које их се тичу, а псеудохалуцинације које узбуђују пацијенте са шизофренијом су гласови који се чују у глави и дају команде; комшије које је посматрају по налогу ванземаљаца или користе њене мисли са читачем уграђеним у електричну утичницу.

Погрешно понашање у исхрани је типичније за жене, исто важи и за незадовољство својим изгледом, појединим деловима тела, сензацијама бизарних симптома (померање мозга, бубице које пузе низ једњак). Пацијенти имају осебујно резоновање и закључке, нестабилно расположење, хистерију, огорченост - понашање се може променити на различите начине.

Како препознати шизофреничну жену? Од промењеног понашања, а не препознавања, већ претпоставке да је болесна, и колико ће јој се брзо помоћи, зависиће како ће јој се даље одвијати живот.

Са узрастом у коме су се први пут појавили симптоми шизофреније, повезују се и неке, иако нимало обавезне, карактеристике њеног тока и прогнозе лечења - што је касније, то се болест лакше одвија и мање деструктивне њене последице. Најнеповољнија прогноза за наследну конгениталну шизофренију, иако се таква дијагноза може поставити детету од седам година. [15]

Деца предшколског узраста такође могу имати заблуде и халуцинације, а сумњало се да их имају и одојчад, али то још није могуће са сигурношћу утврдити. Понашање детета са шизофренијом се разликује од понашања здраве деце. Код најмлађих се то може посумњати по присуству страхова - дете се плаши било које боје, било које играчке, са хладноћом и стрепњом се односи чак и према најважнијој кључној фигури - сопственој мајци. Касније, када се активира друштвени живот детета, почиње да се јавља опсесија, агресивност, равнодушност, недостатак жеље за игром са вршњацима, интересовање за шетњу, љуљашке и друге омиљене дечије забаве.

Када дете почне да прича, може се установити да оно чује гласове, одговара на њих, слуша, може да каже родитељима или старијој деци. Афективни замахи, бескрајни хирови и страхови, хаотичан говор, неадекватне реакције могу указивати на развој шизофреније код детета. Ако родитељи примете таква понашања, препоручује се вођење дневника запажања са детаљним описом необичног понашања, тада ће психијатријска консултација бити ефикаснија.

Понашање код шизофреније код адолесцената карактерише висок емоционални стрес. Мали шизофреничари постају тешки за управљање, показују склоност бежању од куће, користе психоактивне супстанце. Чини се да чак и раније вредни студенти имају очигледне потешкоће са памћењем, пажња је расејана, почињу да заостају у учењу, одустају од раније омиљених спортова или музике, изоловани, неки су склони недетињастој софистицираности, филозофирању. Адолесценти губе интересовање за комуникацију са вршњацима, односи са бившим пријатељима су прекинути, а пацијент није у стању да изгради нове. Адолесценти постају осетљиви, чини им се да сви о њима расправљају, они, као и одрасли, престају да брину о себи, не испуњавају своје кућне послове. Последице халуцинација и заблуда су повећана сумњичавост, непријатељство, неравнотежа. Дечја и адолесцентна шизофренија се обично брзо развија и има лошу прогнозу. [16]

У старости, шизофренија се ретко развија и полако напредује. Старије жене живе дуже од мушкараца, па су међу њима чешћи случајеви болести. Понекад у старости долази до погоршања шизофрениформне психозе, која се манифестовала у младим годинама, а као резултат успешног лечења, није се манифестовала дуго времена. Није лако препознати да је ментална болест управо сенилна шизофренија, може се помешати са деменцијом, неуротичним поремећајима, Алцхајмеровом болешћу.

Знаци шизофреније код старијих жена, као иу ранијој доби, указују на присуство халуцинаторно-делузионих симптома. Понашање се мења у неадекватно, пацијент постаје апатичан, немаран, престаје да се интересује за децу и унуке, понекад искрено не жели да комуницира са њима. У основи, круг виталних интересовања је ограничен на храну и спавање, пацијент бира добровољну изолацију, престаје да иде у шетње, ћаскање са пријатељима, гледање омиљених ТВ емисија.

Међу особама са посебно опасним криминалним понашањем, на пример, серијским убицама, нема много шизофреничара, међу професионалним криминалцима - такође. Они углавном нису опасни. Ово се објашњава, пре свега, њиховом предиспозицијом за запањеност, усамљеност, ограђивање од спољашњег света. [17]

Врсте шизофреније

Према преовлађујућим особинама понашања шизофреничара, разликују се и различите врсте болести, иако таква подела не утиче на методе лечења, а савремена психијатрија ће напустити ову класификацију.

Најчешћа је параноидна шизофренија, која се манифестује код одраслих. Има континуиран ток, развија се постепено, личне промене се јављају споро. Најизраженији симптоми су упорне параноичне илузије односа, утицаја или утицаја.

Параноични шизофреничари су сигурни, на пример, да их свуда посматрају, држећи их на оку, па су сви заузети само разговором о понашању и животу пацијента, ау већини случајева сумњају на непоштовање према себи. Пацијент може да „види” како га прате, сигуран је да хоће да га убију, читају му мисли, почиње да сумња у учешће својих познаника, комшија, да их се плаши, да тумачи речи које су изговорили у на свој начин.

