^

Здравље

A
A
A

Ендоскопија (испитивање) носне шупљине

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Инспекција (ендоскопија) ЕНТ органа је главни метод у процени њиховог стања. Ради ефикаснијег спровођења ове процедуре, потребно је поштовати више општих правила.

Извор светлости треба да буде смештен десно од субјекта, на нивоу свог ува, на растојању од 15-20 цм, благо заостаје, тако да светло из ње не падне на испитано подручје. Рефлектује од фронталног рефлектора да се фокусира светлост треба да светли на испитано подручје у нормалном положају, лекар који не савија и нагиб у потрази за "зеца" или преглед објекта; доктор помера главу пацијента, дајући јој потребан положај. Новорођени оториноларинголог мора стално тренирати како би стекао вештину бинокуларног вида, што је неопходно за манипулацију у дубоким ЕНТ органима. Да би то урадио, поставио је светлосну тачку на објекат инспекције тако да када је десно око затворено, јасно је видљиво кроз отвор предњег рефлектора са лијевим очима.

Инструменти који се користе у ендоскопији и различитим манипулацијама могу се условно поделити на помоћне и "активне". Помоћни алати проширују природне путеве ЕНТ органа и елиминишу неке препреке (на примјер, длаке у вањском слушном каналу или на прагу носу); помоћним инструментима су огледала, лијевице, лопатице и сл. Активни инструменти се користе за манипулације изведене у шупљинама органа ЕНТ. Потребно их је држати у десној руци, што омогућава већу тачност покрета (за десничаре) и не омета просветљење ове шупљине. Да би то учинили, помоћне алатке треба држати у левој руци, а уз одређене потешкоће - упорно тренирати ову вештину. Идеално за оториноларинголог је посједовање обе руке.

Ендоскопија носне шупљине подељена је на предње и задње (индиректно), изведена уз помоћ назофарингеалног огледала. Пре антериорне риноскопије са назалним огледалом, препоручљиво је испитати предсобље носа подизањем врха носу.

Када фронт риноскопии су три позиције, дефинисане као доњи (инспекција нижим преградним преграда и носне шупљине, инфериорна носне шкољке), Медиум (инспекцијским средње делова носне преграде и носне шупљине, средње турбинате) и горњи (инспекције горњи носне шупљине, његова ваулт и регион ударне воље).

Са предњом риноскопијом, пажња се привлачи на различите знакове који одражавају и нормално стање ендоназалних структура и оних или других патолошких стања од њих. Процијените сљедеће карактеристике:

  1. боју слузнице и њену влажност;
  2. облик септума носу, скрећући пажњу на васкулатуру у својим предњим дијеловима, калибар посуда;
  3. стање носне конфе (облика, боје, волумена, односа на септуу носу), палпирати их с дугом сондом да би се утврдила конзистентност;
  4. величину и садржај носних пролаза, нарочито на средини, иу области олфакторног јаза.

У присуству полипа, папилома или других патолошких ткива, процењује се њихов изглед и, ако је потребно, узимају ткива за преглед (биопсију).

Помоћу задње ринсоскопије могуће је испитати задње делове носне шупљине, назофаринксов лук, његове бочне површине и назофарингеалне отворе слушних цеви.

Постериорна риноскопија се изводи на следећи начин: с лопатицом у левој руци, стисните предњи 2/3 језика доље и донекле напред. Нозофарингеално огледало, загрејано како би се избегло замагљивање површине, убризгава се у назофаринкс преко меког непца, без додира корена језика и задњег фарингеалног зида.

За имплементацију ове врсте ендоскопије захтева низ услова: прво свих релевантних вештина, затим повољне анатомске услове и ниже ждрела рефлекс. Сметње за ову врсту ендоскопије је израз смехом, густа и "пркосно" језика, хипертрофира језични крајник, ждрела уска, дугачак језик меко непце, штрче кичмени тело код пацијената са тешким лордозе од вратне кичме, упалних болести грла, оток или ожиљака од меког непца. Ако због мешање циљ обично пхарингоррхиносцопи не сузбије штос рефлекс применити одговарајућу апликацију анестезију, као и кашњење у меко непце помоћу једног или два танке гумене катетера. Након апликативних анестезије слузокоже носа, ждрела и перо у свакој половини носа катетера и излаз крају пинцетом преко грла ван. Оба краја сваког катетера повезаног са међусобно са благим напетости, водећи рачуна да се меко непце и ресица нису умотани у правцу назофаринкса. Тиме се постиже имобилизација меког непца и отварање бесплатног приступа назофаринкса инспекције.

