^

Здравље

A
A
A

Дислокација клавикла: узроци, симптоми, дијагноза, лечење

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

ИЦД-10 код

  • 543.1. Дислокација акромиоклавикуларног зглоба.
  • 543.2. Дислокација стерноклавикуларног зглоба.

Дислокација клавикла представља 3-5% свих дислокација.

Шта узрокује дислокацију кљукула?

Појављују се углавном као резултат индиректног механизма повреде : пад на подлактицу или повучена рука, оштра контракција лопатица у предњој равни.

Дислокација кљуикула (акромијски крај)

ИЦД-10 код

С43.1. Дислокација акромиоклавикуларног зглоба.

Анатомија

Споља, клавикула задржава акромиоклавикуларни и короидни-клавикуларни лигамент.

Класификација дислокације кљуикула (акромијски крај)

У зависности од раздвајања чега се лигамент десио, направите разлику између комплетних и непотпуних дислокација. Када је сломљен један акромиоклавикуларни лигамент, дислокација се сматра непотпуном, са паузом обе - потпуне.

Симптоми дислокације ткива (акромијски крај)

Жалбе болова у зони акромијалног зглоба, умерено ограничавајући покрети у раменском зглобу.

Дијагноза дислокације клавикула (акромијски крај)

Карактеристичан механизам повреде у историји. Место оштећења је обележено едемом и деформитетом. Њена озбиљност зависи од тога како су дислоцирани: потпуни или непотпуни - ми имамо посла. При пуним дислокацијама акромијски крај ће се значајно истакнути, његова спољашња површина се проба испод коже, а када се сцапула помера са шпапулом, остаје непокретна. Са непотпуним дислокацијама, клавикула задржава везу са шпапулом кроз коракоидно-клавикуларни лигамент и помера се заједно са шпапулом; вањски крај кљукула не може се пробећи. Палпација у свим случајевима је болна.

Када притиснете кљукулом, дислокација се лако елиминише, али је неопходно зауставити притисак - поново се појављује. Ово је тзв. "Кључни симптом" - поуздан знак руптуре акромиоклавикуларног зглоба.

Лабораторијско и инструментално истраживање

Радиографија олакшава дијагнозу. Када читање радиографија треба обратити пажњу не толико на ширину заједничког простора (у вредности од њене варијабле, посебно када неправилне инсталације), али је положај доње ивице кључне кости и процес ацромион. Ако су на истом нивоу, онда је лигаментни апарат неоштећен и нема дислокације, а померање клавила на горе је знак патологије.

Лечење дислокације клавикула (акромијски крај)

Разликујемо конзервативне и оперативне начине лечења дислокације клавикла (акромијског краја).

Конзервативни третман дислокације клавикула (акромијски крај)

Смер дислоцираног акромијелног краја клавила не представља тешкоће, међутим, прилично је тешко задржати на правом положају конзервативним методама. За причвршћивање користите различите завоје, гуме и апарате, допуњене пелотоном, притиском на акромијски спој. Размотримо неке од њих.

Бандажа Волковига. После анестезије места повреде 20-30 мл раствора прокаин 1% смањити кључну кост. У регион ацромиоцлавицулар зглоба се примењује Пелота памучну-газе, што је фиксиран у процесу траке ацромион лепљивом траком преко надплецхе позади и на доле, затим задњи део рамена, око лакта и задњи део предње површине рамена до полазне тачке. Завој се примењује када је додељено споља и задњег рамена. У помоћни регион улажу мали ваљак, рука пала, поправи мараму.

Још један начин за фиксирање пелета је наношење гипса са завртњем од рамена уклоњеног од рамена ка доњој трећини рамена дуж вањске површине. Причвршћивање је подржано другом траком, окренутом правоугаоном према првом (унакрсном). Рука је спуштена, што повећава напетост патцха и задржавање клавикула. И то и остали гипсани завоји је погодно за појачавање примјене дезо завоја.

Улога је најчешћа метода фиксације. Примијенити различите модификације торакобрахијалних завојница, Десо-јевог гипса и других, али уз обавезно кориштење пелоида.

Термичка имобилизација за све конзервативне методе је 4-6 недеља. У будућности се приказује рехабилитациони третман.

Хируршки третман дислокације клавикула (акромијски крај)

Ако је конзервативни третман неуспешан и када се хируршким дислокацијама пацијената треба послати у болницу ради хируршког лечења.

Његова суштина лежи у стварању ацромиоцлавицулар и ростралан-цлавицулар лигамената аутотканеи, аллотканеи или синтетичким материјалима (свила, најлон, полиестер). Најчешће коришћене операције су метода Бохм, Беннел, Ваткинс-Каплан.

После хируршке интервенције, гипс торакобрахијски завој се примењује у трајању од 6 недеља.

Плени једноставност операције опоравка ацромиоцлавицулар споја са иглама, вијака, шавовима и од стране других сличних средстава без пластика ростралан-клавикуларни лигамената не би требало да обављају због великог броја рецидива. Ћелијски клавикуларни лигамент је главни лигамент одговоран за задржавање клавикула.

Процењени период неспособности за рад

Обрадивост се обнавља за 6-8 недеља.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Дислокација кљуикула (крвни крај)

ИЦД-10 код

С43.2. Дислокација стерноклавикуларног зглоба.

Класификација дислокације кљуикула (крвни крај)

У зависности од померања унутрашњег краја клавикула, постоје пред-хередитарне, супраградинозне и ретростерналне дислокације. Последње две су изузетно ретке.

Шта узрокује дислокацију кљуикула (стернални крај)?

Дислокација сводног краја клавикула се јавља као резултат индиректног механизма повреде: прекомерно одступање рамена и предњих ногу постериорно или спреда.

Симптоми дислокације кљуикула (стомачни крај)

Пацијент је забринут због болова у стерноклавикуларном зглобу.

Дијагноза дислокације кљуикула (крвни крај)

У историји - одговарајућа повреда. У горњем делу грудне кости се одређује протрљавање (искључујући ретростернал дислокација), који се помера уз мешање и разблажење рамена и дубоко дисање. Ткива су едематозна, болна на палпацији. Подлактица са стране повреде је скраћена.

Лабораторијско и инструментално истраживање

Обавезна радиографија обе стерноклавикуларне артикулације у строго симетричном уређењу. У дислокацији, крвни крај клавикула се помера нагоре и према средини линије тела. На слици, његова сјена покрива сенку вретенца и пројектује се виша у односу на здраву страну.

Лечење дислокације кљуикула (стомачни крај)

Хируршки третман дислокације клавикула (стернални крај)

Најбољи анатомски и функционални резултати постигнути су у хируршком лечењу ове лезије.

Најчешћа изведена операција је метода Маркера. Фиксирајте клавикулат у грудну грудну шупљину у облику слова У. На 3-4 недеље нанијети завој од преусмеравања или торакобрахи гипсани завој.

Процењени период неспособности за рад

Обрадивост се обнавља после 6 недеља.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Класификација дислокације клавикула

Постоје дислокације акромијелних и крвних крајева клавикула, а прве се налазе пет пута чешће. Врло ретко је пронаћи истовремено дислокацију оба краја костне кости.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.