Псеудохалуцинације су инхерентне овој врсти - гласови, ванземаљци, наређују или разговарају о нечему, претходно не карактеристични, али као да су уграђени споља, чују се унутрашњим слухом. Најнеповољнији су императивни гласови, по чијем налогу пацијенти могу да врше радње опасне по живот. Временом се формира синдром менталног аутоматизма, налози и унутрашњи дијалози одређују понашање шизофреника. Постаје равнодушан, одвојен или узнемирен и забринут, ређе може бити радосно узбуђен у ишчекивању своје велике мисије уз повишену позадину расположења која се не смањује ни када за то постоје стварни разлози; тахипсихија - убрзање темпа размишљања (пацијент постаје само генератор идеја); хипербулија - повећана активност (моторна, подстицајна, посебно у смислу добијања задовољства, вишеструке и бескорисне активности). Манија је додатни симптом, најкарактеристичнији за жене. [18]

Интензитет и тежина сваког од симптома може варирати, штавише, шизофреничари обично имају сложене манично-параноичне поремећаје у комбинацији, на пример, са заблудама о прогону или везама, заблудама о сопственој искључивости. Сходно томе ће се манифестовати и девијације у понашању.

Онеироидна манија се може развити у комбинацији са живописним халуцинацијама. Манична стања се односе на поремећаје расположења, односно афекте, под утицајем којих се смањује потреба за одмором код пацијената, појављује се много нереалних планова и идеја, развијају енергичну активност у многим правцима. Манија није увек повезана са радосним расположењем, често је хиперактивност мишљења и моторичких вештина праћена смањењем расположења, повећаном раздражљивошћу, агресивношћу и бесом. Пацијенти могу да се упусте у све озбиљне, организују сексуални маратон, постану зависни од дроге или алкохола.

Параноидна шизофренија се обично брзо препознаје, јер су заблуде у већини случајева нереалне и смешне. Међутим, када је природа обмане веродостојна, на пример, илузије љубоморе или прогона, на пример, од стране пословних конкурената, а шизофреничари су веома убедљиви, јер су и сами уверени у своје фантазије, онда ће други доста дуго времена не бити свестан болести.

Негативна симптоматологија у овом облику је благо изражена.

Наследна шизофренија, која се манифестује у раном детињству и адолесценцији, чешће код мушкараца, карактерише се тешким прогресивним током и брзим развојем негативних симптома. Типови јувенилне малигне шизофреније укључују следеће:

Кататонични - карактерише га превласт симптома дијаметрално супротних психомоторних поремећаја, који се обично јављају без замућења свести (непокретност се замењује хиперкинезом). Пробудивши се, пацијент се сећа и може рећи шта се догодило около. Понашање је ступорозно, карактеристичне су периодичне епизоде смрзавања, на пример, пацијенти стоје или седе, гледајући у једну тачку. Код ове врсте болести могу се развити онироидна стања - понашање пацијента одговара халуцинацијама у којима учествује (будни сан). Овај облик шизофреније карактерише брз ток - трећа фаза се јавља у року од две до три године. [19]

Хербефренска шизофренија се развија само у адолесценцији и раној адолесценцији. Доминантни знаци понашања су потпуно неприкладне лудорије и будаласто понашање. Има брз развој и лошу прогнозу због развоја аутистичног поремећаја.

Једноставна шизофренија се развија без заблуда и халуцинација, штавише, таква деца пре болести обично не изазивају никакве жалбе ни од родитеља ни од наставника. Промене у понашању се јављају изненада и изражавају се у брзом порасту симптома. Током три до пет година, пацијенти развијају посебан шизофрени дефект, који се састоји у потпуној равнодушности према свему.

Понашање код троме шизофреније (у савременој интерпретацији - шизотипни поремећај личности) најближе је ексцентричности, а сада се овај поремећај не сврстава у праву шизофренију. У акутном стању могу се јавити заблуде и халуцинације, али су нестабилне и благе. Чешће се примећују опсесије, необичност у понашању, ритуалима, претерана темељност, егоцентризам и одвојеност, хипохондрија, дисморфофобија. Имагинарне притужбе пацијената одликују се екстраваганцијом, пацијенти се стиде појединих делова тела, а апсолутно нормални, могу да их сакрију, сањају да их преправе. Међутим, код поремећаја се не јављају негативне последице у виду дубоког емоционалног сагоревања, као и социјалне и професионалне неприлагођености. [20]

Ипак, понашање код латентне шизофреније се мења у било ком узрасту и код особа било ког пола – постаје некарактеристично за дату особу раније, неразумљиво, смешно, стереотипно. Веома је идиосинкратичан. Шизофреничари, захваћени неком прецењеном маничном идејом, имају посебну харизму и способност да утичу на широке народне масе, поткупљујући својом искреном фанатичном вером у то, веома су убедљиви и продорни. Штавише, ово се односи на скоро све области активности - често постају значајне личности у политици и религији. Посебно се често манифестују у опозиционим правцима.

Њихова уметничка дела су шокантна, оригинална, оригинална, нетрадиционална, што одражава сву њихову анксиозност, узбуђење, халуцинантно-делузивне утиске које доживљавају.

А у свакодневном животу, шизофреничари се одликују себичношћу и оријентацијом само на сопствене интересе. Не поштују традиције и конвенције, склони су протестима и никада не чине уступке.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.