Ин назофаринкса огледало (пречник 8-15 мм) видљиви само одређени делови инспецтабле површине, тако да за преглед свих назофаринкса формација производи лагани заокрет огледало сукцесивно инспекцијски све шупљине и њеног формирања, фокусирајући се на задњој ивици носне преграде.

У неким случајевима постоји потреба за прст носне прегледе, нарочито код деце, јер се ретко могу успешно спроведе индиректно пхарингоррхиносцопи. Да би овај преглед лекар добија иза сједи пацијента, покрива главу и врат са левом руком, ја прста пресе за отварање уста леву страну букалних ткива (спречавање гриз), а остатак прстију и длана износа из доње вилице, а тиме фиксирање главу, даје приступ усној шупљини. ИИИ прст на десној руци увођењем језик, лагано стеже последњи доле, савија, добија иза меког непца и опипати своје анатомске структуре назофаринкса. Овај поступак са одговарајућим вјештинама траје 3-5 секунди.

Ат кориснике инспекције назофаринкса процењују њену укупну величину и облик утврдити присуство или одсуство делимична или потпуна поништења његовог, сенехи, аденоидима, цхоанал опструкције, хипертрофира реар завршава инфериорне носне шкољке, полипе цхоанал, ткиво тумора, итд

Задња риноскопија је од великог значаја у присуству инфламаторних обољења сфера сфеноида, туморских процеса у њој, у параселарским регионима, у пољу турског седла других болести наведеног подручја. Међутим, овај метод не даје увек жељене резултате. Изчишћавајуће визуелне информације о стању кавитета септум носа могу се добити коришћењем савремених техника телевизијске ендоскопије коришћењем оптичких влакана. Да би се то урадило, приступи се користе за сондирање параназалних синуса кроз природне отворе развијене почетком 20. Века.

Сондирање параназалних синуса. Исти метод служи као средство катетеризације синуса за евакуацију патолошких садржаја од њих и примену лековитих супстанци.

Катетеризација максиларног синуса је следећа. Анестхесиа Апплицатион продуце одговара нос полувремена анестетиком троструком мазање (1 мЛ раствора лидокаин 10%, 1 мл 1-2% раствора пиромекаина, 1 мл 3,5% тетракаин раствор) слузнице под средњем турбинате (у хиатус семилунаре) и накнадна примену раствора епинефрин хидрохлорида у концентрацији од 1: 1000 до назначеног места мукозе. После 5 минута, почињу да катетера: закривљени крај катетера се уводи испод средњег турбинате, води га бочно и горе до задњег средње трећине назалног пролаза и додир покушава да уђе у отвор излаз. Ако уђе у отворе, постоји осећај фиксирања краја катетера. У том случају, покушај направити увод у синусног изотонични раствор натријум хлорида, помоћу шприца под благом притиску на клипа.

Катетеризација чеони синус произведе сличан начин, само крај катетера је усмерен нагоре на предњем крају средњег турбинате да спремишта фронтонасал канал. Овај поступак је мање успешан са високом позицијом носног отвора фронтално-носног канала и захтева велику пажњу услед близине плоче. Да би избегли додир са концем катетера, усмерен је нагоре и доње стране, фокусирајући се на унутрашњи угао ока.

Катетеризација спхеноидног синуса се врши под контролом вида помоћу огледала носача Киллиан (средња или дуга). Анестезија и адреналинизација назалне слузнице треба бити довољно дубока. Коначни положај катетера у правцу који одреди биас навише компоненте са доњим носне шупљине углом од око 30 °, дубина - путу у предњег зида клинасте синуса -. 7.5-8 цм у овом региону углавном изводе на претресу тоуцх рупа. Ако уђе у катетер лако, уђе у још 0,5-1 цм и лежи на задњем зиду сфеноидног синуса. Уз успешан удар, катетер остаје фиксиран у рупу и, ако се ослободи, не пада. Прање се врши пажљиво као у претходним случајевима.

У последњих неколико година развијен је метод катетеризације параназалних синуса путем флексибилних проводника и катетера. Поступак је једноставан, атрауматичан и омогућава успјешну катетеризацију параназалних синуса уз задржавање катетера у њима довољно за вријеме неоперативног третмана.

Хитност метода описаних изнад ових дана је све већа дисеминација у ринологији метода ТВ ендоскопског истраживања и операције параназалних синуса.

Инструменталне методе ендоскопије. Ундер инструменталним методама ендоскопија значи оне у којима користе различите техничка средства, чији се рад есперанто параназалних синуса (транспарентним) или током инспекције изнутра помоћу посебних оптичких влакана, и оптичке средстава уводи директно у шупљину посети.

Дијафоскопија. Године 1989. Тх.Херинг је први пут показао метод преноса светлости максиларног синуса убацивањем светлеће сијалице у усправну шупљину.

Затим, конструкција диапханоскопа се више пута побољшавала. Тренутно постоје много напреднији дијафоскопи који користе светле халогене сијалице и оптичку оптику, што омогућава стварање снажног тока фокусираног хладног свјетла.

Метода диапханоскопије је изузетно једноставна, апсолутно је неинвазивна. Поступак је обављен у замраченој кабини под димензија 1,5к1,5 м слабу осветљеност, пожељно тамно зелена (фотофонар), на којој сензибилизација црвеном делу спектра. После 5-минутне адаптације испитивачу на ово светло, пређите на процедуру која траје не више од 2-3 минута. За пренос максиларног синуса, диапханоскоп се убацује у усправну шупљину, а светлосни сноп усмерава се према тврдом небу. Опседнути уснама чврсто поправља диапханоскопу цеви, тако да светло из уста не продире споља. Нормално, предњи површина лица, велики број лаких тачака симетричан црвенкасто: два места у области пса рупа (између јагодичног кости, носне крила и горње усне), који је показао добру прозрачност на максиларног синуса. Додатне светлосне тачке јављају у подручју доњег руба орбите полумесечаст навише удубљењем (сертификат нормалним условима горњи зид максиларног синуса).

За преношење фронталног синуса, обезбеђена је специјална оптичка млазница, која фокусира светлост у уски носач; диапханосцопе пакују верхнемедиалному примењују на углу орбите, тако да светлост не продире у њу, и да ће кроз њену верхнемедиалнуиу зид према центру чела. Уобичајено, са симетричним дисајним путевима предњег синуса, појављују се тамне црвене мрље на подручју суперцилиарних лука.

Ресултс диапханосцопе су процењени у комбинацији са другим клиничким карактеристикама, јер је разликом у светлини између односних синуса (или чак потпуно одсуство луминесценције на једној страни) може бити изазван не само патолошког процеса (Мукозна оток, ексудати, гноја, крви, тумор и тако даље), али и анатомским карактеристикама.

Оптичке методе ендоскопије носног и параназалног млека су постале све распрострањене последњих година. Модерн ендоскопи - софистицирани електро-оптички уређаји испоручују са ултракороткофокуснои оптике са широким углом гледања, дигиталне видео конвертер, ТВ видеорегистрируиусцхими уређаја, даје квантитативне анализе слика тсветоспектрални. Због ендоскопије, могуће је рано откривање више прецанцерозних и туморских болести, диференцијална дијагноза, узимање биопсије. Медицински ендоскопи су опремљени помоћним инструментима, прикључцима за биопсију, електрокоагулацијом, давањем лекова, преносом ласерског зрачења итд.

По договору ендоскопи се деле на одговарајуће ендоскопске, ендоскопе за биопсију и радне просторије. Постоје модификације ендоскопа за дјецу и одрасле особе.

У зависности од дизајна радног дела, ендоскопи су подељени на чврсте и флексибилне. Први задржавају свој облик током студије или операције, користе се на органима који су у непосредној удаљености од површине тела. Такви ендоскопи пронашли су широку примену у оториноларингологији. Други, захваљујући коришћењу стаклених флексибилних влакана, може имати облик истраженог "канала", на пример, једњака, желуца, дуоденума, трахеје, бронхија итд.

Принцип дјеловања крутих ендоскопа заснован је на преносу светлости из извора кроз оптички систем објектива; Извор светлости налази се на крају ендоскопа. Оптички систем флексибилних ендоскопа влакана уређен на исти начин као и сочива, али преноса светлости и слике објекта врши се на стаклених влакана светло за употребу, што је омогућило да се направи систем осветљења изван ендоскопа и да се постигне јако осветљење инспецтабле површину довољну за пренос телевизијске слике, скоро природним бојама ; У овом случају објект истраживања се не загрева.

Припрема пацијента за ендоскопски преглед или ендоскопску хирургију одређује се специфичним задатком који ће лекар морати да реши. Диагностиц ендоскопски носна шупљина се пожељно изводи у локалној анестезији апликативном назалне слузнице, понекад са употребом барбитурата (хекенал или тиопентал натријума), дифенхидрамин, атропин, мањих смирење. У неким случајевима анестезија са дијагностичком ендоскопијом захтева сагласност са анестезиологом. Ендоскопски поступак повезан са пенетрацијом у параназални синуси, захтева ефикасно спровођење општег интубацијског бола. Компликације са дијагностичком ендоскопијом носа и параназалних синуса су ретке.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.